ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
barış gazeteciliği
Sayfa 3
BARIŞ HABERCİLİĞİ PROJESİ
Gazeteciler Barış Gazeteciliğini Konuşuyor
bianet’in "Barış Haberciliği" projesi “Barış Gazeteciliği Atölyesi” ile başladı. Atölyede savaş ve barış haberciliği arasındaki farklar ve yazılı basında barış gazeteciliğini uygulamaya koymanın yollarını tartışılıyor.
30 Mart 2015
PROF. DR. İNCEOĞLU DEĞERLENDİRDİ
"Medyanın Sorumluluğu Halka Karşıdır, Bayrağa Değil"
Prof. İnceoğlu, "bayrak indirme" olayı üzerine medyada yeniden yer bulan milliyetçi söylemin nefret suçlarını teşvik ettiğini belirterek "Türkiye'nin ihtiyacı barış gazeteciliği" diyor.
11 Haziran 2014
Elif Akgül
BARIŞ GAZETECİLİĞİ KÜTÜPHANESİ/ İNCİLAY CANGÖZ
Manşetler Savaşı Neden Alkışlıyor?
17 Eylül'de tıpkı diğer pek çok kriz veya savaş öncesinde olduğu gibiydi manşetler: “Vurduk”, “Sınır İhlaline Jet Yanıt”, “Esad al Sana Misilleme”, “Uyardık Dinlemedi”, “Misilleme” ve “Sınırı İhlal Etti Düşürdük”.
18 Eylül 2013
Incilay Cangöz
OHO 2013
Doç. Dr. Cangöz: Barış Haberciliği Bilinçli Bir Tercih Olmalı
OHO, ‘Haber Etiği ve Barış Haberciliğinin Gerekliliği’ başlıklı oturumla devam etti. Doç. Dr. İncilay Cangöz'ün sunumunda mevcut gazeteciliğin sorunlarına ve barış haberciliği icra etme imkanlarına değinildi.
3 Temmuz 2013
Ece Koçak
BARIŞ SÜREÇLERİ VE MEDYA SEMİNERİ
Örneklerle Çatışma Süreçlerinde Barış Gazeteciliği
Barış Süreçleri ve Medya Semineri'nin son oturumunda Mater, Şahin, Ross, Fransius ve Tınç barış gazeteciliğini örnekler ve deneyimlerle tartıştı.
19 Nisan 2013
Elif Akgül
BARIŞ SÜREÇLERİ VE MEDYA SEMİNERİ
Çatışma Dili Tiraj mı Getiriyor?
Barış Süreçleri ve Medya Semineri'nin ikinci paneline Doç. Dr. Arsan, Doç. Dr. Çalışkan, Prof. Dr. Alankuş ve gazeteci Çakırözer katıldı. Gürsel'in yönettiği panelde savaş gazeteciliği tartışıldı.
19 Nisan 2013
Elif Akgül
BARIŞ SÜREÇLERİ VE MEDYA SEMİNERİ
Türkiye’de Barış Gazeteciliği Mümkün mü?
Barış Süreçleri ve Medya Semineri'nin ilk panelinde gazeteciler Bildirici, Çakır, Koptaş, Satmış ve Şahin medyanın yapısal sorunlarını, çatışmanın taraflarıyla kurduğu ilişkiyi ve barış sürecine yaklaşımını tartıştı.
18 Nisan 2013
Elif Akgül
BARIŞ SÜREÇLERİ VE MEDYA SEMİNERİ
Barış Gazeteciliği Nedir?
Barış Süreçleri ve Medya Semineri, Boğaziçi Üniversitesi'nde başladı. Açılışta gazeteci Gürsel ve Prof. Dr. Erman'ın konuşmalarının ardından Dr. Ross ve çatışma çözüm eğitim uzmanı Fransius'un sunumları yer aldı.
18 Nisan 2013
Elif Akgül
Barış Gazeteciliği için Boğaziçi Üniversitesi’ne
Gazeteciler, akademisyenler ve çatışma çözüm uzmanları Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen barış gazeteciliği seminerinde bir araya geliyor, çatışma çözüm süreçlerinde medyanın rolünü tartışıyor.
15 Nisan 2013
Doğan Yayın İlkeleri Kurulu Açıklandı
Doğan Holding, yenilediği Yayın İlkeleri'nin nihai denetimini sağlayacak Doğan Yayın İlkeleri Kurulu oluşturdu.
11 Ocak 2013
SEVDA ALANKUŞ'LA KONUŞTUK
İmralı Deyip, Öcalan Diyememek
BİA Eğitim danışmanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alankuş, Kürt meselesinde ilerleyen barış sürecinde örneklerle barış gazeteciliğinin nasıl olması gerektiğini anlattı.
10 Ocak 2013
Nilay Vardar
Barış Müzakerelerinde Gazetecilik: Sri Lanka Örneği
Sri Lankalı barış gazetecisi Bashana, "Devletle isyancılar konuştuğunda tartışmalar bir düzlemde başlamış demektir. Ama başka bir düzlem daha olmalı, halkın halkla konuştuğu bir düzlem. Medyaya burada rol düşüyor" diyor.
10 Ocak 2013
Mahmut Hamsici
"Barış"ı Kurarken Barış Gazeteciliği Kılavuzu!
Kürt meselesinin çözümündeki barış sürecinde medyaya da büyük bir rol düşüyor. Böylesine hassas bir ortamda barış gazetecisi ne yapmalı?
7 Ocak 2013
Doğan Grubu Yeni İlkelerini Açıkladı
Doğan Yayın Holding basın yayın ilkelerini ve ortak değerler güncelledi. Atatürkçülük ve laiklik ortak değerlerde yer bulamadı; yayın ilkelerinde ise barış gazeteciliği ve kadın-çocuk odaklı habercilik telaffuz edildi.
10 Aralık 2012
BARIŞ GAZETECİLİĞİ/ SEVDA ALANKUŞ
"Tek Atışta MİG Vurdum" Gazeteciliği
New York'tan bildiren Hürriyet gazetesi muhabiri Rıza Canikli'nin haber başlığı bu. "Tek atışta bir MİG vurularak" duyulan haz hiç de masum değildir, bütün bu fallik oyuncakların temsil ettikleri üzerinden bir güç/iktidar tapınıcılığıdır.
2 Kasım 2012
Sevda Alankuş
SEVDA ALANKUŞ
"Barışın Yaratıcılığa İhtiyacı Var"
İsveç Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen bir konferansta barış gazeteciliğini anlatan Sevda Alankuş, geleneksel gazeteciliğin, maskülen ve milliyetçi bir savaş gazeteciliği üzerine kurulduğunu söyledi.
16 Kasım 2011
Irmak Kaleli
RADİKAL GÜNDEMİ "MAKUS BAŞLIK"
Medyada Örneği Az Görülen Bir Tartışma
"Barış gazeteciliği" yapma sözü veren nadir yayınlardan biri olan Radikal, 28 Eylül günü öyle bir manşet yaptı ki, gazetede tartışmalar günlerdir sürüyor. Tartışma Yıldırım Türker'le başladı, Özgür Mumcu, Koray Çalışkan ve Ahmet İnsel katılımıyla sürdü.
4 Ekim 2011
Sayın Başbakan "Ciğerimiz Yanmasın" Barışa Şans Verin!
Başbakan Erdoğan, ''Ciğerim yanıyor, ciğerim'' demek yerine, BDP'nin Meclise gideceği açıklamasını barış için, çözüm için adım atarak karşılasaydı...
30 Eylül 2011
Haluk Kalafat
SEVDA ALANKUŞ'TAN
Medyaya "Arınç Eğitimi" Değil, Barış Gazeteciliği Gerek
Medyanın askeri ya da sivil otorotenin direktifleriyle değil, kendi geliştireceği yeni bir etik ile davranması, bunun için de bir editöryel beyanla "barış gazeteciliğinden yana" olması gerekiyor.
27 Eylül 2011
Sevda Alankuş
"OHO" BAŞLADI
"Haber Odası"na İlk Adım
Farklı üniversitelerin iletişim fakültelerinden mezun, gazeteci adaylarının katılımıyla gerçekleştirilen "Okuldan Haber Odasına" programının ilk oturumunda Nadire Mater, Yıldırım Türker ve Prof. Dr. Sevda Alankuş, günümüzün habercilik anlayışı üzerine konuştu.
10 Temmuz 2011
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
MEDYA ELEŞTİRİSİ
Erdal Güven ya da 5 Bin 687 Sivili PKK mi Öldürdü?
Radikal genel koordinatörü, PKK'nin "özür dileyebiliriz" demesini eleştirirken verileri çarpıtıyor; devletin sorumluluğunu örtüyor, ölümleri teraziye koyuyor. Bu medyanın yıllardır sürdürdüğü tavırdan farksız; oysa çözüme katkı barış gazeteciliğinden geçiyor.
29 Ekim 2010
Erhan Üstündağ
İNCİLAY CANGÖZ'ÜN ANALİZİ
Çözüm Üretilemediğinde: "Provokasyon"
Çözüm üretmesi gereken politik aktör, "kışkırtma" gibi sorumluluğu üstlenmeyen bir açıklamaya başvuruyor. Bugün Türkler ve Kürtler arasında rahatlıkla çatışma yaşanıyor; geleceğe değin endişeler artıyorsa bu durumda popülist ve milliyetçi haber söylemlerinin de katkısı olduğu açık.
29 Temmuz 2010
Incilay Cangöz
Yerel Medyadaki Eksik "Barış Dili"
"Özgür Kocaeli" yazarı Gündoğdu, Kürt sorunun gidişatıyla ilgili "İçimden bir ses, 1915'e dönüş kaçınılmaz diyor" diyor. "Muğla Yenigün" yazarı Bayrak, Osmanlı tokadına övgüler düzüyor. Günebakış yazarı Usta, "Terör, taraflar arası bir mücadele aracı olamaz" diyor.
29 Haziran 2010
Erol Önderoğlu
Her Zamankinden Daha Çok İhtiyacımız Var Barış Gazeteciliğine
Ezberleri bozmayı yeni bir dil kurabilmeyi; eril, militarist ve milliyetçi unsurlardan arınabilmeyi içerir ancak yineleyelim her zamankinden daha çok ihtiyacımız var barış gazeteciliğine.
23 Haziran 2010
Incilay Cangöz
TOLGA KORKUT'UN YORUMU
Başbuğ'a Hatırlatma: Ölmek Diye Görev Olmaz, Aslolan Yaşamdır
Genelkurmay Başkanı PKK'yle çatışmada ölen askerler için "Görevlerinin yerine getirilmesinde şehit olmak da var" dedi. Ölmek diye görev olmaz. Gazetecilerin militarizmle mücadele etmesi bu yüzden de önemli.
3 Mayıs 2010
Tolga Korkut
AHMET TÜRK'E SALDIRI
Sazak: Gazeteci Şiddeti Hoş Göremez, Özdil Saldırıyı Övdü
Milliyet Okur Temsilcisi Sazak, Hürriyet yazarı Özdil'in saldırıyı gerekçelendirmesini eleştirdi: "Ahmet Türk'ü hedef gösteriyor. Saldırganın elinde silah olsaydı ne diyecektiniz? Başka olaylarla dengelemeden, açıkça kınamak gerekirdi. Mağduru değil, saldırganı anlamaya başladığınızda, bunun sonu yok. Hitler'in de gerekçeleri vardı."
15 Nisan 2010
Tolga Korkut
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
"Barış Profesörü" Johan Galtung Kimdir?
19 Ekim 2009
BARIŞ GAZETECİLİĞİ
"Gazeteci Şiddete Değil Anlaşmazlığa Odaklanmalı"
"Barış gazeteciliği" kavramının kurucusu Prof. Dr. Galtung, çatışmaların çözümünde gazetecilerin taraflara "sorun nereden kaynaklanıyor" ve "çözmek için ne yapacaksınız" sorularını ısrarla sorması gerektiğini söyledi.
19 Ekim 2009
Kudret Deneme
JOHAN GALTUNG İSTANBUL'DAYDI
"Halk Barışı Kendi Yapsın, Devlete Bırakmasın"
Barış ve çatışmaların şiddetsiz çözümü konusunda uzman olan Prof. Dr. Galtung, "Savaşları devletler çıkarır" dedi. Galtung, Türkiye-Ermenistan sorununun çözümü için önerilerini de aktardı.
19 Ekim 2009
Kudret Deneme
Gazeteciler Genelkurmay Başkanına Bu Soruları Sormasın
Gazetecilerin sorduğu, PKK militanlarına af, hükümetin "demokrasi açılımı", Suriye Başkanı Esad'ın sözleri ve Kürtçe eğitimi sorularının muhatabı İlker Başbuğ değil, hükümet. Gazeteciler buna alışkın olan Genelkurmay Başkanı'nı siyasete müdahaleye, yani suça teşvik ediyor.
23 Eylül 2009
Tolga Korkut
İNCİLAY CANGÖZ'DEN
Barış Dilinin Uzağında Kürt Açılımı
Halk kadar medya da güce tapınmaya hazır. Militarist dil, barışın dilini çok hızlı silip süpürebiliyor. Medya -ve herkes- adil paylaşımdan yana tavır koymadıkça barış kültürünü geliştirmekte hayli uzağımızda olacaktır.
7 Eylül 2009
Incilay Cangöz
KÜRT SORUNU VE MEDYA
Oktay Ekşi'ye de "Barış Gazeteciliği Açılımı" Gerek
Bir gazetecilik örgütünün, Basın Konseyi'nin başkanı, köşe yazısıyla Kürt sorununa çözüm konuşmalarının sınırını "bölünme" kaygısıyla çizmeye çalışıyor; hak taleplerinin ve önerilerin demokrasi kılığında "bölme" çabaları olduğunu söylüyor. Ekşi'ye "barış gazeteciliği" ilkelerini anımsatmakta yarar var.
8 Ağustos 2009
Tolga Korkut
1
2
3
4
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver