ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Abdullah Aysu
Sayfa 2
Dünyanın Kır İşçileri Birleşiyor!
Çiftçi Haklarının Tanınması Girişimi, Toprak Reformu, Çiftçilerin Tohumlar ve Genleri Değişmiş Türlere ve Patentlere karşı Mücadelesi, ve Halkların Gıda Egemenliği ve Dünya Ticaret Örgütü... doğum günü partisi ve Venceremos...
31 Ocak 2004
Fransada Küçük Üretici Mağdur...
İtaatsizliğin kültürünü öğrenmek gerekir diyen Fransa Köylü Konfederasyonundan Povie Fransadaki çiftçileri, kredi imkanlarını, imkansızlıklarını, örgütlenme sorunları, mevsimlik işçilerin durumlarını anlatıyor.
10 Ocak 2004
Pancar, Buğday, Üzüm, Fındık: Üretici Öfkeli
IMF ve Dünya Bankası politikalarıyla ihraç edilen ürünler ithal edilir hale geliyor. Pancar elde kalıyor, tatlandırıcı ithal ediliyor. Fındık gibi ürünlerde ise çiftçi yabancı tekellerin sömürüsüne terk ediliyor. Çiftçi örgütlenmedikçe bu çark dönecek...
22 Eylül 2003
Çiftçiler Rağmen Üretiyor!...
AKP iktidarından bu yana mazota yapılan zam oranı yüzde 20.2yi buldu. Borçlarını ödeyemeyen, geçinmekte güçlük çeken çiftçiler, traktörlerini satışa çıkarıyor, üretimden vazgeçiyor. Hükümet, üreticiler ve tüketiciler kararlarını yeniden gözden geçirmeli.
10 Mart 2003
Tekelleşmeye Karşı Demokratik Kooperatifler
Tütün Yasası esas itibariyle yerli ortakları da olan yabancı tekellerin hakimeyetini öngörüyor. Ekim konusunda getirilen yasalan geçmiş yıllardaki Haşhaş ekim yasağını hatırlatıyor. Çare çalışanların demokratik kooperatifi ve modern üretim teknikleridir.
5 Şubat 2003
Yabancı Tekel Olsun Deniyor
Tekelin özelleştirilmesi demek yerli yerine yabancı tekel lerin gelmesi demektir. Tekel tek başına Milli Savunma Bütçesinin yüzde 42sini karşılayacak kadar büyük bir kuruluş olmasına rağmen özelleştirilmek isteniyor.
3 Şubat 2003
12 Eylül Cuntası...Rejinin Önünü Açan Rejim!
12 Eylülden bu yana Tekelin özelleştirilmesine karşı çıkan 4 bakan bakanlıktan azledildi veya ayrılmak zorunda bırakıldı. Ulusaşırı sigara tekellerinin Türkiye pazarında yayılması için gerekli kolaylıklar sağlanırken çiftçi üretemeyecek noktaya geldi...
31 Ocak 2003
Reji Kaldırılıyor...
Reji 1925te kaldırıldı. İnönü Tekel usulünün en doğru olduğunu söylediğinde yabancı şirketlerin Tekelle ilgili umutları söndü. Ta ki, Demirel hükümetinin programında özel teşebbüse sigara üretimi ve dağıtımı konusunda imkan verilmesi yer alıncaya dek.
30 Ocak 2003
Tütün, İçki ve Tekel
Tütün ve sigara ticareti Osmanlı döneminde, devlet içinde devlet olan bir yabancı şirketin, Reji İdaresinin tekelindeydi. Avrupalıların alacaklarının karşılığı olarak tütün gelirlerine el koyan Reji, tahsilatlarını silahlı birimler ile gerçekleştirdi...
29 Ocak 2003
Kurullar, Yönetişim ya da Her Neyse...
Üst kurullarla amaçlanan yönetimlerin kamudan alınıp büyük tarım tekellerine/şirketlerine verilmesidir. Az gelişmiş ülkeleri, gelişmiş ülkelerin tarım tekellerinin sömürgesi haline getirmektir. Ulus devletlerin, kurullar aracılığıyla işgal edilmesidir.
21 Ocak 2003
Burası Buğday Ambarı Türkiye
Güdümlü hükümetlerin buğdayda uyguladıkları yanlış politikalarla Türkiye buğday ithalatçısı ülke haline gelmiştir. 1994te 495.906 ton buğday ithalatı 1995de 1.253.331 tona, 1996da da 2.214.876 tona çıkmıştır...
13 Ocak 2003
Avrupa Birliği Masalı
İlk masalcı Abdülmecittir. Dönemin başbakanı Çiller 1995te Gümrük Birliğini imzalar, 2 yıl içinde ABdeyiz der. 1999 Helsinki Zirvesi sonrasında 4-5 yıl içinde AB içindeyiz diyen başbakan Ecevittir. Son masalcı Erdoğan ama, masal bitmek bilmiyor.
10 Ocak 2003
AKP... Fındık Üreticileri... Ve Stokçular...
Hükümet fındık üreticisini düşünüyor, üreticinin zararını gidermek istiyorsa; üreticilerin sahip olduğu fındık bahçeleri belli, ortalama verim de belli. O zaman üreticiye prim versin... Yok stokçu düşünülüyorsa...
31 Aralık 2002
Tütünde Osmanlıdaki Reji Geri Döndü
Üretici belirlenen alan dışında tütün ekerse, belirlenenden yüzde 10 fazla ya da az üretirse hapis ya da parayla cezalandırılacak. AKPnin önceki hükümetin Tütün Yasası doğrultsunda çıkardığı yönetmelikle Cumhuriyet öncesi Reji İdaresi karşılaştırması...
17 Aralık 2002
AKP... Çiftçiler... Beklentiler...
AKP seçim bildirgesi ve parti programında tarım kesiminin beklentilerinin tamamı için yaparız denmiyor. Ama, tek başına bu kadar sayısal bir çoğunlukla iktidara gelince de çiftçilerin istekleri, beklentiye dönüştü.
22 Kasım 2002
Kırsal Kendini Silmek İsteyen Partileri Sildi
Seçim sonuçları yoksulları, kendi tercihleriyle de Adalet ve Kalkınma Partisine mahkum ederken, Latin Amerikada son seçimlerde iktidara gelenler ve diğer ülkelerde verilen küreselleşme karşıtı mücadele; küreselleşmenin rüzgar kıranı olmaya aday.
14 Kasım 2002
Yağmur Yağdı, Pamuk Toplanamadı
Pamuk üreticilerinin borçları faizsiz ertelenmeli, prim verilmeli, KDV düşürülmeli, TARİŞ pamuk alımı yapmalı, pamuk işçisinin oy kullanabilmesi için düzenleme gerekli, Yeniden Yapılandırma Kurulları devre dışı bırakılmalı.
28 Ekim 2002
DEHAP, ÖDP, TKP ve Tarım Poltikaları
DEHAP, tarıma yatırım, kotada sınırlama öneriyor; ÖDP, IMF ve Dünya Bankasının dayattığı politikaları reddediyor; çözümü çiftçilerin örgütlenmesine bağlıyor; TKP ise, Avrupa Birliği politkalarının tarımı tahrip ettiği tesbitini yapan tek parti.
25 Ekim 2002
LDP, İP ve GPnin Tarım Politikaları
LDP, tarımda IMF ve DB programını savunuyor; İP toprak dağılımı vaat ediyor, tarımın tasfiyesine dair net bir görüş sunmuyor; GP ise genel geçer ifadelerin dışında tarımın temel sorunları üzerine öneri getirmiyor.
21 Ekim 2002
AKP ve SP: Ürün Borsalı Çözüm
AKP ürün borsası oluşturuyor, kırsalı boşaltıyor, çiftçi yerine tüccarın sorunlarına çözüm üretiyor; SP sözleşmeli tarımı destekliyor, çözümü borsada görüyor, tarımda yabancı sermaye yatırımlarını teşviki öngörüyor.
19 Ekim 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
CHP ve DYP: Tarım Programları IMFye Uygun
Vaatlerin çok ama vaad edilenlerin nasıl gerçekleştirleceğinin açıklanmadığı CHP ve DYP tarım programları başlatılan IMF tarım programıyla hem uyumluluk gösteriyor, hem de programın devam edeceği mesajını veriyor.
18 Ekim 2002
MHP ve ANAP: IMF ve DB Direktifli Tarım
MHPli Tarım bakanı döneminde çiftçiye cezaevi, vadeli işlem borsası, uygulamalar çiftçinin aleyhine büyük tarım şirketlerinin lehine, özelleştiremedikleri tarım işletmelerini işlevsizleştirdiler, programlarda yazılanlar değil, IMF politikaları...
17 Ekim 2002
57. Hükümet ve Tarım
Üretici, çalışan ve tüketiciyi etkileyen IMF ve DBnin dayatmacı tarım politikaları, uluslararası pazar olma halleri, kredi ve taban fiyatı uygulamaları... Aysu, tarımı koalisyon uygulamaları ve parti programlarıyla bu dizide değerlendiriyor.
16 Ekim 2002
DSP: Program Başka, Hayat Başka
Demokratik Sol Parti programında tarım politikası öncelikle köylüden çftçi yaratmaya dayanıyor. Oysa, DSP li dönemde çiftçi marabalaştı, 700 bin çiftçiye icra dosyası hazırlandı, tütün, şeker yasaları çıktı ve Ecevitin Köy-Kent hayali...
16 Ekim 2002
DGD: Çiftçilere Açlık Parası
Doğrudan Gelir Desteği uygulaması Türkiye tarımını zayıflatır, dışa bağımlı kılar. Çiftçileri üretimden caydırır, üretimde düşüşe yol açar. Tarım reformu değil, çiftçiyi yok edecek bir uygulamadır. DGD mevcut destekler ile birlikte uygulanmalıdır.
11 Ekim 2002
Nohut, Tütün, Buğday, ya da Ne Eksen!
Hatun köyünün çiftçileri Sezer,Torun ve Özben tarım kredilelerini, borçlarını, giderlerini, olmayan gelirlerini, sözleşmeli çiftçiliği konuşuyorlar. Mesleklerini sorunca, önce çiftçi diyor, sonra da daha doğrusu çiftçiydik diyorlar...
3 Ekim 2002
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Üzüm Üreticileri Feryat Ediyor!
Bu yıl üzümlerin kurutulması dönemindeki yağışlar, kuru üzüm üreticilerinin emeklerini yok etti. Kokusu, rengi bozulan ve dane ağırlığı azalan üzümler para etmiyor. TARİŞ ve TEKELin üreticiyi desteklemesi gerek.
3 Ekim 2002
Hatice, Gülcan, Emine, Abdülhamit Tarlalarda
Polatlı yollarında tarım işçileri, İç Anadolu köylüleri, Doğu ve Güneydoğudan Kürtler... Aynı aileden üç kişi, beş kişi... Günde 12 saat çalışıyor, beş milyon, ya da yedi milyon kazanıyorlar. Çoğu okul çağında çocuklar ve en çok okumak istiyorlar...
27 Eylül 2002
Hem Geçmişi Hem Geleceği Kaybetmemek İçin
Fiskobirlik, fındık; Tariş, zeytin, pamuk, incir, üzüm; Antbirlik, Çukobirlik, pamuk, yerfıstığı; Trakyabirlik, ayçiçeği almazsa; fındık, pamuk, zeytin, incir, üzüm, yerfıstığı ve ayçiçeği üreticilerinin durumu ne olacak? Tarımın temel taşları sökülüyor.
15 Eylül 2002
Tarım Ülkesi Türkiyede Ekmek Kavgası!
Türkiye tarımsal üretiminde başta gelen ürünlerden olan buğdayda, uygulanan kökü dışarıda politikalar sonucu; yeterlilik oranı 100ün altına düşürülmüştür. Özellikle 1994 yılından sonra buğday ithalatında önemli artışlar meydana gelmiştir.
15 Eylül 2002
Sözleşmeli Üreticilik / Çiftçilik
Türkiye tarımcıları, köylüleri ne yapacak? Hiç üretemeyecekler mi? Üretecekler, üretimlerine devam edecekler, ama yerli-yabancı büyük tarım şirketlerine bağlı, onların istedikleri ürünleri yine onların belirledikleri koşullarda tabii ki...
3 Eylül 2002
Köy Hizmetleri Kapatılmamalı
Köy Hizmetlerinin kapatılması sonrasında eskiden olduğu gibi hizmet bazı bölgelere gidecek bazı bölgelere gitmeyecektir. Bu uygulama zaten var olan bölgeler arasındaki uçurumu daha da derinleştirecektir.
19 Kasım 2001
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver