ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
demokrasi
Sayfa 5
Yemenli Kadınlardan Uluslararası Topluma Acil Çağrı
Yemenli kadınlar ülkenin geleceği konusunda verilecek kararlarda seslerinin duyurmak için uluslararası desteğin gerekli olduğunu söylüyorlar.
6 Nisan 2011
Yargıtay Emsal "Yumurtladı"
Yargıtay, Başbakan Erdoğan'ı 2006 yılında yumurtayla protesto eden kişilere verilen bir yıl hapis cezasını az buldu. Kararda, bu tür protestoların "düşünce ve kanaat özgürlüğünün kullanılmasını engelleme"ye yönelik olduğu savunuldu.
24 Şubat 2011
Salih Söz Verdi Ama Yemen Halkını Durduramadı
Yemen Devlet Başkanı Salih 2013'teki seçimlerde aday olmayacağını açıkladıysa da iktidardan uzaklaşması için yapılan eylemlere günlerdir engel olamıyor.
14 Şubat 2011
M. UTKU ŞENTÜRK YAZDI
Tunus'ta Devrim Mutlu Sona Erer mi?
İsyanın başarısından geriye birçok soru kaldı. Ben Ali bitti ancak Ben Ali rejimi de son bulacak mı? Bin Ali'nin ülkeden kaçmasına neden izin verildi? Bu bir uzlaşmanın olduğu anlamına mı geliyor? Seçimler nasıl bir ortamda yapılacak?
3 Şubat 2011
Özgür M. Umut
Obama Mısır'ı ''Şimdi'' Değişime Davet Ediyor
Obama, hemen ''Düzenli ve barışçıl" bir geçiş isterken bir Mısır uzmanı ''Bence ABD'liler Mübarek'in inadı karşısında şaşırmış ve hayal kırıklığına uğramıştır" dedi. Eski diplomat Joel Rubin ise, ''Mübarek ülkeyi terk etmediği sürece Mısır'da kaos hakim olur" kanaatinde.
2 Şubat 2011
Jim Lobe
Mısır'da Siyasal ve Toplumsal Yaşam
Mısır Başkanlık sistemiyle yönetilir. Başkan altı yılda bir halk tarafından seçilir ve hükümeti kurar. On üyesi devlet başkanınca tayin edilen meclisin geri kalan 392 üyesiniyse beş yıllığına halk seçiyor. Ülke 11 Eylül 1971'de yürürlüğe giren anayasayla yönetiliyor. 1952'den sonra bütün başkanlık seçimleri tek adaylı geçti.
1 Şubat 2011
El Cezire Üzerinde Baskı Kuran Mısır Hükümetine Kınama
Mısır'da Mübarek karşıtı eylemlerden bir hafta sonra sokak eylemlerindeki kitlesellik bir milyona yaklaştı. RSF ve CPJ, El Cezire'yi baskı altına alan Mısır hükümetini protesto etti. Altı El Cezire çalışanı serbest ancak haber malzemelerine el kondu.
1 Şubat 2011
Mısır'daki Ayaklanmanın Beş Öncüsü ve Ordu
6 Nisan Hareketi, WAFD ve EL GHAD Partileri, Ulusal Değişim Partisi ve Müslüman Kardeşler, bir haftası dolan Mısır'daki iktidar karşıtı kitle eylemlerini destekleyen siyasi oluşumlar arasında yer alıyor.
1 Şubat 2011
Mısır "Milyonların Protestosu"na Hazırlanıyor
Mısır'da ayaklanma, son bulmadığı gibi İskenderiye, Mensure, Demanhur ve Süveyş kentlerine de sıçradı. Genel grev çağrısında bulunuldu ve yarın "Milyonların Protestosu'' için çağrı yapıldı.
31 Ocak 2011
Mübarek Halka Direnemedi, Hükümeti Görevden Aldı
Mısır'da son eylemlerde 20'yi aşkın kişi öldü; bini aşkın yaralı, bir o kadar da gözaltı var. Eylemcilerin "defol" diye slogan attıkları Mübarek, televizyon ekranından hükümeti görevden aldığını açıkladı; reform vaadinde bulundu. Haberleşme sınırlı sağlanabiliyor.
29 Ocak 2011
Mısır'da Daha Büyük Eylemler Yolda
Mısır'daki eylemleri üçüncü gününde İsmailiye ve Süveyş kentlerine sıçradı. Yarın Kahire'de büyük çaplı bir eylem yapılması bekleniyor. Muhalif lider Muhammed El Baradei de eylem katılacak.
27 Ocak 2011
MISIR'DA POLİS ŞİDDETİ
Mısır'da Polis'in Halka Saldırısına Uluslararası Kınama
EMHRN, Mısır'da şiddet içermeyen eylemlerin şiddetle bastırılmasını, sosyal medya mecralarının kapatılmasını kınadı; yetkililerden insan hakları taahhütlerine uymaya çağırdı. Son eylemlerde dört kişi öldü. 27 gazeteci gözaltında.
27 Ocak 2011
YAVUZ YILDIRIM'DAN
Sınırlı Demokrasilerin Sokakla İmtihanı
Yeni nesil hareketlerin gelişimi ve etkililiği, ortak sorunlara karşı birlikte hareket etme kabiliyetinin artmasıyla yakından ilgili; ancak Türkiye sathında toplumsal muhalefetin taşıyıcısı sol örgütlerin bu ortak hareket mefhumuna şüpheyle baktıkları aşikar.
22 Ocak 2011
Yavuz Yıldırım
Siyasetçiler İnternet ve Katılımcı Demokrasiyi Tartıştı
15. Türkiye İnternet Konferansı’nda katılımcılar ve milletvekilleri, internetin demokrasiye katılımdaki rolünü tartıştı. CHP’den Coşkunoğlu “toplum internet üzerinden manipülatif yayınların üzerine giderek gerçekleri ortaya çıkarmalı” dedi.
2 Aralık 2010
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Xaço, Eşhedin Getir!
İktidar "yüktür", hem de epeyce ağır bir yük. İnsan teki iktidarın cazibesine kapılınca, muhalifken eleştirdiği olmadık işlere, kendisini "mahkûm" eden iktidar mensubiyetinin yükü altında ezilebiliyor da!
27 Kasım 2010
Şeyhmus Diken
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
BDP "Demokratik Cumhuriyet İçin Yeni Anayasa" Dedi
BDP Eşbaşkanları Kışanak ve Demirtaş 29 Ekim mesajlarında, demokratik bir cumhuriyet için çoğulcu anayasa, Kürt sorununa diyalogla çözüm, demokratik katılım, merkeziyetçi olmayan yönetim, anadilde eğitimin ve özgürlüklerin önündeki engellerin kalkmasını istedi.
28 Ekim 2010
"Halk AB'den Uzaklaşıyor, Demokrasiden de Memnuniyetsiz"
"Türkiye'de Toplumsal Eşitsizlik 2009" araştırmasına göre, halkın AB üyeliğine desteği azaldı, açılım politikalarına karşın demokrasiden duyulan memnuniyet oranı hızla azalıyor.
25 Mayıs 2010
Berivan Tapan
YENİ YIL DİLEKLERİ
2010 Kozmik Odasız, Şeffaf, Siyasetten Çıkmış Bir Ordu Getirsin
2010 herkese kozmik odaları, kontrgerillası olmayan, hesap verebilir, siyasete bulaşmayan, görevi dış güvenlikle sınırlı, önüne gelen için suç duyurusunda bulunmayan bir ordu, militarizmden ve askeri vesayetten arınmış, anayasasında vicdani ret hakkını güvenceye almış bir ülke getirsin.
30 Aralık 2009
Tolga Korkut
EMİN ACAR'DAN
Demokrasi İçin Neyi Kapatıp Neyi Açmalı?
Hükümet demokrasinin gelişmesi için elinden geleni ardına koymuyor. Kürt sorununu tanıyor, parti kapatmaya karşı, ifade özgürlüğüne aşık, çalışanların haklarını koruyor ve gerekli şeyleri açıp kapatarak düzeni tesis ediyor. Demokrasi bu değilse nedir?
14 Aralık 2009
Emin Acar
22 İldeki Küçük Millet Meclisleri'nden Barış Çağrısı
Yerel örgütlerle milletvekillerini buluşturan ve siyasette yerel taleplerin etkin olmasını amaçlayan TkMM'lerin kasımda yapılan toplantılarında, içeriğe dair farklılıklar olsa da, "açılım"a yoğun destek çıktı.
10 Aralık 2009
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ZEYNEP ERDİM'DEN
İzmir Usulü Demokrasi
Günlerdir DTP'ye taş atanlar için 'ama onlar örgütlü küçük bir gruptu, bütün olanlar sadece 100 metrelik bir sokakta oldu' diyerek kendisini dışarda tutmaya çalışan "gavur" hemşerilerim ne yazık ki bu suskunluklarıyla kentlerinde yaşanan ırkçı şiddete ortak olduklarını farkedemiyorlar.
25 Kasım 2009
Zeynep Erdim
ONUR YAZICIOĞLU'NDAN
Ya Demokrasi Böyle Bir Şeyse...
Ülkede olan biten belli. Devletin ettiklerini devletten iyi kim bilir? Eğer bir açılım olacaksa, devletin vazifesi bellidir. Ya öyle değilse? Ya demokrasi dediğimiz sadece bir algı yanılsamasıysa? Bu ülkenin mağdurlarını demokrasi, yani bir “yöntem” kurtarır mı?
28 Eylül 2009
Onur Yazıcıoğlu
FİKRET BAŞKAYA'DAN
Liberalizm, Kapitalizm ve Sol
İnsanlık içine sürüklendiği kepazeliğe razı olmayacak, olmaması gerekiyor. Kepazelikten kurtulmanın yolu da radikal eleştiriden geçiyor. Solun kitlelerin gözünde bir çekim merkezi olamamasının asıl nedeni yeteri kadar radikal olamamakla, farklı olduğuna kitleleri ikna edememekle ilgili.
29 Ağustos 2009
Fikret Başkaya
ŞEYHMUS DİKEN'den
Şarklıyız, İsyanda Haklıyız
Komutan çıktığı yükseltiden olanca nefesiyle bağırır: "Tek kol aralığı, hizaya geeeel!" Ve herkes hizaya gelir. İşte otuz sene evvel hizaya getirilen ve sesi, nefesi kesilen / kestirilen toplumun, ezberini, Kürtler bozdu. Hem milliyetçi, Hem de mukaddesatçı cemaate "Hizanızı bozduk! Hadi şimdi siz, evet evet siz imana gelin" dendi...
8 Ağustos 2009
Şeyhmus Diken
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ'DEN MGK TOPLANTISI ÜSTÜNE
Nedir Bu Gizlilikler?
Cumhuriyet dediğimiz şey sarayın yerine "Milli Güvenlik Kurulu"nun geçmesinden başka bir düzen olacaksa, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının TV'den naklen yayınını demokratik talepler listesine almayı düşünmeye başlasak iyi olur.
1 Temmuz 2009
Ertuğrul Kürkçü
Tiyatrocular "Daha Demokratik Bir Türkiye" İçin Yürüdü
Tiyatro sanatçıları "kutuplaştırılmaya, bilim ışığının karartılmak istenmesine, yargının siyasallaşmasına seyirci kalmayın. Sanatın, sanatçının yanında olan bir yönetim istiyoruz" dedi.
18 Mayıs 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
SERDAR ŞEN'in incelemesi
Sol Muhalif Partiler Neden Demokrat Olmak Zorunda!
Devingen toplumsal yapı ve sınıfsal aidiyet ilişkilerinin oturmamışlığından, değişim halindeki kitleyi de kapsayacak modeller hayata geçirilmeli. Aksi taktirde, toplumsal dinamiklerin büyük bir kısmı sistem partilerinin kontrolü altında dönüşerek sisteme daha güçlü bir şekilde eklemlenecek.
25 Ekim 2008
Serdar Şen
300 Aydın: Ergenekon Derinleştirilsin, Kazanan Yurttaşlar Olacak
Ergenekon davası için "Susurluk'ta, Şemdinli'de kaçırdığımız fırsatı yakalama olanağı doğabilir" diyen akademisyen, hukukçu, hak savunucuları, sanatçı ve gazeteciler özgür bir ülkede yaşamak isteyen herkesi davanın takipçisi olmaya çağırdı.
13 Ağustos 2008
Sol "Üçüncü Yol"a Yöneliyor!
“Darbecilik, Ergenekon, Demokrasi” forumunda, toplumun neo-liberal AKP ile darbeci Ergenekon arasında “taraf” olmaya çağrıldığı bir konjoktürde solun tavrı tartışıldı: Sosyalistler, neo-liberal-muhafazakar AKP ile milliyetçiliğe karşı "üçüncü yol"da birleşmekte hemfikir.
28 Temmuz 2008
Nilay Vardar
"Ergenekon Soruşturması Derinleştirilsin, İktidara Karşı Üçüncü Tarafız"
KESK'ten Şimşek: "Susurluk, 12 Eylül ve Şemdinli'yle de hesaplaşmak gerek". "Genelkurmay da, AKP de halkı yanına çağırıyor ama onların iktidarına karşı hakları, emeği savunmak için bağımsız kalmalıyız."
22 Temmuz 2008
Erhan Üstündağ
Gürsoy: Genelkurmay'ın Çağrısı Endişe Verici
Genelkurmay, Ergenekon'dan bahsedenlere karşı halkı TSK'yi korumaya çağırıyor. Kitle örgütlerinin darbeye karşı saf tutmadığı iddia ediliyor. TTB'den Gürsoy, "Ergenekon ciddi, TSK açıklaması endişe verici, AKP emeğe, barışa, haklara karşı" dedi. "Biz üçüncü tarafız."
21 Temmuz 2008
Erhan Üstündağ
14 Mayıs: Demokrasinin mi Gericiliğin mi Miladı?
DP'nin 14 Mayıs 1950 seçimleriyle 27 yıllık tek parti iktidarına son vermesi, ne Kemalist modernleşme karşısında gericiliğin, ne de otoriter iktidar karşısında demokrasinin zaferidir.
14 Mayıs 2008
Kerem Morgül
2
3
4
5
6
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver