Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Irak Temsilciler Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Irak Meclisi'nin, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyuruldu.
Açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak'ta kalma süresinin uzatılmasıyla ilgili tezkere kararını kabul etmediği ve bununla ilgili kararın Meclis’te onaylandığı ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması kınanacak
Irak Meclisi’nin dün yayınladığı açıklamasında, aldıkları kararın neleri içerdiği şöyle sıralandı:
“Karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi,
“Türkiye güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması,
“Türkiye güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak,
“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği,
“Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi,
“Türkiye güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK [Birleşmiş Milletler Genel Kurulu] ve BM'ye acilen başvurması,
“Hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor.”
TIKLAYIN - TÜRKİYE, MUSUL BAŞİKA KAMPINA NEDEN ASKER GÖNDERDİ?
TSK 5 Aralık 2015’te Musul yakınlarındaki Başika kampına asker göndermişti. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi Türkiye’nin askerlerini Başika’dan tamamen çekmemesi halinde askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.
Felluce’den sonra Musul’a operasyon
Irak ordusunun Haziran 2014'te ağır silahlarını da geride bırakarak Musul'dan ayrılması üzerine İslam Devleti (IŞİD) kenti ele geçirmişti.
ABD işgalinin ardından uzun süre başta El Kaide olmak üzere radikal İslamcı örgütlerin kontrolünde bulunan, son birkaç yıldır da IŞİD’in elinde tuttuğu Felluce kenti ise ABD ve Irak ordularının ortak operasyonuyla Irak devletinin kontrolü altına girmişti.
TIKLAYIN - IRAK ORDUSU FELLUCE KENT MERKEZİNİ ALDI
Felluce’nin güneyindeki Musul’a da aynı şekilde bir operasyon yapılması planlanıyor.
ABD askerleri Irak'ın batısındaki Anbar eyaletindeki Ayn el-Esed ve Bağdadi askeri üsleriyle Musul'daki Kayyara askeri üssünde yer alıyor. Ayrıca Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği'nde de ABD askerleri bulunuyor.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Musul'un IŞİD’den geri alınması operasyonuna destek kapsamında Irak'a ilave 600 asker daha göndermek için hazırlık yaptığı da açıklanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı: Irak’ın kararını manidar bulduk
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Irak Temsilciler Meclisi'nin kararını kınadığını açıkladı, “Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyoruz ve kabul edilemez buluyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklaması özetle şöyle:
“Bugüne kadar Irak'a Türkiye'den kaynaklanan hiç bir tehdit olmamıştır. Irak Temsilciler Meclisi'nin sözkonusu kararında bahsekonu TBMM tezkeresi yeni bir tasarruf değildir. Irak'ın kuzeyinden neşet eden PKK terör örgütü tehdidine karşı ilk defa 2007'de kabul edilmiştir. DEAŞ [IŞİD] terör örgütünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu örgütü ve Suriye'yi de kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
“Yıllardır kabul edilmekte olan sözkonusu tezkereye karşı ses çıkarmayan Irak Temsilciler Meclisi'nin, terörün Irak'ta ve Türkiye'de bu kadar can aldığı bir dönemde bunu yeni bir tasarrufmuş gibi gündeme getirmesini de manidar buluyoruz.
“Iraklı yetkilileri, DEAŞ'la [IŞİD] mücadelenin böylesine kritik bir döneminde, DEAŞ sonrası döneme yönelik çıkar hesaplarını bir kenara bırakmaya ve Irak ile bölgemizin iyiliği için ülkemizin kendilerine uzattığı dostluk ve yardım elini tutmaya davet ediyoruz.” (AS)