Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu bugün açıklanan teşvik paketini bianet'e değerlendirdi.
Yeni teşvik paketinin zaman zaman çıkan teşvik paketlerinden farklı olarak il bazlı bölgesel bir teşvik olmasına dikkat çeken Bedirhanoğlu, daha önceki teşvik politikalarında Türkiye'nin dört bölge olarak ayrıldığını, ancak bu kez altı bölgenin söz konusu olduğunu belirtti.
Teşvik politikalarının bölgeler arasında geri kalmışlığı ortadan kaldırma hedefini hatırlatan GÜNSİAD Başkanı "illerin bu altıncı bölgeye alınmasını olumlu bulduklarını" söyledi.
Olumlu ve olumsuz noktalar
Bedirhanoğlu'nun teşvik paketine dair olumlu vurgu yaptığı noktalardan bir başkası da muafiyetlerdi.
Bedirhanoğlu muafiyetlerin hem süre hem de muafiyetlerin dilimleri bakımından değerlendirildiğinde, bölgelerinin diğer bölgelere oranla daha yüksek olmasını da olumlu bulduklarını söyledi.
GÜNSİAD'ın teşvik paketinde olumlu vurgu yaptığı bir başka noktayı daha dile getirdi Bedirhanoğlu.
"Bölgeye yatırımları teşvik etmek ve bölgeyi cazibe haline getirmek bakımından, birinci veya ikinci bölgede bulunan herhangi bir yatırımcının altıncı bölgeye yatırım yapması halinde, bunu birinci bölgedeki yatırımının vergi indiriminde kullanabilmesinin bölgeye yatırımcıyı çekmesi anlamında önemli bir argüman olduğunu düşünüyoruz."
Bölgeye yatırımcı çekmek zor olabilir
Ancak bu olumlu noktalara değinmesine rağmen Bedirhanoğlu'nun altını çizdiği bir risk de bulunuyor.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ayrıntılı açıklamasından sonra daha iyi bir değerlendirme yapma imkanı olabileceğini söyleyerek pay koysa da Bedirhanoğlu'nun kaygısı gayet net.
"Başbakanın açıklamalarından anladığımız kadarıyla, madencilik, turizm gibi bazı sektörlerde, eğitim alanında stratejik yatırımlarda ve büyük ölçekli yatırımlarda yatırımcı nerede yatırım yaparsa yapsın beşinci bölgenin muafiyetlerinden aynen faydalanıyor.
"Bu da yatırımcıyı imkanları daha iyi olan bölgelere yönlendireceği için bölgemiz bu türden yatırımlardan faydalanamama ve hatta bu yatırımların bölge dışına gitme riskinin içinde bulunuyor."
Çağlayan'ın açıklamalarından sonra beşinci ve altıncı bölge arasındaki farklılıkların netleşeceğini söyleyen Bedirhanoğlu, daha önce de salt bölgeye dönük bir teşvik politikasının uygulanamamış olduğunu da hatırlatarak beşinci bölgeyle altıncı bölge arasında çok anlamlı bir farklılık yoksa bölgelerine yatırımcı çekmek de zorlanacaklarına dikkat çekti.
"İllerin yeri değişebilir"
Yeni teşvik sistemi dört ana bileşenden oluşuyor. Genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşvik uygulamaları ve stratejik yatırımların teşvik uygulamaları.
Teşvik paketini bugün (5 Nisan) açıklayan Başbakan Erdoğan bölgesel sistem yerine, "İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi"ne geçildiğini söyledi.
Erdoğan illeri sosyo-ekonomik gelişmişliğine göre altı bölgede sınıflandırdıklarını anlattı ve önemli bir ayrıntının da altını çizdi.
"İllerin bölgesel dağılımdaki yerleri, daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir."
Erdoğan yeni teşvik sisteminin 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacağını da ekledi. (YY)
Erdoğan'ın teşvik paketiyle ilgili verdiği bilgilere ulaşabilmek için tıklayınız.