Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 42 gün sonra açıldı. TBMM, 20 Ağustos'ta tatile girmişti.
26. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla Meclis'teki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın anıta çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TBMM Başkanvekilleri Ahmet Aydın, Ayşe Nur Bahçekapılı, Pervin Buldan, AKP Grup başkanvekilleri Naci Bostancı, Mustafa Elitaş, CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.
Tezkere görüşüldü
Tezkerenin tarihiAKP, Irak’a yönelik operasyon yetkisini ilk olarak 2007’de çıkarmıştı. Bu uygulama altı kez uzatılmıştı. Suriye’ye yönelik sınırötesi operasyon yetkisi ise 2012 yılında kabul edilmiş ve bir defa uzatılmıştı. 2 Ekim 2014’te ise Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete yetki veren tezkere kabul edilmişti. Suriye-Irak tezkeresi için 396 milletvekili oy kullanmış, tezkere 298 oyla kabul edilmişti. Oylamada 98 red oyu kullanılmıştı. 4 Eylül 2015’te Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetki bir yıl süreyle uzatılmıştı. Oylamada Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) evet oyu kullanırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise hayır oyu kullanmıştı. CHP'nin tavrını onaylamayan 20 milletvekili oylamaya katılmamıştı. |
Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin süresinin 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.
Hükümet, gruplar ve kişisel konuşmaların ardından yapılan oylamada tezkere, AKP, CHP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
TIKLAYIN - IRAK VE SURİYE TEZKERESİ MECLİSTE
Açılış konuşmaları
Açılış oturumunda sunuş konuşmasını Meclis Başkanı Kahraman yaptı:
Kahraman “Milletimiz 15 Temmuz'da bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Artık Türkiye'de darbe devri kapanmıştır" dedi.
Kahraman: “Camilerden yükselen ezanlar”
Kahraman'ın konuşmasında 15 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişimini anlattı.
“Tarihimizde olmayan, dünya tarihinde de ender rastlanan bir trajedi yaşadık. TBMM bombalandı, helikopterlerin ateşine maruz kaldık. 14 polisimiz yaralandı. Cumhurbaşkanımızı öldürmek için suikast girişiminde bulundular. Herhangi bir tedirginlik duymadan Meclis'i açtım, ertesi gün TBMM'yi olağanüstü toplantıya davet ettiğimi milletvekillerimize duyurdum. 15 Temmuz'da uçakların ve helikopterlerin açtığı ateş altında Meclis'e koşan değerli milletvekillerimize teşekkürlerimi sunuyorum.
“Milletimiz 15 Temmuz gecesi demokrasiyi özümsediğini bir kez daha ispat etti. Camilerden yükselen ezanlarla milletimiz darbeyi yendi. 15 Temmuz şehitlerimize şükran borçluyuz.
“Demokrasiye sahip çıkan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile sizlere teşekkür ediyorum.
Yeni Anayasa
“En büyük önceliğimiz yeni bir anayasa yapmaktır. 1980 Anayasası üzerinde 18 farklı tarihte 114 değişikliğe uğramıştır. Böyle bir anayasa daha fazla Türkiye'yi taşıyamaz. Bunun yanında Meclis çalışmalarını düzenli hale getirecek iç tüzük tertip etmeliyiz. Mevcut tüzüğümüz 1973 tarihinde kabul edilmiştir, 155 maddede değişikliğe gidilmiştir. Diğer konular arasında ise siyasi partiler, seçim ve milletvekili kanunları da vardır.”
Erdoğan: Milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum
Erdoğan, "İnanıyorum ki bundan sonra, 15 Temmuz 2016 gecesinin, TBMM tarihinde de ayrı ve özel bir yeri olacaktır. Darbe girişimi sırasında, derhal bu salonda toplanan ve milletimizin sokaklara dökülerek darbecilere karşı gösterdiği tepkiyi Meclis'te ortaya koyan milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum" dedi.
"15 Temmuz'da Meclisimiz, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, ikinci defa gazilik şerefine nail oldu. Darbe girişimi gecesi, tamamına yakını Ankara ve İstanbul'da şehit olan 241 vatandaşımız, polisimiz ve askerimiz, milletimizin gönlüne ve tarihimizin şanlı sayfalarına altın harflerle kazınmışlardır.
"Anayasa değişikliği"
"Anayasa değişikliği konusunda Meclis bünyesinde halen süren çalışmaları olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum. Bu çalışmanın, kapsamı genişletilerek bir an önce sonuçlandırılması, milletimizde, Meclisimizin uzlaşmayla yapısal değişimi başarabileceği yönünde bir umudun filizlenmesini sağlayacaktır.
Yine, Meclis içtüzüğünün, bu yüce kurumun daha etkin, süratli ve pratik çalışma yürütmesine imkan verecek şekilde yeniden ele alınmasını önemli görüyorum. Meclis ve milletvekilleri ne kadar etkin çalışırsa, milletimiz nezdindeki itibarları da o kadar artacaktır. Tüm sorunların yegane çıkış yolunu milli iradede gören bir Cumhurbaşkanı olarak, anayasa ve içtüzük çalışmalarını desteklediğimi,
destekleyeceğimi belirtmek isterim." (HK)