Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras göreve başladıktan sonraki ilk yurtdışı ziyaretini yaptığı Güney Kıbrıs’ta dün iki toplumlu sivil toplum örgütleriyle (STÖ) görüştü.
Toplantıya Kuzey Kıbrıs’tan Kyriakos Pachoulides (AHDR), Niyazi Kızılyürek (Federal İnisiyatif), Meltem Onurkan Samani (Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği Eş Başkanı), Okan Dağlı (Mağusa İnisiyatifi), Doğuş Derya, Hüseyin Akansoy (Kayıp yakınları) katıldı.
Kuzey Kıbrıs’tan altı, Güney Kıbrıs’tan altı STÖ üyenin katıldığı toplantıda bulunan Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Meltem Onurkan Samani bianet’e toplantıyla ilgili bilgi verdi, gözlemlerini aktardı.
Tsipras Kıbrıs sorununda gereken iradeyi gösterecek mi? |
Öncelik verse yapabilecek, cesur bir kişi gibi gözüküyor. Milliyetçi bir tablo çizmiyor. Ama önceliği olacağını düşünmüyorum. Önceliği ekonomi gibi iç meselelerde olacaktır. Dışişleri ve savunma bakanlıklarını da koalisyon kurdukları tarafa vermeleri de çok da umutlanmamamızı getiriyor. Ancak konuşmalarında sık sık ekonomik reformları aynı zamanda barış ve istikrara da bağlıyor, Kıbrıs meselesi, Türkiye'yle olan sorunların çözülmesi, dolayısıyla silahlanmaya daha az para ayrılması, vs... Bizim toplantıda konuşulmadı ama bildiği kadarıyla Türkiye ile ilgili çok iyimser değil. Türkiye'den de adım bekliyor. |
“Yunanistan’ın yeni başbakanı Tsipras’ın ilk ziyaretinde siyasi partilerin görüşme talebini reddedip STÖ’lerle görüştü. Gönül ister ki Türkiye’den de Yunanistan’dan da liderler bunu yapsın.
"Ayrıca bu toplantının sembolik bir anlamı oldu. SYRZIA tabandan yükselen, sessiz çoğunluğun, çeşitli görüşlerin biraraya geldiği bir hareket. Kıbrıs meselesine yaklaşırken de tabanın sesini dinlemek istediği mesajını çıkarmak mümkün.”
Halkların beraberliği
Onurkan Samani bu tavra bakarak vurgunun halkların işbirliğine, beraberliğine yapıldığını anlattı.
“Tsipras toplantının başında yaptığı konuşmada parti olarak birleşik, federal bir Kıbrıs hedefine sadakatini yenileme ihtiyacı duyduğunu söyledi.
“Bu hedef içinde özellikle iki toplumlu faaliyet yürüten sivil toplumun rolünü önemsediğini belirtti.
“Biz de aslında çözüm modelinden bağımsız olarak zihniyet değişimi için çalıştığımızı vurguladık. Bir barış anlaşması imzalamak daha kolay ama bir barış ve uzlaşma kültürü olmazsa sürmez.
“Gerek geçmişle yüzleşme gerek eğitim çalışmaları gerek tarih kitapları gerek kadınların süreçlere dahil edilmesi mücadelelerinin siyasi çözüm bulmak kadar, belki daha da önemli olduğunu anlattık. O da katıldı bunlara...”
Beklentiler
Onurkan Samani’nin verdiği bilgilere göre, toplantıda STÖ’lerin beklentileri de dile getirildi.
“SYRZIA’nın duruşuna atfen siyasete, ideolojiye, hayata başka yerden bakan biri olarak Kıbrıs meselesinde de sizden fark beklediğimiz için buradayız, dedim. Gülümsedi; beklentiler çok fazla her yerde gibi...
“Hayalkırıklığına uğratmamak için elinden geleni yapacağı anlamında karşılık verdi.
“Diyalogun sürmesi gerektiğini, alternatif politikalar üretilmesi sürecinde katkı vermek istediğimizi ve yeni bir dinamik oluşturmasını beklediğimizi söyledik.
“Rum arkadaşlar Yunanistan’da eğitim sisteminin reforme edilmesi ve tarih kitaplarının değişmesi gerektiğini ifade etti. O da onay verdi.
“Koalisyon ortağı olan sağcı Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da oradaydı. O sessizdi, konuşmadı. (YY)