Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Medya Derneği ve Basın Enstitüsü Derneği, "Bir Ermeni Var: Hrant Dink Cinayeti'nin Şifreleri" kitabının yazarı Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan'ın tehdit edilmesini kınadı.
Gazetenin bürosuna gönderilen paketin içinde, dört adet kaleşnikov mermi ve Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın cinayet günü taşıdığı beyaz bere çıkmıştı.
Basın meslek örgütlerinin destek açıklamaları dışında Arslan'ı, Dink cinayeti dosyasını incelemek için Devlet Denetleme Kurulu'nu devreye sokan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de telefonla arayarak geçmiş olsun dileğinde bulunduğu ifade ediliyor.
TGC: Tehdidin kaynağı açığa çıkarılsın
TGC'den yapılan açıklamada, gazetecinin tehdit edilmesinin "basın özgürlüğü açısından büyük bir utanç kaynağı" olduğunu bildirdi.
Medya Derneği: Yapanlar bulunsun
Medya Derneği de, olayı "ağır bir tehdit olarak değerlendirdi; Anayasası'nın 28. Maddesiyle teminat altına alınmış olan basın ve haber alma özgürlüğünü engellemeye yönelik yapılan bu eylemlerin "kabul edilemez" olduğunu açıkladı; "Yetkililerin bir an önce bu eylemi yapanları bulmasını ümit ediyoruz" denildi.
Basın Enstitüsü Derneği: Vahim bir tehdit
Basın Enstitüsü Derneği de tepkisini "Arslan'a gönderilen ve beyaz bere ve mermileri bütün gazetecilere ve basın özgürlüğüne yönelik vahim bir tehdit olarak görmekteyiz" şeklinde gösterdi.
Derneğe göre, Arslan'ın ölümle tehdit edilmesi, "canilerin aramızda dolaştığının kanıtı". Dernek, "Hrant Dink cinayetinin katilleri 36 saatte bulundu" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve tüm yetkilileri, tehdidin kaynağını tespit etmeye çağırdı.
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) de, "Türkiye'de demokrasi isteyen herkesin halkın doğru ve yansız haber alma hakkı, basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğüne sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz" diyerek yetkililerden harekete geçmelerini istedi.
DDK dosyayı inceliyor
Çankaya Köşkü de, dün akşam saatlerinde yapılan açıklamayla, Dink cinayeti dosyasının, "yürütülen idari tasarruf ve işlemlerin hukuka uygunluğu ile doğruluk ve yeterliliğinin araştırılması ve incelenmesi" ve AİHM kararındaki endişelerin gözetilip gözetilmediğinin tespiti için Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) devreye sokulduğunu bildirmişti.
Dink cinayeti davasına 7 Şubat'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Mahkeme, cinayet dosyasına verilen ifadelerin uyumluluğunun tespit edilmesi amacıyla tetikçi zanlısı Ogün Samast'a olay mahallinde keşif yapılması yönünde müdahil avukatların ilettikleri talebi "dosyaya yenilik kazandırmayacağı"na kanaat getirerek reddetmiş, Samast ile ilgili dosyayı Sultanahmet Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Samast'ın bir yıl sonra tahliye olabileceği endişeleri Ailenin avukatlarınca dile getirilmişti.
Cinayetin 4. Yıldönümünde binlerce kişi, hem gazetecinin öldürüldüğü "Agos" gazetesinin Şişli'deki binası önünde, hem Beyoğlu İstiklal Caddesi hem de Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinde yürüyüş ve etkinliklerle anılmıştı. (EÖ)