Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) işbirliği ile Taksim Hill’de “kadın gazetecilerin güvenliği” başlıklı panel düzenlendi.
Panelde konuşmacılar, kadın gazetecilerin Türkiye’de yaşadığı temel güvenlik sorunları üzerine odaklandı. Panelde Gazetecilikte Kadın Koalisyonu adına Kurucu Direktör Kiran Nazish ve Küresel Danışma Müdürü Sulome Anderson; TGS adına ise Kadın ve LGBTİ Komisyonu üyeleri Gülfem Karataş ve Şafak Timur konuştu.
Gazeteciler, Türkiye’de mesleklerini icra ederken alanda yaşadıkları deneyimlerini paylaştılar ve insan hakları noktasında karşılaştıkları sorunları paylaştılar.
Nazish, bir gazeteci olarak yaptığı iş hakkında konuştu ve kadın gazetecilerin nasıl çalıştığına ilişkin genel bir tablo çizdi. Nazish şöyle dedi:
“Kadın gazetecilerin işlerini yaparken karşılaştıkları temel sorunları belirlemek istiyoruz.” dedi ve “Türkiye’deki kadın gazeteciler ve editörlerle yaptığımız son çalışmaya göre kadın gazetecilerin %62’si maruz kaldıkları ayrımcılık ve çalıştıkları yerdeki fırsat eşitsizliği dolayısıyla stres altında çalışıyor. Buna bir de alanda çalışırken karşılaştıkları taciz vakaları ekleniyor. Tüm bunlar hem işlerini hem de psikolojilerini olumsuz etkiliyor.”
"Tüm zorluklar kadınlar tarafından hissediliyor"
Anderson, yabancı bir muhabir olarak takip ettiği ve haber yaptığı Gezi Parkı olaylarına ilişkin deneyimlerini paylaştı.
Anderson şöyle dedi:
“Türk meslektaşlarımdan farklı olarak ben, verimli çalışmanın neredeyse imkansız olduğu bir medya ortamında çalışmıyordum. Her zaman olduğu gibi bu tür zorluklar her zaman en çok kadınlar tarafından hissediliyor.”
TGS adına konuşan Gülfem Karataş ve Şafak Timur da kendi deneyimlerini paylaştı ve alanda çalışırken yaşadıkları sorunları dile getirdi. Gazeteciler, yaşadıkları deneyimlerden yola çıkarak Türkiye’de kadın gazetecilerin gördüğü politik şiddet üzerine konuştu.
Şafak Timur bir gazeteci olarak kendi deneyimlerinin yanı sıra meslektaşlarının yaşadıklarından yola çıkarak anekdotlar paylaştı. Timur şunları söyledi.
“Gezi Parkı protestolarının başlangıcından başarısız darbe girişimine dek bugüne kadar meslektaşlarımın neler yaşadığına tanıklık ettim. Örneğin 2015 yılının sonlarında Beritan Canözer “fazla heyecanlı gözüktüğü” için gözaltına alındı ve 120 gün boyunca gözaltında tutuldu. Bunun gibi örnekler insanı oldukça hayal kırıklığına uğratıyor.”
Gülfem Karataş, TGS’nin yaptığı, kadınların ve LGBTİ üyelerinin çalışma şartlarını anlamaya yönelik detaylı çalışmadan yola çıkarak örnekler verdi. (EMK)