18:38 son güncelleme
Bianet Bültene Abone Ol
facebook twitter rss youtube
  • BİANET
    1. Anasayfa
    2. Haber Listesi
    3. Yazarlar
    4. Galeriler
    5. Özel Dosyalar
  • BİAMAG
    1. Anasayfa
    2. Yazılar
    3. Yazarlar
    4. Galeriler
    5. Bia Kitaplığı
  • KURDÎ
    1. Destpêk
    2. Nûçe
    3. Nivîskar
    4. Galerî
    5. Têkilî
  • ENGLISH
    1. Homepage
    2. News-Articles
    3. Bylines
    4. Galleries
    5. About Us
  • KADIN-LGBTİ
    1. Anasayfa
    2. Haber Listesi
    3. Erkek Şiddeti-Çetele
    4. Şiddete Uğrarsanız
    5. Bağlantılar
  • ÇOCUK
    1. Anasayfa
    2. Haber Listesi
    3. Yazarlar
    4. Çocuklardan
    5. Bağlantılar

Haber Listesi

  • Bianet
  • Biamag
  • Kurdî
  • English
  • Kadın
  • Çocuk

Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim Mahallerinin bir bölümünün kentsel dönüşüm kapsamına alınması İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliği ile kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sayfasının haberine göre, İstanbul'un, vatandaşların rızasıyla modern ve depreme dayanıklı şekilde yeniden imar edilmesini amaçlayan kentsel dönüşüm çalışmaları Kadıköy'ün bazı mahallelerinden başlıyordu.

Proje İstanbul'daki riskli yapıların, imar artışı sağlanarak ve parselleri birleştirerek yerinde dönüşümünü amaçlıyordu. Vatandaşların "rızasını" alarak depreme karşı daha dayanıklı bir şehir oluşturmayı amaçlayan çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde uygulama aşamasına getirildi. Mecliste görüşülen "1/1000 ölçekli Kadıköy Fikirtepe Uygulama İmar Planı Teklifi"ne ilişkin rapor oybirliğiyle kabul edilmişti

Haberde, Meclis toplantısında raporla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş'ın depremin Türkiye'nin ve İstanbul'un bir gerçeği olduğunu belirterek, "İstanbul'da 2004 yılından beri kamu binaları, yollar ve viyadükler bilimsel çalışmalarla depreme karşı güçlendirildi. İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde şehrimizin depreme karşı yenilenmesi için çalışılıyor. Fikirtepe'den başlayan yenileme çalışmaları Başkanımız Kadir Topbaş'ın talimatı ve vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda İstanbul geneline yayılacak" dediği de belirtiliyordu.

Haberin en dikkat çekici yanı ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi grup başkanvekili Atalay Oğul'un "Böyle bir raporu onaylamaktan gurur diyoruz" dediğinin aktarılmasıydı.

Depreme karşı pek çok başka önlem almak -üstelik daha az maliyetle- olanaklıyken, iktisadi ve siyasi tercihler tüm kamusal kararların verilmesinde, yasaların  çıkmasında belirleyici oluyor. Bunun son örneği Fikirtepe.

Bu dönüşüm hangi dönüşüm

Kentsel dönüşüm son yılların en popüler kavramı.

Son yıllarda "torba"lar gözde olduğu için kentsel dönüşüm "torba"sının içine pek çok farklı kavram, uygulama ve hukuki norm dolduruluyor. Tanım itibari ile iyi olduğu baştan kabul edilen (kabul edilmesi beklenen) bir kavramla her kapı açılmaya çalışılıyor.

İstanbul açısından bugüne kadar söz konusu olan ve "kentsel dönüşüm" kavramı ile tanımlanan uygulamalar birbirinden önemli farklılıklarla ayrılıyordu.

Kamuoyunun gündemini az da olsa meşgul edebilmiş örneklerden -Başıbüyük istisna- Sulukule, Tarlabaşı ve Fener-Balat-Ayvansaray, Emek Sineması, Saray Sineması gibi akla ilk gelenler 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmazların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'un uygulamasıdır.

5366 Sayılı Kanunu bir tür "Olağanüstü Hal Yasası" olarak adlandırmakta sakınca yok, aksine böyle bir tanım bile yaşananları tanımlamakta eksik kalıyor.

Ancak, egemenlere 5366 Sayılı Kanunun sağladığı olanaklar az, biçtiği gömlek dar geldi. 2010 yılının Haziran ayında 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 73. maddesinde bir değişiklik yapıldı ve bir matematik tanımını devralarak konuşacak olursak yeni yetkiler sınırsıza "yakınsadı".

Ana akım medya tarafından "kentsel dönüşümün" sözü edilen değişikliklerle karşı konulmaz hale geldiğinin iştahla duyurması ise dikkat çekici olmuştu.

Olan bitenin özeti şudur:

İstanbul "pastası" iştah kabartmakta, yeşil alan, sosyal donatı  alanı gibi kentsel gereksinimler ayrıntı olarak görülmekte, altyapının neyi nasıl kaldırabileceği gibi bahisler hiç gündeme gelememekte, ekolojik sınırlar anlaşılmaz bir cesaretle zorlanmakta, kapitalizmin varlık sebebi olan mülkiyet hakkı dahi parantez içine alınabilmektedir.

Zenginin mülkiyeti ile yoksulun mülkiyeti aynı değerde (!) değil.

Yinelemekte yarar var; mülkiyeti mülkiyet sayılmayan yoksulların ve ezilenlerin haklarının mevcut mevzuat çerçevesinde savunulmasının zorluğu, biricik olanağın insanlığın evrensel kazanımlarına (ve onların hukuki yansımaları haklara) dayanan "uzlaşmanın" değil taleplerimize ulaşmak için mücadelenin peşinden giden bir yol.

"Kartal Kentsel Dönüşüm Alanı" söz konusu olduğunda büyük sermaye gruplarının sahibi olduğu arazilerin o grupları ihya etmesi için çabalanmakta, Fikirtepe'de ise ancak bir "sus payı" söz konusu olabilmekte.

Yeni "imar hakları dağıtımı" ile yaratılacak servete ortak çıkabileceklerine inanların akıbetiyse kent merkezlerinden gönderilmekten başka bir şey olamayacak.

Kiracılar ve hatta barınanların haklarının sözünün bile edilemediği münazarada aşağıdakiler için her hangi bir kazanım olanaklı mıdır?

Ötesi; elverişli bir konutta, sağlıklı bir çevrede, temiz suya erişimin ücretsiz olduğu, işe ulaşmak için yolda geçen vaktin hem az hem de çalışma saatine dahil olduğu, kent arazilerinin yeşil alanlara ve sosyal donatı alanlarına ayrıldığı bir kent talebi kent bağlamında sosyal bir siyaset iddiasının alt sınırıdır.

Kentsel dönüşüm borsası ve CHP

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul'un artık bir "kentsel dönüşüm borsası" dahi olacağını müjdeleyen (!) açıklaması gelmekte olanı en açık hale ortaya koyuyor.

Soru, sosyal siyaset iddiası ile "sol" yapan CHP'ye sorulmalı: Fikirtepe ile nasıl bir kent siyasetinin, nasıl bir dönemin kapısı açılıyor? (CA/EÜ)

 

KENT VE HUKUK Fikirtepe: Zenginle Yoksulun Mülkü de Aynı Değerde Değil
Kartal'da büyük sermaye gruplarının sahibi olduğu arazilerin o grupları ihya etmesi için çabalanırken, Fikirtepe'de ancak bir "sus payı" söz konusu. Yeni "imar hakları dağıtımı" ile yaratılacak servete ortak çıkabileceklerine inanların sonu kent merkezlerinden gönderilmekten başka bir şey olamayacak.
Can Atalay İstanbul - BİA Haber Merkezi 25 Ocak 2011, Salı 14:36
Haberi mail ile paylaş.
Kapat

Anahtar Sözcükler

  • kent ve hukuk
  • Kentsel Dönüşüm

İlgili Haberler

  • Kentsel Dönüşüm: Zenginlerin Yoksulları Kontrol Etme Projesi 09 Ekim 2008
    İÜ'de başlayan sempozyumda konuşan Kurtuluş kentlerin sınıfların birbirine değmeden yaşadıkları alanlar haline getirilmesinin ...
  • Kentsel Dönüşüm Projeleri Ayrımcıdır 31 Mart 2007
    Kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri ayırımcılığı kışkırtan projelerdir. Bu projeyi belediye bilinçli olarak ...
  • Kentsel Dönüşüm: Toplumsal Dışlama, Yok Sayma 20 Ağustos 2005
    İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Kentsel dönüşüm, projesi adı altında gerçekleştirdiği yıkımlar; yenileme, canlandırma, ıslah ...

Yazarın Önceki Yazıları

  • Mobese'den Bizi Kim Koruyacak? 23 Şubat 2011
    Kentin dört köşesinde pıtrak gibi çoğalan kameralara "yakalandınız" ve kendinizi akşam haberlerinde buldunuz. ...
  • Beyoğlu'nda Plan 19 Şubat 2011
    Beyoğlu'nda yaşayan ve çalışan yurttaşların Beyoğlu ile ilgili imar düzenlemeleri bağlamında devlet yönetimine ...
  • Üçüncü Köprü Bir Planlama Mucizesidir! 17 Şubat 2011
    Karayoluyla ulaşıma ağırlık verilmesi çıkmaz bir sokaktır. Her bir otoyol hamlesinin kenti "plansız" ...
  • Hrant'ı Anmak 19 Ocak 2011
    Hrant, salt yakın tarihte bakmaya utanılan, hakkında tek bir cümle edilmesine dahi tahammül ...
  • Ali Sami Yen'e Ne Oldu, Seyrantepe'ye Kim Kondu? 18 Ocak 2011
    Ali Sami Yen Stadı arazisinin artık bir "meta" olarak iştah açtığı anda Galatasaray'a ...

Bugün En Çok Okunanlar

  • ŞİMAL PARLAK YAZDI Bir Gün Uyanmayı Bekleyen Dondurulmuş İnsanlar 21 Ocak 2017
  • IŞIL CİNMEN'İN SÖYLEŞİSİ Ayşe Çelik: Beyazıt Öztürk’ün Özür Dilemesine Çok Üzüldüm 05 Kasım 2016
  • NİHAT GÜLTEKİN YAZDI Nuh'un Gemisi ve Ara Güler 09 Temmuz 2016
  • Tomris Uyar'a Göre Aşık Olunacak Erkeğin 20 Özelliği 14 Şubat 2015
  • AYDAN ÜSTKANAT'TAN "Korkmayın, O Sadece Uyuz" 19 Ocak 2008
  • BİANET
  • BİAMAG
  • KURDÎ
  • ENGLISH
  • KADIN-LGBTİ
  • ÇOCUK
YeniHayat Bilişim

Bu web sitesi IPS İletişim Vakfınca İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı (SIDA) desteğiyle yürütülen, "Haklar İçin Habercilik, Haberciler İçin Özgürlük" -kısa adıyla BİA3 - projesi kapsamında yayınlanmaktadır. Bu web sitesinin içeriği yalnızca IPS İletişim Vakfı'nın sorumluluğundadır ve hiçbir biçimde SIDA'nın tutumunu yansıtmamaktadır.