Yatırımcı temkini, barış süreci, teşvik politikaları, Ilısu barajı kaynaklı göç ve Suriyeli sığınmacılar.
Batman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Abdülkadir Demir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 25 ile Batman'ın 22012'de işsizlikte ''bir numara'' olmasını bianet’e bu başlıklar altında değerlendirdi
Yatırımcı ve barış süreci
Başkan Demir Barış sürecinin yerli yatırımcıları ‘’az da olsa kıpırdattığını’’, küçük çapta yatırımlara girişildiğini söylüyor; ‘’ Ancak yatırımlar istihdam için yeterli düzeyde değil”.
‘’Açılım süreci şu an iyi gidiyor ama yatırımcılar geri dönüş ihtimaline karşı hala temkinli. Mesela biz birkaç ülkeye komşu sayılırız, bu anlamda ilimiz cazip hale gelebilir ama dediğim gibi, insanlar hala endişeli.”
Teşvik Sorunu
Yeni teşvik sistemiyle iller sosyo-ekonomik durumlarına göre altı bölgede sınıflandırıldı; Batman 51 ille birlikte altıncı bölgede yer alıyor.
Başkan Demir Batman'ın maddi anlamda güçlü olmadığına işaret ediyor, dolayısıyla ilin birkaç zenginiyle yeterli yatırım sağlanmadığını ve sağlanamayacağını açıklıyor.
“Teşvikte altıncı bölgede mesela Düzce ve Osmaniye gibi iller de var. O zaman yatırımcı Batman’a niye gelsin? Batılılar aynı teşvikten faydalanıyorsam gider Düzce’de yaparım yatırımımı diye düşünüyor.’’
Ilısu barajı ve göç
Abdülkadir Demir 510 bin nüfuslu Batman’daki işsizlik oranındaki artışı merkeze göçle de ilişkilendiriyor.
“Batman’ın hem hızla nüfusu artıyor hem de göç alıyor. Yatırımların azlığını da dikkate alırsak bu oranın ortaya çıkması normal. Ilısu barajı nedeniyle yüzlerce köyümüz ve bir ilçemiz su altında kalıyor, bu insanlardan paralarını alan şehir merkezine geliyor ve bu da işsiz insan sayısını etkiliyor.''
Batman, TÜİK 2010 verilerine göre, yüzde 1.42 net göç oranıyla Türkiye’de en çok göç alan 20. İl.
Nüfus artışı ve Suriyeliler
Batman, 2010 TÜİK verilerine göre, yüzde 24.2 nüfus artışıyla ve yüzde 73 şehirleşme hızıyla 16. sırada yer alıyor.
Başkan Demir ‘’Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip'' illerinden Batman’ın aldığı yeni göçün de işssizlikte etkisi olduğu görüşünde.
‘’Halen şehirde 2000’den fazla Suriyeli aile yaşıyor. Suriyelilerin çalıştırılmasının tercih edilmesi de işsizliği etkileyen faktörlerin arasında yer alıyor. ‘’
Sayılarla kısaca Batman
İlk öğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısıyla 27., kişi başına düşen elektrik tüketiminde 70., kişi başına ithalatta 63., kişi başına ihracatta 67., beşeri sermaye ve yaşam kalitesinde 66., erişilebilirlikte 52. Sosyo-ekonomik gelişimde 72., turizm gelişmişlikte 67. il konumunda.
Batman Seviye Belirleme Sınavı (SBS) Türkiye sıralamasında sıfırıncı sırada. Batman'da 657 okul/kurum, 4.071 derslik, 167 bin 265 öğrenci, 6 bin 329 öğretmen var. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 42, ortaöğretimde 43, mesleki ve teknik eğitimde 49. (YY)