ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Tuğçe Yılmaz
Sayfa 17
Emekçi Mülteciler: “Biz Türkiye’ye alıştık, siz de bize alışın”
“Emekçi Mülteciler” belgeselinin galası yapıldı. Doğrudan öznelerin aktarımlarına yer verilen belgesel, sığınmacılar konusunda nelerin yanlış bilindiğine dair önemli kayıtlardan biri.
19 Mayıs 2022
ÖLÜMÜNÜN 49. YILINDA (II)
"1971 devrimci başkaldırısının son halkası Kaypakkaya"
İbrahim Kaypakkaya'nın ölümünün Türkiye Devrimci Hareketi için ne anlama geldiğini, mirasını ve kişiliğini Mukaddes Çelik ve Muzaffer Oruçoğlu anlatıyor.
18 Mayıs 2022
ÖLÜMÜNÜN 49. YILINDA (I)
İbrahim Kaypakkaya'nın okuduğu kitaplar ve teşhis tutanağı
TKP-ML/TİKKO'nun kurucusu İbrahim Kaypakkaya'nın 18 Mayıs 1973'te işkencede öldürülmesinin 49. yılında okuduğu kitapları, yakalandığı döneme ait TÜSTAV arşivindeki tespit ve teşhis tutanağını paylaşıyoruz.
18 Mayıs 2022
DİSK, 1 Mayıs afişleri sergisi ile hafızaları yokluyor
1976’dan 2022 yılına kadar 1 Mayıs için tasarlanan afişler, DİSK tarafından Taksim Metrosu’nda sergilenmeye başladı. Sergide 40’ın üzerinde afiş yer alıyor.
17 Mayıs 2022
TUĞÇE YILMAZ - MELİN DURMAZ AYASOFYA'DA
Ayasofya'nın bitmeyen çilesi
Kırılan pencere camları, tarihi taşlar üzerine konan ayakkabılar, çöp kutusu olarak kullanılan tarihi değirmen taşı, mozaiklerin örtüldüğü kilim ve perdeler. Ayasofya’da neler oluyor? Gelin birlikte bakalım.
12 Mayıs 2022
Başka bir tarım vaadi: Agroekoloji
Başka bir tarım mümkün mü? Agroekoloji ile mümkün. Peki nedir bu agroekoloji? Yöntemleri nedir, nasıl işler? Türkiye'de geliştirilmesi mümkün müdür? Dr. Fatih Özden bianet için yanıtlıyor.
12 Mayıs 2022
AVUKAT ARİF ALİ CANGI ANLATIYOR
2050'ye kadar 1,2 milyar insan iklim mültecisi olabilir
İklim değişikliği kitlesel nüfus hareketlerine neden oluyor. 2008’den beri yaklaşık 21,5 milyon insan zorla yerinden edilirken, bu sayının 2050’ye kadar 1 milyarı aşacağı düşünülüyor.
10 Mayıs 2022
Kafa karışıklığına son: Netflix'te izlenebilecek 4 yapım
İçerik okyanusunda boğulmaya karşı bir tedbir olarak, Netflix’te yer alan seyir zevki yüksek dört yapımı bianet okurları için listeledik.
10 Mayıs 2022
Kesişimselliğe dair güçlü bir politik komedi: Veşartî
!f İstanbul’da Keş!f ödülünü kazanan Veşartî (Gizli), yönetmen Ali Kemal Çınar’ın mizah dolu, özgün ve alabildiğine politik dünyasına adım atmak için doğru bir tercih.
7 Mayıs 2022
PROF. DR. ESER KÖKER
“Orta sınıf söylemleriyle göçmen düşmanlığı körükleniyor”
Göçmen karşıtı söylemler ve göçmenleri hedef gösteren videolar hızla yayılmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medyada kendine yer bulan söylemlerin neye tekabül ettiğini Prof. Dr. Eser Köker yorumladı.
6 Mayıs 2022
Ekolojik bir deneyin hikâyesi: Uzay Gemisi Dünya
İklim krizini 31 yıl öncesinde kendine dert edinen bir ekibin kurduğu kapalı bir ekosistem: “Biyosfer 2”. Dünya gündemine oturan deneyin amacı, kaynakları tükenen dünyanın karşısına alternatif bir dünya koymak.
5 Mayıs 2022
Starbucks işçileri anlatıyor: “Yoğun çalışma var, iş tanımı ve bayram yok”
İşçi direnişleri zincirine bir yenisi daha eklendi: Starbucks işçileri. Popüler kahve şirketi Starbucks, dünya genelinde işçilerinin duyurduğu hak ihlalleri ile gündemde.
5 Mayıs 2022
LİDYA MADENCİLİK KİMİN?
Erzincan’daki asit dolu havuz zehir saçıyor
Anagold Madencilik’e ait altın madeninin atık havuzu, Fırat Nehri’ne 350 metre uzaklıkta. Erzincan, Sivas, Dersim gibi kentler başta olmak üzere tüm Türkiye’ye yayılan bir çevre felaketi söz konusu.
29 Nisan 2022
HDP MERSİN MİLLETVEKİLİ
Rıdvan Turan: Marmara Denizi yoğun bakımda
Müsilaj için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Müsilaj Araştırma Komisyonu’nun raporuna HDP ‘muhalefet şerhi’ düştü.
28 Nisan 2022
AVUKAT HANDE ATAY ANLATIYOR
Ekokırım: 5. bir suç mu?
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) yetki alanına giren suçlar soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçu. Şimdi ise ekokırımın suç olarak tanınması tartışmaları söz konusu.
28 Nisan 2022
Gaye Su Akyol: Müzik yasağı ideolojik ve gerici bir uygulama
Gece 12’den sonrası getirilen “müzik yasağı” kararı uygulanmaya devam ediyor. Virüs, müzikle mi bulaşıyor? Müzisyen Gaye Su Akyol, bianet için yorumladı.
28 Nisan 2022
GAZETELERDE ÇERNOBİL
36. yılında Çernobil’in tarihsel arka planı
20. yüzyılın en büyük ve en ağır teknolojik felaketi Çernobil’in üzerinden tam 36 yıl geçti. O gün o santralde neler olmuştu, gelin gazete haberleri üzerinden birlikte bakalım.
26 Nisan 2022
Geleceğin tarihi: Çernobil Duası
Monolog biçimindeki röportajlardan oluşan Çernobil Duası, hem unutulmaz bir sözlü tarih çalışması hem de tarihsel hatalarla yüzleşme adına önemli bir kaynak.
26 Nisan 2022
MÜZİSYEN, YAZAR VE SİYASETÇİLERDEN
Paylan'a destek | “Saldırılar, toplumsal barışa zarar verir"
bianet'e konuşan siyasetçiler Sera Kadıgil, Ercüment Akdeniz, yazar Ahmet Tulgar ve müzisyen Vedat Yıldırım: "Irkçılıktan beslenen saldırılara karşı Garo Paylan'ın yanındayız."
25 Nisan 2022
"YEŞİLE BOYAMA"
“Yeşil ekonomi desteğinin anlamı: Daha fazla maden”
Prof. Dr. Beyza Üstün: “Türkiye’nin sıfır emisyon gibi bir derdi yok. Kapitalizmin kendi tıkanıklığını aşmak için sürekli ürettiği projelerden biri bu."
22 Nisan 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Suriyeli mülteciler geri dönüş hakkında ne düşünüyor?
Suriyeliler geri dönmek istiyor mu? Yıllardır Türkiye’de yaşayan, yeni bir hayata başlayan Suriyeliler için geri dönüş ne kadar mümkün? Suriyeliler yanıtladı: "Bir gün döneceğiz ama o gün bugün değil."
22 Nisan 2022
TOPLUMSAL BARIŞ MÜMKÜN MÜ?
Kürt Sorununa Toplumsal Bakış: Bu sorunu kim çözer?
Barış Vakfı'nın düzenlediği toplantıda konuşan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "En çatışmalı dönemlerde bile çözüm sürecine destek yüzde 30'ların altına düşmedi. Liderlerin retorikleri toplumun görüşlerini etkiliyor" dedi.
21 Nisan 2022
BARIŞ VAKFI ÇALIŞMASI
Kürt Sorununa Toplumsal Bakış | Sorular, yanıtlar, görüşler
Barış Vakfı'nın Kürt sorunu toplantısına katılanlar konuyu yorumladılar, Prof. Dr. A. Betül Çelik ve KONDA Araştırma’dan Bekir Ağırdır soruları yanıtladı.
21 Nisan 2022
Radikal bir ekoloji manifestosu: Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır?
Tanınan iklim araştırmacısı ve aktivist Andreas Malm, anbean yaşadığımız ekolojik yıkım sürecinde, iklim hareketinin kullandığı mücadele yöntemlerinin devrimcileştirilmesi için çağrı yapıyor.
20 Nisan 2022
Murat Çepni: İzmir'deki ağacı da koruyacağız, Kürdistan'dakini de
HDP İzmir milletvekili Murat Çepni, barış ve ekoloji mücadelesinin neden birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğini, iki mücadelenin kesişimselliğini bianet’e anlattı.
19 Nisan 2022
Satın alınmayıp sahiplenilen Küba'nın hikâyesi
Ne kadar küçük olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için: Bez çantaya sığıyor, hiç de yüksek olmayan bir koltuğa bile çıkamıyor ve bilgisayarın şarj kablosuna takılıp düşüyordu. Maksimum bir hafta dedim, bir haftaya kadar kendini toparlayacak ben de onun için bir ilân açacağım.
19 Nisan 2022
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
İstanbul Tabip Odası seçimlerinin kazananı: Demokratik Katılım Grubu
İstanbul Tabip Odası seçimlerinin kazananı, 2002’den beri olduğu gibi Demokratik Katılım Grubu (DKG) oldu. DKG’nin zaferini Dr. Cegerğun Polat bianet’e değerlendirdi.
18 Nisan 2022
Belleğimizdeki ilk ev: “Tavana bak”
Ev ve evlerde yaşayan kadınlar, anneler, çocuklar, babalar; o evlerde konuşulan diller ve dilin imkânları üzerine bir kitap Tavana Bak.
5 Mart 2022
Korkunçluğun güzelliği: “Günler Aylar Yıllar”
Masalsı bir anlatıyla sona eren roman, bu denli zor bir anlatının 105 sayfada nasıl bu kadar etkili anlatılacağının en başarılı örneklerinden biri.
12 Şubat 2022
Angrboda'nın hikâyesi: Cadının Yüreği
Gornichec, İskandinav mitolojisinde hâkim olan erkek hikâyelerinden sıyrılmaya çalışıp, onları yan karakter olarak kurguladığı romanında baş köşeye Angrboda’yı oturtuyor. Angrboda’nın hikâyesi, çoğu cadının hikâyesinin bittiği yerde başlıyor: Yanarak.
7 Şubat 2022
Ben, sadece ben: Tenê Ez
Kerkük Tiyatro Festivali’nden “En İyi Oyun” ve “En İyi Sinografya” ödülleriyle dönen Tenê Ez’i Türkçe üst yazıyla da izlemek mümkün. İyi seyirler!
5 Şubat 2022
Kamusal bir entelektüel: Edward Said’le Yeniden Başlamak
Fırat Mollaer, Edward Said’in düşünce sistematiğinde “başlangıç”ların da yerini işaret ederek bir derlemeyle karşımızda: “Edward Said’le Yeniden Başlamak: Entelektüel, Sürgün ve Şarkiyatçılık”.
4 Ocak 2022
1
...
15
16
17
18
19
20
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver