ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
fosil yakıt
Sayfa 2
ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI RAPORU
Kömürden elektrik üretimi 2021’de zirveye ulaştı
Uluslararası Enerji Ajansı, ekonomik toparlanmayla beraber kömür santrallerinden elektrik üretiminin 2021’de yüzde 9 arttığını açıkladı.
20 Aralık 2021
AB binalarda 2030’da "net sıfır" için harekete geçti
AB ilk kez binalar için minimum enerji standartları getiriyor. Bina stokunun yüzde 30’unu oluşturan en enerji verimsiz binaların veya en düşük enerji derecesine sahip yaklaşık 60 milyon bina 2033 yılına kadar yenilenecek.
16 Aralık 2021
Çin'den endüstriyel sektörler için "Yeşil Kalkınma Planı"
Çin Sanayi Bakanlığı'nın sektörlerin yeşil kalkınmasını amaçlayan beş yıllık planı ile ülke, karbon emisyonlarını ve kirleticileri azaltırken gelişmekte olan endüstrileri 2030’a kadar teşvik etme sözü verdi.
3 Aralık 2021
KÖMÜRDEN ÇIKAN 4. AVRUPA ÜLKESİ
Portekiz son termik santralini de kapattı
Portekiz, Pego isimli kalan tek kömür santralının planlanandan 10 gün önce kapanmasıyla beraber Avrupa’da kömür yakmayı durduran dördüncü ülke oldu.
23 Kasım 2021
Türkiye’nin en kirli kentleri İstanbul, Ankara ve İzmir
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden akademisyenlerinin geliştirdiği yazılım, havadaki azotdioksiti ölçüyor. Buna göre, koronavirüs yasaklarının sona ermesi ve ulaşımın artmasıyla birlikte kirlilik önemli oranda artış gösterdi.
12 Kasım 2021
COP26
İngiltere'de şirketler "net sıfır"a nasıl ulaşacaklarını açıklayacak
İngiltere'de COP26 kapsamında "net sıfır" karbon emisyonu taahhüdü veren şirketler ve hisse sahipleri planlarını yayınlamak zorunda olacak. Amacın şeffaflığın arttırılması olduğunu söyleyen hükümet, firmalara "net sıfır" sözü vermeyi zorunlu tutmadığını belirtiyor.
5 Kasım 2021
COP26 4. gün: Ülkeler ve şirketlerden "temiz enerji" adımı
Glasgow'daki konferansın dördüncü gününde küresel emisyonların yüzde 50'sinden sorumlu olan 5 sektörde dönüşüm hedefine imza atıldı. Dünyanın önde gelen finans şirketleri, sera gazı emisyonlarını sınırlamak amacıyla “Glasgow Net Sıfır Mali İttifakı” adıyla bir taahhütte bulundu.
3 Kasım 2021
KÖMÜRDEN ÇIKIŞ 2030 RAPORU
Kirleten öderse Türkiye 2030’da kömürden çıkabilir
Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve 2053 için net sıfır karbon hedefini açıklamasının ardından atılması gereken en hızlı ve gerçekçi adım küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısına sebep olan kömürü en geç 2030 yılına kadar elektrik sisteminden çıkarmak.
2 Kasım 2021
İklim aktivistleri Londra Bilim Müzesi’ni protesto etti
Genç iklim aktivistleri, fosil yakıt şirketleriyle yaptığı sponsorluk anlaşmalarını protesto etmek için Londra Bilim Müzesi önünde nöbet tuttu.
27 Ekim 2021
Çin'in fosil yakıt kararı: 2060’a kadar yüzde 20’nin altına düşecek
Çin, 2060 yılına kadar fosil yakıt kullanımını yüzde 20'nin altına düşürmeyi hedeflediğini duyurdu. Yeni planda düşük karbonlu bir geçişe eşlik edebilecek ekonomik ve sosyal risklere karşı aşırı tepkiyi önlemek gerektiği aktarıldı.
25 Ekim 2021
İKLİM ŞEFFAFLIĞI RAPORU
G20 genelinde emisyonlar yeniden yükselişte
Rapora göre, net sıfır taahhütleri ve güncellenmiş ulusal katkı beyanlarına rağmen, G20 ülkelerinin iklim eylemleri, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefine ulaşmaktan çok uzak.
14 Ekim 2021
10 ülke küresel emisyonların yaklaşık yüzde 64’ünden sorumlu
İklim ve Enerji Çözümleri Merkezi ve Climate Trace'in verilerine göre 1990'da 35 milyar ton karbondioksit eş değeri olan emisyon salımı 50 milyar ton seviyesine çıktı.
28 Eylül 2021
BM ENERJİ ZİRVESİ
Yenilenebilir enerji için finansman ve yatırım taahhüdü
BM Enerji Zirvesi'nde, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması için hükümetler ve özel sektör 400 milyar dolardan fazla finansman ve yatırım taahhüdü verdi.
25 Eylül 2021
1,5 DERECE HEDEFİ
Petrol şirketleri üretimlerini en az yüzde 50 azaltmalı
Yeni bir rapora göre, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için dünyanın borsaya kote en büyük 40 şirketinin 20’sinin 2030 itibarıyla üretimlerini en az yüzde 50, birçok büyük kaya petrolü üreticisi şirketin ise üretimini yüzde 80 düşürmesi gerekiyor.
10 Eylül 2021
Fosil yakıtlara hava kirliliğinden daha fazla fon ayrılıyor
Sıtma, HIV/AIDS ve tüberkülozun toplamından daha fazla ölüme neden olan hava kirliliği kalkınma yardımlarından yalnızca yüzde 1 pay alıyor.
8 Eylül 2021
UNEP
Dünyada kurşunlu benzin dönemi sona erdi
1922 yılında piyasaya sürülen ve 1970’lerde en çok kullanılan otomobil yakıtı kurşunlu benzinin kullanımı sona erdi.
1 Eylül 2021
BÜLENT DANIŞOĞLU YAZDI
Yangınların öncesi ve sonrası
Orman yangınlarının küresel nedenlerine bize özgü olanlarını da eklemek gerekir. Bu ülkede kamu arazilerini yağmalamanın köklü bir geleneği var. Bir zamanlar tarla açmak için çıkarılan yangınlar artık muhtelif türde inşaatlar için çıkarılıyor.
3 Ağustos 2021
Bülent Danışoğlu
Atmosferdeki CO2 oranı 63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Dünyanın atmosferindeki karbondioksit oranı mayıs ayında 63 yıldır kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.
8 Haziran 2021
101 Nobel Ödülü sahibinden İklim Zirvesi liderlerine mektup
Tıp, Fizik, Kimya, Barış Ödülü gibi kategorilerde ödül almış 101 imzacı, liderlere fosil yakıt kullanımını durdurma çağrısında bulundu: "“Çözüm basit: Fosil yakıtlar yerin altında bırakılmalı".
21 Nisan 2021
Avrupa’da hava kirliliğine bağlı 38 bin ölüm önlendi
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin raporuna göre fosil yakıt kullanımındaki düşüş, salgın nedeniyle gerçekleşen kısıtlamalar ve süregelen enerji dönüşümünden kaynaklandı.
29 Mart 2021
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
EKOSFER DERNEĞİ
Türkiye'de Kömür sitesi kullanıma açıldı
Kömürün enerji üretimindeki payından çevresel etkilerine kadar birçok güncel bilgiyi içeren Türkiye’de Kömür adlı internet sitesi açıldı. Sitede, Türkiye’deki çalışan ve planlanan termik santralları gösteren etkileşimli bir harita da var.
23 Şubat 2021
Fosil yakıt kaynaklı hava kirliliği 5 ölümün 1'inden sorumlu
Harvard Üniversitesi, University College London ve diğer üniversitelerden bir grup bilim insanının yeni bir araştırmasına göre, fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliği dünya çapında 5 ölümden 1'inden sorumlu.
9 Şubat 2021
AB'nin elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar öne geçti
AB'nin elektrik üretiminde, yenilenebilir kaynakların oranı 2020'de ilk defa fosil yakıtları geride bırakarak birinci sıraya yükseldi.
26 Ocak 2021
Portekiz yıl sonuna kadar kömürü bırakıyor
Portekiz’in son iki termik santralından biri olan Sines Termik Santrali, 14 Ocak 2021’de santralin sahibi EDP şirketinin kararıyla kapandı. Portekiz’in çalışmaya devam eden tek termik santrali Pego’nun ise önümüzdeki Kasım ayında kapatılması planlanıyor.
21 Ocak 2021
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN 2020 KARNESİ
Kömür artık “sigortalanamaz” hale geldi
Karneye göre, kömür giderek “sigortalanamaz” bir hale geliyor, ama sigorta şirketleri petrol ve doğalgaz konusunda harekete geçmiyor. ABD, Asya ve Lloyd’s sigorta borsasının geri kalması küresel ilerlemeyi yavaşlatıyor.
4 Aralık 2020
Egenin iki yakası: "Tüm canlılar için hayatın yanındayız"
Türkiye, Yunanistan ve Kobrıs'tan ekoloji örgütleri, 30 Ekim'de meydana gelen deprem nedeniyle yaptıkları ortak açıklamada, Ege’nin iki yakasında yaşayan insanların kaderlerinin ortak olduğu ve daha fazla canlı kaybının olmaması için doğayı hiçe sayan politikalara son verilmesi çağrısı yaptı.
3 Kasım 2020
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
24 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNDEN ÇAĞRI
“Fosil yakıtları yeraltında bırak, iklim felaketini durdur”
24 ekoloji ve sivil toplum örgütü, “Daha fazla fosil yakıt, daha fazla karbon salımı ve iklim felaketi, daha fazla can ve mal kaybı demektir" diyerek “Kazma Bırak!” kampanyasını başlattı.
28 Eylül 2020
Planlanan Fosil Yakıt Üretimi Olması Gerekenden %120 Fazla
BM'nin yeni raporuna göre ülkelerin 2030 yılına kadar üretmeyi planladıkları fosil yakıt miktarı, ısınmayı 1,5°C derecede tutacak miktarın yüzde 120 üzerinde.
20 Kasım 2019
PINAR TARCAN BERLİN'DEN YAZIYOR
Okul Grevine Berlin'deki Öğrenciler de Katıldı: Kömürü Hemen Şimdi Bırakın
İsveç'te Greta Thunberg'in başlattığı iklim değişikliğiyle mücadele için okul grevi yayılmaya devam ediyor. Berlin'de Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı önünde toplanan öğrenciler "Okula vakit var, iklim değişikliğini durdurmak için yok" diyor.
26 Kasım 2018
Pınar Tarcan
İzmir'de Termik Santral Mücadelesi: #AliağaİçinSesVer
İzmir, Aliağa'da havayı, suyu, toprağı ve tarihi eserleri tehdit eden İzdemir termik santraline karşı yaşam savunucuları şehri korumak için ses vermeye çağırıyor.
27 Ağustos 2018
Norveç'in 2040 Hedefi: Yüzde 100 Elektrikli Uçaklar
Elektrikli otomobil kullanımında dünyaya öncü olan İskandinav ülkesinin şu anki hedefi elektrikli uçaklar. İki kişilik ilk uçağı Haziran'da havalandıran Norveç'te 2040 hedefi yüzde 100 elektrikli uçuş.
23 Ağustos 2018
İrlanda Fosil Yakıt Kullanımından Çekilen İlk Ülke Oldu
İrlanda dün aldığı tarihi kararla fosil yakıtlardan geri çekilme yasasını kabul etti. Ülke dünyada fosil yakıt yatırımlarını tamamen çeken ilk ülke oldu.
13 Temmuz 2018
1
2
3
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver