ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Ragıp Duran
[email protected]
RAGIP DURAN'ın gezi izlenimleri
Atina: AB'li Küçük Bir İstanbul
35 yıldır gidip geldiğim Atina'ya bu kez Galatasaray maçı bahanesiyle bir daha gittim. Atina yabancı bir kent mi sahiden?
8 Aralık 2007
RAGIP DURAN'dan Emin Çölaşan'ın kitabı
Tek Gözlü Militanın Hazin Sonu
Çölaşan’ın ikibuçuk ayda 47 baskı yapan ‘Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi’ başlıklı kitabı, medya-iktidar, Aydın Doğan ve Ertuğrul Özkök hakkında ilginç bilgiler, yaklaşımlar içeren bir kitap. Ama…
13 Kasım 2007
Ragıp DURAN'dan Habertürk'ün Kampanyası
Habertürk Ne Yapıyor?
Esas işlevi yurttaşları olup bitenler hakkında doğru, inandırıcı, güven verici bir şekilde bilgilendirmek olan bir medya organı, bu tür bir kampanya düzenleyebilir mi?
18 Ekim 2007
RAGIP DURAN'dan YVES MONTAND
Yves Montand 86 Yaşında...
Montand, sesi olağanüstü kadife, kendisi doğuştan yakışıklı. Orta yaşlı kadınların yüreklerini hoplatan bir abi... Hakiki bir Akdenizli. 80'lerden sonra liberalizme kaydı ama Pere Lachaise'de 1871 Komüncülerinden biraz ötede yatıyor.
13 Ekim 2007
RAGIP DURAN Milano'dan bildiriyor
Yaşar Kemal'in "Teneke"si La Scala'da
La Scala'da Çukurovalı köylüler vardı. İdealist kaymakam oradaydı, çizmeleri ve kamçısıyla da toprak ağası. Kısacası, müzikal bir sınıf mücadelesi.
24 Eylül 2007
RAGIP DURAN'dan Radikal'de Kaplan-Düzel çekişmesi üstüne
Yapıl(a)mayan Söyleşi/Çıkmazın Zorlaması
Radikal yönetimi ve Düzel neyi doğru, neyi yanlış yaptı? Hasip Kaplan’ın sıkıntısı medyatik mi, yoksa siyasi mi?
18 Eylül 2007
RAGIP DURAN'ın değerlendirmesi
Merkez Parti-Tek Parti/Merkez Medya-Tek Medya
Basın özgürlüğü ve mesleki dayanışma, Çölaşan vakasında, AKP ve Hürriyet yönetimi tarafından bir kez daha ayaklar altına alındı. Egemen medya ne kadar özgür? AKP ne kadar demokrat? Medyatik iktidar tekleştirmeye pürüz yaratabilecek unsurları ayıklıyor.
15 Ağustos 2007
Demokratik Toplum Partisi Ne Yapabilir?
Grup kurma başarısını gösteren DTP aslında oy kaybediyor. AKP Kürt bölgelerinde güçlenirken, bağımsız ve yaratıcı politikalar üretemeyen DTP, tüm iyi niyet ve olumlu iradesine rağmen global oyuncuların da yer aldığı ortamda ne derece etkili olabilir?
1 Ağustos 2007
Yereli Güzel, Geleneği Sol
Antakyanın Samandağ ilçesi, hem farklı etnik ve dinsel cemaatleri barış içinde bir arada yaşatma hem de bütün yaralarına rağmen solu ayakta tutması açısından Türkiye için heyecanlı bir örnek. İlçe gündüz söyleşiler akşam konserlerle yaza merhaba dedi.
21 Temmuz 2007
Kötülük Toplumundan Haklılığın İnadına
Çuvalında çocuk ölüsü taşıyan korsan, körfeze öyle bir girdi ki 2002den beri semaforlar hiperaktif. Ben şair sayılmam, etikçiyim derdi ya, dizelerini ezberleyenden çok, savunduğu ahlakı yaygınlaştırmaya çalışanlar var etrafta. Seveceğiz seni hep Ece...
11 Temmuz 2007
İlhan Selçuk Dönek Değildir!
İlhan Selçukun işkencecileriyle barışma itirafı trajedisini kavramak için günümüz Türkiyesi siyasi ortamını ve Cumhuriyet gazetesinin geçmişini kısaca hatırlamakta yarar var. Dönekliğin, sağın ve solun ne olduğunu, başka işkence görenleri düşünelim.
10 Temmuz 2007
Sokratını Yitiren Halkın Karşılaması
Orhan Doğanı yirmi yıldır tanırım. Başarılı bir avukat. Türkiyede hangi milletvekilinin -çünkü Orhan sonuç olarak eski bir milletvekiliydi- cenazesine 100 bin kişi katıldı? Ne çok seveni varmış Orhanın. Ben sosyalistim demişti, övüne övüne...
4 Temmuz 2007
Bugün Yeni Bir Gazeteciliğe İhtiyaç Var
Özkök bugünü aklamak için geçmişe kara çalmaya kalkışmış. İyi gazetecilik-kötü gazetecilik kıyaslaması için ölçütleri saptamak gerek. Medya mülkiyeti ve ona bağlı olarak özel ya da kamu çıkarını esas almak gerek.
9 Haziran 2007
Türkçelerimle Barışmaktırıyorum Senden
Bu köşeler babamızın malı mı? diye gazete köşelerinin kamusal niteliğini gündeme getirenler şahsi ve özel şarap reklamı yaparken, hava olsun diye Yunanca kökenli Fransızca kelimeler kullanıyor. Şık olabilir belki ama yanlış. Sözcük de yanlış, yazar da.
28 Mayıs 2007
Yöneten Çalışanlara mı İşverene mi Sorumlu?
Fransız Le Monde gazetesi Genel Yayın Yönetmenini seçimle işbaşına getirir. Üstelik yazı işleri çalışanları, seçilmiş Yönetmeni veto etme hakkına da sahip. Yayın politikası, medya mülkiyeti, işveren ve çalışanları ilgilendiren bir seçim/atama çelişmesi...
24 Mayıs 2007
Noktayı Bitirememek
Nokta iki önemli gereği bünyesinde birleştirebildi: Doğru yayın politikası ve profesyonel habercilik. Bağımsız, baskılara direnebilecek, çoğunluk hisseleri çalışanların, okurların elinde bir medya mülkiyeti, Noktayı nihai nokta olmaktan çıkarabilir.
23 Nisan 2007
Apoletli Medya X
Sürpriz yok. Çünkü her şey belli. Türk egemen medyasını biraz tanıyan herhangi bir okur bugünkü Büyükanıt konuşmasının içerik ve amacını kolayca tahmin edebileceği gibi, cuma günkü gazetelerin manşetlerini, sürmanşetlerini de şimdiden öngörebilir.
12 Nisan 2007
Sürecin Zikzakları
Üç günlük de olsa yoğun bir gezide yöredeki değişimleri, yenilikleri özellikle süreci öğrenmeye, anlamaya çalıştım. Çok fena değil. Hatta bazı olumlu yönelimler var. Eskinin birtakım olumsuzlukları sürüyor. Ev sahiplerimizin konukseverliği kayda değerdi.
11 Nisan 2007
Apoletli Medya/Medyalı Apolet
TSKnin çalışması militarizmin medya baskısını, medyanın militarist tercihlerini teşhir ediyor. Hakiki Gerçek yerine Medyatik Gerçekle uğraşıyor. Yetkisi yok, ilgi, uzmanlık alanı değil. Belli, rahatsızlık var. Siyasi-ideolojik kriterlerle yapılmaz bu iş.
8 Mart 2007
Güzel Değişen Bir Şehir
Konya kaçınılmaz olarak siyasi, toplumsal düzlemlerde de özgünlüğünü koruyarak olgunlaşıyor. Bozkırın ortasında biteviyeliği kırmak zor. Milyona yaklaşan nüfusu, orta ölçekli sanayisiyle Konya dış görünümüyle belki hâlâ takkeli, tespihli, başörtülü ama...
7 Mart 2007
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Doktorlarla Hekimler, Şiddet ve Milliyetçilik
TTB şiddeti, sıradan hatta basit bir anormallik olarak algılamayıp sosyal, siyasi, ideolojik, tıbbi boyutlarını da hesaba katan önemli bir kamu hizmeti gerçekleştiriyor. İşin ekonomik çehresi, halk sağlığıyla ilişkisi de TTBnin ilgi alanı içinde.
5 Mart 2007
Hâlâ Apoletli!
Medya işlev, teori olarak yönetene karşı yönetilenlerin önemli iletişim, bilgilenme aracı olması gerekirken, Türk egemen medyası baştan beri, özellikle haki yöneticilerin ajitasyon-propaganda aracı olarak görev yaptı. Yine de gücünü, konumunu abartmamalı.
1 Mart 2007
Pozitif Faşizm Olur mu?
Hrantın öldürülmesi yeterince vahim değilmişçesine devlet ve bayrak rezaletleriyle medyada estirilmeye çalışılan rüzgar, milliyetçiliğin, içerdiği ayrımcılık ve şiddetle, topyekün ve ilke olarak mahkum edilmesi gereken bir ideoloji olduğunu gösterdi.
12 Şubat 2007
ABD Hegemonyası ve Sol
ABDnin yayılmacı, saldırgan, savaşçı, işgalci politikalarına karşı mücadele etmeden ne bağımsızlık, ne özgürlük, ne demokrasi, ne de barış olabilir. ABD tarzı bir bağımsızlık, demokrasi ve barış isteyenler Irakta olup bitenleri görüyor değil mi?
16 Ocak 2007
Hâlâ tükürmek istiyorlar!
Pamukun Nâzım Hikmet manşetli Radikal gazetesine yönelik eleştirilerin mesleki-teknik gerekçeleri geçersiz. Siyasi-ideolojik yaklaşımlar da önyargılı ve mesnetsiz.
10 Ocak 2007
Hâlâ Tükürmek İstiyorlar!
Pamukun Nâzım Hikmet manşetli Radikal gazetesine yönelik eleştirilerin mesleki-teknik gerekçeleri geçersiz olduğu gibi siyasi-ideolojik yaklaşımlar da önyargılı ve mesnetsiz. Nobel almasına karşın hâlâ ehlileşmedi diye düşünüyor Pamuk karşıtları.
10 Ocak 2007
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Hasan Pulurdan Kahve Sohbetleri
50 yıllık meslek birikimine sahip bir yazar, henüz emekli olmamışken anılarını anlattığında, söylediklerinin yanı sıra gündeme getirmedikleriyle de ilgi çekiyor. Eleştiri ve derinlik vergiye mi tabi? Anıyla kahve sohbeti arasında bir fark var, değil mi?
8 Ocak 2007
Cinayeti Gösterdiler Ama...
Irakın işgalle devrilen Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyinin idam edilmesi, ABDnin hem hukuken hem de siyaseten artık yenildiğinin işareti. İnfazın medyatikleştirilmesinde bile sorunlar var...
4 Ocak 2007
Kürt Meselesinde ABD Çıkmazı
Türkiyede Kürt meselesinin barışçı çözümü gün geçtikçe güçleşiyor. Çünkü soruna müdahale eden güçlerin hem sayısı artıyor, hem de bu güçlerin kendi aralarındaki ilişkiler çelişkili. Bu karmaşık durum nispeten yeni.
16 Aralık 2006
Kırgın, Kızgın ve Mücadeleci
Gazeteci Otan, egemen medyanın sefil-perişan hallerinden kareler sunuyor. Popüler bir medya eleştiri yaklaşımı benimsemiş. Bu arada alternatifmiş gibi yapanlara da şapka çıkartmıyor. Geniş bir alanda eleştirel gözlemler manzumesi. Ama bundan sonra...
9 Aralık 2006
Dersimde 38 Hayaleti...
Coğrafi olarak sıkışmış ama fikren ve kalben geniş ve rahat bir kent. Seyit Rıza aslında halen hayatta. Kent merkezinde işsizlik, sokakta kahvelerde göze fena bir şekilde batıyor. Yerel medya savaş muhabirliği yapmak zorunda. Ama belki bir gün...
5 Aralık 2006
Diyarbakırda Umut ve Endişeli Bekleyiş
Diyarbakırın güncel bir fotoğrafını çekmeye çalıştığımızda, gelişme-büyüme-kalkınma bir yanda ama bir yanda da yanıtı henüz meçhul bir dizi siyasi soruyla karşılaşıyoruz. Ateş-kes, Ağar, Güney. Oylar nereye giderse, nerede azalır? Ve Mehmed Uzun iyi...
4 Aralık 2006
1
2
3
4
5
6
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver