Fotoğraf: Twitter. (İklim aktivisti Greta Thunberg COP24'ü izliyor)
Polonya'nın güneyindeki Katowice'de eski bir kömür madeninde dün başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP24) 200'den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor.
Kurallar Kitabı hazırlanacak
İki hafta boyunca sürecek zirvenin en önemli gündem maddesi bugüne kadar iklim değişikliğine karşı mücadele için atılan en büyük adım olarak kabul edilen Paris İklim Anlaşması'nın uygulanması için bir "Kurallar Kitabı" hazırlanması.
Yaklaşık 300 sayfayı bulan tekliflerin değerlendirilmesi ve Paris Anlaşması'nın temel kurallarını detaylandıran metnin son şeklini alması için tarafların iki hafta mesai harcaması bekleniyor.
İklim aktivisti Greta Thunberg de orada
İklim zirvesi aslında sivil toplumun İngiltere kökenli Extinction Rebellion yani Yok Oluş İsyanı hareketinin ve İsveçli öğrenci Greta Thunberg'in bütün dünyaya yayılan iklim değişikliğiyle mücadele için okul grevi eylemlerinin hız kazandığı bir dönemde gerçekleşiyor.
TIKLAYIN - Çok Alametler Belirdi, Belki de İsyan Yakındır
Kısa sürede iklim değişikliğiyle mücadelenin önde gelen aktivistleri arasına giren Greta Thunberg de COP24'ü takip etmek için Katowice'ye gitti. Thunberg, gitmeden önce Berlin'de Cumartesi günü yapılan büyük iklim eylemine ve diğer kentlerde yayılan harekete selam vererek şu tweet'i attı:
"Bugün dünyada iklim eylemine çıkan herkese teşekkür ederim. Şimdi COP24'e katılmak üzere Katowice'ye gideceğim. Pazartesi günü BM Genel Sekreteri António Guterres ile görüşeceğim."
Thank you everyone climate striking around the world today! Now I'm on the long road to Katowice for the UN #cop24 . On Monday I am going to meet with Secretary General António Guterres. #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate pic.twitter.com/gGyPEIpljh
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 30 Kasım 2018
Talanoa Diyaloğu adımı
Öte yandan bu zirvenin diğer önemli gündem maddelerinden biri de Fiji dilinde samimiyetle ve yapıcı şekilde olan diyalog anlamına gelen Talanoa Diyaloğu.
COP24'te ilk kez yapılacak olan Talanoa Diyaloğu olarak adlandırılan diyalog toplantılarında ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede ne gibi ilerlemeler kaydettikleri, vaatlerini ne kadar yerine getirdikleri de tartışılacak.
"Artan iklim afetleri" vurgusu
UNFCCC tarafından Zirve'nin ilk gününde yayımlanan basın bülteninde bu başlıklar önce çıkarken, bültende 2020 öncesindeki iklim eylemini de hızlandırmanın aciliyeti şu ifadelerle belirtildi:
"Kaliforniya'dan Kerala'ya, Tonga'ya ve Japonya'ya Dünya'nın her yerinde artan yıkıcı iklim afetlerinin gerçekleştiği yılın sonunda düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP24), Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın uygulama kılavuzlarına son halini vermek için toplandı."
Türkiye ve İklim Müzakereleri
Zirvede Türkiye Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil ediliyor.
Türkiye UNFCCC (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) gelişmiş ülkeler ile aynı listede (EK-1) yer alıyor.
TIKLAYIN - Türkiye Paris İklim Anlaşması'nı Neden İmzalamıyor?
Bu listede yer alan tek gelişmekte olan ülke olan Türkiye bu durumu yüzünden kabul edilmiş özel koşullara sahip.
2004 yılında UNFCCC'yi ve 2009 yılında Kyoto'yu onaylayan Türkiye, gelişmiş ülke sınıflandırması neticesinde Yeşil İklim Fonu ve Temiz Kalkınma Mekanizması gibi desteklere mevcut durumda ulaşmadığını gerekçe göstererek Paris Anlaşması'nı onaylamıyor.
Paris Anlaşması'na taraf olan/olmayan ülkelerİklim değişikliğini durdurmayı hedefleyen Paris Anlaşması'na 179 ülke taraf oldu. Taraf olmayan 18 ülke: Angola, Ekvator Ginesi, Eritre, Gine-Bissau, İran, Irak, Kırgızistan, Lübnan, Liberya, Libya, Umman, Rusya, San Marino, Güney Sudan, Surinam, Özbekistan, Yemen ve Türkiye. |
(PT)