ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Hüseyin Şengül
Sayfa 2
RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİ
Sanat ve savaş
Savaş dilde kolay konuşulan fakat yaşanılması durumunda dilin bile yetmediği acıların pratiğidir. Şimdi Ukrayna'da binlerce insan ölüyor, milyonlarca insan yerinden yurdundan ediliyor, kan, gözyaşı, acı, çocuklar, kadınlar, soğuk, açlık ve korku…
12 Mart 2022
Hayatın anlamı
Hayatı anlamlandıran insandır. Bir insan hayatına ne katıyorsa, onunla nasıl ilişki kuruyorsa, o insan için hayatın anlamı, bu ilişkiler yumağıyla ve sonuçlarıyla sınırlıdır.
8 Ocak 2022
Bir Hayat Üç Dönem
Bu ülkede özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasi talep edenler, emeğin hakkını savunanlar; kısacası sol muhalefet, devletten ve onun makbul vatandaşlarından sürekli zulüm gördü. Hoca anıları ve tanıklığı yoluyla bu serencamın 60 yıllık döneminin kronik özetini yapıyor.
13 Kasım 2021
Çorak Cumhuriyet
Cumhuriyet tek başına bir ülkenin muasır medeniyete ulaşmasını sağlayamaz. Muasır medeniyetin gereği olan hukuki, siyasal, sosyal, ekonomik ve evrensel insan hakları temelli bir toplum yapısına Cumhuriyet'le değil, demokrasiyle ulaşılır.
2 Kasım 2021
KUNTAY’IN ÜÇ İSTANBUL’UNDAN
Kimi zaman simgeler, gerçekten güçlüdür
Osmanlı ile Cumhuriyetin kesişen noktalarından biri de bu hazineden geçinme ve devletten sağlanan imtiyazlar hususudur.
23 Ekim 2021
Troya'dan Atatürk'e
Tarihin bir dönemi için toplumlara moral değer oluşturan bu mitos kültürü, mitostan logosa geçiş süreciyle birlikte etkilerini de yitirirler.
9 Ekim 2021
Sermayenin ve politikanın lümpenleşmesi
Sermaye sınıfının giderek lümpenleşmesi, politik lümpenleşmeyi; politik lümpenleşme de sermaye sınıfının lümpenleşmesini tetikliyor. Çünkü işleyiş, kamu kaynakları ve kamu yararı talanı esası üzerinedir.
24 Eylül 2021
Yapayalnız kalacaksın gecenin ortasında
“Yapayalnız kalacaksın gecenin ortasında” demiş şair. Zorbalığa, haksızlığa karşı duruşunda kimi zaman yalnız kalsa da gecenin ortasında, o, başını hep dik tutmuş ve insanlığın ufkundan ayırmamıştır gözlerini.
11 Eylül 2021
Ormanlar, Tahtacılar ve yanan yaşamlar
"Büyüklerimiz semah döner, bizler oyun oynardık" diyen Fatma, ormanın güzel olduğunu, özgürlük olduğunu söylüyor. "Bir ağacı kesebilir misin? Kesemezsin! Biz orman işletmesinin bize gösterdiği yaşlı işaretli ağaçları keserdik."
4 Eylül 2021
BUMERANG ETKİSİ
Batı'da çöken nedir?
Aslında İkiz Kuleler bahaneydi. ABD'nin amacı Afganistan'a demokrasi, barış (ki, bunlar ABD'nin uzak olduğu kavramlardır), getirmek değildi.
21 Ağustos 2021
Kürdün oyu olsun, kendisi olmasın
Başta Erdoğan olmak üzere siyasi partilerin ve çevrelerin önümüzdeki süreçte HDP’ye rol biçmeleri, HDP’nin seçimlerdeki olası tavırları, HDP’li veya HDP’siz Kürt oylarını çantaya nasıl atacakları üzerine politika geliştirmeleri karşısında HDP’de kendi politikasını geliştiriyor.
16 Temmuz 2021
HDP küllerinden doğan bir partidir
Ortada Kürt halkının temel insan haklarının yok sayıldığı tarihsel bir sorun var! Böyle olduğu içindir ki, kapatıldıkça adları değişen partiler kuran, dövülüp süründürüldükçe desteği azalmayan bir siyasi hareket var ortada.
8 Temmuz 2021
Marmara’yı kusturduk
Deniz salyası, Marmara’yı alttan üstten sarmış. Balıklar, deniz canlıları, deniz bitkileri ölüyor. İstanbul şehrini karada berbat etmek ve Marmara Denizi’ni fosseptik çukuruna çevirmek, rantiyecilik hırsının görgüsüzlükle birleşmesinin sonucudur.
6 Haziran 2021
Küresel sermaye, yerel emek
Emeğin serbest dolaşımı talebi, sermayenin serbest dolaşımının karşılığı olarak isteniyor. Öyle ya; sermayenin böyle bir hakkı varsa, emeğin de olmalı. Emek neden serbest dolaşım hakkı istiyor? Bunun tek ve haklı bir cevabı var: Daha iyi yaşamak için!
26 Mayıs 2021
'Sol'un...
Yazının başlığındaki “Sol’un” sonrasına üç nokta koydum. Okuyucu burayı istediği şekilde doldurabilir. Örneğin “Solun yalnızlığı”, “Solun karşılıksız kalması”, “Solun başarısızlığı”, “Solun sistem tarafından etkisiz kılınması”, “Solun arayışları” gibi daha başka şeyler yazılabilir.
16 Mayıs 2021
Ermeni sorununda iki yeni gelişme
Ermeni Soykırımı üzerine araştırmalar yapan, içeriği dolu dolu kitaplar yazan tarihçi profesör Taner Akçam’a devlet eksenli saldırıların olması şaşırtıcı değildi. Ancak bu kez Akçam’ın yeni kitabı "Ermeni Soykırımı'nın Kısa Bir Tarihi" ve konuşmaları daha çok, Kürtler üzerinden gelen yeni bir tartışma başlattı.
2 Mayıs 2021
Bir yakın tarih anlatımı: “Kızıldan Yeşile”
Kitap, son 100 yıllık siyaseti Osmanlı ve Cumhuriyet karşıtlığı üzerine oturtarak bunun Sivas’taki seyrini bu ikilem üzerinden ele alması, kitaba yöneltilecek temel bir eleştiri konusu.
13 Mart 2021
Politik ayrışmanın ölçüsü: İyilik ve kötülük
İçinde bulunduğumuz bu ağır koşullardaki kötülüğü yenmenin yolu, kötülüğe karşı olanların hiçbir ön koşul olmaksızın iyilik başlığı altında yan yana gelmesinden geçiyor. Bu yan yana geliş illa ki fiziki bir teması gerektirmeyebilir. Bütün mesele iktidara karşı alınacak tavrın aynı kanala akıtılmasını sağlamaktır.
28 Şubat 2021
HÜSEYİN ŞENGÜL YAZDI
Narsizimin popülizmle buluşması
Narsizimle popülizmin buluşması birbirlerini tetikleyen, üreten bir ilişkiyi de doğurur. İktidarın gücünü kullanarak popülist politikaların uygulanmasıyla sağlanan kitle desteği, narsist liderde bunun tamamen kendi kişisel başarısıymış düşüncesini oluşturur.
11 Şubat 2021
Yüreğimiz yanıyor Suphilerden bu yana
Ne zaman Metin Göktepe'nin ölümüyle ilgili bir haber okusam nedense Metin’in elinde fotoğraf makinasıyla çekilmiş gülüşünü, umudunu ve yaşama sevincini yansıtan fotoğrafından çok, yüreğinin yangınını onurluca taşıyan Fadime ananın acısı, emeği, hüznü ve isyanı yüzüne vurmuş fotoğrafı gelir gözümün önüne.
13 Ocak 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yeni yıla girerken biz ve zaman
Hiçbir koşulda bireysel yaşam, toplumsal yaşamdan azade değil. Dolayısıyla bireysel yaşamı iyileştirmeye çalışmanın yanı sıra toplumsal koşulların da iyileşmesine yönelik çabalar olmazsa, iyileştirilmeye çalışılan o bireysel yaşam eksik kalır.
5 Ocak 2021
Hüzünlü gülümsemeler
Geçmişe takılıp kalmamak veya geçmişin taşlarıyla kendimize bir duvar örmemek kaydıyla, nostaljinin sağaltıcı bir yanı vardır. Bu anlamda Gabriel G. Marquez'in "Anlatmak İçin Yaşamak" demesini, "Hatırlamak yaşamaktır" diye de okuyabiliriz.
19 Aralık 2020
ANKETLERDE SORUN SIRALAMASI
Ekonomi, demokrasiden bağımsız mıdır?
Ekonomik sorunlar ile demokrasi arasında her koşulda tam olarak işleyen, doğru ya da ters orantı kurulamaz. Ancak ekonomik sorunlarla demokrasi arasındaki bağı görmeden yapılan her analiz de eksik ve yanıltıcıdır.
10 Aralık 2020
HÜSEYİN ŞENGÜL YAZDI
Bu gün dünde, yarın bu gündedir
Dün, bu gün ve yarının bir neden-sonuç bağlamına sahip olduğunu, birbirine aktarımlarını ve iç içe ilişkilerini anlamak için başlıktaki ifade büyük öneme sahip.
28 Kasım 2020
Anlamak mı kutsamak mı?
Siyasetin, kültürün ve hatta toplumsal yaşamın Kemalizm ve İslam referanslı siyasetin arasına sıkışmışlığının yarattığı paradoks ancak demokrasi, adalet, özgürlük, insan hakları hukuku gibi değerlerle aşılması mümkündür.
12 Kasım 2020
Şanslı kuşağız!
Çok farklı toplumsal yaşam biçimlerini bir arada yaşayan 78 kuşağı, diğer kuşakların 'tek tipliliğine' karşın, bir ömre tekabül eden müthiş bir çeşitlilik ve renkliliği yaşamakta. Ve diyorum ki üç toplum biçiminin yol çatında bulunan bu kuşak, "Hayattan fazla hayat yaşadık" diyebilirler.
31 Ekim 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
HÜSEYİN ŞENGÜL’DEN
Gazel dökümü Eylül'le başlar
Eğer bir sistem temelden bozuksa, o toplumun bireyleri de o bozuk sisteme uymak zorunda kalırlar. Toplum kötü olduğu için sistem kötü değildir. Tersine, sistem kötü olduğu için toplumda da kötülük yaygındır.
26 Eylül 2020
HÜSEYİN ŞENGÜL YAZDI
Kıbrıs’ı anlamak
Türkiye ve Yunanistan’da demokratik politik tutumlar gelişirse, çözümün önü açılır. Ancak esas iş Kıbrıslı Rumlara ve Türklere kalıyor. Bölünmüşlük, ancak bir Kıbrıslılık bilinci ve yurttaşlık hukukunun inşası ile aşılabilir.
22 Ağustos 2020
Muhalefeti dağıtmanın İnce oyunu
Sorun Muharrem İnce’nin bir gücünün olup olmadığı veya İnce’nin parti kurmasının demokratik bir hak olup olmadığı değildir. Sorun, İnce’nin bu hareketinin kime yarayıp yaramayacağında düğümleniyor.
12 Ağustos 2020
Aksaçlılar Bildirisi: İnsanın ve hayatın içinden sesleniyor
AKP iktidarı öncesinde de bu ülkenin sorunları vardı. Ancak AKP iktidarıyla birlikte bugün geldiğimiz noktada cumhuriyet tarihimiz boyunca görülmemiş bir çürüme yaşıyoruz. İşte bu gerçeklik bize yeni muhalefet biçimleri, yeni söylemler dayatıyor.
22 Temmuz 2020
HÜSEYİN ŞENGÜL YAZDI
Siyasal islamcılar ve Madımak...
Katliam sırasında devlet güçlerinin önleyici tavır almaması, Sivas katliamının arka planında bir derin güç olduğunun işaretidir. Toplumun hemen bütün kesimleri bu olayın bir derin devlet senaryosu olduğu konusunda hemfikirdir.
4 Temmuz 2020
Hüznün manifestosu
Beni bu denli etkileyen, daha doğrusu yaşadığım duygunun ifadesi olan "hüzün" kelimesi üzerinde pek durmamıştım. Ta ki Tayfur Cinemre'nin kitabının son bölümünü okuyana kadar. Burası bana insanî olmaya yakışan hüzün kavramının bir manifestosu gibi geldi.
20 Haziran 2020
1
2
3
4
5
...
11
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver