Eğitim Sen üyeleri eğitim sisteminde değişikliği ön gören ve "4+4+4" adıyla anılan yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen Kapısı önünde bugün saat 10.30'da basın açıklamasıyla protesto etti.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik,"4+4+4" sistemiyle Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) gerçek amacının zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak olmadığını belirterek, asıl amacın "Dindar nesiller yetiştirmek istiyoruz" ifadesine uygun bir sistem oluşturmak olduğunu söyledi.
Bozgeyik bu sistemin öğrenciler üzerindeki etkilerini ise şöyle sıraladı:
* Zorunlu eğitimin kendi içinde kademelendirilmesiyle birlikte, sekiz yıllık zorunlu eğitimle kapanan İmam Hatip Okulları'nın altıncı, yedinci ve sekizinci sınıfları yeniden canlandırılacaktır.
* 4+4+4 şeklinde formüle edilen zorunlu eğitimin kız çocuklarının okula devamını arttırmamakta, aksine ilk dört yıldan sonra öğrenimlerine "açık öğretim" şeklinde devam etmelerinin önü açmaktadır.
* Zorunlu eğitimin kademelendirilmesiyle, çıraklık yaşı da 14'den 11'e düşecektir. Çocukların 4. sınıftan itibaren okul ortamından uzaklaştırılması, çocuk işçiliğini yaygınlaştıracak ve çocuk emeğinin sömürülmesini arttıracaktır.
* Zorunlu eğitimimin kademelendirilmesiyle birlikte, beşinci sınıftan itibaren çocukları mesleki alanda bir tercihe zorlamanın hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Bu yaşlardaki çocukları "mesleğe yöneltme" gibi bir tercih zorlaması içine sokmak, çocukların psikolojileri açısından sakıncalıdır.
Eğitim Sen olarak, zorunlu eğitimin 15 yıla çıkarılması gerektiğini belirten Bozgeyik, eğitim sisteminin "3-4 ve 5-6 yaş olmak üzere iki yıl okul öncesi, dokuz yıl ilköğretim ve dört yıl ortaöğretim" şeklinde olması gerektiğini ifade etti. (SK/HK)