Geçtiğimiz hafta Edirne Valiliği'nin kentteki her türlü eylemin yasaklanması yönünde aldığı karara 20 sivil toplum örgütü ortak basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Valilik ise yasak kararının sadece bir eylem için alındığını fakat "üslup" sebebiyle yanlış anlaşıldığını ifade etti.
'Sözde tutuklu' öğrenciler için eyleme yasak
Radikal'den Mine Tuduk'un haberine göre, Edirne Valiliği geçtiğimiz hafta polis aracılığıyla bildiri dağıtarak her türlü eylemin yasaklandığını duyurdu.
Kararda "kentteki huzur ve güven ortamının, kamu düzen ve asayişinin, yaya ve araç trafiğinin bozulmaması, provokasyonların önlenmesi" gerekçesiyle 'Sözde Tutuklu Şahıslar ve Öğrencilerin Serbest Bırakılması' adı altında çadır kurma eylemi, açlık grevi, oturma eylemi, imza standı, gösteri yürüyüşü, pankart asma vb. gibi eylem şekilleri yasaklanmıştır" ifadesi yer aldı.
Yasağa karşı tepki gösteren 20 sivil toplum örgütü gösteri ve yürüyüş hakkının anayasada düzenlendiği ve izne tabi olmadığı belirtilerek, yasak kararının kaldırılması için eylem yaptı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne Temsilcisi Nihat Çolak, genelgeyi şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti.
"Halka açık alanlarda mücadeleyle kazanılmış 'kendini ifade etme özgürlüğünden' vazgeçmeyeceğiz. Bu genelge ile toplumsal hak ve özgürlükler baskı altına alınmaya çalışılıyor."
"Kurumlar ve kişilerin kendilerini demokratik bir şekilde ifade etmesini engellemeye çalışan bir genelgeye doğal olarak tepki gösteriyoruz."
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Edirne Temsilcisi Galip Erkuklu ise "Valilik tarafından gerekçe olarak, halkın güvenliği öne sürülüyor. Ama şimdiye dek Edirne'de halkın güvenliğini tehdit eden, huzurunu bozan bir protesto ya da eylem yaşanmadı."dedi.
Vali: Yanlış anlaşıldık
Edirne Valisi Hasan Duruer ise, izinli olduğu dönemde vali yardımcısının bir eylem için iptal kararı imzaladığını fakat "üslup hatası" nedeniyle yanlış anlaşıldığını ifade etti.
"Bu, bizim kentteki bütün gösterileri yasakladığımız anlamına gelmez. Zaten kanunen yapılması gereken hiçbir gösteriye yasak koymayız. Herkes demokratik olarak hakkını kullanabilir.
"Ama gösteri kanunsuz olduğu zaman da müdahale ederiz. Kurulan bir eylem çadırın kaldırılması istenmiş ancak bir üslup hatası oldu. Yoksa biz kimsenin demokratik hakkını kullanmasına karşı değiliz."
Anayasal hak
Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı anayasanın 34. maddesiyle güvence altındadır. Buna göre herkes önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyebilir. (EA)
* Bu haber Radikal'den derlenmiştir.