ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Korhan Gümüş
Mimar
HAFIZA MEKANI TAKSİM MEYDANI: GEZİ PARKI
Taksim Yarışması ve kamusallık anlayışı
Siyasal hafıza meselesi önemli. Eğer bu siyasal hafıza ile ilişki kurulmuş olsaydı, Taksim Meydanı yarışmasında "kamusal alan" kavramını güncellemek mümkün olabilecekti. 1 Mayıs 77 ya da Gezi Direnişi neden yarışmada dikkate alınmadı?
30 Eylül 2020
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Adalar'ın yeni minibüsleri ve otoyollar
Tek yönlü ulaşım birçok yerde sorunlu. Belki daha iyi geliştirilebilir. Adalar'da araç sayısından caddelerin ve kullanıcıların özelliklerini göre bir deneme süreci geçirmek lazım.
17 Haziran 2020
“Prens Adalarında Levanten Yaşam Tarzı" Konferansı Yapıldı
“Prens Adalarında Levanten Yaşam Tarzı” konulu 4. Levantenler Konferansı'nda modernleşme sürecinin gündelik hayattaki karşılığı olan kurumların kuruluşu, ilk modern belediyecilik hizmetlerinin kurumsallaşması gibi konular tartışıldı.
24 Eylül 2019
ULAŞIM ÇALIŞTAYI/ KORHAN GÜMÜŞ
Çalıştay Umut Verdi: Adalar'daki Ulaşım Kaosu Çözülebilir!
Kapalı kapılar ardında gerçekleştiğini bildiğimiz yönetim modeli ile açık bir sistem arasındaki fark net olarak ortaya çıktı. Görüşleri, öncelikleri, çıkarları farklı topluluklar pekala bir araya gelerek konuşabiliyorlar, karar alabiliyorlar.
29 Ağustos 2019
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Yerel Seçim Öncesi Önemli bir Konu: Yeniden İDO
Zannedersem hala merkeziyetçi bir kamu modeline karşı piyasacı kaotik ve rantçı bir model dışında bir alternatif ortaya konmuş değil.
30 Kasım 2018
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Kültür ve Sanat Tarafından "İşgal Edilen" Kamusal Alan
Adalar'da neredeyse bütün kamu alanları, kıyılar, binalar ayrıcalıklı kişilerin elindeyken, "kültür ve sanat tarafından işgal edilmiş olmak" acaba nasıl bir kamu anlayışının göstergesi? Şaşırtıcı değil mi?
12 Ekim 2018
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Yetimhane'nin Geleceği
Büyükada'da dağın tepesindeki bu dev ahşap yapı, Büyükada Rum Yetimhanesi tıpkı Atlas okyanusunun dibinde duran Titanic gibi bir hayal olmayacak kadar gerçektir. Ama aynı zamanda gerçek olamayacak kadar da bir hayaldir.
3 Mayıs 2018
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Cumhuriyet Anıtının İçinden Boru Döşemek mi?
Cumhuriyet'in Ellinci Yıl Anıtı'nın çevre düzenlemesinin içinde altyapı çalışmaları kapsamında hafriyat yapılmış. Anıtının bazı parçaları kırılmış.
10 Şubat 2017
KORHAN GÜMÜŞ’TEN
Avrasya Tüneli’nde Iskalanan Ne?
Bilginin içeriği kadar hangi koşullarda ve hangi yöntemlerle üretildiği de önemli. Bu nedenle demokratik bir tavır, karşı çıkmak veya kabul etmekten çok asimetriyi engellemeye ve farklı olanı keşfetmeye dayanan bir çaba olmalı.
31 Aralık 2016
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Topkapı Sarayı Bu Yönetim Modeliyle Geleceğe Taşınamaz
Topkapı Sarayı'nı doğru dürüst yönetmeyi öğrenirsek, bu konuda elde edilen deneyim kamu yönetimlerinin nasıl çalışması gerektiğine ışık tutabilir.
28 Eylül 2016
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Sormanın Zamanı Gelmedi mi: Taksim'de Neler Oluyor?
Taksim yaşamakta olduğumuz güncel politik sorunların ve çözümlerin ne olduğunu anlamak için sanki bir laboratuvar gibi.
19 Eylül 2016
KORHAN GÜMÜŞ’TEN
Geçmişin Derinliklerinde Kaybolmuş “Büyükada’lı X Ailesi” Aranıyor!
“Bu kişiler, Birinci Dünya savaşı, ardından Osmanlı İmparatorluğu’yla birlikte kısa bir süre sonra yitip gidecek olan bir dünyanın temsilcileriydi.”
13 Ağustos 2016
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Kabataş'a Martı Bir Mimarlık Ürünü mü?
İBB "sosyal tesis", "marina" veya "otopark" adı altında bir çok yeşil alanı, deniz kenarını, İstanbul'un en değerli yerlerini baştan savma projeler ve kendi kurduğu şirketler aracılığıyla tekelci yöntemler kullanarak imara açıyor.
18 Haziran 2016
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Narmanlı Han Restoran Yerine Ne Olabilir?
Narmanlı Han'ı kamunun satın alması durumunda kar amacı gütmeyen bir kuruluşla işbirliği yapması gerekir. Örneğin Venedik'teki Punta della Dogana (eski gümrük binalarının olduğu nokta) gibi.
14 Mart 2015
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Ağa Camii Gıcır Gıcır Oldu!
Ağa Camii'nde yapılan bence bir restorasyon değil, rökonstrüksiyondur. Yani yeniden inşa. Artık bu tür gıcır gıcır Ağa Camii'ni her yerde, her zaman yeniden inşa edebiliriz.
11 Ocak 2014
KORHAN GÜMÜŞ YORUMLUYOR
UNESCO Vakası Bir Fırsat Olabilir mi?
UNESCO Dünya Miras Komitesi ile 2004'te başlayan işbirliği, aktif olarak bu süreçte yer alabilecek STK'ların tasfiyesi ile sonuçlandı. Politika geliştirme, yenileme kanalları kapatıldı. Tartışmalar sonuçlar üzerine odaklandı, sorunların nedenleri göz ardı edildi.
22 Kasım 2012
KORHAN GÜMÜŞ YAZDI
Muhatap Müteahhit Değil, Sayın "Kültür" Bakanı
Kimse bir tüccarı daha çok para kazanmak istediği için suçlayamaz. Bize çok aykırı gözükse de bunda bir tuhaflık yok. Tuhaflık, Emek Binası konusunda bu bakışın Kültür Bakanlığı tarafından da benimsenmesinde.
10 Ocak 2012
KORHAN GÜMÜŞ'DEN
Tarihe Not Düşmek Buysa
Ayhan Aktar'ın, ''6/7 Eylül Sergisi'ne Kim Saldırdı'' yazım üzerine Taraf gazetesinde yayımlanan''Tarihe not düşmek'' yazısı nedeniyle ben de tarihe not düşüyorum.
15 Eylül 2011
KORHAN GÜMÜŞ ANLATIYOR
2005'te 6-7 Eylül Sergisi'ne Kim Saldırdı?
Güvenlik güçlerine saldırı sırasında onlara çekilme emrini kim verdi? Saldırganlar hakkında teşhis edilmelerine rağmen neden soruşturma açılmadı? Emir verenler ve azmettirenler kimlerdi?
7 Eylül 2011
KORHAN GÜMÜŞ'TEN
“Bu Devrim Gibi Bir Şey”
İshak Alaton'un “azınlık mülklerinin iadesi” ile ilgili bu sözleri gelişmeyi özetliyor. Bu gelişmeyi sağlayan sivil toplum temsilcilerini kutlamak gerekli.
29 Ağustos 2011
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
MASA KALDIRMA OPERASYONU
Beyoğlu'ndaki Asıl Sorun Ne?
Belediye yalnızca çıkarı olanların değil, her şeyden önce farklı ihtiyaçları dikkate alarak bir yönetim planı yapmak zorunda. Oysa belediye planlama işinden yalnızca imar faaliyetlerini anlıyor.
5 Ağustos 2011
Kent: Neoliberal Saldırının Gerçek Faili Kim?
Kenti anlamlandırma çabası kapsamı itibarıyla nesnel bir görüntü verse de çoğulcu bir uğraşla işlenmesi gereken zorlu bir uğraş. Kent siyaseti de elde hazır bulunanlarla değil, her ayrıntıda yeniden sorgulanması gereken bulgularla anlam kazanır.
4 Ağustos 2007
UNESCO Neyi Durdurun Dedi?
Uzmanlıkların yaratıcı enerjisinden yararlanamayan kentlerin kültür miraslarını geleceğe taşımaları mümkün değil. İstanbulun Dünya Kültür Mirası Listesinden çıkarılmasını istemeyen STKlerin İzleme Komitesi oluşturması, iş planını uygulaması gerekiyor.
19 Aralık 2006
Marmarayın Dalış Noktası Yanlış
Marmaray E-5 üzerinde olsa, iki taraftaki banliyö hatları çalışabilecek, 3. Köprü ihtiyacını ortadan kaldıracak. Bu projenin de ortaya koyduğu gibi, kamu değişim ihtiyacını yönetebilecek bir zekaya, beceriye ve deneyime sahip değil. Asıl sorun burada.
18 Aralık 2006
Toksik Milliyetçilik
Osmanlı imparatorluğu milli bir devlet değildi. İstanbul tek bir dinin, tek bir görüşün yaşadığı bir yer olamazdı. Burada Hırant Dinkin Ermeniler için söylediği gibi, bizim için de toksik bir durum var: Kendi yarattığımız Bizans imgesi bizi zehirliyor.
3 Haziran 2006
Vapur Taklidi Vapurlar
Kent yönetimlerinin Haydi Vapurunu Seç kampanyasındaki gibi basmakalıp tasarım fikirlerini oylatmak yerine düşünce geliştirmeyi desteklemesi gerekli. Katılım, bilgi üretmekle olur. Sorun yönetim işlevinin yerini satın almacı zihniyetin alması.
2 Haziran 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yarışma Sihirli Bir Değnek Olamaz
Belediyenin profesyonel hizmet alımını nesnel koşullara kavuşturması için göstermelik yarışmalardan önce kamu hizmeti ifa ettiğinin farkında olması, plan ve program sürecini katılıma açması gerekli. Yoksa yarışmalar, belediyenin çöp toplatma işine benzer.
23 Mart 2006
Karayolu Yüzde Doksan= Ulaşım Sıfır!
Ulaşım sorunu için çözüm tünel yollar açmakmış. Başlayan ve bir türlü bitmeyen kazıların İstanbulu daha da yaşanmaz kıldığını dikkate alırsak, İstanbulu önümüzdeki yıllarda bugünkünden çok daha büyük bir ulaşım felaketinin beklediğini öngörebiliriz.
16 Mart 2006
Katılım nasıl olmalı?
Belediyeler ve hükümetler uzmanları ve halkı kararlara nasıl katacaklarını bilmiyorlar. Uzmanların uygulama safhasında kararlara katılımını öngörüyorlar.Böyle bir yöntemle katılım ve profesyonellik olmaz. Kararların öznesi İstanbullular olmalı.
15 Mart 2006
Denizi Geçerken Derede Boğulmak
Eğer temmuza kadar Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Tarihi Yarımadadaki kültür mirasının korunması için taahhütler yerine getirilmezse, İstanbul Tehdit Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesine girecek. Önümüzde çok kritik bir altı ay var.
1 Şubat 2006
Ulaşım Sorunu Değil, Yönetim Sorunu Var
Ulaşım sorunlarının konuşulduğu toplantıya İstanbulu yönetenler ile hükümetin Ulaştırma ve Bayındırlık ve İskan Bakanı katıldı. Zirvenin dikkat çeken yanı tartışılan konuların önemi arttıkça kadınların azalması ve STK temsilcilerinin bulunmayışı oldu.
25 Ocak 2006
Sol Bir Siyasetin Farkı
Sol politikalar farklı bir kitle tabanı oluşturmayı değil, eşitsizlik yaratan siyasal temsil sorununu dönüştürmeyi amaçlar. Sağ siyaset gücünü sivil toplumdan da alır ve bu temsil iddiasıyla eşitsizlik üzerine kurulu bir iktidar biçimi yaratır.
16 Ocak 2006
1
2
3
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver