ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Necdet Oral
Sayfa 2
Çiftçi, Düzen Partilerine Soruyor
Son yirmi yıldır uluslararası sermayenin dayatmalarıyla tarım destekleri ve dolayısıyla üretim ve ihracat azaldı, ithalat arttı, çiftçi yoksullaştı. Bu nedenle çiftçi düzen partilerine soruyor.
29 Ekim 2002
Düzen Partilerinin Tarım Programları
IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla üç yıldır uygulanan tarım programı tarımın desteksiz bırakılmasını, üretimin bitirilmesini, ithalatın artırılmasını içeriyor. Bunun gerisinde gelişmiş ülkelerin tarım-gıda stoklarını Türkiyeye ihraç istekleri var.
21 Ekim 2002
Tarımda Dışa Bağımlılık Artıyor
I980-2000 döneminde tarımsal ihracat 2, ithalat ise 12 kat arttı. 2000 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71e düştü. 1980 yılında 7 üründe net ithalatçı konumunda olan Türkiye, bugün 13 üründe net ithalatçı konumunda.
16 Ekim 2002
Fındık Üreticisi Gene Tefeciye Terkedildi
Fındık destekleme alım fiyatları, son yıllarda sürekli olarak enflasyonun altında tutuluyor. Bu yıl da yüzde 7.7 gibi çok düşük bir fiyat artışı verilerek üreticiler bir kez daha tefeci ve tüccarların insafına terk edildi.
24 Eylül 2002
Gıda Sektörü Yabancılaştırılıyor
1987-98 arasında yabancı ve yabancı ortaklı yerli şirket sayısında önemli artış oldu. Önde gelen yerli sermaye grupları (Sabancı, Koç, Yaşar, Tekfen, vs.) büyüyen ölçeklerde çokuluslu şirketlerle ortaklıklara giderek sektörde tekelleşmeyi hızlandırdılar.
18 Eylül 2002
IMF Programının Sonucu: Gübre Kullanımı Düştü
Çiftçi gelirlerinin düşmesine karşılık IMF gübre desteklerinin azaltılmasını istedi. Sonuç: 2001de gübre kullanımında 2000e göre % 20lik bir düşüş yaşandı. Reform uygulamasının başlatıldığı 1999 baz alındığında düşüş yüzde 24e ulaşıyor.
1 Eylül 2002
Türkiye, Tarımda AB ile Rekabet Edebilir mi?
Kopenhag Kriterleri temelinde kapsamlı uyum çalışmaları gerçekleştirmesi gereken Türkiyenin, uyum sağlaması gereken pek çok ortak politika ve sistemin en zorlularından biri de Ortak Tarım Politikası (OTP)dır.
30 Temmuz 2002
Buğday Destekleme Alımları ve TMO
Son beş yılda stratejik ürün buğdayda TMOnun alım miktarları ve destekleme fiyatları sistemli olarak düşürüldü. Köylülük yoksullaştı, buğday üretimi azaldı. Uygulamanın amacı, buğday üretimini yetersiz hale getirip ABD buğdayına ek talep yaratmaktı.
5 Temmuz 2002
Küresel Sömürgecilik Aracı: Sözleşmeli Üretim
Yapısal uyum programları tarım sektöründen devleti geri çekerken, köylülük ile sanayi sermayesini karşı karşıya bırakıyor. Bu, kapitalizmin köylülüğü tasfiye etme ve küresel sömürgeciliği kurumlaştırma araçlarından sözleşmeli üreticilikle yükseliyor.
23 Haziran 2002
Tekellerin Tarımda Özelleştirme Vurgunları
Dr. Oralın Türkiye Tarımında Kapitalizm ve Sınıflar başlıklı araştırmasının Yerli ve Yabancı Tekellerin Tarımda Özelleştirme Vurgunları bölümünden orman, hayvancılık, yem, gübre, süt, şeker ve tütünde özelleştirme uygulamaları ve sonuçları.
30 Mayıs 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver