ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Erol Önderoğlu
Sayfa 2
BİA MEDYA GÖZLEM/OCAK, ŞUBAT, MART
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
Ses Kocaeli gazetesinin sahibi Göngör Arslan'ın öldürülmesi, tüm basın örgütlerince lanetlendi ve gazetecilerin güvenliği için acil eylem planı talep edildi. Öldürülen gazeteciler Abdi İpekçi, Hrant Dink ve Metin Göktepe unutulmadı, meslektaşları tarafından anıldı.
3 Mayıs 2022
BİA MEDYA GÖZLEM / OCAK-ŞUBAT-MART 2022
Gazeteciyi tek sesliliğe mahkum etmek mi? Öyle kolay değil!
BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Ocak, Şubat, Mart 2022 döneminde en az altı gazeteci ve bir yayın kuruluşu saldırıya uğrarken, Ses Kocaeli Gazetesi sahibi Güngör Arslan, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Bu, Türkiye’de son iki yılda işlenen ikinci gazeteci cinayeti oldu. Tüm saldırılara rağmen 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü kutlu olsun!
3 Mayıs 2022
EROL ÖNDEROĞLU WASHİNGTON POST'A YAZDI
"Basın özgürlüğünün dostu olmayan Türkiye sonunda Kaşıkçı’yı sattı"
"Davayı özgür bir basına veya bağımsız bir yargıya sahipmiş gibi bile yapmayan baskıcı bir rejim olan Suudi Arabistan'a devretmek, Cemal Kaşıkçı'yı öldürenler için son kalan adalet şansına ciddi bir darbe vuracak."
7 Nisan 2022
BİA MEDYA GÖZLEM/EKİM-KASIM-ARALIK 2021
Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri
BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Ekim - Kasım - Aralık 2021 döneminde biri Suriyeli en az 14 gazeteci gözaltına alındı; beşi fiziksel şiddete maruz kaldı. Bir saldırının failinin, HaberTürk TV temsilcisi Muharrem Sarıkaya olması medya hak camiasında yoğun tepkiye neden oldu.
10 Ocak 2022
BİA MEDYA GÖZLEM /EKİM-KASIM-ARALIK 2021
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
İktidar çevreleri, Ekim - Kasım - Aralık 2021 döneminde sosyal medyayı hedef alan açıklama ve demeçlerini sürdürdü: Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunda “dijital faşizm” görürken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “İnternet ve sosyal ağ mecralarında vatandaşlarımızın hukukunu korumak için” kanuni düzenleme sinyali verdi.
10 Ocak 2022
BİA MEDYA GÖZLEM / EKİM-KASIM-ARALIK 2021
Gazeteci haklarında kazanım da var, endişe de!
BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Ekim-Kasım - Aralık 2021 döneminde görülen 81 davada en az 214 gazeteci “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” başta olmak üzere 23 farklı suç isnadıyla yargılandı; gazetecilerden en az 62’si “örgüt üyeliği”, 14’ü de “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yüz yüze geldi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, kutlu olsun!
10 Ocak 2022
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2021
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
Sosyal medya platformlarına yasal temsilci atamalarını ve içerikleriyle RTÜK tarafından denetlenmelerini öngören düzenlemeden bir yıl sonra, iktidar, kendi “troll ordusu”ndan onca yıl verim alamayınca şimdi de, “dezenformasyon”a hapis cezası getirmeye hazırlanıyor.
20 Ekim 2021
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2021
Medya ve sosyal medyaya tam pres
BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Temmuz- Ağustos -Eylül döneminde 29 gazeteci fiziki saldırıya uğradı, 11’i gözaltına alındı. Habercilere yönelik saldırılar geçen yılın aynı dönemine göre 11’den 29’a fırlarken, Erk Acarer’in Berlin’de bıçaklanmasıyla ülke dışına taştı.
20 Ekim 2021
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2021
Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri/Tam metin
BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Türkiye’de en az 205 gazeteci toplam 56 davada ve 21 farklı suçlamayla yargılandı. Başlıca suçlamalar, “örgüt propagandası”, “örgüt üyeliği”, “hakaret” ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” oldu. 29 gazeteci fiziki saldırıya uğradı; 11’i gözaltına alındı.
20 Ekim 2021
BİA MEDYA GÖZLEM / NİSAN-MAYIS-HAZİRAN 2021
Cesur mücadele olmazsa özgür gazetecilik biter
Nisan-Mayıs-Haziran 2021 döneminde 18 gazeteci “Cumhurbaşkanına hakaret” sanığı olarak toplam 84 yıl hapis istemiyle yargılanıyordu. Geçen yılın aynı döneminde altı kişiydiler.
13 Temmuz 2021
BİA MEDYA GÖZLEM / NİSAN-MAYIS-HAZİRAN 2021
2021'in ikinci çeyreğinde gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri/ Tam metin
Son üç ayda ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünde verilen muazzam mücadele sonucunda iyi haberler de aldık: Mustafa Sönmez ve Cem Bahtiyar “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten beraat etti, bianet eski muhabiri Beyza Kural ters kelepçeli gözaltı girişimini 5 yıl sonra yargılattı, Danıştay basın kartı keyfiyetine, AYM de medyanın KHK ile kapatılmasına dur dedi.
13 Temmuz 2021
BİA MEDYA GÖZLEM / OCAK-ŞUBAT-MART 2021
“Haberin güvencesi hukuk ve gazeteciler olmalı”
2021'in ilk üç aylık döneminde, iktidardaki ittifak çevrelerinin cesaretlendirdiği cezasızlık iklimi altında, 12 gazeteci daha bu dönemde saldırıya uğradı; 1 radyocu öldürüldü. Her şeye rağmen 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.
3 Mayıs 2021
BİA MEDYA GÖZLEM/ OCAK-ŞUBAT-MART 2021
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
İktidarın yargıya talimat vermesi, Adalet Bakanlığı’nın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gibi ifade özgürlüğü davalarının önünü açması ve iktidar çevrelerinin düşmansı söylemlerinden sonra gazetecilerin fiziki saldırıya uğraması, iktidarın İnsan Hakları Eylem Planı’nı güvenilmez kılıyor.
3 Mayıs 2021
BİA MEDYA GÖZLEM / OCAK-ŞUBAT-MART 2021
Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri-Tam metin
Medya Gözlem Raporu’nda gazetecilerin hak arama girişimlerinin ayrıntılarını bulabilirsiniz. Halk TV yorumcusu Levent Gültekin’e saldırı, Yılmaz Özdil ve Cüneyt Akman'ın hedef gösterilmesi, Barış Pehlivan’a darp, Umut Davası, Nevşin Mengü, polis şiddeti vs.
3 Mayıs 2021
BİA MEDYA GÖZLEM 2020
Bu medya özgürlüğüne ağzımız açık kaldı!
2020 yılı Türkiye’nin stratejik ilişkilerde ciddi sorunlar yaşadığı Avrupa Birliği’ni, hukuk devleti, basın ve ifade özgürlüğü gibi dilinden düşürmediği temel insan haklarına yönelik reformlarda ikna edemediği bir yıl oldu.
22 Ocak 2021
BİA MEDYA GÖZLEM- EKİM, KASIM, ARALIK 2020
Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri-Tam metin
179 gazetecinin 9 müebbet ve 1756 yıl 2 ay 34 gün hapis cezası, sekiz gazetecinin toplam 1 milyon 310 bin TL tazminat istemiyle karşı karşıya kaldığı üç aylık raporun gün gün dökümü: Yargılamalar, gözaltılar, saldırılar, tehditler, soruşturmalar...
10 Ocak 2021
BİA MEDYA GÖZLEM- EKİM, KASIM, ARALIK 2020
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
Bia Medya Gözlem raporunun 4. çeyreğine damgasını vuran düzenlemelerin başında sosyal medya platformlarının Türkiye'ye temsilci atama zorunluluğu ve STK'lara kayyum atanmasının önünü açan "Kitle İmha Silahlarının..." kanunun kabul edilmesi yer aldı.
10 Ocak 2021
BİA MEDYA GÖZLEM- EKİM, KASIM, ARALIK 2020
“Avrupa'ya reform diyorlar, medyayı boğuyorlar!”
Türkiye 2021 yılına Erdoğan’ın tutuklu HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen AİHM kararını tanımamasını ilan etmesi üzerine Avrupa Konseyi’nde yaptırıma yol açabilecek bir krizle giriyor. Diğer hak ihlalleri de cabası.
10 Ocak 2021
Gazeteci katillerinin peşine düşmede tutarsızlık!
Türkiye, topraklarında işlenen yabancı gazeteci cinayetleriyle ilgili yargı süreçlerini son derece hızlı karara bağlıyor. Yerel vakalar ise 10 yıllar sonra dahi sonuçlandırılamıyor. Neden? Tutarsızlığı açıklayacak en güçlü gerekçe politik çıkarlar ve deneyimsizlik. Çözümü ise cezasızlıkla mücadeleyi yargının öncelikli amacı haline getirmek.
2 Kasım 2020
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2020
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
Bia Medya Gözlem Raporu'nun bu bölümü yeni çıkan düzenlemelere, hak hareketinin ihlallere karşı gösterdiği tepki ve dayanışmaya, ifade özgürlüğüne ilişkin çıkmış raporlara ve medya sektöründe işten çıkarmalara / ayrılmalara dair haberlere ayrılıyor.
13 Ekim 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2020
Üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri-Tam metin
Üç aylık rapor, 81 gazetecinin, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu gibi yasal düzenlemelerden 7 müebbet ve 760 yıl 3 ay hapis cezası, sekiz gazetecinin de toplam 1 milyon 410 bin TL tazminat istemiyle karşı karşıya olduğuna gösteriyor.
13 Ekim 2020
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2020
Hapis, sansür, el koyma zoruyla “yerli ve milli” gazetecilik!
Temmuz - Ağustos- Eylül BİA Medya Gözlem Raporu Türkiye’nin, gazetecilerin artık Padişah eleştirisinden gözaltına alındığı, televizyon kanallarının aynı gerekçeyle beş günlüğüne susturulduğu, özellikle yerel habercilere yönelik şiddetin yaygınlaştıkça cezasız kaldığı bir ülke haline geldiğini gösteriyor.
13 Ekim 2020
EROL ÖNDEROĞLU YAZDI
Bir karar var: Erbil Tuşalp-Türkiye
Unutmayın genç meslektaşlarım! Bir karar var; adı “AİHM Tuşalp-Türkiye” kararı. Adını da, gerçeğe ve araştırmaya aşık, toplumun hakkını yedirmeyen, kalemini kırmadan mezara kadar götüren bir gazeteciden alır.
9 Eylül 2020
BİA MEDYA GÖZLEM / NİSAN - MAYIS - HAZİRAN 2020
“Gazeteci Sorgulamayacak! Tutuklarız! Kapatırız!”
Nisan - Mayıs - Haziran 2020 döneminde en az iki gazeteci tutuklandı, iki gazeteci fiziki saldırıların hedefi olurken yedisi de tehdit edildi. RTÜK de TV’lere toplam 5 milyon 906 bin 326 TL ve radyolara 25 bin 035 TL idari para cezası verdi.
30 Temmuz 2020
BİA MEDYA GÖZLEM / NİSAN - MAYIS - HAZİRAN 2020
Üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri-Tam metin
Gazeteciliğin gittikçe sıkıştırıldığı günlerde Nisan, Mayıs ve Haziran'da yine gazetecilere karşı şiddet, tehdit, yargılama, hapis cezası, gözaltılar, davalar bitmedi. Üç aylık raporda, Türkiye'deki ifade özgürlüğüne dair tüm olaylar gün gün sıralandı
30 Temmuz 2020
BİA MEDYA GÖZLEM / NİSAN-MAYIS-HAZİRAN 2020
Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma ve işsizlik
BİA Medya Gözlem'in bu bölümü düzenlemeler, soru ve araştırma önergeleri, Cumhurbaşkanı ve Bakanlardan tepkiler, dayanışma, raporlar, işten çıkarmalar/ayrılmalar başlıklarından oluşuyor.
30 Temmuz 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
“COVİD-19” SONRASI YARGI
Dört Günde 19 Haberci Yargılanacak
Mahkemeler, salgın molasından sonra 22-26 Haziran’da en az 19 medya temsilcisini yargılayacak. Bir MİT görevlisinin cenazesiyle ilgili haber nedeniyle tutuklanan altı haberci, dört ay sonra hakim yüzü görecek.
11 Haziran 2020
EROL ÖNDEROĞLU YAZDI
Medyayı Denetlemiyor, Hizaya Getiriyorlar
Gezi sürecinde 150 gazetecinin gördüğü şiddet cezasız kaldı ama olsun, ABD’ye “Basın özgürlüğü, demokrasinin bel kemiğidir” diye çıkışıyoruz.
9 Haziran 2020
Koronavirüs ve Medya Özgürlüğü
Türkiye’de ilk vaka tespitinin kamuoyuna duyurulduğu 11 Mart’tan itibaren Koronavirüs ile ilgili haberler ve paylaşımlar yakın takibe alındı. Bu süreçte, 12 yerel gazeteci gözaltına alınırken, üç gazeteci ifade vermeye davet edildi.
3 Mayıs 2020
BİA MEDYA GÖZLEM / OCAK-ŞUBAT-MART 2020
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Eleştirel Basın Tehdit Altında
Ocak-Şubat-Mart döneminde en az 33 gazeteci ve medya temsilcisi gözaltına alındı. Koronavirüs salgını sürecinde, yerel habercilerden 12’si “panik ve korku yaymak” şüphesiyle gözaltına alındı; üçü de ifade vermek zorunda bırakıldı.
2 Mayıs 2020
BİA Medya Gözlem Raporu - Ocak, Şubat, Mart 2020 Dönemi
Düzenlemeler, Tepkiler, Dayanışma, İşsizlik
BİA Medya Gözlem Raporu’nun bu bölümü düzenlemeler, raporlar, tepkiler, soru ve araştırma önergeleri, kanun teklifleri, yürütmenin söylemi, dayanışma, işten “Çıkarmalar/ayrılmalar” başlıklarından oluşuyor.
2 Mayıs 2020
OCAK - ŞUBAT - MART 2020
Gün Gün Üç Aylık Medya/İfade Özgürlüğü İhlalleri - Tam Metin
Gazeteci cinayetleri yargılamaları, hapis gazeteciler, gözaltılar, soruşturmalar, yargılamalar, kararlar, cezasızlık, saldırılar, tehditler, engellemeler, yasaklar, toplatmalar, ''cumhurbaşkanına hakaret'' davaları ve habercilik...
2 Mayıs 2020
1
2
3
4
5
...
11
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver