ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Ragıp Duran
Sayfa 6
Global Andıç
Türk medyası ideolojik, tarihi, yapısal ve siyasal nedenlerle savaş propagandası yapıyor; rıza üretmek amacıyla, Hakiki Gerçeği tahrif edip gizleyerek, Medyatik Gerçeği ön plana çıkarmak istiyor. Oysa, Dünyada ve Türkiyede ezici çoğunluk savaşa karşı.
16 Ocak 2003
Havacılık Trajedisi Üstüne Medyatik Trajedi
Çarşamba gecesi çifte dram yaşadık. 76 yolcu kazada öldü, milyonlarca yurttaş gece ekran başında tahmin, spekülasyon, çelişkili bilgiler karşısında uzun süre sıkıntı çekti.
16 Ocak 2003
Önce Gazeteci, Sonra Türk!
Erdoğanın uyarısı ve Gülün toplantılarından sonra medyanın yaklaşan Amerikan saldırısıyla ilgili yayınları izlenmeli. Egemen medyanın yapısı ve perspektifleri nedeniyle savaş kışkırtıcılığı, milliyetçiliği ve saldırganlığı övmeye teşne.
14 Ocak 2003
Sporda Şiddet ve Fanatizm
Istanbulda düzenlenen Sporda şiddet ve fanatizm toplantısında futbol dünyasında şiddetin köken, neden ve işlevlerini irdelendi. İsviçre, Fransa ve Türkiye örnekleri sergilendi. Şiddetin siyasi, kültürel, yerel, kişisel kökenleri tartışıldı.
24 Aralık 2002
Beyefendi ve Hakiki Gazeteci
Gazeteci Turhan Cumhuriyetle yaşıttı. Ama o daha çok demokrattı. Üstelik de mesleğinin titiz ve çalışkan bir ustasıydı. Şan şöhret için değil, doğru habercilik için gazetecilik yaptı hep. Toprağı bol olsun...
19 Aralık 2002
Muhabirin Ölümü
Bianette yayınlanan Bahtı kara Ankaralı medya yazıma tepki gelince, aklıma gazeteciler, medyacılar, Costa Gavras, müzedeki muhabirlik, Özal, bu yaşa gelip köşe yazarı olamayanlar, Emeç, Gedik, Varol, fal köşeleri vs geldi de....
11 Aralık 2002
Bahtı Kara Ankaralı Medya
Ankarada medya ve siyaset kulislerinde konuşulanlar gazetelere ekranlara yansımıyor. Siyasi düzendeki değişim kendini medya alanında da göstemiş. Eskilerin rezaleti, yenilerin konumu, reverans gazeteciliği ve iktidarın veziri rezil eden büyülü gücü.
11 Aralık 2002
Batı Medyasında Oryantalizm
Batı Avrupa ve ABD medyasına baktığımızda, 3 Kasım seçimlerinin izlenmesi ve aktarılmasında cehaletle önyargının önemli bir alan kapladığını görüyoruz. Meselenin özünde sömürgeci Batının yarattığı Doğu ve İslamiyet tasavvuru var.
22 Kasım 2002
BDDKda Şeffaflık ve Gazetecilik
Doğan Medya Grubunun Sabah grubunu satın alma girişimi, sıradan bir rekabet ve tekelleşme girişimi mi? AKP iktidarı, medya-siyaset ilişkilerinde ilk sınavı bu çekişmede verecek. Özkök, Babahan ve Yılmaz...
22 Kasım 2002
AKP ve Medya
Tek başına iktidara gelen AKP, Türkiyede siyaset ve ekonomiden daha fazla yozlaşmış ve çürümüş olan medya alanına müdahale edecek mi? Nasıl? Refah Partisinin olumsuz deneyimini nasıl aşacak? İlk izlenimler, ilk tahmin, tahlil ve öneriler...
14 Kasım 2002
İki Miting: İki Boşluk
Bu seçim kampanyasının belli başlı özellikleri, siyasetsizlik, medyatik imaj, lider sultası, boş ve yalan vaatler, yurttaşsızlık ve ana tema eksikliği. Yurttaş kime nasıl oy verecek ki?
28 Ekim 2002
Deterjan Tozu İle Başbakan Arasındaki Fark
Genç Partinin seçim kampanyası, siyaset ile reklam arasındaki ilişkileri yeniden gündeme getirdi. Göbbelsden sözedenler var. Ama daha yakın bir örnek Jacques Séguéla ile Jerry Della Femina arasındaki önemli tartışma...
24 Ekim 2002
MİT, Magazin İnceleme Teşkilatı mı?
Yeni serüvenin adı: MİT, Tele Voleye karşı!. Tele Voleci medyadan öğreniyoruz bu yarı-gizli muhalefeti. Herkes sorumlu olduğu işi yapsa bir de tezahürlerden çok köken ve nedenlerle uğraşsak daha iyi olmaz mı?
21 Ekim 2002
Küçük Amerika ve Büyük Türkiye
ABD yönetimi, global OHAL rejimi ilan edip uygulamaya koydu. ABDdeki genel manzara tehlikeli boyutlar içeriyor. Iraka saldırı öncesinde birkaç nahoş fotoğraf: Gergerin dönüşü, sansürlenen yazı, Amerıkalı gazeteciler ve Ramazan hesapları...
18 Ekim 2002
Medyanın da Kırım Noktası: 12 Eylül 1980
12 Eylül 1980 askeri darbesi, Türkiye toplumunu Amerikan modeline uygun olarak yeniden kurmaya yönelik bir girişimdi. Özgürlüksüz, muhalefetsiz, bireyci, tekdüze, rıza gösteren bir toplum...Bunu da en çok medya aracılığı ile yapmak mümkündü.
16 Ekim 2002
Seçim Kampanyası ve Medya
Seçim vaatlerinde ve programlarında, iktidara aday partiler medya meselesine hiç değinmiyor. Acaba neden? Gerçekten demokrat ve özgürlükçü bir siyasi parti, yurttaşlara, topluma nasıl bir medya reformu önermeli? Bir öneri...
16 Ekim 2002
Haklarla Düşünmek Sempozyumuna Yoğun İlgi
İzmir Barosunun, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünün katkısıyla düzenlediği Haklarla Düşünmek sempozyumunda Kemalizm, derin devlet-derin-hukuk, 11 Eylül Sonrası global OHAL, devlet-toplum-yurttaş gibi konu ve kavramlar tartışıldı...
14 Ekim 2002
Medyanın Ahmet Altan Kampanyası
Yalan ve şiddet kampanyanın önemli boyutları. Roman sadece bir bahane. Cehaletin intikamı gündemde. Siyasi-ideolojik saldırı var mönüde. Bir eksiklik hüzün veriyor: Altanın yazar meslektaşlarında dayanışma zayıf. Ve Doğan Medya Grubu Yayın İlkeleri...
5 Ekim 2002
11 Eylülden Bir Yıl Sonra Küresel Medya
BBCdeki bir programda 11 Eylülden bir yıl sonra medyanın hali tartışma gündemine geldi. Ne yazık ki hala köklü, esaslı, etraflı, derin ve doğru bir eleştirel tahlil çıkamadı. Hele Türk medyasında...
30 Eylül 2002
DMG Yine İlke Yayımladı Ama...
1999 Temel İlkeler ve Meslek İlkelerinden sonra DMG, şimdi de Yayın İlkeleri yayınladı. Milat diye sunulan bu ilkeler, neden şimdi yayınlanıyor? Eskisinden farkları ne? İlke yayınlamakla inandırıcılık ve güvenirlik erozyonu engellenebilir mi?
16 Eylül 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Bağımsız ve Özgür Gazetecilik?
Vatan geliyor, özgür ve bağımsız. Doğan Medya Grubu destek verdiği projeden memnun, Sabah haliyle kırgın ve kaygılı.Soru şu: Neden bağımsız, neye göre özgür? Açıklamalara bakılırsa, 2. Sabah Vakası yolda.
10 Eylül 2002
Kenar Merkezden Daha İyi
Edirne ve Herekedeki akademilerde yapılan Global Medya-Tekelleşme konulu toplantılarda, hem hocalar hem de öğrenciler, çeşitli olumsuzluk ve eksikliklere rağmen, gelecek açısından umut kıvılcımı çakıyordu.
10 Eylül 2002
Tam Üye Türkiyenin Medyası
AB olumlu bir mekanizma ama sihirli değnek değil. Bağımsız, demokratik, özgür medya isteyenler tam üyeliğin sağlayacağı olumlu zeminden yararlanabilirse, ABli Türkiyenin medyası bugünkünden nispeten iyi olacak. Bu toplumun başarabileceği bir eylem.
21 Ağustos 2002
Medyası Vardı, Şimdi Parti Sahibi de Oldu
Berlusconi örneğine sık sık gönderme yapılıyor. Evet benzeri bir durum gerçekten de var: Berlusconi medya patronu olduğu dönemde adalete yansıyan yolsuzluklarını kapatmak, unutturmak için siyasete atılıp, milletvekili ve sonra da Başbakan zırhına büründü.
7 Ağustos 2002
Ece Ayhan, Onların Değil Bizim Şairimizdir
Bizanstan Osmanlıya, Cumhuriyetten Ankaraya, Doğudaki jandarmadan Istanbuldaki saray şairine, katiplere, memlekete ve dünyaya hep bizim taraftan baktı. Dağdaki kır çiçeği gibi yaşadı.
23 Temmuz 2002
Gazeteci ve İşvereni
Bankasına el konulan holding, medya grubunun yönetmenini değiştirmiş. Medya-iktidar-iktisat üçgeninde kim kimin efendisi? BDDK açılımı Basını Düzenleme ve Denetleme Kurulu mu? Yani, Bankanın yönetimi değişti, medya grubununkini de deştirelim!.
10 Temmuz 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ÇGD Sonuç Olarak Ne Diyor?
Basın özgürlüğü, milliyetçi söylemle, kıvrak cümlelerle, cesaret olmadan savunulamaz. Basın özgürlüğü, bu özgürlüğü çiğneyenlere karşı açık, uzlaşmasız bir mücadele ile savunulur. Ne yazık ki, ÇGD yönetimi bu bildiri ile bu basireti gösterememiş.
26 Mayıs 2002
Medya Eleştirisi Nerede, Nasıl? Neden?
Medya eleştirisi, gerçek anlamda bağımsız ve özgür akademisyenlerle meslek erbabının, yani egemen medya ile hiç bir organik, mali, mesleki, siyasi ilişkisi olmayanların alanı ve uğraşı.
12 Mayıs 2002
Bağımsız Yerel Gazete Nasıl Çıkartılmaz
Her gazetecinin düşünde bir gün kendi gazetesini çıkartmak vardır. Ama bir gazete birisinin gazetesi olduğu sürece mevcutlardan farklı bir gazete olamaz ki...
9 Mart 2002
Objektif Haberciliğin Sonu
11 Eylül Miladı, sadece ABD, Süper Güç, Terörizm ya da Uluslararası İlişkiler gibi kavramların değil, aynı zamanda medya kavramının da tartışılmasını, sorgulanmasını hatta belki de yeniden tanımlanmasını zorunlu kılıyor.
7 Kasım 2001
Ne Üzüm Ne Bağcı
Nadire Materin Mehmedin Kitabı, bir dizi suçlamaya konu oldu. ABD, burs, para filan deniliyor ama, esas amaç kitabın içeriğine karşı çıkmak. Bir de bu kampanyanın zamanlaması ilginç...
6 Ağustos 2001
2
3
4
5
6
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver