ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Tarih Vakfı
Sayfa 2
TARİH VAKFI
Yedikule Bostanları ve Hevsel Bahçeleri Perşembe Konuşmalarında
Tarih Vakfı'nın Perşembe Konuşmaları'nın bu haftaki konuğu Yıldız Salman İstanbul Yedikule Bostanları dve Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’nden hareketle tarımsal peyzaj, kent belleği ve sivil toplum ilişkisini anlatacak.
11 Aralık 2013
TARİH VAKFI
Şimdinin Tarih Yazımı Nasıl Olmalı?
Tarih Vakfı’nın Gezi Parkı sürecini tarih yazımı açısından inceleyen atölyesinde şimdinin tarih yazımı ve dünya örnekleri üzerine konuşuldu.
5 Ekim 2013
Beyza Kural
Tarih Vakfı’ndan “Gezi” Atölyesi
Tarih Vakfı 5 Ekim Cumartesi günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleşecek atölye çalışmasında Gezi Parkı sürecini tarih yazımı açısından tartışacak.
1 Ekim 2013
Perşembe Konuşmaları Başlıyor
Tarih Vakfı’nın Perşembe Konuşmaları toplantı dizisi bu ay “Kent, Bellek, Hareket” temasıyla yeniden başlayacak. İlk konuşmacı Prof. Dr. Leyla Neyzi olacak.
21 Eylül 2013
TARİH VAKFI ÇALIŞMASI
"Azınlık Okulları İçin Diyalog Çok, Çözüm Yok"
Tarih Vakfı'nın “Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları Sorunlar ve Çözüm Önerileri” raporu üç cilt halinde kitaplaştı. Raporun yazarları Somel ve Kaya ile Paylan ve Vasiliadis sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.
19 Eylül 2013
Nilay Vardar
UZMANLARDAN TOPÇU KIŞLASI İTİRAZI
"Kışlayı AKM'nin Üstüne Yapalım, Parkı da Büyütelim"
Topçu Kışlası'na neden karşı olduklarını anlatan uzmanlar içinden Cemal Kafadar, en espirili yanıtı verdi: "Emek sinemasından esinlenmiş bir çözüm önerim var. Kışlayı AKM'nin üstüne yapalım, parkı da büyütelim."
7 Haziran 2013
Nilay Vardar
TARİH VAKFI PANELİ
Azınlık Okulları için Değişen Bir Şey Yok
Tarih Vakfı'nın düzenlediği 'Azınlık Okullarının Temel Sorunları ve Yeni Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği' başlıklı toplantıda, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin azınlık okullarına etkisi tartışıldı. Panelistler Kaya, Paylan ve Vasiliais'in ortak görüşü "Değişen bir şey yok".
4 Nisan 2012
Hüseyin Aldemir
"Emek Tarihi Yazımında Hala Akademik Baskı Var"
"Tartışmalı Tarih" sempozyumunda konuşan Çelik, emek tarihi yazımının, "işçilere hakları verildi, sonra alındı" iddiasının yanında, siyasi ve akademik baskılar nedeniyle de cılız ve eksik kaldığını söyledi.
30 Ekim 2011
Nilay Vardar
''Tartışmalı Tarih''te Ersanlı'nın Sandalyesi Boştu
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ersanlı'nın gözaltına alındığı için yapamadığı konferansta konuşan Bali, Türkiye'de azınlık sorunu hakkında sağlıklı şekilde çalışılabilmesi için tüm arşivlerin açılması gerektiğini söyledi.
29 Ekim 2011
Ekin Karaca
Dört Kuşak Dersim 38'i Hatırlıyor
Toplumsal Bellek, Kuşaklararası Aktarım ve Algı: Dersim 38'i Hatırlamak kitabı, dört kuşağın Dersim 38'i nasıl hatırladığını ve algıladığını sözlü tarih çalışması ile ortaya koyuyor.
17 Ekim 2011
Nilay Vardar
"Uzlaşma Aracı Olarak Eğitim" İçin Tavsiyeler
16 Şubat 2011
"Mevcut Eğitim Sistemi Ayrımcılığı Olağanlaştırıyor"
“Uzlaşma Aracı Olarak Eğitimin Rolü” projesi kapsamında oluşturulan “Tavsiyeler Raporunun” sunumunda Tüzün “Yeni Anayasa süreciyle 42. madde değiştirilmeli” dedi; Konda Araştırma’dan Ağırdır “Toplum yeniliklere hazır değil” algısını siyasetçilerin “cesaretsizliklerine buldukları kılıf” olarak tanımladı.
16 Şubat 2011
Emir Çelik
“Toplumdaki Farklılıkları Tanımak, Çatışmayı Engeller”
Kürt-Kav’dan Işık “Okulda Alevileri, Lazları bilmezdik; farklılıkların tanıtılması çatışmayı engeller” diyor. Bilgi Üniversitesi’nden Fırat, öğrencilerin ders kitaplarıyla gerçeklerin birbirinden farklı olduğunu bildiklerini; Çayır “yüz yüze gelme süreci”nin Türkiye’ye has olmadığını söylüyor.
15 Aralık 2010
Emir Çelik
Kürt Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Hazır
Tarih Vakfı'nın hazırladığı kitap MEB'e sunulacak. Talep ortaöğretimde seçmeli ders konulması. Kürt-Kav’dan Işık: “Hedef kitle Kürtler’i tanımayan tüm Türkiyeliler.”
14 Aralık 2010
Emir Çelik
EROL ÖNDEROĞLU'dan
Sılan'ın Raporlarından Devletin "Doğu Sorunu"na Bakmak
Eski milletvekili Necmeddin Sahir Sılan'ın 1939-1953 yıllarında sunduğu 13 rapor, "Doğu Sorunu Necmeddin Sahir Sılan Raporları" adıyla kitaplaştı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zafer Toprak için, "raporlar toplumsal mühendislik bağlamında önemli."
3 Nisan 2010
Erol Önderoğlu
Öneriler
Barışçı, Eşitlikçi Bir Eğitim İçin Yeni Ders Kitapları Lazım!
TİHV ve Tarih Vakfı ders kitaplarını taradı ve önerilerini sıraladı: ÇHS'ye konan çekinceler kalksın, Milli Güvenlik Dersi kaldırılsın, zorunlu din dersleri değişsin; olmuyorsa kaldırılsın... Ders kitapları toplumsal cinsiyet, etnik, dinsel ayrımcılıktan arındırılsın.
30 Ocak 2009
DKİH Projesi
"Ders Kitapları İnsan Hakları İhlalleriyle Dolu"
İlk ve orta öğretim okullarında 2008 yılında okutulan 139 ders kitabını inceleyen Tarih Vakfı ve TİHV'nin hazırladığı rapora göre ders kitapları militarist, milliyetçi, bilimsellikten uzak, kadına karşı ayrımcı ve ırkçı. Vakıf ihlallerin bildirilmesi için ihbar hattı kuracak.
30 Ocak 2009
Bawer Çakır
Afrika Kökenli Türkiyelilerin Yaşamları 29 Ağustos'ta Karşı Sanat'ta
Tarih Vakfı, "Sessiz Bir Geçmişten Sesler: Afrika Kökenli ‘Türk’ Olmanın Dünü ve Bugünü Üzerine Bir Sözlü Tarih Çalışması" adlı projede üç faklı kuşaktan Afrika kökenli Türkiyelilerle yaptığı görüşmeleri sergiye dönüştürdü.
25 Ağustos 2008
İstanbul Dergisinin Varlığı Bağımsızlığını Etkilemeyecek Kaynağa Bağlı
On altı yıllık yayın hayatına son veren İstanbul Dergisi'nin yayın koordinatörü Köseman "Derginin 'bağımsızlığını' korumak için ciddi bir çaba gösterdiklerini" söylüyor. Yazı işleri müdürü Morgül ise Derginin kapansa dahi işlevini sürdüreceği görüşünde.
16 Ağustos 2008
Ceyda Ulukaya
YAVUZ KÖSE derledi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Nestlé'nin Pazarlama Stratejileri
Uygun pazarlama yöntemleri kullanmak ve sürekli yeni reklam araçları araştırmak Nestlé'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki ve genç cumhuriyetteki başarısının kilit sebepleri oldu.
19 Nisan 2008
Yavuz Köse
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
İlan-ı Hürriyet Dolayısıyla 1908 Yılı Karikatürleri
1908'de Meşrutiyet'in yeniden ilan edilmesinin ardından Kalem Dergisi ve Karagöz, II. Abdülhamid'i ve dönemin siyasetçilerini hicveden karikatürler yayınladı. Karikatüristlerin hicvettiği toplumsal olaylar arasında gelişen işçi hareketine tepkiler, "yerli malı kullanımı" gibi başlıklar var.
12 Nisan 2008
Mehmet Ö. Alkan,Erol Üyepazarcı
Öğretmen El Kitabı
Tarih Vakfı Yeni Kitabıyla, Yeni Bir Üslup Amaçlıyor
"20. Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihi Öğretmen Kitabı" içerdiği teknik bilgilerle öğretmenlere demokratik ve insan haklarıyla uyumlu bir üslup kazandırmayı hedefliyor.
4 Şubat 2008
Tarih Vakfı, Ders Kitaplarında İnsan Haklarını Yeniden İnceliyor
Yeni projede, yenilenen müfredat programına göre hazırlanmış ders kitaplarının geniş bir gönüllü katılımıyla insan hakları ilkeleri açısından kapsamlı olarak incelenmesi amaçlanıyor.
27 Aralık 2007
Tarih Vakfı, Türkiyeli Siyahların Geçmişini Görünür Kılıyor
Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği'yle işbirliği yapan Tarih Vakfı, sözlü tarih araştırma projesi kapsamında Türkiyeli siyahların yaşam anlatılarını arşivlemeyi amaçlıyor.
20 Aralık 2007
Tarih Vakfı'ndan açıklama
"Halaçoğlu Konumunu Irkçılık İçin Kullanıyor"
Akademisyenler Halaçoğlu'nun "ırkçı ve milliyetçi" yakaşımına kılıf aradığını, araştırmasının bilimsel olmadığını söyledi. "Kan üzerine kurulu bir Türk kimliği mümkün değil."
27 Ağustos 2007
Mardinde Sözlü Tarih Çalışmaları Başlıyor
Mardinin İnsan Manzarası yerel proje ofisi çalışmalarına başladı. Projeyle Mardin ve çevresinde sözlü tarih çalışmaları gerçekleştirilecek. Tarih Vakfı tarafından Avrupa Birliği desteği ile yürütülen proje sonunda Mardin Sanal Kültür Merkezi kurulacak.
11 Nisan 2007
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yerel Tarih, Yerel Kimlik
Yerel tarih, bir anlamda insan ile zamanın bir siyasal iktidar merkezinin taşrasındaki bir mekanda buluştuğu bir alan, sosyal tarih araştırmalarının bir parçası olarak tanımlanabilir.
29 Mayıs 2001
Esra Danacıoğlu
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver