ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Korhan Gümüş
Sayfa 2
Profesyonelliği Emen Kara Delikler
Sulukuleye surlara uygun konutlar geliyormuş... Proje, Nazi Almanyasındaki uygulamaları hatırlatıyor. Mimarlıkta tarih icat etmek, yaşayanlar üzerinde ideolojik baskı oluşturmaya yardımcı olduğu kadar, profesyonelliğin de dışlanmasına hizmet ediyor.
2 Ocak 2006
Sulukulenin Bin Yıllık Sakinleri
Belediyeler Türk Mahalleleri gibi uygulamalarla mutenalaştırma uygulamalarına girişiyor. Peki bu semtlerde yaşayan insanlara ne olacak? Bu değişim kente ait olan bir düzenin yerini ideolojik bir dönüşümle, hayali bir düzenin alması demek.
10 Aralık 2005
İstanbulda Planlama Tehciri
21 yüzyıl kent politikaları ters yönde hareket ediyor. Kentliler planlamayı kendilerine hizmet için değil, eziyet etmek üzere uzmanların uydurduğu bir kamu işlevi olarak görüyor. İstanbula bu planlama anlayışı temel insan hakları ihlali anlamına geliyor.
26 Kasım 2005
Otomobil Kenti İşgal Etti
Otomobilin kamusal ulaşım sisteminin yerini alması, elektriğin terk edilerek gazyağı lambasının kullanılmasına benziyor. Eğer bugün bir eksiklikten, bir sorundan söz edilecekse, Türkiyenin otomobilleşme biçimi bizzat bir azgelişmişlik göstergesi.
21 Kasım 2005
Planlama Merkezi Ne İş Yapar?
İstanbulu planlamakla görevli kuruluşun, Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezinin yöneticisi, Prof. Kaptan bir toplantıda 3. Köprü ve Dubai Kulelerine karşı olduğunu söyledi. Şimdi ne olacak? Bu görüş ciddiye alınacak mı?
19 Kasım 2005
İstiklal Caddesinin Konseptinde Ağaç Yokmuş
Kentsel tasarım nasıl yapılır? Planlama bürosunda yapılamaz. Müteahhitin bürosunda da yapılamaz. Kaldırımlara babalar yerleştirilerek de yapılamaz. Uzmanların, halkın, profesyonel kuruluşların rollerinin belli olduğu bir ilişki içinde, katılımla yapılır.
8 Kasım 2005
Kent Yönetiminin Demokratikleşmesi Zorunlu
Bu köprü yapılacak, o kadar demek eskisi kadar kolay değil. Lastik tekerlekli ulaşıma dayalı bir çözüm İstanbulu mahvediyor. Biz kenti basit bir makine, bir eşya gibi tasarlamaya kalktıkça, sorunlar daha içinden çıkılmaz hale geliyor.
20 Ekim 2005
Kamu Kimin Hizmetinde?
İstanbuldaki fırsatlar yalnızca küresel sermayenin ve uzmanların kullanabileceği fırsatlar olarak kalmamalı. İstanbulluların İstanbul üzerinde söz sahibi olması için belediyeye, bağımsız kuruluşlara ve profesyonellere çok iş düşüyor.
17 Ekim 2005
Liman Kentin Malı Olmalı
Bir kamu işlevini özelleştirmek demek, imtiyaz hakkı vermek demektir. Ne tepeden inmeci kamu fikri, ne de özel kuruluşların dar perspektifi kentsel gelişmeyi sağlayabilir. İstanbullular İstanbul üzerinde söz sahibi olmalı.
21 Eylül 2005
Profesyonellik Nerede Başlıyor?
Neden bir girişimcinin iş verdiği profesyonel bir mimarın buraya Galata Kulesi kadar yüksek bir otel dikme düşüncesi ile bir öğrencinin kendi imkanları ile gerçekleştirdiği projenin programı birbirinin tam tersiydi?
13 Eylül 2005
Başka Bir Değişim Mümkün
Kentte değişim olması kaçınılmaz. Sorun değişimin kente dair politikalar üretilerek yönetilememesinde. Yapabileceğimiz tek şey kalıyor: Yöneticilere onlara emanet ettiğimiz mülkün, ayırdığımız kaynağın bizim olduğunu hatırlatmak.
11 Ağustos 2005
Neden Kendimize Şaşırmıyoruz?
İktidar, kentin kendisine ait olduğundan şüphe duyuyor. Sürekli bir gün elinden alınacağı korkusu ile yaşıyor. Fetihçilik bir metafor olarak kendisini yeniden üretiyor. Halk yönetim işlevlerinden yararlanmak yerine, kurtulmak için uğraşmakta.
3 Ağustos 2005
Tepebaşı Kamuya Açılmalı
Kentin merkezindeki bu kamu alanının yönetimini Pera Müzesindeki gibi özelleştirirseniz, korkarım bu defa kamuya bir şey vermiş değil, kamudan bir şey almış olursunuz. Size önerim, bu işi kendinizden bağımsızlaştırmanız.
25 Haziran 2005
Kentin Alarm Zilleri Çalıyor
Başta kent yönetimi olmak üzere bütün İstanbuldaki bütün kuruluşları bu projeye, kötü bir yönetim örneği olduğu için karşı çıkmaya çağırmalıyız. Kamunun dönüşümünü yalnızca özelleştirme olarak anlayan bir gidişe dur demek için fazla zamanımız kalmadı.
6 Haziran 2005
İstanbulun Gidişi Sermayeye Teslim Edilemez
Kamu alanlarında yatırımcıların amaçları mı, kentin kullanım amaçları mı öne çıkacak? Sermayenin amaçları kentin gelişimi açısından yeterli değildir. Kamu bağımsız bir işlev yerine getirmedikçe kent hayatı oksijensiz kalmış bir beyin gibi dumura uğrar.
12 Mayıs 2005
Ya Gökkafes, Ya İstanbul!
Tapu kaydından usulsüz olarak kaldırılan bu gayrımenkulün üzerinde bina inşa edilemez şerhinin tapu kaydına tekrar yazılmasına ilişkin mahkeme kararının Yargıtay tarafından onaylanması ile Gökkafes tekrar kamuoyunun gündemine geldi.
22 Mayıs 2004
STKlar Bağımsız Olmalı
Önemli olan sorun yalnızca kamu hizmetlerinin idame ettirilmesi için STKların kullanılması değil, kamu ürün ve hizmetlerinin kamu malı olmaktan çıkmasıdır.Kamu kişilikleri tarafından kurulan STKlar kamu işlevlerini siyasal denetim dışına çıkarıyor.
3 Mayıs 2004
Yerel Siyasette Dönüşüm İşaretleri
Kamu yönetimlerinde çok taraflı bir siyasal model üzerindeki tartışmalar, Türkiyede ve büyük kentlerde yeni bir dönemin başlayabileceğinin de göstergesi
5 Kasım 2003
İstanbul İçin Son Fırsat
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Tarihi Yarımada için hazırlattığı Koruma Amaçlı Master Planın İstanbulun kaderini tayin edecek bir adım olduğu söylenebilir. Ancak bu plan bir kesimin görüşü olmaktan çıkarılmazsa, tüm Türkiye kaybedecek...
6 Ekim 2003
Üniversiteler Nasıl Özerk Olur?
Üniversitelerin özerkliği isteyebilecekleri kendilerinden başka bir kurum yok. Eğer YÖK Başkanı ve bazı rektörler sorunu TSKya taşımasaydı belki biz hala tartışmanın iki resmi taraf, hükümet ile YÖK arasında cereyan ettiğini düşünecektik.
25 Eylül 2003
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Kamu Kurumu Otorite Değildir ki!
Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı Deprem Master Planı bir taraf gözüyle ele alınmış. Oysa farklı aktörlerin katılımı, onların müzakeresi esas tutulmalıydı. STKlar da hazırlanan Master Planına bu mantıkla dahil edilmeliydi.
26 Temmuz 2003
Fransada Kültür Mirası Nasıl Korunuyor?
Fransa örneğini kültür varlıklarının korunması konusunda kamu yönetimleri arasındaki bir yetki paylaşımı düzenlemesi olmaktan çok, yerel halkla iletişime dayalı, özerk uzmanlık kurumları ile gerçekleşen bir kurumlaşma süreci olarak okumak gerekiyor.
16 Haziran 2003
İstanbul Depreme Nasıl Hazırlanmalı?
İstanbulda depreme karşı bir yönlendirici plan yapılacaksa, en ufak birimden, kentin bütününe uzanan her ölçekteki karar aşamalarında bütün yerel yönetimler, yönetsel kurumlar, üniversiteler, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri seferber edilmeli.
2 Haziran 2003
Beyaz Gömlekli Projeci Başkan ve İstanbul
Belediyenin yaptığı ankete göre İstanbulluların yüzde 64ü kendini başka kentli olarak tanımlıyor. Fakat anketteki elit hava Belediyenin çalışmalarına yapılan vurgulara rağmen kendini gösteriyor.
3 Mayıs 2003
Zorunlu Deprem Sigortası Ne İşe Yarıyor?
DASKın Zorunlu Deprem Sigortası, tekelci bir sigortacılık anlayışıyla uygulanıyor. Bingölde 22 bin 500 konuttan 330nun sigortalı olması sistemin çok da iyi çalışmadığını göstermiyor. İnsan Yerleşimleri Derneğinin sorularını da yanlış algılıyorlar.
2 Mayıs 2003
Yerel Yönetimler Nasıl Değişecek?
Türkiyede yerel yönetimler reformu çalışmaları, yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki yetki ve görev paylaşımına odaklanıyor. Çalışmalarda hep, mevzuatın uygulamayı düzenlemesi hedefleniyor. Oysa öncelik, ilişkinin değişmesinde olmalı...
26 Nisan 2003
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
İstanbullu Kim?
Belediyenin bir araştırması İstanbulluların büyük bölümünün kendilerini İstanbullu olarak hissetmediklerini ortaya koyuyor. Bu araştırmadan bir başka sonuç çıkarmak da mümkün: İstanbulun yönetimleri İstanbulluları ne kadar hemşerileri olarak görüyor?
23 Nisan 2003
Şehirin Otoyolla Savaşı
Eskiden yemek yenen, şarkılar söylenen, yaşanan balkonlar, bahçeler artık oturulamaz, yaşanamaz yerlere dönüştü. İnsanlar giderek daha fazla zehir solumaya başladı ve hastalandı. Bundan herkes payına düşeni aldı.
24 Mart 2003
Kamu Ürünleri Ketçap Gibi Tanıtılabilir mi?
Büyükşehirin tanıtım kampanyası ehlileştirilmiş ve sağın her zaman sahiplendiği, sivil toplumu kuşatan resmiyetçi tavrın bir uzantısı. Amaç onların yaptığını yapmak, iktidardan pay istemek olmalı...
8 Mart 2003
Kuşatanın Kuşatılana Dönüşmesi
Fetih gerçekleştiğinde kuşatan, kuşatılana, karşıtına dönüşüyor. Belediye Başkanı çalışınca olmuyor. Müteahhitleriniz çalışsa da, proje ekipleriniz çalışsa da olmuyor. Kentin kağıt üzerinde alınan kararlarla yönetilmesinin nasıl sonuç verdiğini düşünün.
25 Şubat 2003
Yerel Yönetimlerde Nasıl Bir Reform?
STKlar, üniversiteler, meslek odaları yerel sorunlar karşısında yalnızca kendi kamu yararı anlayışlarını, tercihlerini ifade etmek yerine yerel halkın sorunları sahiplenme imkanlarını geliştirmeyi tercih ederlerse, yerel yönetimleri değiştirmek mümkün.
5 Şubat 2003
Üniversiteleri Savunmamız Gerekiyor
Siyasetin cisimleştiği alanlar, kamu uygulamaları tepeden inme bir uzmanlık bilgisi ile biçimlendirilmeye çalışıldıkça fakirleşme, krizler ve hatta felaketler kaçınılmaz oluyor...Yalnızca bu nedenle bile üniversitelere sahip çıkmamız gerekiyor
27 Ocak 2003
1
2
3
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver