İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), "Sessizliği Bozmak: Hindistan'da Çocukların Cinsel İstismarı" başlıklı raporunda, çocukların cinsel istismarının önlenmesine yönelik hükümet politikalarını değerlendirdi, daha etkin bir mücadele için çocuklarla ilgilenen yetkililerin tavrının değiştirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Raporda, Hindistan'da ev, okul ve bakımevlerinde cinsel istismarın "rahatsız edici derecede yaygın" olduğu belirtiliyor.
Yeni Delhi'de hükümet tarafından atanan komitenin, çocuk koruma programlarında başarısız bulunduğu vurgulandı. Birçok çocuğun onlara inanmak istemeyen ve dinlemeyen polis ve diğer yetkililerce travmatik tıbbi muayeneler sonucunda ikinci kez mağdur olduğuna dikkat çekildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Güney Asya Yöneticisi Meenakshi Ganguly, çocukların cinsel istismarıyla mücadelenin yetersizliğine, bu nedenle çocukları korumaya alma sisteminde hükümet mekanizmalarının başarısız olduğuna değindi.
"Cinsel istismara uğradığını söyleyen çocukları polis, sağlık görevlileri ve diğer yetkililer genel olarak ciddiye almıyor ya da gözardı ediyor."
Uygulama sorunu
Uzmanlar, tek başına yasal düzenlemelerle sorunun çözülemeyeceğini, mevcut sosyal tavırların ve cinsel istismara uğramış çocuklarla ilgilenen görevlilerin tutumlarının değişmesi gerektiğini ifade etti.
Geçen mayıs ayında çıkarılan yeni bir yasayla, Hindistan'da ilk kez, çocuklara yönelik her tür cinsel istismar adli suç kapsamına alınmıştı.
Meenakshi Ganguly, kayıt tutulması için daha etkin bir sistemin uygulanması ve devletin, özel ve dini çocuk bakım kurumları izlemesi gerektiğini söyledi.
Raporda, Entegre Çocuk Koruma Planı, Çocuk Adalet Yasası ve bağımsız çocuk hakları komisyonlarının oluşturulması da dahil olmak üzere çocukların refahını artırmak için mevcut tedbirlerin uygulanmasının sorun olmaya devam ettiği ifade edildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü rapor için çocuk koruma yetkilileri, bağımsız uzmanlar, polis, doktor, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk istismarı davasından avukatlarla 100'den fazla görüşme yaptı. (BA/YY)
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna ulaşmak için tıklayınız.