*Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul Atatürk Havalimanı hakkında yıkım kararı vermesi ve yerine yapılması planlanan millet bahçesi görsellerinin yayınlanması, kamuoyunda yoğun tepkilere neden oldu. Gözler bir kez daha millet bahçeleri için yapılacak harcamalara çevrildi. 2022'de toplam 26 millet bahçesi için sözleşme imzalandı.
TIKLAYIN - Atatürk Havalimanı'nda yıkım: Zarardan pay alanların bahçesi olacak
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) yer alan bilgilere göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve çeşitli yerel yönetimlerin, 2022'nin ilk beş ayında millet bahçeleri için özel şirketlerle yaptığı sözleşmelerin bedeli toplam 3 milyar 302 milyon 930 bin TL.
2022'de millet bahçesi yapımına başlanan iller ise şöyle: İstanbul, Ankara, Afyonkarahisar, Malatya, Ağrı, Diyarbakır, Hatay, Kırklareli, Şırnak, Bitlis, Mersin, Tokat, Batman, Osmaniye, Adana, Kırşehir, Kocaeli, Tekirdağ ve Uşak.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılmak istenen millet bahçesi için de 29 Nisan’da ihale düzenlendi. Kamu İhale Kanunu’nda “Doğal afet, salgın hastalıklar, ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması” durumunda kullanılması gereken 21/B pazarlık usulüyle düzenlenen ihalede Yapı ve Yapı İnşaat ile TOKİ arasında 2 milyar 174 milyon 978 bin TL’lik sözleşme imzalandı.
25 millet bahçesinin toplamından daha maliyetli
Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi, 2 milyar 174 milyon 978 bin TL’lik maliyeti ile rekoru elinde bulundururken 5 Mayıs’ta yapımına başlanan Ağrı’daki “Murat Nehri Millet Bahçesi” projesi 205 milyon liralık maliyetiyle ikinci sırada yer alıyor.
2022'de sözleşmesi imzalanan 26 millet bahçesi arasında Atatürk Havalimanı'nın haricinde kalan diğer 25 millet bahçesinin toplam bedeli ise 1 milyar 127 milyon 952 bin TL. Bu verilere göre toplam 25 millet bahçesi'nin maliyeti Atatürk Havalimanı'nın maliyetinin neredeyse yarısı.
2022’nin ilk millet bahçesi Uşak’a yapıldı
12 Ocak’ta Uşak’ta TOKİ tarafından yapımına başlanan Uşak Millet Bahçesi için imzalanan sözleşme bedeli 59 milyon 750 bin TL’ydi. TOKİ’nin yanı sıra Emirdağ Belediyesi, Pütürge Belediyesi, Bismil Belediyesi, Güngören Belediyesi, Hilal Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi gibi yerel yönetimler de millet bahçesi yapımı için milyonlarca liralık harcama yaptı.
Maliyetleriyle öne çıkan diğer millet bahçeleri ise şu şekilde sıralandı:
- Bitlis: 94 milyon TL
- Ankara Keçiören: 92 milyon 929 bin TL
- İstanbul Bayrampaşa: 77 milyon TL
- Ankara Gölbaşı: 74 milyon 740 bin TL
- İstanbul Silivri: 53 milyon TL
- Tokat: 53 milyon TL
- Osmaniye: 45 milyon TL
- Kocaeli Körfez: 44 milyon 210 bin TL
- Adana Seyhan: 43 milyon TL
- Hatay: 42 milyon TL
- Batman: 34 milyon 390 bin TL
Sözleşmesi imzalanıp yapımına başlanan bu millet bahçelerinin yanı sıra henüz ihalesi sonuçlanmayan 16 farklı millet bahçesinin daha bu yıl içinde yapımına başlanması planlanıyor.
(EK/ÖAÇ/SO/NÖ)