ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Basın Özgürlüğü
Sayfa 49
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Tehditlerden Kaçan Gazeteci Mihail Voytenko Türkiye'de
Arctic Sea adlı yük gemisinin kaçırılmasının yasadışı silah taşımacılığıyla ilgisi olduğunu ileri süren Rus gazeteci Mihail Voytenko, kendisine, "Moskova'yı terket yoksa tutuklanacaksın" dendiğini ileri sürdü; Türkiye'ye sığındı.
4 Eylül 2009
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Basın Enstitüsü Derneği, Şener ve Dilipak'a Baskıları Kınadı
Basın Enstitüsü Derneği, Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması yönünde çaba gösterdiği için üç davadan toplam 32,5 yıl hapis istemiyle yargılanan gazeteci Nedim Şener ve bir tazminat mahkumiyeti nedeniyle evi icra yoluyla satılan yazar Abdurrahman Dilipak'a destek verdi.
3 Eylül 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
"Yargı, Günlük ve Özgür Ortam Gazetelerine Tacize Son Versin"
RSF, Günlük ve Özgür Ortam gazetelerine verilen kapatma cezalarını kınadı; "Şiddet ve nefret barındırmadıkça ceza verilemez" dedi. Örgüt, "Toplumun bağımsız ve çoğulcu bilgiye sahip olma hakkı var. Hükümetin, Kürt Sorunu'na yönelik çabaları ifade özgürlüğünü de kapsamalı" açıklaması yaptı.
2 Eylül 2009
İfade Özgürlüğü
Yürüyüş Dergisi Yine Bir Ay Kapatıldı
Yürüyüş Dergisi'ne yine bir ay süreyle kapatılma cezası verildi ve derginin dağıtımı yasaklandı. Hükümetin demokrasiden söz ederken böyle bir sansür kararının çıkmasına tepki gösteren dergi emekçinin yanında mücadelelerine devam edeciğini söyledi.
21 Ağustos 2009
BİA NİSAN-MAYIS-HAZİRAN MEDYA GÖZLEM RAPORU
Üç Ayda 125 Sanık: İfade Özgürlüğü Açılımı Hemen Şimdi!
BİA Medya Gözlem Raporu'na göre, 57'si gazeteci 125 kişi 80 davadan yargılandı; 15 gazeteci, "örgüt üyeliği", "darbecilik" veya "propaganda" suçlamasıyla hapiste. TMY'den 20 kişi, 301'den 18 kişi, 215'ten 15 kişi, 216'dan 11 kişi sanık. "Hakaret" iddiasıyla gazeteciler 24 yıl hapis ve bir milyon 390 bin TL tazminatla istemiyle yargılanıyor.
14 Ağustos 2009
Erol Önderoğlu
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
PKK'li Roman Karakterleri Hapisle Yargılanıyor
Mahkeme, "Ölümden Zor Kararlar" romanında "PKK propagandası yapıldığı" iddiasıyla yargıladığı yayıncı Zarakolu ve yazar Güler'a savunmalarını hazırlamaları için 19 Kasım'a kadar süre tanıdı. Zarakolu, "40. yıl armağanı gibi" derken Güler, "Romanı, cımbızlayarak, parçalayarak yargılayamazsınız" dedi.
13 Ağustos 2009
Erol Önderoğlu
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Muhabir Tartaklayan Belediye Başkanı Fakıbaba'ya Kınama
Saldırı girişiminden kurtulan Şanlıurfa Belediye Başkanı Fakıbaba, geçmiş olsun dileğinde bulunarak soru soran DHA muhabiri Ömer Pınar'ı tartakladı ve sözlü saldırıda bulundu. GAP Gazeteciler Cemiyeti, "haber alma özgürlüğüne yönelik bu tür uygulamaların tekrarlanmamasını" istedi. ÇGD ve Foto Muhabirleri Derneği de saldırıyı kınadı.
10 Ağustos 2009
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
"Kürt Açılımı"ndan Sonra Günlük Gazetesine Dört Dava!
Günlük gazetesi yayınının bir ay süreyle durdurulmasına neden olan bir fotoğraf ve bir yazıdan gazete sahibi Çiçekçi ve yayın yönetmeni Koçali hapisle yargılanacak. Mandela'nın avukatı Moosa ile röportajdan editör Genç, "Seçim sonuçlarından biri" yazısından Veysi Sarısözen yargılanacak.
7 Ağustos 2009
Erol Önderoğlu
HÜKÜMETİN "KÜRT AÇILIMI"
Kürt Sorununu Tartışacaksak, İlk İhtiyaç İfade Özgürlüğü
Hükümetin "Kürt açılımı"nda Kürtçe siyasetin önünün açılması, Kürt yayının genişletilmesi, muhalif gazetecilerin sansür edilmemesi, Q, W, X harflerin özgür bırakılması, TMY, TCK, RTÜK Yasası'nın değiştirilmesi, cezaevinde ve mahkemede Kürtçe serbestisi de olmalı
29 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ YILDÖNÜMÜ
"Türkiye'de Sansür Standart Oldu, Otosansür de Yerleşiyor"
TGC 2009 Basın Özgürlüğü Ödülü'nü alan Şener, "TMY ve TCK davalarını engellemeyen iktidar korku toplumu yarattı"; Türmen de, "Ödül, benim gibi genç bir gazetecinin çabalarına destek veriyor" dedi.
25 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ YILDÖNÜMÜ
"Sansürü Yenmek İçin Kafalardaki Karakolları Yıkalım!"
TYB Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Zarakolu: "Gazeteci, yazar ve yayıncılar oto-sansür uyguluyor; erotik edebiyat ve dinsel eleştiri baskı altında tutuluyor. Yayıncı Karaaslan da, son yıllarda bu anlamda ilerleme görüyor; çözümü AİHM standartlarını gözetmekte görüyor.
24 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
Albay Çiçek Taraf ve Star'ı Mahkemeye Verdi
Akıbeti hala bilinmeyen "İrticayla Mücadele Planı"nın altında imzası bulunduğu iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, 18 saatlik tutukluluğu bittikten iki hafta sonra Taraf ve Star gazeteleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
22 Temmuz 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Gazeteci Tuna'ya Saldırının "Gerçek Sorumluları" Bulunsun!
Söke Gerçek gazetesi imtiyaz sahibi Durmuş Tuna, saldırıya uyuşturucu ticaretini ihbar ettiği için saldırıya uğradığını iddia eden yerel yayınları "deli saçması" olarak nitelendirdi; sorumluların belediyeyle ilgili yaptıkları yayınlarda aranması gerektiğini savundu.
17 Temmuz 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Roj TV'ye Konuşan Demirkaya'ya "HPG Gerillası" Sözlerinden Hapis
DİHA Tunceli muhabiri Rüştü Demirkaya'yı 1 yıl 10 ay 15 gün hapse mahkum eden mahkeme, gerekçeli kararında cezayı, "Terör örgütünün yayın organı Roj TV'ye bilgi aktarılırken "HPG gerillası dendi. Askeri görevliler hedef alındı" sözleriyle savundu.
17 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
TGC'nin Basın Özgürlüğü Ödülleri Nedim Şener ve Rıza Türmen'e
TGC, "Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" kitabı nedeniyle yargılanan gazeteci Nedim Şener'i ve "ifade özgürlüğünün benimsenmesi için aydınlatıcı yazılar yazan" Milliyet yazarı Rıza Türmen'i 2009 Basın Özgürlüğü Ödülü'ne değer gördü. Ödül töreni, 24 Temmuz'da...
16 Temmuz 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
RSF: İran'da 41 Gazeteci Özgürlüğünden Mahrum
RSF, Cumhurbaşkanı Seçimleri'nden bu yana toplumsal gerginlik yaşayan İran'da 41 gazetecinin gözaltına alındığı veya tutuklandığını, son olarak alıkonulan Tohid Bighi, Macid Saidi, Henghameh Şahit ve Somaieh Nosrati'nin bilinmeyen bir yerde tutulmalarından endişe ettiklerini bildirdi. UAÖ, tutuklu 368 kişinin listesini yayımladı.
14 Temmuz 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
"Tanrı Yanılgısı" Kitabı Hala Özgür Değil
Evrim kuramcısı Richard Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" kitabını Türkçe'ye çevirip yayınlayan Kuzey Yayınları sahibi Karaaslan'ı şikayet eden Eskinazi'nin reddi hakim talebi geri çevrildi. Yargılama 17 Temmuz'da sürecek.
13 Temmuz 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
TGC, Gazeteci Durmuş Tuna'ya Saldırılmasını Kınadı
Aydın'da yayımlanan Söke Gerçek gazetesi sahibi Durmuş Tuna, "Bana saldıranların kimler olduğunu belediye başkanı Necdet Özekmekçi bilir. Beni bir süredir hedef alınacağım konusunda uyarıyordu" dedi. TGC, gazeteciler yönelik tehdit ve saldırılarda artışa işaret etti; endişesini dile getirdi.
10 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
1 MAYIS POLİS ŞİDDETİ VE CEZASIZLIK
Vali Güler 1 Mayıs Polis Şiddetine Arka Çıktı
İşçi Bayramı'nda polis şiddetine uğrayan Cumhuriyet gazetesinden Uslu ve Açıkgöz, bir yıldır verdikleri hukuk mücadelesinde sorumlu polisleri yargılatamadı. PVSK'yi dayanak yapan Vali Güler, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Özsavaş hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.
10 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Söke'de Gazeteci Durmuş Tuna Saldırıda Yaralandı
Aydın Söke'de yayımlanan Gerçek gazetesi sahibi Durmuş Tuna evinin önünde saldırıya uğradı. Kolu kırılan gazeteci ameliyat edilecek. Tuna, "bu saldırı, hiçbir anlayışa sığmıyor, üzgünüm" dedi. AKP ve MHP, saldırıyı kınadı.
8 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
İRTİCAYLA MÜCADELE PLANI
Basın Enstitüsü ve ÇGD Medyayı Suçlayan Başbuğ'u Eleştirdi
Basın Enstitüsü Derneği başkanı Tınç ve ÇGD Başkanı Abakay'ın, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a itirazları var. Tınç, "Yanlışın sorumluluğu, medyanın kendi güvenilirliğini sarsar"; Abakay, "Basının üzerine atarak bu işten sonuç çıkaramayız" dediler.
1 Temmuz 2009
Erol Önderoğlu
İRAN'DA SİYASİ KRİZ
İran'da Kadın Haberciler de Tutuklandı
İran'da kadın hak savunucusu Shiva Nazar Ahari ve irwomen.net feminist haber sitesi yetkilisi ve Uluslararası Cesur Habercilik Ödülü sahibi Jila Baniyaghoob da tutuklandı. CPJ, "haberciler derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalı"; RSF, İran, dünyanın en büyük ikinci cezaevi oldu" dedi.
23 Haziran 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Azadiya Welat, TİT İmzalı Tehdit Mesajını Savcılığa Taşıdı
Azadiya Welat gazetesi sorumlu müdürü Ozan Kılıç, TİT imzalı bir cep telefonu mesajıyla tehdit edildiği gerekçesiyle savcılığa başvurdu. Birdal'a saldırıda, Ferhat Tunç, Özgür Radyo, Eren Keskin ve son olarak Baskın Oran'ın tehdit edilmesinde TİT imzası vardı.
23 Haziran 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
"Anayasa Mahkemesi'nin TMY'yi Tescil Etmesi Çok Vahim"
Kapatılmalarına neden olan TMY'deki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nce hukuka uygun bulunmasına Günlük gazetesi yayın yönetmeni Filiz Koçali tepkili: "Anayasa mahkemesine güvenemeyeceksek kime güveneceğiz? Meslek örgütleri harekete geçmeli."
19 Haziran 2009
Erol Önderoğlu
İran'da Gerginlik Dinmiyor, Reformcu Haberciler Hapiste
HRW, İran'da seçim sonrası gerginlik sırasında yedi kişinin ölüm nedenlenlerini ivedilikle soruşturulmasını talep etti; RSF, tutuklanan 10 kadar reformcu habercinin derhal serbest bırakılması ve uluslararası basına baskıya son verilmesini istedi.
19 Haziran 2009
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Adliye Gözlemleri Kızdırdı; Gazetecilere 40 bin TL Tazminat Davası
Ardahan'da bir hakim ve savcı, sanık olarak yargılandığı davada "adliye gözlemleri"ni yazan Kuzey Doğu Anadolu gazetesi sorumlu müdürü Fakir Yılmaz ve gazete sahibi Selmi Yılmaz'dan 40 bin TL tazminat istiyor. Fakir Yılmaz, "24 yıllık gazeteciyim, günün yarısı mahkemede geçiyor" dedi.
18 Haziran 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
IPI Türkiye, Günlük'ü Kapatan TMY'nin Değiştirilmesini İstedi
IPI Ulusal Komite, Günlük gazetesinin iki ay yayınının durdurulmasına gerekçe yapılan TMY'nin değiştirilmesini talep etti. Anayasa Mahkemesi, üç yıldır beklettiği TMY itirazını 18 Haziran'da esastan görüşecek.
16 Haziran 2009
EROL ÖNDEROĞLU'dan
Oslo'da da "İfade Özgürlüğü"nü Rahatça Konuşamadık!
Oslo, kültürel etkinlik bakımından yoğun bir kent görünümündeydi. Sergiler, ödül törenleri, tehdit altındaki dünya yazarları için buluşmalar... IFEX Forumu, yüzlerce kişiyi buluşturdu. Tek davetsiz misafir, Türkiye Büyükelçiliğindendi!
13 Haziran 2009
Erol Önderoğlu
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Boğaz Köprüsünde Gazetecilere Gözaltı
Öğrencilerin Boğaz Köprüsündeki eylemini izlemeye çalışan CİHAN haber ajansı ekibi gözaltına alındı. Kameramanı Özder'in kolu büküldü ve kelepçe takılmaya çalışıldı. Haberciler iki saat gözaltında kaldı.
12 Haziran 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Birgün'ün "Kandil Röportajları" Davası Mütalaaya Kaldı
Birgün gazetesi yetkilisi İbrahim Çeşmecioğlu, hapisle yargılandığı davada, Hakan Tahmaz'ın Karayılan ile yaptığı röportajları yayımlamanın gazeteciliğin gereği olduğunu söyledi; suçlamaları reddetti. Savcı, gelecek duruşmada mütalaasını sunacak.
11 Haziran 2009
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT
Dört Kişi, Gazeteci Yarayan'a Saldırmaktan Mahkemeye Çıktı
Siirt Birlik gazetesi sahibi Diya Yarayan, mahkemede Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hifzullah Canpolat'ın talimatıyla kendisine saldırıldığını savundu. Dört sanığın tahliye talebi reddedildi.
11 Haziran 2009
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Türkiye'de Basın Özgürlüğü İsveç Meclisinde Tartışıldı
Gazeteciler Şahin, İdiz, Cömert, Tılıç ve Bilgen, İsveç ve Türkiye İnsan Hakları Komitesi'nin düzenlediği panele katıldı. Sendikacı König, gazetecilerin örgütlenme sorunlarına dikkat çekti.
11 Haziran 2009
Shirvan Nuray Sarıkaya
1
...
47
48
49
50
51
...
58
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver