ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Güney Afrika
Sayfa 2
HAKİKAT VE UZLAŞMA KOMİSYONU
Güney Afrika Perspektifi
Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun yarattığı etki ve elde edilen sonuçlar, dünya çapında pek çok ülkenin hala yoğun ilgisini çekmektedir; ülkemiz de edinilen derslerin nesiller boyunca hatırlanmasını ummaktadır.
4 Şubat 2012
Nomfundo Walaza
ŞANAR YURDATAPAN'DAN
Anayasa'nın ''Başlangıç'' Maddesi
Şanar Yurdatapan, Güney Afrika Anayasası'ndan yola çıkarak yeni Anayasa için giriş niteliği taşıyan bir "yüzleşme" metni kaleme aldı.
22 Aralık 2011
Şanar Yurdatapan
Güney Afrika'da Bir Milyondan Fazla Memur Bir Haftadır Grevde
Başta öğretmenler ve hastane çalışanları olmak üzere, bir milyondan fazla kamu çalışanı grevde. Eylemlerini bir haftadır sürdüren grevciler, yüzde 8,6 oranında zam talep ediyor; hükümetin önerdiği yüzde 7’lik zamma ek olarak önerdiği yüzde 1,5’lik ödemeyi kabul etmiyor.
25 Ağustos 2010
Güney Afrika’da Memurlar Şarkılarla, Danslarla Grevde
Ülkedeki 1,3 milyon memur ücret artışı ve konut yardımı talebiyle grevde. Sendika yönetimleri, talepleri yerine gelmezse genel greve gideceklerini söylüyor.
19 Ağustos 2010
KÜRT SORUNU
Türkiye Desmond Tutu'nun Barış Mektubunu Geri Çevirdi
Mektubu Londra Büyükelçiliği'ne götüren Rahip Esau, "Daha önce ayarlanmasına karşın polis bizi durdurup mektup alınmayacağını söyledi. Üzüldük ama hükümetle bağlantı çabamızı sürdüreceğiz" dedi. Tutu, Erdoğan'a Kürt sorununu barışçıl müzakerelerle çözmesini öneriyordu.
11 Ağustos 2010
Desmond Tutu'dan Erdoğan'a "Kürt Sorununu Barışla Çözün" Çağrısı
İnsan hakları savunucusu Başpiskopos Tutu, Başbakan'a yazdığı mektupta "Böylesi bir çatışmanın galibinin olmayacağını tecrübeyle biliyoruz. Sorunun kalıcı çözümü ancak barışçıl müzakerelerle sağlanır" dedi. ANF'nin haberine göre Londra Büyükelçiliği Tutu'nun mektubunu kabul etmedi.
10 Ağustos 2010
SERDAR DEĞİRMENCİOĞLU'NDAN
Yaramaz Mandela
Madiba 92. yaş gününde çocuklarla birlikteydi. Afrikalı çocuklar onu çok seviyorlar. Madiba onların hepsinin dedesi gibi. Artık çocuklar güvenlik güçlerine taş atmıyorlar ve kurşunlara hedef olmuyorlar. 1976'da Apartheid rejiminin yıkılış sürecini başlatan Soweto öğrenci ayaklanmasının başladığı yerde öldürülen 13 yaşındaki öğrenci için artık bir anıt var.
31 Temmuz 2010
Serdar M. Değirmencioğlu
Mandela 93 Yaşına Girdi
Nelson Mandela 92. doğum gününü bütün dünyayla bilrikte kutladı. Birleşmiş Milletler "Uluslararası Nelson Mandela Günü" düzenledi. Güney Afrika Başkanı Zuma "Mandela nefretin üstesinden gelmeyi, barışı kucaklamayı öğretti" dedi.
20 Temmuz 2010
Dünya Kupası'nın Bir de "Umut Festivali" Var
Dünyanın her yöresinden kız ve oğlan çocukları, Dünya Kupası'ndaki "Umut Festivali" için Güney Afrika'da buluştu. Hem karma takımlarda futbol oynuyor hem yoksulluk, mayınlar, barınma hakkı, mülteciler, HIV/AIDS üzerine çalışıyorlar. Birincil amaç: Sorunların diyalogla çözülebileceğini göstermek.
6 Temmuz 2010
FİKRET BAŞKAYA YAZDI
Futbol, Güney Afrika ve Ekranlara Yansımayanlar...
Bu futbol şöleni ortalama bir Afrikalı için gerçekten bir şölen vesilesi midir? Güney Afrika gelir dağılımı dengesizliğinin en büyük olduğu iki ülkeden biri, diğeri Brezilya. Aslında FIFA bir çokuluslu şirkettir. Fakat diğer çokuluslulardan önemli bir farkı var.
5 Temmuz 2010
Fikret Başkaya
KEREM MORGÜL'ÜN GÖZÜYLE DÜNYA KUPASI 2010
Güney Afrika 2010: Kara Kıta, Altın Kupa
Irkçı apartheid rejimini tecrübe etmiş Güney Afrika’nın dünya kupasına ev sahipliği yapması önemli. Fakat turnuvanın yaldızlı vitrininin işsizlik, gelir adaletsizliği, AIDS, barınma ve göçmenlere yönelik şiddet gibi dev sorunların üzerini örtmesine izin verilmemeli.
11 Haziran 2010
Kerem Morgül
FUTBOL
2010 Dünya Kupası: Güney Afrika Yolcusu Kalmadı
Tarafsız sahada Mısır'ı yenen Cezayir, Ukrayna'yı yenen Yunanistan, Rusya'yı eleyen Slovenya, Kuzey İrlanda'yı tartışmalı golle eleyen Fransa, Kosta Rika'yı eleyen Uruguay ve Bosna Hersek'i yenen Portekiz Güney Afrika'da yapılacak Dünya Kupası'nın son biletlerini kaptılar.
19 Kasım 2009
GÜNEY AFRİKA SEÇİMLERİ
"Ulusal Demokratik Devrim" Kazandı, Ama…
Afrika Ulusal Kongresi (ANC) hala büyük çoğunlukla iktidar olsa da, özellikle hareketin lideri Zuma'nın kişiliğinde ifadesini bulan bütün toplumsal sınıflara "mavi boncuk" siyaseti ANC içinde ve dışında süre giden sınıf mücadelesini örtmüyor.
28 Nisan 2009
Tolga Tören
Güney Afrika seçimleri
Apartheid’ten Ulusal Demokratik Devrime (mi?)
Seçimi ANC’nin kazanacağı kesin. Ama “ulusal demokratik devrim”in nereye evrileceği belirsiz.
20 Nisan 2009
Tolga Tören
Güney Afrika'da Lezbiyenleri "Düzeltmek İçin" Tecavüz Artıyor
Hak savunucuları, cinsel yönelim eşitliğini tanıyan anayasanın uygulamaya geçmesi ve tecavüzcülerin cezalandırılması için imza kampanyası başlattı. 1998'den bu yana 31 lezbiyen homofobik saldırılarda öldü.
20 Mart 2009
Güney Afrika Güncesi 1:
Renklerle Gurur Duymak
Burası, Güney Afrika, Johannesburg. 1994’e kadar, “apartheid” yönetimi altında, şehirlerin, işyerlerinin ırk esasına göre bölündüğü bugün, siyah işçi hareketinin, Afrika Ulusal Kongresi ve komünistlerin mücadeleleriyle her şeyin tersine döndüğü ülkenin başkenti.
3 Mart 2009
Tolga Tören
"Afrika'nın Annesi" Miriam Makeba Hayatını Kaybetti
Söylediği şarkılar kadar ırkçılığa karşı yürüttüğü mücadeleyle de bilinen Miriam Makeba, İtalya'da bir gazeteciye destek konserinin ardından, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Grammy kazanan ilk Afrikalı olan Makeba "Mama Afrika" olarak anılıyordu.
11 Kasım 2008
Güney Afrika Sendikaları Toplu Grevde
Güney Afrika'daki sendikalar tek günlüğüne toplu grev kararı aldılar. İdareciler grevin aparteid sonrası dönemdeki en büyük grevlerden biri olmasını umuyorlar.
6 Ağustos 2008
Güney Afrika’da Kıyım: Polis Saldırılara Göz Yumuyor
Güney Afrika'da ne zamandır kaynama yaşanıyor. 2005'ten bu yana gelişen ve çoğunlukla yol kesme eylemleri biçimine bürünen hoşnutsuzluk kendisini ülkenin dört bir yanında gösteriyordu. Ancak son kıyımın yıkıcılık ölçeği tam anlamıyla yeni.
28 Mayıs 2008
Richard Pıthouse
Güney Afrika'da Askerler Devrede
Başkan Mbeki yabancı düşmanı saldırganlara karşı orduya görev verdi. Saldırılarda 42 kişi öldü; 30 bin kişi yerinden edildi. Yabancılar ülkelerine geri dönüyor. Saldırıların arkasında milliyetçi örgütlenmelerin olduğu konuşuluyor.
22 Mayıs 2008
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
NIVART TAŞÇI yazdı
Apartheid Kurbanları "Kurban" Peşinde
Afrika'nın en zengin şehri Johannesburg'da "yabancı avı"na çıkan binlerce Güney Afrikalı, 24 kişiyi öldürdü. Onları yoksulluk ve işsizliğin sorumluları sanıyorlar.
21 Mayıs 2008
Nıvart Taşçı
"Güney Afrika'da Şiddetin Nedeni Yolsuzluk, Yoksulluk"
Irklararası İlişkiler Enstitüsü göçmenlere yönelik şiddetten Başkan Mbeki'yi sorumlu tuttu; "Yolsuzluk, ekonominin kötü yönetilmesi, yoksulluk şiddete dönüştü" dedi. Bir haftada 23 kişi öldü, 13 bin kişi yerinden edildi.
21 Mayıs 2008
Güney Afrika'nın Yeni Lideri Jacob Zuma
Güney Afrika'da yeni Devlet Başkanı Jacob Zuma. Zuma sol politikalarıyla tanınan bir siyasetçi. Şimdi Güney Afrika'da bugüne kadar sürdürülen merkeziyetçi politikaların ne kadar değişeceği merak konusu.
19 Aralık 2007
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver