ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 10
biamag'da bu hafta
Unutulmayacak yıl 2020'nin son biamag'ında 2021 öngörüleri, geleceğin kaykaycıları, soru işaretleri, hediye üzerine tartışmalar, Evrim Kepenek'in güzellik algısıyla ilgili röportajı ve kültür sanat var.
25 Aralık 2020
MODERN TÜRKİYE'DE SİYASİ DÜŞÜNCE / FEMİNİZM
“Feminizme kopuş teorisi işlemiyor”
"Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 10 / Feminizm" kitabının editörleri Feryal Saygılıgil, Nacide Berber “Kitap feminizmin umudunu perçinledi” diyor.
19 Aralık 2020
Evrim Kepenek
Altay Martı gideli...
Altay, "ekip arkadaşları" içinde edebiyat okurluğu ve yazma yeteneği konusundaki özelliğini hemen hissettiren bir farkındalığa sahipti. Karikatür çizer ve mizah öyküleri yazardı. En ciddi muhabbetlerin bir yerinden mizahî bir yan çıkarırdı hep.
19 Aralık 2020
Şeyhmus Diken
Bitmeyen yedi günlük karanlık
Tarih 19 Aralık 2015, yer Silopi. Günlerdir devam eden çatışmalar ve ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından yıkıntıların arasındaki sessizliği kurşun sesleri bozuyor. Bu kez yerde yatan 57 yaşındaki 11 çocuk annesi Taybet İnan.
19 Aralık 2020
Bircan Değirmenci
Mutluluğun giyinip kuşanmak ile bir ilgisi var (mı?)
Vaka ve ölü sayılarının arttığı, kışın gelmesiyle zamanın daha gri, daha kasvetli geçtiği bu günlerde ne yapmalı da kendimizi daha iyi hissetmeli? Evden çıkmasak bile giyim kuşamımıza dikkat etmek, hatta giyinip süslenmek bu sorunun cevabı olabilir mi?
19 Aralık 2020
Selay Dalaklı
Zekânın zarafeti
Dünyaya mal olmuş avukat/sanatçı Paolo Conte, İtalya’nın taşrasından çıkıp evrensel boyuta ulaşan müziğiyle hayranlarını cezbetmeye devam ediyor.
19 Aralık 2020
Rosalino Levantino
Coğrafyanın ‘araf’ında...
Hazan'la Feryat'ın paslanmış ama ışıldaması devam eden aşkına yaslanan "Sonbaharda Sarhoş Bir Kasaba" adeta dört bir yanı sanal duvarlarla çevrili, hayalle gerçeğin el ele tutuştuğu, metruk evlerin, mesai yeri meyhane olanların, hayalleri ancak kasaba çıkışına kadar ulaşanların romanı.
19 Aralık 2020
Burak Soyer
Hüzünlü gülümsemeler
Geçmişe takılıp kalmamak veya geçmişin taşlarıyla kendimize bir duvar örmemek kaydıyla, nostaljinin sağaltıcı bir yanı vardır. Bu anlamda Gabriel G. Marquez'in "Anlatmak İçin Yaşamak" demesini, "Hatırlamak yaşamaktır" diye de okuyabiliriz.
19 Aralık 2020
Hüseyin Şengül
'Ben neden böyleyim'den 'Ben de böyleyim'e
İş hayatında içe dönük kadın olmak
Çocukken sorduğumuz "Ben neden böyleyim?" sorusu, kendimizi ve içe dönüklüğümüzü keşfettikçe gururlu bir "Ben de böyleyim"e dönüşüyor. Belki iş hayatında koyu kurallara uyum sağlamak için değişmesi gereken ben değilimdir. Belki, beni değişmeye zorlayan sistemin bir yerleri hasarlıdır ve asıl tamir edilmesi gereken o hasarlı yerlerdir.
19 Aralık 2020
Hilal Erkoca
biamag'da bu hafta
19 Aralık 2016'da Silopi'de vurulan ve cenazesi yedi gün boyunca sokaktan alınamayan Taybet İnan anısına bir şarkı: Dayika Taybet. İlk yerli ABD'li bakan kadın, mutluluğun giyinip kuşanmakla alakası ve iş hayatında içe dönük kadın olmak üzerine yazılar da okuyacaklarınız arasında.
18 Aralık 2020
ADA AYŞE İMAMOĞLU'NDAN
En acısı "dayanışma" adı altında sömürülmek
İngiltere’ye Ankara Anlaşması’yla gelip hayatta kalmaya çalışanların nasıl bir sömürüye uğradıklarının, “benim insanım” diyenlerin onlar üzerinden nasıl kâr ettiğinin anlatısı bu… Yeni kuşağın göç hikâyesi… Hikâyemiz…
12 Aralık 2020
Ada Ayşe İmamoğlu
Bu hafta biamag’da
biamag’da bu hafta fotoğraf, şiir, deneme, roman, belgesel film ve “evde kalmakta zorlanan” gençlerin hayatları var.
11 Aralık 2020
EVE SIĞMAYAN HAYATLAR
Her şey biz çalışanlara karşı birleşmiş gibiydi...
Yönetmenliğini Sertaç Yıldız’ın yaptığı belgesel, pandemide çalışmak zorunda kalan emekçiler vesilesi ile sınıf çelişkisini gündeme taşıyor.
5 Aralık 2020
Evrim Kepenek
TİHV 30 yıldır “ateşin düştüğü yerde”
“Hâlâ insanlar işkence görüyor, hakları ihlâl ediliyor ve ateş düştüğü yeri yakıyor. TİHV, 30 yıldır ihlalleri görüyor, belgeliyor, susmuyor, cezasızlığa karşı ve işkencesiz bir dünyayı tesis etmek üzere mücadele ediyor.”
5 Aralık 2020
Ayça Söylemez
DAVİD VERGİLİ YAZDI
Halkına adanmış bir hayat: Surma Hanım
1924 Hakkari Sürgünü'nden sonra 1933 yılına kadar Irak’ta yaşayan Surma Hanım, 1952’ye kadar ailesiyle beraber Kıbrıs’ta yaşadı ve kısa süreli İngiltere ikametinin ardından Amerika’ya yerleşti. Surma Hanım 6 Aralık 1975’te Kaliforniya'da hayatını kaybetti.
5 Aralık 2020
David Vergili
AHMET BİLGE'DEN MEKTUP VAR
"Cezaevinde bir arkadaşımızı koronadan kaybettik"
26 yıldır cezaevinde olan Ahmet Bilge, çizdiği karikatürleri bianet'e yolladı. Mektubuna da şu notu ekledi: "25 yıldır cezaevinde olan bir arkadaşımızı koronadan kaybettik. Tahliyesine iki yıl kalmıştı."
5 Aralık 2020
Ahmet Bilge
BEGÜM ZORLU'NUN SÖYLEŞİSİ
İngiltere’den Osmanlı’ya: Hannah Fatma Rodda
Akademisyen Gareth Winrow ile Robenson ailesinin izini sürdüğü kitabında öne çıkan karakterlerden, hayatının önemli bir kısmını Osmanlı İmparatorluğu'nda geçiren Hannah (Fatma) Rodda'yı anlattı.
5 Aralık 2020
Begüm Zorlu
MURAT TÜRKER YAZDI
IDFA 2020’de ödüllendirilenler
Amsterdam merkezli belgesel festivali 33.IDFA’nın online gösterimleri 7 Aralık’a kadar sürerken geçen günlerde muhtelif klasmanlarda ödül alan filmler açıklandı.
5 Aralık 2020
Murat Türker
CEVDET ACU YAZDI
Pandemi ve yaşamın kıyısındakiler
Zaten dezavantajlı olan Romanlar, mevsimlik işçiler, ev işçileri, mülteciler ve emekçiler, koronovirüs nedeniyle ikinci defa mağdur oluyorlar. Şu an acilen yapılması gereken, yaşamın kıyısında hayata tutunmaya çalışan bu insanlara insanca bir yaşam alanı sunmak.
5 Aralık 2020
Cevdet Acu
biamag'da bu hafta
Engelli mülteciler, pandemi ile birlikte derinleşen yoksulluk, hak mücadeleleri, Surma Hanım, Hannah (Fatma) Rodda, Garine Seropyan'ın mutfağı, bu hafta okuyacaklarınızdan bazıları...
4 Aralık 2020
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
HÜSEYİN ŞENGÜL YAZDI
Bu gün dünde, yarın bu gündedir
Dün, bu gün ve yarının bir neden-sonuç bağlamına sahip olduğunu, birbirine aktarımlarını ve iç içe ilişkilerini anlamak için başlıktaki ifade büyük öneme sahip.
28 Kasım 2020
Hüseyin Şengül
BERİVAN TAPAN ANLATIYOR
"Doğan Öz cinayetini genç kuşaklar da duysun istedim"
Savcı Doğan Öz cinayetini anlattığı “Savcı Doğan Öz’ü Vurdular” isimli kitabıyla okurla buluşan Tapan, “Kontrgerilla Sistemi sorgulayan kitaplar yazıldı çizildi ama bir halkası hep kırık. Ben o kırık halkayı onarmaya çalıştım” diyor.
28 Kasım 2020
Evrim Kepenek
YAĞMUR KARAGÖZ'ÜN SÖYLEŞİSİ
"En çok Kürtçe şarkı söylerken kendim oluyorum"
Sanatçı Tara Mamedova ve yönetmen Kıvılcım Akay ile Mamedova’nın son albümü “Giran” ve “Xewna Giran” parçasının klibi üzerine söyleştik.
28 Kasım 2020
Yağmur Karagöz
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Mutfağa "hırsız" girince!
O bilmem ne kadar yıllık plakçalara plağı koyup, iğnesini de kendi elleriyle üzerine oturttuğu plaktan Celal Güzelses'i, Cem Karaca'yı, Aşık Mahzuni'yi ve daha nicelerini dinle(t)meyi tercih eder mekana merhaba diyenlere.
28 Kasım 2020
Şeyhmus Diken
GÖNÜL SOYOĞUL YAZDI
Askıda hayatlar…
Ya öfke? İçimizde biriken isyanlar nereye akmakta? Kapanan dükkanların, evlere sığamayan esnafın hayaletleri dolaşırken sokakları, kabarırken borç defterleri, kabaran öfkeler nerede birikiyor?
28 Kasım 2020
Gönül Soyoğul
HEIDI KORKMAZ YAZDI
Uzanan eller
Önünde oturan gazeteciyi başından sandaletlerine kadar inceledi derinlere çökmüş kederli ve yorgun gözleriyle. En son defter ve kalemde sabit kaldı gözleri.
28 Kasım 2020
Heidi Korkmaz
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
TUĞÇE YILMAZ SÖYLEŞİSİ
"Kabul görecek filmler yapmak zorunda olduğumun farkındayım"
Aykırı bir yönetmen, gettonun özünü anlatan filmler ve ilginç bir hayat hikayesi. Yönetmen Ahmad Abdalla ile söyleştik.
28 Kasım 2020
Tuğçe Yılmaz
MURAT TÜRKER YAZDI
Çeçen diyarında eşcinseller mi var yoksa?
Dünyanın en iddialı belgesel etkinliklerinden IDFA'nın programında eşcinsellere yönelik zulmün Çeçenistan'da vardığı inanılmaz seviyeleri afişe eden iki iddialı belgesel.
28 Kasım 2020
Murat Türker
FERİD DEMİREL YAZDI
Kahverengi iklimin zeytin yeşili yaşamları
Suriye savaşı başlamadan önceki bir dönemi anlatan ve bir belgesel kaynak niteliğinde olan Sadık Aslan’ın kitabı, hapishanelerde yazım faaliyetinin popüler olmayan isimler dışında da yapıldığını gösteren iyi bir örnek olarak karşımızda duruyor.
28 Kasım 2020
Ferid Demirel
Bir futbol efsanesinin ardından: Maradona
Diego Maradona sadece “basit bir oyunu bir tür sanata çeviren” bir futbolcu, başkalarına sunulacak bir “başarı imgesi” değil, aynı zamanda her insan gibi zaafları olan ve bu zaafları göstermekten geri durmayan bir insandı.
28 Kasım 2020
Selay Dalaklı
biamag'da bu hafta
Hep 19 yaşındaki Işıl Özgentürk ile bir kitaba zor sığan hayat hikayesini konuştuk, pandemi nedeniyle "askıda kalan hayatları" anlattık, Maradona'yı uğurladık...
27 Kasım 2020
ÖMER MADRA ANLATIYOR
Açık Radyo 25 yıldır, sessizliğin koyulaşan perdesini aralıyor
Açık Radyo'nun kurucularından Ömer Madra, Açık Radyo’nun editörleri İlksen Mavituna ve Didem Gençtürk, radyonun dünden bugüne uzanan yolculuğunu anlatıyor.
21 Kasım 2020
Evrim Kepenek
1
...
8
9
10
11
12
...
19
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver