ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Ayşegül Özbek
Sayfa 14
Eski Kemancı Bar'dan SAHA Studio'ya Bir Üretim Mekânı
SAHA Derneği'nin sanatçılara araştırma, üretim ve etkileşim imkanı sağlamak için İstanbul'da tasarladığı SAHA Studio'da sanatçılar; Larissa Araz, Alper Aydın, Özgür Demirce ve Sibel Horoda mekanı ilk kez stüdyo olarak kullanıp eser üreten isimler oldu.
19 Şubat 2020
ÖĞRETMENLER SEÇMELİ ANADİLİ DERSİNİ ANLATIYOR
"50 Yıl Önce Anadili Sınıfı Açmak için 10 Değil, 20 Öğrenci Bile Bulunurdu"
Gürcüce öğretmeni Mustafa Kolat, "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersiyle ilgili olarak, "Bu uygulama 50 yıl önce olmuş olsaydı sınıfı açmak için 10 değil, 20 öğrenci gerekli olsa sınıf açılabilirdi" diyor.
19 Şubat 2020
ÖĞRETMENLER SEÇMELİ ANADİLİ DERSİNİ ANLATIYOR
"Kürtçe-Kurmancî Dersi Kapanır Korkusundan Tayin Bile İsteyemiyoruz"
"Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersine giren bir Kürtçe-Kurmancî öğretmeni anlatıyor: "Eğer biz derse katılmasak o ders hemen kapatılır yerine başka bir seçmeli ders konulur."
18 Şubat 2020
Tarım Zehirleri, Sadece Otu Böceği Değil, İnsanı da Öldürüyor
"Otu, böceği öldüren; insanı da öldürüyor" diyor Şaban Burhan. O pek çok üreticinin aksine yaklaşık 22 yıldır ürünlerini organik tarım yöntemleriyle yetiştirmeye devam ediyor. Onun gibi pek çok doğa dostu üreticinin deneyimleri, zehirsiz üretimin mümkün olduğunu kanıtlıyor.
17 Şubat 2020
ÖĞRETMENLER SEÇMELİ ANADİLİ DERSİNİ ANLATIYOR
Anadili Abhazca'yı Öğretmek için Her Gün 70 Kilometre
Abazaca öğretmeni İrfan Okuyucu (Ahocba), okullardaki "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersiyle ilgili olarak, "En önemli problem, dersi verecek öğretmenin olmaması, olsa da ücretleri yetersiz" dedi.
17 Şubat 2020
Orada Her Kimse: Filistinli Olmak ve Filistin'de Bulunamamak Üzerine
Filistin diasporasından görsel sanatçı Basma Alsharif’in "Orada Her Kimse" sergisi 26 Nisan'a kadar SALT Galata'da görülebilir.
11 Şubat 2020
FİLM ELEŞTİRMENLERİ YORUMLADI
Akademi'deki Değişim Oscar Ödüllerine de Yansıdı
Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho'nun "Parazit"i En iyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini alması Oscar tarihinde bir ilk oldu. İngilizce dışında çekilen bir filme bu ödüllerin değer görülmesi ve Akademi'nin değişimini film eleştirmenleri bianet'e değerlendirdi.
10 Şubat 2020
Türkiyeli ve İranlı Sanatçılardan Ortak Sergi: Benzerlik ve Farklılıklar Üretken Potansiyele Dönüştü
"Yukarıda sis aşağıda toz bulutu" sergisi Tophane'deki Depo'da açıldı. 29 Mart'a kadar açık kalacak sergi, Anadolu Kültür yürütücülüğünde hayata geçti. Sergiyi küratörlerden Merve Ünsal anlattı.
8 Şubat 2020
Prof. Dr. Serkan Yılmaz Yanıtladı: Uçak Kazasında ve Çığda Kurtarma Uygun Yapıldı mı?
Boyunluklu ve yüzü yaralı bir yurttaşın ring aracından yaptığı paylaşımda yaralıların otobüsle taşındığı görüntüleri acil yardım hizmetlerini yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Serkan Yılmaz yaşanan olayla ilgili olarak, "Bu bir afet durumu" diyor.
6 Şubat 2020
AYŞEGÜL ÖZBEK'İN SÖYLEŞİSİ
Çıplak Ayaklar Kumpanyası'ndan Dansın Hafızası: Gölge Veri
Melih Kıraç'ın hazırladığı "Gölge Veri"yi topluluktan Tomasyan ve Kıraç bianet'e anlattı. Dans üzerine tutulan bir arşivin olmayışı üzerinden şekillenen gösteri ile ilgili Kıraç, "Bedenimde sakladığım bir bilgiyi/hareketi nasıl açığa çıkarırım, nasıl paylaşırım ya da seyirci bunu nasıl algılar sorusu vardı önümüzde" diyor.
1 Şubat 2020
Memet Ali Alabora: Nazım'ın Yaşadıkları Çok Daha Çetindi
Gezi direnişi sonrası hedef gösterilmesinin ardından Galler'e yerleşen Memet Ali Alabora, memleketinden uzakta, Nazım'ın "Memleketimden İnsan Manzaraları"nı sahnede oynamak için gün sayıyor. Sanatçı, Galler, yeni üretimleri ve Nazım'ı bianet'e anlattı.
31 Ocak 2020
Performans Sanatının Divası Abramoviç İstanbul'da: Hareket ve Hareketsizlik İç İçe
Vücudunun ve zihninin sınırlarını zorlayan performans sanatçısı Marina Abramoviç'in "Akış/Flux" sergisi 26 Nisan'a kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde meraklısıyla buluşacak.
30 Ocak 2020
AYŞEGÜL ÖZBEK SORDU DEMİRTAŞ HAPİSHANEDEN YANITLADI:
"Her Şey Dışarıdakilerin Umutsuz Hallerini Düşünmekle Başladı…"
Diyarbakır, İstanbul, Zürih ve Nusaybin'de geçen, çok karakterli, katmanlı, roman içinde roman "Leylan" için yazarı Demirtaş, "Dışarıdaki insanların umutsuz, mutsuz halleri ve giderek anlamsız bir hayata sürüklendiği izlenimi bende buna dair bir şeyler yazma isteği uyandırdı" diyor.
27 Ocak 2020
Bir İnsan Olma Hikâyesi: Robot Pinokyo
4 yaş ve üzeri herkes için eğlenceli bir oyun "Robot Pinokyo" sahnede. Oyunun yazarı Yekta Kopan, "Bizim Robot Pinokyo'muz bilgisayar oyunlarına olan tutkusuyla bir sınav veriyor. Verdiği kararların başkaları için yaratabileceği tehlikeyle yüzleşiyor" diyor.
21 Ocak 2020
Düşle Gerçek Arasında: "Hayır! Burası Orman Değil!"
İspanyol yazar Susanna Isern'in kaleminden, Rocio Bonilla'nın çizimleriyle renklenen "Hayır! Burası Orman Değil", Günışığı Kitaplığı'ndan yakın zaman önce okurla buluştu. İletişim, bir arada yaşam, hayır diyebilmenin önemi ve korkular üzerine konuşabileceğiniz bir kitap.
20 Ocak 2020
Dünyanın En Yüksek Tirajlı Gazetesi: Apoyevmatini 95 Yaşında
Bugün 34 bin 132. nüshası okuruyla buluşan Apoyevmatini'yi Mihail ve oğlu Minas Vasiliadis, son beş yıldır evden çıkarıyorlar. Gazete basılı olarak İstanbul'da geriye kalan 600 Rum aileye ulaşıyor.
17 Ocak 2020
bantmag 15 Yaşında: En İyi Yaptığımız Şeyi Yapmaya Devam!
15. yaşını, yine bir üretimle kutluyor bantmag: 15 Yıla 15 Klip. Dedeoğlu ve Güngör, "Amaç 15 yıllık serüvenin farklı bir görsel ve işitsel dokümantasyonuydu aslında" diyor.
14 Ocak 2020
"'Gölge Öğretmen' Özel Gereksinimli Tüm Çocukları Kapsamalı"
Dün Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle otizmli çocuklar için okullarda gölge öğretmenler yer alacak. Maddi durumu iyi olan aileler zaten gölge öğretmen tutuyor, Sedef Erken, "Bu genelgeyle fiili durum kağıda yansıdı" diyor. Fulya Ekmen ise kararın sadece otizmlileri kapsadığı için ayrımcı olduğu görüşünde.
9 Ocak 2020
2019 Kültür-Sanatta Nasıl Geçti? Joker, Nobel, Susamam, GOT, Sansürler ve Yitirdiklerimiz
Haluk Bilginer, rapçilerden Susamam, Joker, bir çağdaş sanat olarak 'muz', Game of Thrones, Yıldız Kenter, Nobel... Öne çıkan filmler, ödüller, tepkiler, sansürler ve hayatını kaybedenler... Özetle 2019'da kültür/sanat alanında neler yaşandı.
31 Aralık 2019
Dünyanın En Büyük Pırtı ve Diğerleri
Zooort, torrt, pısss... Türlü türlü pırt vardır ama en büyük pırt hangisidir? Bir fasulye tanesini macera dolu yolculuğunda neler bekliyor? Kendini kedi gibi hisseden köpek Fındık'ın gizli dünyasında neler var? Bir çocuk kasvetli ev yaşamını renkli bir hayata nasıl dönüştürür? Bu ve bunun gibi pek çok soruya yanıt arayan çocuk kitapları minik okurları bekliyor.
28 Aralık 2019
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
"Hekimoğlu"ndan Aşı Karşıtlarına: Bebeğinizin Helvasını Yemeden...
Başrolünde Timuçin Esen'in rol aldığı "Hekimoğlu"nun dün akşam yayınlanan ikinci bölümünde konu aşı ve aşı karşıtlığıydı.
25 Aralık 2019
"Aşı Yeterli, İrade Eksikliği Var"
Türkiye'de son 10 aydaki kızamık olgu sayısı 2 bin 719. Prof. Dr. Kayıhan Pala: "Yapılması gereken Küba'da olduğu gibi aşının kamusal bir ürün haline getirilmesidir" derken, halk sağlığı uzmanı Nilay Etiler de bakanlığın çalışmalarını yetersiz buluyor.
20 Aralık 2019
Tunç Başaran: Çocuklar Çocuktur, Çocuklar Dünyadır
Barış ve Kemal. Bugün yitirdiğimiz yönetmen Tunç Başaran'ın iki önemli filmindeki; "Uçurtmayı Vurmasınlar" ve "Piano Piano Bacaksız"daki iki çocuk karakteri.
18 Aralık 2019
Lale Plak da Beyoğlu’ndan Gidiyor: Dostluklar Üzerine Kurulu Bir Dükkan
13 Mayıs 1954'te Hakan Atala'nın babası ve amcasının açtığı Lale Plak, yıllarca pek çok müzisyenin, müzikseverin, koleksiyoncunun müzik konuştuğu bir buluşma mekanıydı. Lale Plak, 31 Aralık'ta kepenk kapatıyor.
17 Aralık 2019
Anadolu'nun 500 Yıllık Geleneği: Rakı
İçişleri Bakanı Soylu "geleneklerimizde, ananelerimizde yeri yoktur" dese de "Rakı Kitabı" bunun tersini söylüyor: Evliya Çelebi'nin 1630'da yazdığı Seyahatnamesi'nde rakıdan söz ediyor, Osmanlı'da ilk özel rakı üretimi 1880'de yapıldı...
16 Aralık 2019
Seslendirme Oyuncularına Kulak Verin: "Sesimiz Hakkımızdır"
Seslendirme sanatçıları Oyuncular Sendikası çatısı altında bir araya gelerek, "Sesimiz Hakkımızdır” diyor. Çağrıda “Seslendirme oyuncularının sektörde seslendirdiği eserlerle ilgili dijital yayın platformlarındaki hak devirlerinin yeniden ücretlendirmesi noktasında düzenlemeler yapılması" isteniyor.
12 Aralık 2019
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Bağımsız Sinemaya Bağımsız Destek: "Küçük Şeyler" Biletine Bedava Fön
Vizyona 100 salonda giren Küçük Şeyler, ikinci haftada 4 salona düştü. Bunun üzerine sosyal medyada kendiliğinden bir kampanya başladı. Filme gidenlere kitap, oyun bileti ve hatta bedava fön hediye edenler bile var. Yönetmen Sezer filmi ve bağımsız sinemanın salon sorununu anlattı.
11 Aralık 2019
4 Kitap 4 Buluşma: Çocuklar İçin Kürtçe ve Türkçe Sesli Hikayeler
Kürtçe kitaplar Türkçe'ye, Türkçe kitaplar da Kürtçe'ye çevrilerek sesli-resimli kitaplara dönüştürüldü. Bu hikayeler geçen hafta Youtube üzerinden çocukların beğenisine sunuldu.
10 Aralık 2019
Ölmek Değil, Koşmak İsteyen Kadınlar
Geçen hafta gösterime giren Céline Sciamma'nın "Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi" Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve Queer Palm ödüllerine değer görülmüştü.
9 Aralık 2019
Dostları Berat Günçıkan'ı Andı: Hepimizde Ayrı Ayrı İz Bıraktı
Günçıkan için düzenlenen geceye, başta oğlu Güney, kardeşleri Ayşe Oğul ve Serdar Şenat, yakın dostları ve gazeteci arkadaşları katıldı.
8 Aralık 2019
Gülten Kaya'dan Ahmet Kaya Filmine Tepki: Sanat Değil, Tüccarlık
Çekimleri biten Ahmet Kaya filmine dair açıklama yapan sanatçının eşi Gülten Kaya, film ile ilgili izinlerinin alınmadığını ve kamuoyunun yanıltıldığını belirterek, "Yasal koruma yollarını etkin bir şekilde kullanacağız" dedi.
5 Aralık 2019
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme için Çağrı: "Anadili Çekincesi’ Kaldırılsın"
Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1995’te imzalayan Türkiye, anadili konusunda sözleşmeye çekince koymuştu. Uluslararası ve ulusal çocuk hakları örgütlerinin yıllardır talep etmesine karşın, Türkiye çekincelerini geri çekmedi.
20 Kasım 2019
1
...
12
13
14
15
16
...
18
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver