Pınar Tarcan'ın editörlüğünde hazırlanan biamag'da bu hafta 00.00'dan itibaren okuyabilecekleriniz...
- "Metniniz güçlü de olsa finaliniz zayıfsa akılda kötü son kalır". Zeynep Tuğçe Karadağ kendi deyimiyle mesleğinin ve sinemanın etkisiyle görsel düşünen biri. Yazar ile bunun şiirlere ve öykülere etkisini, ayrıca çalıştığı finallerini konuştuk. Evren Özesen röportajı.
- İyilik, doğruluk, özgürlük, adalet, kimlik, gerçeklik, sanat ve felsefe... Atiye Eren, "Çocuklar için felsefe" alanında atölyeler yürüten Vuslat Çamkerten'le çocuklar için felsefenin neyi ifade ettiğini, bir sorgulama pratiği olarak felsefenin yazarlık/çizerlik ve çocukla nasıl bir noktada buluştuğunu konuştu.
- Seramik sanatçısı Seçil Nebioğlu'nun kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği "Toprakla Ağıt" adlı sergisi bugün açıldı. Sanatçı "Dilimizde sanat, elimizde toprak, toprağa verdiklerimizi toprakla anıyoruz" diyerek sanatla kadına şiddete karşı farkındalık kazandırmayı amaçlıyor. Melissa Feza Katlar röportajı.
- Gezici Festival Yönetmeni Başak Emre ve Festival Sanat Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Ayşegül Özbek'e konuştu. "En yakınımızdaki insanlar bile bizim deli olduğumuzu düşündü" diyorlar, geride bıraktıkları 25 yılı anlatırken.
- 21 Kasım 2021 günü kaybettik onu. 6 ay önce, yine yatakta ama daha rahat sohbet edebilirken, "Yaşadıklarımı torunum Ela'ya mektuplar şeklinde yazmak istiyorum" demişti. Biraz da o yüzden, 1974-80 yıllarının devrimci gençlik mücadelesi önderlerinden Timur Semerci'nin öyküsünün bir özetini yazmak istedim. Arkadaşı, yoldaşı Bülent Aydın,Timur Semerci'yi yazdı.
- Murat Türker, Moskova sokaklarından Yokoluş İsyanına IDFA'dan zımba gibi belgeselleri yazdı.
- İran halkı yapı itibariyle otoriteye ve haksızlığa karşı gelmeye yatkın bir toplumdur. Kırk yılı aşkındır baskıcı dini yönetim altında bile sokak gösterileri protestolar eksik olmamıştır. Ömer Çiftçi,İslam devrimi ve protesto kültürünü inceledi.
- Expo 2020'yi ziyaretimizi planlarken Kadınlar Çadırı'na gitmek elbetteki önceliğimiz. Çadırı ziyaret etmeden önce ülkenin kadına dair politikalarına dair inceleme yapma ihtiyacı hissediyoruz. Böylelikle Kadınlar Çadırı'na Expo 2020'de yer verilmesinin nedenlerini anlamamız mümkün oluyor. Aslı Ceren Aslan yazdı.
- Bücür dedikçe Okan, yetişkinler gözgöze gelmekten kaçınırlar. Kimindir bu "ayıp" acaba? Çocuğa "çaktırmamaya" çalışsalar da, üçü de, birbirinin aynası durumundadır. Heidi Korkmaz öyküsü...
- "Ez cümle Şairin coğrafyası için en çarpıcı örnek şu ki; çok az şehirde yaşamış olmasına rağmen sanki hiç şehrinden ayrılmamış gibi mısra haysiyetine sığınarak mısra dökmektir işi şairin..." diyen Şeyhmus Diken, "haysiyet meselesine dair" yazdı...
(PT)