Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, doktorluk mesleğini icra etmek için TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e verdiği dilekçenin Meclis Başkanlığı tarafından reddedilmesiyle ilgili bianet'e yaptığı açıklamada, amacının Hakan Şükür'ün özel bir televizyon kanalında yorumculuk yapmasına dikkat çekmek olduğunu söyledi.
"Bir milletvekilinin başka bir iş yapmasını doğru bulmuyorum. O yüzden dilekçemde de 'ücret olmaksızın' ifadesini kullandım. Gördük ki, Meclis Başkanlığı taraflı davranıyor; AKP'li vekile izin verilirken muhalefet partisinden vekile izin verilmiyor."
"Şükür Başbakan'dan izin aldı"
Düzgün, Meclis Başkanı'nın aynı zamanda milli iradenin başı olduğunu ifade ederek, Şükür'ün mesleğini yapmasına izin verilmesine rağmen kendi dilekçesinin reddedilmesinin milli iradenin başbakanın emrinde olduğunu gösterdiğini söyledi.
"Başbakanın direktiflerine karşı çıkabilecek hiçbir güç kalmadı. Artık milli irade bile yasal olmayan bir emri yerine getiriyor. Hakan Şükür, Başbakan Erdoğan'ın yorumculuk yapması konusunda kendisine izin verdiğini söyledi. Başbakanın böyle bir yetkisi yok."
"'Bana verin' demiyorum; kimseye vermeyin"
Meclis başkanının, milletvekillerinin herhangi bir idari amirin emri altında çalışamayacağını söyleyerek doktorluk yapma talebini reddettiğini hatırlatan CHP'li Düzgün, bu gerekçeye katıldığını, ancak bir vekilin Sağlık Bakanı'nın emri altında bile çalışmasına izin verilmezken diğer vekilin özel televizyon kanalının emrine emanet edebilmesini eleştiriyor.
"Milletvekillerinin kendileriyle ilgili özel işlerde çalışmaları yasak olmalı. Mesela Adalet Bakanı aslında bir avukat. Bir mahkemede bakan avukatlık mesleğini icra etse, hangi hakim bu avukat karşısında tarafsız kalabilir?
"Benim asıl amacım Hakan Şükür'ün televizyonda yorumculuk yapmasına vurgu yapmaktı. Benim itiraz noktam, 'Bana da verin' değil, 'Kimseye vermeyin' noktasında.
"Vekiller resmi veya özel işle görevlendirilemez"
CHP Tokat milletvekili Orhan Düzgün, genel cerrahi uzmanı olarak Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek herhangi bir yerde ücret talep etmeden mesleğini icra etmek için meclis başkanlığına başvurmuştu.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Düzgün'ün dilekçesini 3069 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği İle Bağdaşmayan İşler Hakkında Kanunu'nun ikinci maddesini gerekçe göstererek reddetti.
Çiçek, ayrıca Anayasa'nın 82. maddesinin 2. fıkrasında, "TBMM üyeleri, yürütme organının teklif, inha, atama veya onamasına bağlı resmi veya özel herhangi bir işle görevlendirilemezler" ifadesinin yer aldığını belirtti. (EKN)