ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Ayşegül Özbek
Sayfa 10
YAŞLI HAKLARI DERNEĞİ BAŞKANI GÜLÜSTÜ SALUR
"Yaşa özgü yasak koyan başka ülke yok"
65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Doktor Salur, kısıtlamaların yaşandığı bir senelik süreci yaşlı hakları açısından değerlendirdi. Salur, "Aşılamalarla 65 yaş üstü gruba da ulaşıldığı zaman yavaş yavaş bu kısıtlamaların kalktığını görmek istiyoruz" diyor.
15 Ocak 2021
65+'ya toplu taşıma yasağı: Ya taksi ya yürüyüş ya da ceza
Saat sınırlandırmasının yanında 65 yaş üstü yurttaşlar için uygulanan toplu taşıma yasağı tekrar gündeme geldi. İşe gitmek zorunda olan, yakın çevresinde hastane olmayan, ucuz pazar/market arayan 65+ için alınan "özel" kararlar ve toplu taşıma yasağı ne kadar geçerli olabilir?
13 Ocak 2021
AVUKAT DİLŞAD ENHOŞ
"SMA gen tedavisinin bilimsel etkinliği tasdikli, kampanyaları engellemeyin"
Bakan Koca dün yaptığı açıklamada, "Gen tedavisi adı altında ortaya atılan yöntemin bilimsel olarak işe yaradığını gösteren şimdilik somut hiçbir veri bulunmamaktadır" dedi ancak söz konusu ilaç artık devletin tanıdığı kategoride yer alıyor.
4 Ocak 2021
LEYLA'NIN AMCASININ TAHLİYE KARARINA İTİRAZLAR REDDEDİLDİ
Avukat Aydoğan: Maalesef iş beraata doğru gidiyor
Müebbet hapis cezası alan amcanın tahliye kararına Cumhuriyet Savcısının ve UCİM'in itirazı reddedildi. Avukat Ayşegül Aydoğan, "Bizi artık daha zorlu bir süreç bekliyor. Kuvvetli delil ve şüpheler varken, işin beraata doğru gittiğini üzülerek söylemek zorundayım" dedi.
4 Ocak 2021
2020: Önce çocuklar ve 65+'lar, yani 'üretmeyenler'
Koronavirüs ile birlikte 2020, "üretmeyen kesim" olan çocuklar ve yaşlılar için sürekli değişen bir "yasaklar düzeni" halini aldı. Çocuklar, koronavirüs nedeniyle en az risk altındaki grup olsa da bu olağanüstü süreçte, salgının yarattığı pek çok travmatik durumdan başlıca etkilenen kesim oldu.
31 Aralık 2020
2020: Sanatçı sustu, sanat çevrimiçi oldu
Dijital ortama aktarılan oyunlar, sosyal medya konserleri, nostalji dolu diziler... Başta her şey çok güzeldi belki de... Salgın gölgesi altındaki 2020'de sanat, "evlerden yayındayız" diyerek başlasa da sahneye çıkamayan, üretimden uzaklaşan sanat emekçileri için hayatta kalma mücadelesine dönüştü. Sanatçılar "susuyoruz" eylemi yaptı.
29 Aralık 2020
SMA GEN TEDAVİSİ ZOLGENSMA
SMA ilacı SGK kapsamında değil, fiyatı da netleşmedi
SMA gen tedavisi Zolgensma'nın, Türkiye'ye ithal edilebilmesinin önü açılmış olsa da henüz SGK kapsamında değil. ABD'de 2,1 milyon USD tutarında olan dünyanın en pahalı ilaçlarından Zolgensma'nın Türkiye'ye hangi fiyatla geleceği de henüz netleşmedi.
24 Aralık 2020
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI ALAN AMCAYA TAHLİYE
"Leyla sanki kendi kendine ölmüş gibi bir izlenim var"
UCİM Genel Başkan Danışmanı Avukat Ayşegül Aydoğan, karara itiraz edeceklerini belirterek, "Leyla sanki kendi kendine ölmüş gibi bir izlenim yaratılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
22 Aralık 2020
Müzisyenler: "Devletin istediği dilenci toplum yaratmak"
Pek çok müzikhol, bar, pavyon emekçisi müzisyen, dansçı, rodi, tonmaister pandemi nedeniyle aylardır işsiz. Kültür Bakanlığı'nın bin liralık yardım paketiyle ilgili olarak çoğu tepkili olsa da günlük yevmiyeyle çalışan emekçiler için az da olsa bir merhem olacağı görüşünü bildiren de var.
15 Aralık 2020
FATOŞ GÜNEY ANLATIYOR
"Benden sonra farklı bir Yılmaz Güney oldu"
Fatoş Güney "Camları Kırın Kuşlar Kurtulsun" kitabında, Yılmaz Güney'i, kendini, yaşadıklarını ve zor günleri anlatıyor. Fabrika sahibi bir babanın kolejli kızından mücadele ve sürgün yıllarına uzanırken, aşklarına ve darbelerin karanlığında geçen yakın siyasi tarihe ışık tutuyor.
14 Kasım 2020
24. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BAŞLIYOR
Daha çok yerli yapım, daha çok 'kadın' temalı oyunlar
Pandemi koşullarında hem sahnelerde hem de çevrimiçi platformda 14 Kasım - 1 Aralık tarihleri arası izleyiciyle buluşacak olan 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yerli yapımlar ağırlıkta ve "kadın" temalı oyunlar dikkat çekiyor.
11 Kasım 2020
"Diyabetli çocuklar sensörlere eşit olarak erişebilmeli"
Prof. Dr. Şükrü Hatun 30 yıllık deneyimiyle diyabetli çocukların anlatımlarından aktarıyor: "Sensör teknolojisi çocukların acılarının dinmesini ve parmak uçlarının onlara kalmasını sağlıyor." Hatun, her çocuğun eşit sağlık hakkına ulaşabilmesi için sensörün geri ödeme kapsamına alınması çağrısında bulunuyor.
9 Kasım 2020
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNDEN BAKAN KURUM'A CEVAP
"Az hasarlı binalar, 'güvenlidir' denilemez"
İnşaat mühendisleri Gökçe, Suna ve Ulutaş, Bakan Kurum'un "İzmir'de binası az hasarlı ve hasarsız olan yurttaşlar evlerine girebilir" açıklamasına ilişkin konuştu.
6 Kasım 2020
"Acıyı paylaşmak için gösterilen bir kare çocuk istismarı olabilir"
Güray, Ayda, Elif... İzmir depremi sonrası enkaz altından çıkarılan çocukların pek çok görüntüsü televizyon ve sosyal medyada paylaşıldı. Deprem travmasını yaşamış çocukların bu görüntülere maruz kalması, görüntülerin defalarca paylaşılması çocuk hakları açısından neler söylüyor?
4 Kasım 2020
"Çocukların yaşama karşı tekrar güven kazanmalarını sağlamalıyız"
Ebeveyni işte olduğu için evde yalnız depreme yakalanan ve hayatını kaybeden 10 yaşındaki Elif. Pandemi nöbetindeki hemşirenin göçük altında kalan çocuğu... İzmir depremi çocuk haklarını ve gündüz bakım hizmetlerinin önemini bir kez daha hatırlattı. FİSA Çocuk Hakları'ndan Koman "Çocukların yaşama karşı tekrar güven kazanmalarını sağlamalıyız" diyor.
2 Kasım 2020
Asosyal mi, üreten nesil mi?
Karantina, sokağa çıkamamak ve uzaktan eğitim koşullarında çocuklar neler yaşadı, olumlu ya da olumsuz ne gibi dönüşler oldu, çocuklarla çalışan uzmanlar değerlendirdi.
28 Ekim 2020
Arel'de akademisyenler kaliteyi artırıyor ama maaşları asgari
Arel Üniversitesi akademisyenleri, "Arel Üniversitesi'nde çalışan akademisyenler devlet üniversitelerinde veya diğer vakıf üniversitelerinde çalışan meslektaşlarından çok daha düşük maaşlar alıyor" diyerek change.org'da bir kampanya başlattı.
27 Ekim 2020
Milli Eğitim: Okulla görüşün, Okul: Yapacak bir şeyimiz yok
16 yaşındaki Yasin ailesiyle birlikte İstanbul'dan Antep'e göçmek zorunda kaldı. Pandemi sürecinde işten çıkarılan babası hâlâ işsiz. İnternet ve bilgisayarları olmadığı için kardeşi ile birlikte online derslere katılamıyor. Anne Emine: "Milli Eğitim'i aradım 'okulla görüşün', okulu arıyorum 'yapacak bir şeyimiz yok' diyor. Valilik'i arıyorum, birbirlerine aktarırken hat düşüyor."
21 Ekim 2020
SALGIN GEREKÇESİYLE GÖLGE ABİ/ABLA OKULA ALINMIYOR
"Yalnızlığa terk edilmiş birçok aile var"
Dilek Bozkurt, otizmli kızının ilk defa devlet okulunda eğitim alacakken bu eğitimden mahrum kaldığını anlatıyor. Nedeni ise pandemi gerekçe gösterilerek gölge öğretmenin okula kabul edilmemesi. Hatice Kayaförü ise görüştüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden, "Gölge öğretmen şimdilik rafa kaldırıldı" yanıtını aldı.
20 Ekim 2020
SALGIN GEREKÇESİYLE GÖLGE ABİ/ABLA OKULA ALINMIYOR
"Bırakın gölge öğretmeni, otizmli çocuğumu okula almak istemediler"
Okullar, ellerine "pandemiye özel" yazısı ulaşmadığını gerekçe göstererek, otizmli çocukların ailelerinin sağladığı personeli-gölge öğretmeni/abiyi/ablayı okula almak istemiyor. Nuripaşa İlköğretim Okulu'nda okuyan çocuğu ile ilgili olarak Hatice Kayaförü "Gölge öğretmen bahane, otizmli çocuğu okulda istemiyorlar" diyor.
19 Ekim 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
"Yetişkinler bize nasıl olsun diye söylemezler ki, dinlemezler bizi"
Çocuk hakları alanında çalışan dört kurum, 122 çocuk ve 85 bakımverenle görüşerek hazırladığı "İstanbul’un Farklı Yerleşimlerinde Çocukların Haklarına Erişimi Araştırması Raporu"nu yayınladı. Bu kapsamda bir de "koronada çocuk hakları" internet sitesi hayata geçti.
15 Ekim 2020
RENGARENK UMUTLAR DERNEĞİ
Diyarbakır'da çocuk hakları akademisi açılıyor
Alper Yalçın, "Silahlı çatışmalar sona ermiş olsa da ardında çocukların hayatında, büyük travmalar, yoksulluk, okulu terk, işçilik, cezasızlık gibi mücadele edilmesi gereken pek çok şeyi bıraktı. Diyarbakır'da çocuk haklarına dair ortak dil ve ortak paydayı bulabilmek için hâlâ güçlendirilmesi gereken tartışma alanları da var" diyor.
14 Ekim 2020
11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ
"Özgürlük! Al işte, bu tam da benim konum"
Berrin, İpek Naz ve Güneş... Öykülerinde yarattıkları dünyayla, dilleriyle ve fikirleriyle öne çıkan kız çocukları. Onlar Zeynep Cemali Öykü Yarışması'nın 2020 kazananları.
11 Ekim 2020
11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ
"Çevrimiçi eğitime erişim zorluğu, kız çocuklarının evlendirilme riskini artırdı"
Uzmanlar pandemi döneminde kız çocuklarının ev içi işlere ve kardeş bakımına itildiği, uzaktan eğitime erişemeyenlerin ise erken evliliğe zorlandığı görüşünde. Kız çocukları özelinde daha da kırılgan bir grup ise, mülteci kız çocukları.
11 Ekim 2020
Sonu olmayan bir ansiklopedi Metin Akpınar, iyi ki yapmışsın
Kendi anlatımı ve yakınlarının tanıklıklarıyla Metin Akpınar’ın hayatını anlatan "İyi ki yapmışım" belgeselini ve Metin Akpınar'ı yönetmen Selçuk Metin anlattı: "Sizi her gün şaşırtabilecek bir kapasitesi var, özetle sonu olmayan bir ansiklopedi gibi..."
9 Ekim 2020
PROF. DR. FİGEN ÖZGÜR ve PROF. DR. SERVET DOĞAN
Dudak yarığı tedavisinin ilk adımı: Aileyi duruma hazırlamak
Dudak Damak Yarıkları Derneği Eş Başkanları Prof. Dr. Figen Özgür ve Prof. Dr. Servet Doğan dudak-damak yarıklı doğan bebeklerin birçok disiplinin bir arada olduğu uzun soluklu bir tedavi sürecinden geçtiğini belirtiyor.
7 Ekim 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
HÜSNÜ ARKAN YENİ ROMANI "NASREDDİN"İ ANLATTI
"Savaşlarda her millet önce çocuklarını ve barışını kaybeder"
"Nasreddin"de Anadolu'ya, birkaç yüzyıl öncesinin Akşar'ına yani şimdiki adıyla Akşehir'ine gidiyoruz romanda. Baş kahraman ise Hâce, hepimizin bildiği adıyla Nasreddin Hoca.
6 Ekim 2020
10. BERLİN KÜRT FİLMLERİ FESTİVALİ
Kadınlar filmlerle sesini yükseltip birbirine omuz veriyor
10. Berlin Kürt Film Festivali'nin afişinde Kürtlerin yüzlerce yıldır çaldığı "erbane" var. Program küratörü Leyla Toprak, "Özellikle kadınların hep beraber çaldığı bir enstrüman olarak, haber verme, sesini yükseltme, birbirine omuz verme gibi güçlü paylaşım anlarına dair bir çağrı işlevi görüyor" diyor.
5 Ekim 2020
YÖNETMEN DENİZ TORTUM
"Hastanenin zorluğu ve karmaşası tüm ülkeye taşıyor"
Cerrahpaşa Tıp'ta sıradan bir günü takip eden "Maddenin Halleri", "Hastanedeki yükle nasıl başa çıkılıyor?" sorusunun da peşine düşüyor. Yönetmen Tortum, "Hastanenin zorluğu ve günlük karmaşası hastaneden tüm ülkeye taşıyor" diyor.
5 Ekim 2020
BİRLİKTE GÜÇLÜ SESLER KOROSU'NDAN SAFİYE:
"Anneannemin Kâbil'deki evi malikane gibiydi, kocamandı"
Birlikte Güçlü Sesler Korosu, bu yıl Türkiyeli ve mülteci çocukları buluşturuyor. Afganistan'dan gelen Safiye, İran'dan gelen Azra ve Fatima da bu çocuklardan sadece üçü.
2 Ekim 2020
1 YAŞINDAKİ BEBEĞİN İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLMESİ
"Lanetliyoruz ama çocuk koruma sistemi talep etmiyoruz"
Hastaneye kaldırılan bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından baba gözaltına alındı, anne aranıyor. Avukat Akço, İngiltere'de benzer nitelikteki Baby P vakası sonrasında çocuk koruma sisteminde önemli bir reforma gidildiğini belirtiyor ve şu soruyu soruyor: "Bu olaya sebep olan sistemdeki sorun ne?"
29 Eylül 2020
Yatılı Kuran kurslarındaki çocuklarda vakalar artıyor
Hazirandan beri eğitimine izin verilen Kuran kurslarında kapasiteler artırılınca koronavirüs vakaları da görülmeye başlandı. Filyasyon ekibinden Doktor Mihriban Yıldırım, çocukların karantinayı yurtta geçirmesini önerse de müftü ve il sağlık müdürünün kararıyla pozitif vakaların toplu taşımayla evlere gönderildiğini aktardı.
29 Eylül 2020
1
...
8
9
10
11
12
...
18
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver