ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Necdet Oral
[email protected]
Dr. Necdet Oral, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi.
NECDET ORAL İNCELEDİ
Partilerin Seçim Bildirgelerinde Tarım
Seçimlere doğru siyasi partiler hazırladıkları seçim bildirgelerinde tarımı yeniden gündeme getirdiler. Vaatler özellikle mazot, gübre, yem gibi temel girdiler üzerindeki vergi yükünün azaltılmasına odaklanıyor.
21 Mayıs 2015
NECDET ORAL ÇİFTÇİLER GÜNÜ İÇİN YAZDI
Neoliberalizm Tarımsal Yapıyı Tahrip Etti
Dünya Çiftçiler Günü'nde* Türkiye'de tarımın durumu: Tohum, ilaç ve gübre gibi tarım girdilerine yeni pazarlar yaratılıyor; tarımda tekellerin hakimiyeti güçlendiriliyor.
14 Mayıs 2015
NECDET ORAL DEĞERLENDİRDİ
2012 Yılında Tarım: Üretim Geriliyor, İthalat Artıyor
Çokuluslu şirketler azgelişmiş ülkelerde tarımı çeşitli mekanizmalarla kontrol altına alıyor. Son 20 yılda ekonomik krizler sonrası piyasa değerleri düşen gıda şirketlerinden birçoğu yabancı sermayeli tekeller tarafından satın alındı.
29 Haziran 2013
DR. NECDET ORAL'IN ANALİZİ
Tarımda Neoliberal Politikaların 30. Yılı
Son 10 yılda ülke nüfusu yaklaşık 8 milyon artarken, tarım alanları dramatik bir şekilde azaldı. Bitkisel ürünlerin çoğunda üretim ya geriledi ya da hiç artmadı. Toplam hayvan varlığı dört milyon baş geriledi. Bunun anlamı: gelirlerindeki azalma ve yoksulluktaki artış!
8 Eylül 2012
NECDET ORAL YAZDI
2010'da Tarım ve Hayvancılık
2010 yılında tarıma et fiyatındaki olağanüstü artışlar ve buna bağlı olarak hayvancılıkta başlayan ithalat süreci damgasını vurdu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlıklar ithal edildi, hayvancılık tümüyle ithalata bağımlı hale geldi.
5 Mayıs 2011
NECDET ORAL'IN ANALİZİ
Tarımda Doğrudan Gelir Desteği Bitti, Sıra Havza Bazlı Modelde
Doğrudan Gelir Desteği Projesi tarımda üretim–istihdam dengelerini altüst etti; edilgen bir köylü kesimi yaratarak sistemden çıktı. 2010 yılından itibaren birçok eksik ve eşitsizlikler içeren "Havza Bazlı Üretim Modeli"ne geçilecek.
12 Ocak 2010
Dr. NECDET ORAL'IN ANALİZİ
2009: Krizin Gölgesinde Tarım
2009’da yaşanan küresel mali kriz tarımı da derinden etkiledi. Düşen ürün fiyatları ve artan girdi maliyetleri çiftçi gelirlerini geriletti. Çiftçinin girdi ve mekanizasyon talebi düştü. Tüketicinin daha ucuz yerli ürünlere yönelmesi nedeniyle tarım ürünleri ithalatı azaldı.
5 Ocak 2010
NECDET ORAL'ın analizi
Tarımda Rekor Dış Ticaret Açığı
TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine göre; 2008'de tarım ürünleri ithalatı 6,4 milyar, dış ticaret açığıysa 2,5 milyar dolara ulaştı. Bu, 85 yıllık cumhuriyet tarihinin rekoru.
3 Şubat 2009
NECDET ORAL yazdı
2008'de Tarım II: Türkiye Tarımda da İthalat Ülkesi
Tarım Kanunu'nun yüzde birinden az olamaz şeklindeki hükmüne karşın destekler GSYH'nin yüzde 0,6'sı dolayında kaldı. Faizcilere ise milyonlarca çiftçiye ödenenin 9 katı kaynak aktarıldı.
31 Aralık 2008
NECDET ORAL'ın analizi
2008'de Tarım I: Yine Kuraklık, Yine Kriz
2008'de de tarımda tasfiye programı sürdürüldü. Hayvanları bile göç ettiren kuraklık, Güneydoğu'da arpa ve mercimek üretimini vurdu. Tarımsal dış ticaret açığı 85 yılın en yüksek değerine ulaştı.
31 Aralık 2008
GDO'lu Mısır Balonu Türkiye Turuna Bursa'dan Başladı
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusuna dikkat çekmek ve Biyogüvenlik Yasası'nın çıkarılması konusunda kamuoyu baskısı oluşturmak için GDO’lu mısır tohumunu simgeleyen "mısır balonu" turuna Bursa’dan başladı.
6 Mayıs 2008
NECDET ORAL'ın analizi-II
Tarımda 2001 Krizinden Sonraki En Büyük Çöküş
Tarımda 2006’daki yüzde 1,3’lük büyümenin ardından 2007'de yüzde 7,3’lük küçülme yaşandı. Bu daralma; 2001'de yaşanan ağır ekonomik krizden bu yana tarım sektöründe gerçekleşen en düşük büyümeyi işaret ediyor.
3 Nisan 2008
NECDET ORAL'ın analizi-I
Tarımda 2001 Krizinden Sonraki En Büyük Çöküş
Küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık ve yanlış tarım politikaları, tarımda 7,3’lük bir küçülmeye yol açtı. Tarım sektörünü iklim koşullarına bağımlı üretim yapısından kurtarmak, planlı ve üretim odaklı politikalar uygulamak gerekiyor.
3 Nisan 2008
NECDET ORAL'ın analizi
Tarımda Dış Ticaret Açığı 1 Milyar Dolar
Tarımsal üretim azaldıkça bundan ithalat ve ihracat da etkileniyor. 2007'ye ilişkin dış ticaret verileri tarım ürünleri ithalatının yükseldiğini ortaya koyuyor.
4 Şubat 2008
NECDET ORAL'ın değerlendirmesi
2007’de Tarım ve Hayvancılık
2007’de tarıma IMF-Dünya Bankası destekli tasfiye programı, küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık egemendi. Tarımsal üretim düştü, katma değer küçüldü, ithalat patladı, küçük üreticiliğin tasfiyesi hızlandı. 2007 kayıp yıl oldu.
8 Ocak 2008
NECDET ORAL'ın analizi
Tarımda Üretim Düşüyor, İthalat Artıyor
TÜİK’in açıkladığı verilerin tarımda üretimin düştüğünü, katma değerin küçüldüğünü, ithalatın patladığını ortaya koymasına rağmen, IMF ve Dünya Bankası’nca dayatılan tasfiye politikalarında ısrar ediliyor.
12 Aralık 2007
NECDET ORAL'dan Mevsimlik İşçiler
Tarımın Ücretli Köleleri
Sayısı bir milyonu geçen, yoğun hasat dönemlerinde iki milyona ulaşan mevsimlik ve daimi tarım işçilerinin emeklerinin karşılığını alması, kapitalist sistemde mümkün değil. Çalışma koşulları, temel hakları düzenlenmeli, örgütlenme engelleri kaldırılmalı.
13 Ağustos 2007
Tarımda AB Dayatmalarına Karşı Çıkılmalı
Adanadaki Ulusal Tarım Kurultayına 600ün üzerinde bilim insanı ve uzman katıldı; tarım politikalarında ABD/AB yönetimindeki IMF ve Dünya Bankasının direktiflerine dikkat edilmesi, AB uyum paketi kapsamındaki dayatmalara karşı çıkılması istendi.
30 Kasım 2006
İlerleme Raporunda Tarım
AB, ortak piyasa düzenleri gibi Türkiyenin ivedi gereksinimi olan alanlarda aceleci bir tavır sergilemiyor, ancak hayvancılık gibi açık rekabet üstünlüğüne sahip olduğu alanlarda her türlü uyum çalışmasını yakından izliyor ve destekliyor.
13 Kasım 2006
Tohumculuk Çokuluslu Şirketlere Devrediliyor
Yeni Tohumculuk Yasası ile kamunun bu alanındaki tüm işlevleri çokuluslu tarım şirketlerine devredilecek; böylece ülkenin gıda güvenliği ve gıda güvencesi egemenliği bir avuç gıda tekelinin kâr hırsına terk edilmiş olacak.
13 Ekim 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Orduda Üretici Fındığa Fiyat Bekliyor
TMOnun, bir tüccar gibi, piyasada oluşacak fiyattan fındık almasına karar verildi. Fiskobirlik depolarının TMO tarafından kullanımı konusunda anlaşma sağlandı. Fiskobirlikin üreticinin söz ve karar sahibi olacağı bir yapıya kavuşturulması gerek.
31 Ağustos 2006
AB Politikası Yeni Eşitsizlikler Yarattı
AB Ortak Tarım Politikası, tarım nüfusunun yarı yarıya azalmasına ve küçük işletmelerin önemli bölümünün tasfiye edilmesine yol açtı. Ülkeler ve bölgeler arasındaki tarımsal gelir eşitsizlikleri arttı. AB sürecinde Türkiye tarımının da kaderi bunlar...
29 Ağustos 2006
Çiftçi Tarımdan Vazgeçiyor
IMF-DB patentli program gereği girdi ve kredi sübvansiyonları kaldırılan, ürününe taban fiyat uygulanmayan çiftçi hızla toprağını terk ediyor. 2006 Mayıs döneminde tarım sektöründe çalışan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 778 bin kişi azaldı.
23 Ağustos 2006
9. Kalkınma Planında Tarım Sektörü
9. Plana göre tarım sektöründeki çözülme devam edecek, tarımsal üretimi piyasa belirleyecek, tarımın üretim ve katma değerdeki payı azalacak, özelleştirmeler, istihdamda azalma ve göç sürecek. Kısacası tarımda yine IMF-DB politikaları hakim olacak.
21 Ağustos 2006
Üretici Çaya Sahip Çıkmalı
Türkiye çayda iç tüketim açısından dünyada 5. sırada geliyor ve cazip bir pazar. Bu pazara egemen olabilmek için önce yerli çay tarımının çökertilmesi gerekiyor. IMF ve Dünya Bankasının Türkiye tarımına doğrudan müdahalede bulunmasının nedeni bu.
18 Ağustos 2006
IMF-DB Programının Sonucu: Tarım Çözülüyor
Siyasi iktidarlar tarafından 6,5 yıldır taviz verilmeksizin uygulanan IMF/Dünya Bankası programının tarımdaki sonuçları çiftçilerin yoksullaşması, gelir bölüşümündeki eşitsizliğin artması ve istihdamdaki hızlı azalma olarak ortaya çıkıyor.
15 Ağustos 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
TMOdan Fındık Alımı, Fiskobirlik Devre Dışı
Fiskobirlik olağanüstü genel kurulu 12 Eylülde, fiyatlar 15 Eylülde belli olacak. Yani AKP Fiskobirliki fethederse sorun kalmayacak! Fındık üreticileri hedefi doğru koymalı: Kavga, çokuluslu fındık tekelleri, IMF ve DB ile fındık üreticileri arasında.
10 Ağustos 2006
Tarımda 12 Eylülün Ekonomi Politiği
İthal ikameci model ve çöküşü, 1980 sonrasının tarım programı, yapısal uyum programları, tarım emekçilerinin durumu, ürün sayısı, kredi uygulamaları, sübvansiyonlar, uluslararası tekeller, ticari sermaye ve toprak dağılımındaki adaletsizlik...
17 Eylül 2005
Tarım Satış Kooperatiflerinde Neler Oluyor?
Devlet ve siyasal iktidar güdümündeki kooperatifler yerine ortakların ürününü işleyip değerlendirerek pazarlayan, üreticiye girdi ve kredi desteği sağlayan kooperatifçilik anlayışı geçmeli. Üreticiler o zaman kooperatiflere sahip çıkacaktır.
19 Şubat 2004
24 Ocakın Tarım Bilançosu
IMF ve Dünya Bankasının Türkiye tarımını yönlendirmek için dayattığı politikalar 24 Ocaka kadar gidiyor. Ancak bu politikalar, ne üretimi ne de ihracatı geliştirebildi. Hem çiftçi yoksullaştı hem de Türkiye gıda ithalatçısı olma yönünde hızla ilerledi...
30 Ocak 2004
Tarımda Cumhuriyet Masalları
Ekim alanları daralıyor, üretim düşüyor, ihracat geriliyor, ithalat artıyor, çiftçi yoksullaşıyor. Tarımın bu sarmaldan kurtulması IMF/Dünya Bankası programları yerine; Türkiyenin ihtiyaç ve doğal koşullarına göre bir tarım programı oluşturulmasına bağlı
29 Ekim 2003
Tarımda IMFnin Yeni Sesi: AKP
AKP, bir yandan yaşanan krizden çiftçilerin olumsuz etkilendiğini, uygulanmakta olan ekonomik programın çiftçileri daha da zor duruma düşürdüğünü; öte yandan IMF programının temel çatısını bozmayacağını belirtiyor.
9 Aralık 2002
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver