İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan Adliyesi’nde öldürülmeden önce rehinken fotoğrafını yayınlayan Hürriyet, Cumhuriyet, Posta ve Bugün gazeteleri hakkında, “Terör örgütünün propagandası yapmak” şüphesiyle soruşturma başlattı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Savcı Kiraz'ın rehin alındıktan sonra öldürülmesiyle ilgili dört gazetenin dünkü (31 Mart) sayılarında “DHKP-C'nin propagandasının yapıldığı” şüphesiyle Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesine dayanarak resen soruşturma açtı.
Davutoğlu talimatıyla yayın yasağı
Önceki gün yaşanan rehine alma olayıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla ve RTÜK Kanunu'nun 7. maddesine dayanılarak geçici yayın yasağı konulmuştu. Bu düzenleme Başbakana "milli güvenlik" ve "kamu düzeni" gerekçe gösterilerek yayın yasağı getirme yetkisi tanıyor.
Bu nedenle, rehin almaya karşı operasyon başlatılırken akşamın geç saatlerine kadar gelişmeler haber kanallarına yansımadı. Haber programlarında, rehine olayı yaşandığı belirtilmek ve Başbakanlık yayın yasağı bildirilmekle yetiniliyordu.
Davutoğlu’ndan “bir kısım medya”ya yasak
BirGün gazetesi muhabiri Ece Aydın da, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına yönelik gözaltı işlemini izlerken kendisi de gözaltına alınırken Savcı Kiraz için öldürüldüğü Çağlayan Adliyesi’nde yapılan cenaze törenine, 1 Nisan 2015 tarihli sayılarında Savcının rehinken görüntülerine yer veren medya kuruluşlarının temsilcileri alınmadı.
Olaydan etkilenen medya kuruluşları arasında Cumhuriyet, Hürriyet, Sözcü, Milat, Taraf gazeteleri; Samanyolu, Bugün, Doğan Haber Ajansı, CNN Türk ve İMC TV muhabirleri etkilendi.
TMK cezaları: 16 yıl 3 ay hapis
4 Mart'ta çıkan BİA Medya Gözlem Raporu'nda da Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) baskıcı yönüne değinilmişti. Rapora göre, 2014 yılında 1 gazeteciye TMK uyarınca 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi; 4’ü de 268 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandı (EÖ).