ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
kapitalizm
Sayfa 2
DİLAN BOZGAN YAZDI
IŞİD Hakkında “Gereksiz” Bilgiler
Ortadoğu'da sıkça başvurulan komplo teorisi, “görünmez eller” gibi bakış açıları bizi, insanların halet-i ruhiyesini anlamaktan alıkoyar. İslam'ın bir yaşam biçimi olarak kapitalizmle yaptığı ortaklıkları görmeliyiz.
28 Kasım 2015
Dilan Bozgan
CEREN CANDEMİR YAZDI
Fazilet Neden Delirdi?
Ya hakkettiğinizi almaya çalışırken delirerek sistemden çıkacaksınız ya da payınıza düşeni kabul edip bununla yaşayacaksınız. Günümüz dünyasının bizlere sunduğu imkanlar bu kadar. Fazilet delirmesin de ne yapsın?
14 Kasım 2015
Ceren Candemir
EBRU ORHAN YAZDI
Küfürden Özleme Komünizm ve Sirke
Polonya Halk Cumhuriyeti bir sirke miydi? Niçin yalnızca sirkeyi anımsatıyor? Yalnızca bir sirkeden mi ibaretti komünizm?
1 Mart 2014
Ebru Orhan
NEŞE AKSOY'UN KALEMİNDEN
Kapitalizm Bir Garip İnsan Yarattı
İnsan mezuniyeti özgürleşme olarak görüp, daha özgür bir ortamda üretmek gibi bir amaç edinmiş olabilir kendine. Hatta biraz daha abartıp, kendini gerçekleştirebileceği bir iş arzusunda da olabilir...
25 Mayıs 2013
Neşe Aksoy
BÜLENT DANIŞOĞLU'NDAN
Kriz Erteleme Yolları Tek Tek Tükenirken
Kamu harcamalarının artırılması konusunda kritik bir kararın verilmesi gerekmektedir. Krizi atlatmak için askeri harcamalar mı artırılacak, sivil harcamalar mı? Bu sorunun cevabı siyasidir. Kaçınılmaz bir sorudur. Krize giren tüm ülkelerin halkları bu soru ile karşılaşacaktır.
5 Eylül 2012
Bülent Danışoğlu
neoliberalizmin “mahremiyet”le sorgulanması
hazırlayanlar özbay, terzioğlu ve yasin'in de aralarında yer aldığı 12 akademisyen-yazar neoliberalizm ve mahremiyet kitabında sağlığın siyaseti, yeni hastalıklar - yeni tedaviler, neoliberalizm ve cinsiyet başlıklarıyla tartışma açıyorlar.
7 Ocak 2012
Mustafa Sütlaş
suzan defter: kişisel tarihin çoklu yazımı üzerine bir deneme
roman kapitalizmin doğurduğu bir “ifade yöntemi”; kapitalizm “birey” üzerinden var oluyor. dolayısıyla onun anlatımı da yine birey üzerinden şekilleniyor.
26 Kasım 2011
Mustafa Sütlaş
HALUK GERGER YORUMLUYOR
Kapitalizmin Kriz Çözümü: Savaş
Kriz derinleşiyor, sokaklardaki işgal sürüyor, yönetimler sertleşiyor, uluslararası ittifaklar çatlıyor ve giderek daha fazla savaştan söz ediliyor. Prof. Dr. Gerger ekonomik krizlerle savaşlar arasındaki ilişkiyi anlattı.
4 Kasım 2011
Yüce Yöney
ENERJİ BAKANI'NIN MESAİ TEKLİFİ
Az Çalışmak İyidir!
Az çalışmayı, eğlenmeyi, içmeyi utanarak değil, bunların “iyi” şeyler olduklarını hatırlayarak savunmalıyız. Tüm bunları, “isteyen eğlensin; isteyen de erken uyusun”a indirgeyen liberalizmle değil, kendini “gezmek, tozmak, içmek haktır” diye açığa vuran devrimci bir özgüvenle savunmalıyız.
15 Ekim 2011
Ahmet Berkmen
SAĞLIK İÇİN MEDYA, MEDYA İÇİN SAĞLIK
Sağlık Alanı Kapitalizmin İşgali Altında
Ankara'da düzenlenen "Kapitalizmin Krizi ve Sağlık" konferansının sonucu: Türkiye'de uygulanan politikalar dünyanın her yerinde aynı; sağlık alanı artık tümüyle bir kâr alanı.
6 Ekim 2011
Mustafa Sütlaş
IAHP'NİN 16. KONFERANSI ANKARA'DA
"Kapitalizmin Krizi ve Sağlık" Tartışılacak
Uluslararası Sağlık Politikaları Birliği (IAHP) Türkiye'de ilk kez resmi bir konferans düzenliyor. Türk Tabipleri Birliği(TTB) "Kapitalizmin Krizi ve Sağlık" başlığı altında toplanacak bu konferansa, Çankaya Belediyesi'nin de desteğiyle ev sahipliği yapıyor.
27 Eylül 2011
Mustafa Sütlaş
6. KARABURUN BİLİM KONGRESİ BAŞLIYOR
“Dünyanın Dört Bucağı: Kapitalizm ve Mücadele”
Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ve üniversite dışındaki bilim insanlarının da katılımına açık olan ve bu yıl altıncı kez düzenlenecek olan "Karaburun Bilim Kongresi" Karaburun ve Mordoğan’da yarın başlıyor.
7 Eylül 2011
Mustafa Sütlaş
Neden Kapitalizmde Ahlâk İstisna, Ahlâksızlık Kuraldır?
Kapitalizmin doğası, temel eğilimlerinin ve dinamiklerinin zorunlu bir sonucu olarak, kendine özgü bir ahlâka sahip olamazdı ama geçmiş uygarlıklardan miras kalanı aşındırabilirdi.
16 Temmuz 2011
Fikret Başkaya
FİKRET BAŞKAYA YAZDI
Modern Çağın Afyonu: Ekonomik Büyüme
Ekonomik büyüme, zenginleşmenin, zenginleşme de sorunların çözümünün (kalkınmanın) anahtarı sayılıyor ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile ölçülüyor. Zenginlik nedir? GSYH gerçekten neyi ölçüyor?
9 Temmuz 2011
Fikret Başkaya
FUAT ERCAN YAZDI
HES'leri ve HES'ler Üzerinden Değişimi Anlamak
Hidroelektrik santrallerin çevre kirliliği yaratmadığı ifadesinin dile getirildiği her durumda, içim sızlıyor. Derelerin kardeşliğinin örülmesi oldukça önemli. Ülkenin dört bir yanında akan suya elini uzatanlara karşı, farklı kültürler, farklı renkler, farklı dillerin bir araya gelmesi ne güzel.
31 Temmuz 2010
Fuat Ercan
ASIM KARAÖMERLİOĞLU'NDAN
İklim Değişikliği ve Kapitalizmin Geleceği
Aşırı üretim, aşırı tüketim ve dünya kaynaklarının talan edilmesi üzerine kurulmuş kapitalist sosyal model ya çok ciddi bir mutasyona uğrayacak ya da giderek artan bir muhalefetle karşılaşacaktır.
16 Aralık 2009
M. Asım Karaömerlioğlu
20 YIL SONRA BERLİN DUVARI
Almanya'da "Özgürlüğe" Doğanlar Tarihsiz ve Yönsüz Kaldı
Berlin duvarı yıkıldığında ve Doğu kapılarını Batı'ya açtığında dünyaya gelen çocuklar, şimdi alaya alınan, yok sayılan ve kötülenen tarihlerinden, deneyimleri çöpe atılan anne babalarının desteğinden yoksun biçimde, kapitalizmin sunduğu bol seçenek içinde zorlanıyor.
10 Kasım 2009
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ'DEN IMF-DB ZİRVESİ ÜSTÜNE
Yıkmazsanız, Kapitalizm Yıkılmaz
Kitleler meşruiyetini sorgulayıp yıkmak için harekete geçmedikçe IMF'li ya da değil, kapitalizm kendi kendine yıkılmayacak. Devrimci hareketin emekçileri ikamesi de çıkar yol değil, çünkü bir ilişki onun iki tarafı arasındaki gerilim katlanılmaz hale gelmedikçe kopmaz.
5 Ekim 2009
Ertuğrul Kürkçü
FİKRET BAŞKAYA YAZDI
Kapitalizmi "Krizden" Kurtarmak Değil, Kapitalizmden Kurtulmak...
Kapitalist krizden çıkmak için "dahiyane" kampanyalar geliştiriyorlar. Önce “Kriz varsa çaresi de var” kampanyası, şimdilerde de "alın verin ekonomiye can verin" kampanyası... Şeyleri adıyla çağırmadığınız zaman yalan söylemiş olursunuz ve insanların yalandan başka şeylere ihtiyacı var.
3 Ekim 2009
Fikret Başkaya
MEDYA VE SERMAYE
Burjuvalar Cangılında Bir Başka Perde
Eğer Doğan grubu yaşayacaksa, bu ancak kapitalist devletin müdahalesiyle olur; vaktiyle Citigroup'a yönelik böyle bir müdahale hükümet katında gerçekleştirilmişti. Sırada aç kurt gibi bekleyenlerin buna pek de razı olmayacaklarını çıkarsamak mümkün...
3 Ekim 2009
Mustafa Bayram Mısır
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
FİKRET BAŞKAYA'DAN
Liberalizm, Kapitalizm ve Sol
İnsanlık içine sürüklendiği kepazeliğe razı olmayacak, olmaması gerekiyor. Kepazelikten kurtulmanın yolu da radikal eleştiriden geçiyor. Solun kitlelerin gözünde bir çekim merkezi olamamasının asıl nedeni yeteri kadar radikal olamamakla, farklı olduğuna kitleleri ikna edememekle ilgili.
29 Ağustos 2009
Fikret Başkaya
İSTANBUL DİENİŞ GÜNLERİ BAŞLADI
"IMF Papucu Yarım, Çık Dışarıya Oynayalım"
İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısını bloke ve protesto etmek için oluşturulan Direnistanbul ik eylemini Taksim'de yaptı. Eyleme katılanlar muhalefetin tüm unsurlarını sokağa çıkmaya davet etti. Bandista grubu eyleme şarkılarıyla destek verdi.
6 Ağustos 2009
Bawer Çakır
KRİZ
ABD’de Değişim "Sosyal Kapitalizm"le Geliyor
Obama'nın gücünün kıvamı tutturacak kadar sosyalizm katmaya yetip yetmeyeceği belirsiz. Hükümetin hedefleri zor gözükse de olası ama gerçekleşmesi için Obama'nın bir ikinci döneme ihtiyacı olacak.
2 Haziran 2009
Cengiz Yakut
KİTAP
Yaşlanan İnsanlık, Gençleşen Kapitalizm
Agora yayınlarından çıkan kitapta Osman Akınhay'ın sorularına cevap veren Şükrü Argın temsil krizinin getirdiği tehlikeye dikkat çekiyor: İnsanlık giderek mecalini yitirirken, kapitalizmin her daim ataklığını devam ettirip gençleşmesi...
23 Mayıs 2009
Füsun Çiçekoğlu
DOMUZ GRİBİ
Kapitalizm ve Grip
2006'da yayımlanan Kuş Gribi: Kapımızdaki Canavar kitabında küresel ölçekte bir kuş gribi salgını uyarısında bulunan Mike Davis, küreselleşmiş kapitalist tarımın Meksika'da patlak veren korkutucu domuz gribi salgını için ne denli uygun bir zemin hazırladığını anlatıyor.
9 Mayıs 2009
Mike Davıs
G20 Bölündü; Protestocular Sokakta
Almanya-Fransa'nın daha sıkı denetim isteğine karşı ABD-Britanya harcamaları artırmayı çözüm olarak sunuyor. Polis protestoculara karşı şiddet kullandı.
2 Nisan 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
OĞUZ ALYANAK'tan
Wallerstein İstanbul'daydı
"Kelebek etkisi gibi; hep birlikte kanat çırpıyoruz ve her hareketimiz, geleceği şekillendiriyor" diyor Wallerstein. "Hangi yöne kanat çırptığımız, yeni sistemin ne şekilde olacağını elbet etkileyecek. Ya, Davos'un ruhu, ya da Porto Alegre'nin. Seçim, hepimizin."
14 Mart 2009
Oğuz Alyanak
KORAY YILMAZ'ın analizi
Türkiye’nin Yolsuzluk Halleri
Türkiye’deki yolsuzluk süreci basit bir AKP-CHP meselesi değil sermaye birikim sürecinin özgün dinamikleri ile ilişkili bir olgudur. Bu dinamikler, 1980 sonrasında devletin sosyal boyutunun daraltılması ve “İslami” sermayenin birikim sürecinin aktörü olarak artan önemidir.
10 Kasım 2008
Koray Yılmaz
FİKRET BAŞKAYA'nın analizi
Kapitalizmin Krizi veya Otuz Yıllık Yalanın Sonu
Bu gidiş vakitlice durdurulamazsa, insanlığı bekleyen gelecek umut verici değil. Daha geç olmadan üç şeyi, treni, kondüktörü ve personeli ve trenin istikametini değiştirmek gerekiyor... Ve bu mümkün.
1 Kasım 2008
Fikret Başkaya
"ABD'li Şirketler Krizi Biliyorlardı, Faturayı Ülke Dışına Yıktılar"
Verso'dan Göksel'e göre ABD'nin büyük şirketleri 2001'deki krizi ötelerken bugünkü krizi öngörmüştü. "Çöken finans sistemi için bizimki gibi ülkelerden sermaye transfer ediyorlar. ABD bu krizden dünyayı çökerterek çıkacak. Türkiye güvencede değil."
30 Ekim 2008
Tolga Korkut
Che'nin Devrimle Başlayıp İkonla Biten Öyküsü İstanbul'da
41 yıl önce Bolivya'da öldürülen devrimci Che'nin ünlü fotoğrafçı Korda tarafından çekilen efsane fotoğrafının bir tüketim nesnesine dönüşünün öyküsü, "Korda'nın Objektifinden Che" sergisinde Che'nin ölüm yıldönümü 9 Ekim'de İstanbullularla buluştu.
9 Ekim 2008
Bawer Çakır
F. BAŞKAYA'dan
Zenginlerin Dünyası: Bütün Ülkelerin Kapitalistleri Birleşti...
Zenginlerin sayısı artarken yoksulların sayısısı da artmak zorunda, nitekim artıyor. Bir insanın değerinin sahip olduğu tüketim malları miktarıyla, sadece maddi zenginlikle ölçüldüğü bir insanlık toplumu mümkün ve sürdürülebilir değildir.
4 Ekim 2008
Fikret Başkaya
1
2
3
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver