ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
adalet
Sayfa 4
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Ayakkabısından Vurulan Adalet!
Bu ülkede ne zaman ki topuğundan, ayakkabısından vurulan, darbelenen adalet tecelli eder. İşte o zaman hak yerini bulur.
29 Kasım 2014
Şeyhmus Diken
FİKRET İLKİZ'DEN
Geçiş Dönemi Adaleti
Hukuk devleti, sadece kanunlara bağlı devlet demek değildir ve böyle bir anlayışla hukuk devletinin şekli anlamda kanuniliğe indirgenmesi yanılgıdır ve tehlikelidir.
18 Ağustos 2014
Fikret İlkiz
ZEYNEP GİZEM ŞENEL'DEN
Adalete Giden Yol Yokuştur Yokuş!
Pallières’in "Michael Kohlhaas" filminden bize kalan, hakim sınıfların sömürüsüne ve keyfi uygulamalarına maruz kalan ve adaletsizliğe karşı duran herkesin, her daim anarşist ve terörist damgası yediği gerçeği.
29 Mart 2014
Zeynep Gizem Şenel
TÜRKİYE ÇOCUKLARA YENİDEN ÖZGÜRLÜK VAKFI
“Çocukların Sorunlarını Önleyecek Mekanizmalar İşlemiyor”
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı riskleri önceden gören ve önlemeye yönelik çalışan bir sistemin olmamasını, çocukları tehdit eden en büyük risk olarak değerlendirdi.
23 Nisan 2013
Kısa Filmlerde Suça Sürüklenen Çocuklar
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin ana teması belirlendi: Suça Sürüklenen Çocuklar.
1 Nisan 2013
MUSTAFA SÜTLAŞ'IN KALEMİNDEN
babayı yitirmek mi, adaletsizlik mi daha çok acıtıyor!
pınar selek'e verilen cezayla "adaletsizlik" bir kez daha tescil edildi, yakıcı ve acıtan bir "gerçekliğe" dönüştü.
26 Ocak 2013
Mustafa Sütlaş
ELİF ATALAY YAZDI
İsa'nın Çilesi
Sacco ve Vanzetti idam edildikleri gün adeta dirilir, adeta yeryüzüne tekrar inerler. Çileleri kitaplaşır, şiirleşir, bilim insanları onlardan bahseder, tiyatro oyunları yazılır, filmler çekilir.
8 Aralık 2012
Elif Atalay
Çocuk Adalet Sistemi Tartışılıyor
Uluslararası Çocuklar için Adalet Sempozyumu Ankara'da gerçekleşecek. Sorunların ve çözüm önerilerinin koruma, önleme, yargılama eksenlerinde ele alınacağı sempozyum 5 Aralık'ta başlayacak.
3 Aralık 2012
İKİ CİNAYET VE ADALET
Jessica'yı Kimse Öldürmedi! Sinem'i de...
İki kadın biri Türkiye'den, biri Hindistan'dan; ilkinde Faruk Kalkavan hüküm giydi, polis onu öldürülen kadının ailesinin evinde arıyor; ikincisinde Manu Sharma medya gayretiyle yargılandı, müebbet hapse mahkum oldu.
10 Ağustos 2011
Simla Yerlikaya
Adaletin Güvencesi Yargıçlar
Yargının aşağılanması önlenmelidir ama yargı el sürülmez ve eleştirilmez bir güç değildir.
4 Temmuz 2011
Fikret İlkiz
Gülmeye Hakkı Olan Tek Kişi: Ogün Samast
Onların elinde tabanca olabilir, bizim elimizde yok. Onlar sevmedikleri bir insanı öldürebilir, biz yapamayız. Onlar utanmayabilir, biz çok utanırız. Onlar kendi görüntülerini tanımayabilir ama biz onları her yerde tanırız. Ve tanıyınca intikam değil, adalet isteriz. Bu yüzden yolumuz çok dikenli.
29 Haziran 2011
Işıl Cinmen
EMEK BAYRAK YAZDI
"What is Hukuk Abla"?
İktidarların ve hakim sınıfların hep bir "tehlikeli kitleler" algısı olmuştur. Burjuvazinin tarih sahnesine çıktığı günden beri en tehlikeli kitleler hep yoksullar olmuştur. Yani değişim-dönüşüm içinde değişmeyen şey, sokaktaki insanın ifadesiyle "hukukun garibanlar için işlediğidir"
23 Mart 2011
Emek Bayrak
Yüksek Yargı Tasarısı "CHP"siz Genel Kurula Gelecek
CHP'li Öztürk Yargıtay ve Danıştay üye sayılarının artıran tasarının tartışılamadığını savundu; bunu hükümet baskısına bağladı; AKP'li Erdoğan ise, "Türkler" davasıyla zamanaşımına, "tacize uğramış 3 bin çocuğun davası"na işaret ederek yargı yüküne çare aradıklarını söyledi.
1 Şubat 2011
M. TURHAN ŞİMGA'DAN
Herkesin Adaleti Kendine Göre
İnsan inanılmaz verimli bir “kurgu (tasarım) mühendisi.” Herkesin “dindar, dinsiz, ahlaklı, ahlaksız, namuslu, namussuz, iyi, kötü, güzel, çirkin, günah, sevap” ve benzeri “değerleri” gibi “adalet”i de kendine göre.
28 Ağustos 2010
M. Turhan Şimga
YARGI BAĞIMSIZLIĞI
"HSYK Yerine Tam Bağımsız Hakimler Kurulu"
Hukukçu İlkiz Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yerine Hakimler Kurulu oluşturulması gerektiğini söylüyor; "Savcılar kamu görevlisidir, o yüzden ayrılmalı. Yalnızca birinci sınıf hakimlerden oluşmalı. Kararları yargı denetimine açık olmalı" diyor.
19 Şubat 2010
Tolga Korkut
FARUK ARHAN'ın yorumu
Kaç Tane Vicdan Vardır? 1, 2, 3...!?
Tanklar Hakkari’de yürüyünce normal, Erzincan’da anormal olarak değerlendiriliyorsa, milletvekiline taş attığı fotoğraflarla belgelenen İzmirli kadın dışarıdayken, polise taş attığı iddia edilen 15 yaşındaki Batmanlı esmer B.'ye 8 yıl hapis cezası veriliyorsa, ortada ciddi bir vicdan parçalanması var demektir.
1 Şubat 2010
Faruk Arhan
12 EYLÜL ADALETİ
Devlet 12 Eylül Mahkemelerinin Bilançosunu Bilmiyor
Milletvekili Birdal, sıkıyönetim mahkemelerinde kaç dava açıldığını, kaç kişinin yargılandığını, sonuçlanmayan davaların ne aşamada olduğunu sordu; Savunma Bakanlığı'ndan yanıt geldi: "31 binden fazla davadaki toplam sanık sayısının belirlenmesi fiilen imkansız."
8 Ocak 2010
E. ALİ AYDIN'DAN
Normal Birinin Adalet Anlayışı
Adalet, haksızlığın ve zalimliğin bir şekilde tolere edilmesi için kurulmuş bir vicdan terazisi. Oysa hukuk sistemi denilen şey politik bir program halinde işler çoğu zaman. Yargı, çoğu zaman sistemin, egemenlerin kontrolü altında emre amadedir; mülkün temelidir
10 Ekim 2009
E. Ali Aydın
EDUARDO GALEANO'NUN SORULARI
Sizi Rahatsız Etmekten Nefret Ediyorum
Dünya adaleti baş aşağı bir konumda donup kalmış durumda mı? Sağduyu ve adaletin el ele yürümesi, yakın bir ilişkide olması gerekmez miydi? El Salvador'da Başpiskopos Romero, adaletin, tıpkı bir yılan gibi, yalnızca baldırı çıplak insanları ısırdığını görmüştü.
22 Ağustos 2009
Eduardo Galeano
KÜRT AÇILIMI
"Kürt Açılımı, Kürtler Yargı Önünde Eşit Olursa Etkili Olabilir"
Gazeteci Özbey, "Kürtlerin yargı önünde diğer yurttaşlarla eşit olamadığı"nı savunarak, bir yakınının Konya'da yaşadıklarını örnek veriyor. Özbey soruyor, "Nerede, yaralamaya neden olan öğrenci kavgasına sekiz yıl hapis cezası veriliyor?". Özbey, bunun hükümetin "Kürt açılımı" gibi projelerin hayata geçmesini zorlaştırdığını söyledi.
4 Ağustos 2009
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
TESEV'in "ALGILAR VE ZİHNİYET YAPILARI" PROJESİ
"Yurttaş Yargıya Pek Güvenmiyor, Yargıç Teminatsızlıktan Dertli"
TESEV'in "Algılar ve Zihniyet Yapıları" projesinde iki kitap tanıtıldı. Yargı algısını 20 ilden 59 kişiyle konuşan Suavi Aydın da, "insanlar, yargıya güvenmiyorlar ama yargıçlar kadar rahat da konuşmuyorlar" dedi.
12 Mayıs 2009
Özür Dileyenlerden Başbakan'a: İmzalar Vicdanımızın Sesidir
Ağaoğlu "Başbakan Dink'i öldüren zihniyeti konuşsun"; Aslım "Erdoğan ergen gibi"; Bora "Suçun değil, görmezden gelmenin özrü"; Kardaş "Yüzleşme kapı açar"; Contepe "Başbakan yanlışı sürdürüyor"; Aktar "Başbakan'ın görüşü"; Nesin "Verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum"; Mansur "Sözleri kampanyanın doğruluğunu gösteriyor"; Elçi "Şaşırmadım" dedi.
17 Aralık 2008
Bawer Çakır
IPI Kampanyasında Kışlalı Cinayeti Davası Adaletsizliğe Örnek
IPI'ın "Reddedilen Adalet" Kampanyası'na, Meksikalı muhabir Taracena'nın kaybedilişi,Sri Lanka'lı gazeteci Sukirtharajan'ın ve Gambiyalı Hydara'nın öldürülüşü örnek oluşturdu. Türkiye'de sadece bir kişinin müebbet hapis cezası çektiği Kışlalı Cinayeti de adaletsizliğe emsal...
11 Kasım 2008
Erol Önderoğlu
SERDAR DEĞİRMENCİOĞLU'ndan
Önce Adalet!
“Adalet yerine ibadet” ne demek? Ya da adalet yerine keyfiyet, zerafet, nezaket, hatta şehadet koymak? Bunlar düpedüz cehalet. Zor zamanlardayız. Bir oraya bir buraya savrulanlar her yerde.
8 Kasım 2008
Serdar M. Değirmencioğlu
"Adliyelerin Fiziksel Şartları Kötü; Davalar Çok Yoğun"
Adalet Gözet Projesi kapsamında yayımlanan Adalet Barometresi ve Adliye Gözlemleri Raporları'na göre, mahkemelerin beşte biri duruşmaları mahkeme salonu dışında yapıyor; mahkemeler loş ve amaç dışı kullanılıyor.
12 Nisan 2008
Erol Önderoğlu
ŞİNASİ HAZNEDAR anımsatıyor
Hüseyin Avni Ulaş 60 Yıl Önce Öldü
Hüseyin Avni Ulaş 1948’de, düşündüğü cumhuriyeti görememenin üzüntüsüyle öldü. “Soy”, “sop”, “ırk” çığırtkanlığı yapmadı. Zinde güçler onun için “Tanırız, iyi hukukçudur” demedi.
22 Şubat 2008
Şinasi Haznedar
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
1
2
3
4
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver