ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Anayasa
Sayfa 6
TÜRKİYE HALKLARI ANAYASAYI KONUŞUYOR
"Türkiyeliliğe Vurgu Yapılmalı"
Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Vacit Kadıoğlu anayasada Türkiyelilik kavramına vurgu yapılması ve anadillerin serbestçe kullanılmasını talep ediyor.
10 Nisan 2013
Nilay Vardar
38 Barodan "Üniter Devlet" Açıklaması
38 ilin Baro Başkanı yaptıkları açıklamada “Üniter devlet yapısı tartışmaya açılamaz ve Türk vatandaşlığı tanımı Anayasa’dan çıkarılamaz" dedi.
10 Nisan 2013
TÜRKİYE HALKLARI ANAYASAYI KONUŞUYOR
"Hiçbir Halkın Adı Zikredilmesin"
Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, anayasada Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı tanımının olmasını ve Lozan Anlaşması'nda gasp edilen hakları çerçevesinde anadil hakkı talep ediyor.
10 Nisan 2013
Nilay Vardar
Romanların Anayasada Eşit Yurttaşlık Talebi
İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yeni anayasada Romanlara, barınmadan eğitime uzanan bir yelpazede eşit haklar istedi.
3 Nisan 2013
ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASA PLATFORMU
"Başkanlık Sistemi Uzlaşma Zeminini Ortadan Kaldırır"
Özgürlükçü Anayasa Platformu eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa talep ediyor ve başkanlık sisteminde ısrar edilmesinin ülkeyi çatışma ve kutuplaşmaya sürükleyeceği uyarısını yapıyor.
10 Ocak 2013
MURAT SEVİNÇ YAZDI
Kürt Sorunu Bağlamında Bazı Anayasal Tartışmalar (II)
Türkiye demokrasisinin tek sorunu Kürt siyasetinin talepleri değil. Ancak en önemli sorun/açmaz, kuşkusuz budur. Ayrıca, Kürt sorunu olarak tanımlanan sorun Kürtlerin olduğu kadar Türkler ve diğer etnik grupların da sorunudur.
26 Aralık 2012
Murat Sevinç
MURAT SEVİNÇ YAZDI
Kürt Sorunu Bağlamında Bazı Anayasal Tartışmalar (I)
TBMM neden yeni bir Anayasa yazdığını dahi bilmez durumda. "Sivil ve demokratik Anayasa" sloganının ise içi boş. İdeolojisiz anayasa hedefi ise tümüyle zırva. Böyle bir metin, ancak; "pidesiz, yoğurtsuz ve etsiz İskender" yapılabildiği gün yazılabilir.
25 Aralık 2012
Murat Sevinç
Tunuslu Kadınlar "Erkeğe Tabi" Olmamak İçin Sokaklarda
Tunuslu Kadınlar anayasa tasarısında kadınlar için "erkeğe tabi" ifadesini protetso ederek, kadın erkek eşitliğini güvence altına alınan 1956 anayasanın yürürlükte kalmasını istiyor.
14 Ağustos 2012
Bozdağ: "Laiklik Teminattır"
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Anayasa'nın Diyanet'in düzenlendiği 136. maddesinin laiklik ilkesine aykırı olduğunu söyledi ve "Herkes inandığı dinin gerekleri ne ise onu dilediği gibi yaşar. Bunun teminatı da laiklik" dedi.
6 Haziran 2012
İZMİR'DE YENİ ANAYASA PANELİ
"Barış Sağlanmadan Yeni Anayasa Yapılamaz"
Yeni Anayasa İçin Barış Girişimi’nin İzmir’deki panelinde Fatma Bostan Ünsal ve Ayşegül Devecioğlu konuuştu. Demokratik, özgürlükçü bir anayasanın kaleme alınmasının kolay olduğu ancak hayata geçmesi için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
4 Haziran 2012
Bekir Ersin
Din Dersi ve Vicdani Ret Konuşulacak
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkiye hakkında yapılan görüşmelerde sıranın zorunlu din dersinin kaldırılmasını ve vicdani red hakkının konuşulmasına geldiğini söyledi.
17 Mayıs 2012
ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞTAYI
"Anayasa'nın Odaklarından Biri Çocuk Olmalı"
Çok sayıda sivil toplum örgütünün, baroların, üniversitelerin, hatta aktivistlerin katkılarıyla yeni anayasada çocuk haklarının yer alış biçimiyle ilgili bir metin oluşturuldu. Pozitif ayrımcılık gibi çeşitli talepler içeren metinde Türkiye'nin taraf olduğu ve olmadığı düzenlemelerin dikkate alınması isteniyor.
13 Nisan 2012
ANAYASA KADIN PLATFORMU TOPLANTISI
Bakan Çiçek: Erkekler Daha Çok Konuştu
Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen Anayasa Kadın Platformu Toplantısı'na erkekler damgasını vurdu. Tepkiler üzerine, kadın vekillere de söz hakkı verildi.
8 Mart 2012
LGBTler Demokratik Bir Anayasa İstiyor
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu, herkesi LGBT'lerin anayasal haklarının verilmesi için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na Komisyonu’na bireysel ve örgütlü olarak görüş bildirmeye çağırıyor.
19 Aralık 2011
YEŞİL DİYALOG
Çevre ve İnsan Odaklı Bir Anayasa
10. Yeşil Diyalog Toplantısı'da "Vicdani Red ve Şiddetsizlik" ve "Ekolojik-Feminist Anayasa Yaklaşımı" konuşuldu.
18 Aralık 2011
Avrupa Parlamentosu'nda Kürt Konferansı
Avrupa Parlamentosu'nda başlayan 8. Kürt Konferansı'nda, Türkiyeli ve uluslarası katılımcıların sunumlarıyla evrensel haklar, Kürtlerin kaderlerini belirleme ile Türkiye'de yeni anayasa mücadelesi konuşuluyor.
7 Aralık 2011
ROBER KOPTAŞ YAZDI
Anayasayı Konuşmak
"Bu yazı, çarşamba gece yarısına doğru kaleme alınıyor. Siz okurken, Dolmabahçe'deki toplantı çoktan bitmiş olacak. Türkiye'nin geleceği açısından son derece kritik olan yeni Anayasa'nın tartışılacağı bu toplantıda söylemek istediklerimi paylaşmak istiyorum."
5 Kasım 2011
Rober Koptaş
Azınlık Gazetelerine Anayasa İçin Davet
TBMM Başkanı Çiçek'in medya yöneticileriyle yapacağı toplantıya İstanbul'da yayın yapan dört azınlık gazetesi; Şalom, Jamanak, Agos ve Apoyevmatini de davet edildi.
2 Kasım 2011
ANAYASA TARTIŞMALARINA KATKI (2)
Meclis Yasal Olarak "Yeni Anayasa" Yapamaz
Yürürlükte olan mevzuatta "yeni bir anayasa" yapılması konusunda herhangi bir hüküm bulunmuyor; 2011'de seçilen milletvekilleri yalnızca 1982 Anayasası'nda değişiklik yapma konusunda yetkili.
15 Ekim 2011
Mustafa Sütlaş
RİTA ENDER'DEN
Vitrindeki Gayrimüslimler
Hrant Dink: "Eğer akıllı uslu bir Ermeni iseniz -ki Türkiye'de böyle bir çoğunluk var- hak peşinde koşmayan, kendisine verildiği kadarıyla yetinen, gerektiğinde devletin reklamını yapmak için vitrinlere çıkan... O zaman iyi yaşarsınız. Ama yurttaş olmaya çalışan, hakkınızı arayan bir Ermeni'yseniz bu bir sorun..."
8 Ekim 2011
Rita Ender
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
TÜRKİYE'NİN ANAYASA YOLCULUĞU - 2
"Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemez"
"Değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez" ilk üç maddesi başta olmak üzere tartışma konusu olan, 194 maddeli 1982 Anayasası, Türkiye'nin "en uzun ve detaylı" anayasası.
6 Ekim 2011
TÜRKİYE'NİN ANAYASA YOLCULUĞU - 1
Vatandaşlıkta "Türklük" Tanımı 1924'te Başladı
Anayasada vatandaşlık tanımının "Türklük" üzerinden yapılması, 1924 Anayasasına konulan "Türkiye'de din ve ırk ayırt edilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese 'Türk' denir" maddesiyle başladı.
6 Ekim 2011
BURAK COP YAZDI
İspanya ve Yunanistan'dan Anayasa Dersleri
Yeni Anayasa AKP Anayasası olursa, Türkiye'de ne demokratik bilincin ne de demokratik rejimin şuradan şuraya bir adım atması mümkün olabilir.
6 Ağustos 2011
Burak Cop
İki Ay İçinde Dava Açma Sorunu
Basın suçlarında korunmak istenen hukuki yarar ile basın hürriyetinin korunmasındaki hukuki yarar arasında bir dengenin bulunması gerekir. Anayasa Mahkemesi, basın özgürlüğü ile hak arama özgürlüğü arasında "adil ve makul bir dengenin" kurulamadığı fikrindedir.
25 Temmuz 2011
Fikret İlkiz
Anayasa Mahkemesi'nin 'Soy' ile İmtihanı
Anayasa Mahkemesi'nin, Favlus Ay isimli Süryani vatandaşın anadilinde bir soyadı almasını engelleyen yasayı Anayasa'ya uygun bulan kararıyla beraber Türkiye'nin 'normali' ve 'hâkimi' tekrar tespit edilmiş, mevcut sorun derinleştirilerek yeniden üretilmiştir.
24 Temmuz 2011
Tolga Şirin
İzlanda'nın Yeni Anayasası Facebook'ta
İzlanda, yeni anayasasını sosyal medya aracılığıyla şekillendiriyor. Facebook üzerinden kamuoyuyla paylaşılan anayasa taslağı, yapılan öneriler ve eleştirilerle son halini alacak.
15 Haziran 2011
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ROBERT WİNTEMUTE İLE SÖYLEŞİ:
"Ayrımcılığın Son Bulması İçin Yasalar Değişmeli"
bianet'e konuşan insan hakları profesörü Wintemute, "LGBT bireylerin ayrımcılığa karşı kendilerini koruyabilmeleri için iki seçenek var: birincisi yasaları değiştirmek, ikincisi varolan yasaları yorumlamak" diyor.
11 Haziran 2011
Çiçek Tahaoğlu
MSÜ'de "Özgür ve Demokratik Anayasa" Tartışılacak
78'liler Girişimi ve ÖÜD'nin düzenlediği "Eşitlikçi, Özgürlükçü, Demokratik Anayasa" sempozyumu 23 Nisan'da MSÜ'de gerçekleşecek. Sempozyumda, Anayasa değişikliği ve anayasada temel hak ve özgürlükler de tartışılacak.
21 Nisan 2011
REFERANDUM 2010
DİSK'ten Başbakan'a: Bize Anayasa Masalı Anlatma
DİSK referandumda hayır diyeceğini açıkladığı için "Darbe anayasasını savunuyorsunuz" diyen Başbakan Erdoğan'a yanıt verdi: "AKP bu paketle Türkiye’ye özgürlüğü, eşitliği, demokrasiyi çok görüyor."
11 Ağustos 2010
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Vatandaş Referandumda Neye Oy Vereceğini Bilmek İstiyor
12 Eylül'deki Anayasa değişikliği referandumu için "Evet" ve "Hayır" yazılı oy pusulalarının basımına başlansa da halk kararsız. Kararsızlığının en büyük nedeni bu cümlede gizli: "Anayasada ne değişiklik olacak, bilmiyorum..."
15 Temmuz 2010
Berivan Tapan
DİSK-TÜSİAD GÖRÜŞMESİ
İşçilerin 12 Eylül'den Kurtulma İstemine Patronlar da Katıldı
DİSK Başkanı Çelebi TÜSİAD Başkanı Boyner'i ziyaret etti. İki örgüt bütün tarafların katılımıyla hazırlanacak yeni bir anayasa, seçim barajının anayasayı beklemeksizin düşürülmesini istedi.
7 Temmuz 2010
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Anayasa Mahkemesi İptal Başvurusunu Kabul Etti
Anayasa Mahkemesi CHP'nin anayasa değişikliğinin iptal edilmesi istemiyle açtığı davayı kabul etti. Mahkeme dosyayı "şekil" yönünden inceleyecek.
8 Haziran 2010
1
...
4
5
6
7
8
9
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver