Fenerde Bir Çocuk El Sanatları Sergisi
"Resim yalnız tuvale veya kağıda mı yapılır?"
"Baştan başlayalım" dedi. Sonra "izleyiciye rehberlik etmek üzere bir bant şeklinde salonun duvarını çepeçevre saran resimli kılavuz işaretini anlattı önce.
"Bu bant resim, sergideki yolculuğumuzda neleri göreceğinizi gösteriyor." dedi. Sonra da bandın üzerindeki resimleri izleyerek sergiyi anlattı birer birer. Bant resmi izleyerek serginin tamamını birlikte dolaştık.
Önce çok değerli "hazine sandıkları"nı gördük. Küçük sandıkların üzerleri makarnalarla kaplanmış ve altın yaldızlı boyayla boyanmıştı. İçlerinde dünyalara bedel çocukların hayalleri, düşleri, umutları ve dünyadan istedikleri vardı.
"Korsan"ların onlara değer vereceğini düşündükleri için bunlarla doldurmuşlardı içlerini. Sonra alçıdan masklar, küçük heykelciklerin önüne gittik. Yanardağ ağzı gibi ağzını açmış yüzleri vardı.
Bağırıyorlardı seslerini duyurmak için. Benim aklıma Lübnan'daki kardeşleri geldi. "Sanki onların çığlığına katılıyorlar" diye düşündüm.
Tavandan aşağıya her yerde, kuşlar çiçekler, nazarlıklar asılıydı. Onlara dair konuştuk, Ebruyla. Sonra resimler, tablolar ve kolajlar vardı. Temmuz ayı boyunca çalışmalara katılan on beş çocuğun inanılmaz güzel fotoğraflarını başka bir şekle sokan resimlerle yapılmış "sanat eserleri" vardı.
Onların dibinde ise sazdan evleriyle bir "Afrika köyü"nde gezindik. "Endonezya Kutu'larıyla, "İznik Çini"leri bir aradaydı ve hepsini oradaki çocuklar üretmişlerdi.
Kim söylemiş "resim yalnız tuvale veya kağıda yapılır" diye. Resim her şeye yapılır. Fayanslara, keçelere, duvarlara...
Aklınıza gelen her şeyi istediğiniz her yere çizebilirsiniz. İşte o zaman sizin de bir Picasso'nuz, Rembrant'ınız olur.
Ama "yapma, etme, çizme, karalama" derseniz veya onlara "not" vermeye kalkarsanız.. İşte o zaman sizdeki "cevheri" keşfetmek için taa Hollanda'lardan kendi bulduğu kaynaklarla bir Moos Pozzo'nun gelmesi gerekir.
Hollandalı Sanatçı Moos Pozzo
Aslında İtalyan asıllı Hollandalı profesyonel bir sanatçı Pozzo. Hollanda'da yaşadığı Maastricht'te bir müzede sanat öğretmenliği yapıyor. Çocuklarla ve yetişkinlerle çalışıyor.
Geçtiğimiz yıl ekim ayında, kısa sürelerle iki kere İstanbul'a gelmiş. İstanbul'a özellikle de Fener ve Balat'a hayran kalmış.
Fener sokaklarında ona "gönüllü rehberlik "eden çocuklarla olan ilişkisi ve dostluğu onlarla bir şeyler yapmaya itmiş Moos'u.
Moos o çocuklara "Ekim arkadaşlarım" adını koymuş. Umut, Mustafa, Özkan ve Ünal ile bağlarını sonra da koparmamış ve işinden izin alacağı 2006 Temmuz ayında İstanbul'a geleceğine dair söz vermiş.
Sözünü tutmuş. Bu sergi "o söz"ün bir ürünü ve aynı zamanda bir kanıtı.
"Ne yapmalı" dedim...
Pozzo öğretmen "Hollanda'ya geri döndüğümde aklımda sadece Fenerli çocuklarla kendi şehirlerinde sanat projesi yapma fikri vardı ve bu o kadar büyüktü ki gittiğim gün araştırma yapmaya başladım" diyor.
İnternet'te araştırma yaparken de beş yılı aşkın süredir Fener'de çalışmalarını sürdüren "Mavi Kalem Derneği"ne ulaşmış. Haberleşmişler ve "Çocuklarla Yaratıcı El Sanatları Projesi" ortaya çıkmış.
Moos geçen temmuz ayı ve sergiyle ilgili olarak; " Buradan ayrılmak çok zor benim için. Burada kendimi sıcak ve yumuşacık bir battaniyenin içindeymişim gibi hissediyorum. Bu sadece çocukların muhteşem coşkusundan değil; Mavi Kalem gönüllülerin sıcacık arkadaşlığındandır" diyor.
Belli ki o artık bir dünya kentinin vatandaşı. Balat'ın Fener'in bir mahallelisi olmuş. Kocaman gülüşüyle çok mutlu. Çocuklar da çok mutlu.
"Çocuklarla Yaratıcı El Sanatları Projesi" Nedir?
Moos ve Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin iş birliği ile Temmuz ayı boyunca Fener'de on beş çocuğun haftada dört gün üçer saatlik çalışmalarıyla oluşmuş.
Bir çok farklı malzemenin kullanılmasıyla üretilen ürünlerden oluşuyor. Her gün başka bir konu ve başka bir tema işlenmiş. Kullanılan araç, gereç ve malzemeler farklı.
Projenin temeli, farklı kültürlerin tanıtılmasına ve çocukların hayal güçlerini geliştirmeye dayanıyor.
Başta derneğin kurucusu ve başkanı Dr. Filiz Ayla olmak üzere projeyi yapan ve yürütenler "aslında en güzeli her geçen gün çocuklarımızın yetenekli ellerinin, hayal güçlerinin, bilgilerinin gelişimini izlemekti" diyor.
Mavi Kalem Derneği
Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 2000 yılında Körfez depremi sonrasında bir grup gönüllü tarafından kuruldu.Yaşadığı yeri güzelleştirmek ve iyileştirmek isteyen gönüllü bir kuruluş. Çalışma alanlarında içinde pek çok konu var.
Büyük kentlere içgöç ile gelen aile ve bireylerin desteklenmesi için çalışıyor.Kurulduğu 2000 yılından bu yana onlarca proje gerçekleştirmiş. Şu anda sürenlerin arasında "Aile içi şiddeti fark etme projesi","El Becerileri Projesi", "Etüd Odası Projesi","Mektup Arkadaşı Projesi" var.
Tamamlanan projeler arasında ise "Sağlık projesi", "Fener-Balat Çocuk Eğitim Programı", "Çocuk Eğitimine Destek Projesi", "Sağlık Desteği Projesi", "Düzce Deprem Bölgesinde Sağlık ve Hijyen Projesi", "Sokakta Çalışan Çocuklara Hijyen Projesi", "Anneler İçin Hijyen ve Sağlık Projesi", "Gençler İçin Bilgisayar Eğitimi Projesi", "Batman Sosyal Değişimi Destekleme Projesi", "Fener-Balat Saha Araştırması" ile Hijyen ve Sağlık ile ilgili çeşitli yayınlar var. (MS/EZÖ)