Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada İztuzu Sahili’nin “teslim alındığı” duyuruldu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada İztuzu’nun imara açılmadığı ileri sürülerek şu ifadelere yer verildi:
“İztuzu plajı 1990 yılından bu güne kadar koruma-kullanma esasları kapsamında kiralanıyor. Söz konusu kiralanan alan kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alan olup hiçbir şekilde imara açılmıyor.
“Günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere sadece sunulan hizmetlere (otopark, şemsiye, şezlong, büfe gibi) karşılık ücret talep edilmekte olup, bunun dışındaki alan kullanımı ve alana girişlerden ücret talep edilmiyor. Yani İztuzu plajı halkımızın kullanımına bugüne kadar açık olduğu gibi bundan sonrada açık olacak.
“29.12.2014 tarihinde 2014/1251 esası ile Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından İztuzu kumsalında bulunan günübirlik alanın tahliyesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı kalktı. Mahkeme kararı doğrultusunda alan teslim alınmış olup, alanla ilgili her türlü tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (TVKGM) ait bulunuyor.”
Önce yürütmeyi durdurma sonra bozma
Yeni büyükşehir yasasıyla birlikte nüfusu 500 binin üstünde olan iller büyükşehir kapsamına alınmış ve bu illere bağlı belde belediyeleri ortadan kalkmıştı. Bu durumdan etkilenen Muğla’da da belde belediyelerinin işlettiği tesisler ihale düzenlenmesi amacıyla valiliklere devredilmişti.
Bunun üstüne DALÇEV A.Ş. sekiz yıllığına İztuzu Sahili’nin Dağdibi ve Boğazağzı mevkilerini kiralamış, ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi 23 Haziran 2014’te yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.
Ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi İztuzu’na yönelik olarak önceden verdiği yürütmenin durdurulması kararını 15 Ekim 2014’te bozdu.
DALÇEV: Bundan sonra herkes işine bakacak
Mahkemenin bu kararı üzerine DALÇEV yetkilileri 30 Aralık gecesi Boğazağzı Mevkisi’ndeki tesisleri devralmaya geldi. Jandarma ise tesislerin bulunduğu bölgeye deniz ve karadan kimseyi sokmadı.
Hürriyet’te yer alan habere göre DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç şunları söyledi:
“Normalde Haziran’da işletmeyi teslim almamız gerekiyordu. Ancak, Ortaca Belediyesi’ndeki tesisler bize teslim edilmedi. Belediye bize birçok dava açtı. Adalete olan saygımız nedeniyle bugüne kadar herhangi bir işlem yapmadık. Davanın neticesini bekledik.
“Elimizde tutanak var. Biz kapıyı kırıp açmadık. Açıktı girdik. Valilik, mahkeme kararını dün saat 17.00’de tebliğ etti. Biz de tesislere geldik.
“İşgalci değiliz. Karar sabah tebliğ edilmiş olsa sabah gelirdik. Hukuk mücadelesini biz kazandık. Bundan sonra herkes işine bakacak.”
Para değil, koruma
DALÇEV’in bu tutumu karşısında Dalyan halkı tepki gösterdi ve İztuzu’nda nöbet başlattı. İztuzu Kurtarma Platformu (İKUP) sözcüsü Murat Demirci de İztuzu'nun Türkiye'deki diğer kumsallardan farklı olduğunu ve el değmemiş bir doğası bulunduğunu kaydetti. Bu gibi alanların korunarak, para için kiraya verilmemesi gerektiğini dile getiren Demirci, "Burasının belediye tarafından rant gütmeden işletilmesini istiyoruz. Onun için buradayız ve tüm kararlılığımızla devam edeceğiz" diye konuştu.
Demirci, plajın belediye tarafından işletilmesi için 35 bin imza topladıklarını da sözlerine ekledi.
Ege Yolcu Motor Grubu Başkanı Nadir Şahin de "İztuzu halkındır halkın elinden kalmalıdır" diyerek şöyle konuştu: "Bu gece buraya eyleme destek olmak için geldik. Çadırlarımızı kuracağız ve geceyi burada geçireceğiz. Süreci basından takip ediyoruz. Ortaca Belediye Başkanı’nın açıklamalarına ve konuya vakıfız. Başkanın bütün söylediklerine aynen katılıyoruz. İztuzu’nun herhangi bir şirkete ve şahsa verilmesine değil, burada hukuksuz bir ihale süreci var, şikayetimiz sadece bunadır." (EKN)
* İztuzu Dayanışması'nın Twitter adresi için tıklayın