Doğal güzelliğe sahip ve Kocaeli ile Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün çevresindeki ormanlık alana taş ocağı yapılmak istenmesine halk tepkili.
Taş ocağı, Gebze- Köseköy Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere gerekli taşlar için Yanıkköy ile Maşukiye arasında bulunan aynı zamanda turizm mekanı ormanlık alana yapılmak isteniyor.
Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptığı son açıklamada, taş ocağının kendisinin de içine sinmediğini, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bölgede inceleme yapacağını belirterek "İmza atmak zorunda kalırsak başka çare olmadığındandır" dedi.
"Feryadımızı kimse duymuyor"
Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin, "Kocaeli'nde herkes arkamızda ama feryadımızı duyuramıyoruz" diyor.
"Turizm için bacasız sanayi derler ama çevreyi kirleterek hem turizmi hem doğayı bitiriyorlar. Bölgede bütün halk, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, üniversite, baro, tabip odası, TMMOB, kısaca herkes taş ocağının burayı bitireceğinde hemfikir.
"Ama kimse feryadımızı duymuyor. Bakan buna 'dur' diyecekse buraya inceleme yapmaya gelsin. Yarın öbür gün dozerler ormana girdiğinde biz nasıl karşı koyacağız, silah mı kuşanalım. Geç kalmadan herkesten destek bekliyoruz."
"Ekosistem biter, köyler ortadan kalkar"
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, aynı zamanda TEMA Vakfı İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, "Bu bölgeye yapılan büyük bir haksızlık" diyor.
"Taş ocaklarının yanı başı yerleşim alanı ve su kaynağı. Sapanca Gölü, Türkiye'deki en önemli içilebilir su kaynaklarından biri. Oradaki ormanda, iki üç fidan değil, vahşi hayvanların da olduğu çok geniş bir ekosistem mevcut.
"Hemen gölün kenarına ormanlık alana yapılacak bu taş ocağından çıkacak toz oradaki ekosistemi bitirir ve köyleri ortadan kaldırır. Bu doğaya ve bölge insanına yapılan büyük bir haksızlık. O bölgeden uzaklaşılsa başka alanlar var ama mantık uzağa gitmeden işi ucuza getirmek."
"Doğa zincirinin üç halkasını da etkiler"
TMMOB'a bağlı Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli temsilcisi Zeynep Soyer de taş ocağının mevki itibariyle çok kötü sonuçlar doğuracağı görüşünde.
"Taş ocaklarının emisyon ve gürültü başta olmak üzere doğada zincirin ana halkaları olan hava, su, toprak üzerine son derece olumsuz etkileri var. Taş ocaklarının patlatılması sırasında çıkan tozda bulunan kireç uzun yıllar toprakta birikerek toprağı olumsuz etkiliyor. Bu da bitkinin mineral maddelerden yararlanmasını kısıtlıyor. Yakınında taş ocağı bulunan bahçelerde verim düşüklüğü ve meyvede küçülme görülüyor. Endemik türlerin yaşamlarını devam ettirmeleri tehlike altına giriyor. " (NV)