ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Sağlık Ve Medya: Mustafa Sütlaş
2001’den itibaren Mustafa Sütlaş tarafından yürütülen "Sağlık için Medya, Medya için Sağlık" yazıları...
Teşekkürler Diyarbakır Tabip Odası
Newroz günü okuduğum “Doktorlara Kürtçe kılavuz kitabı” başlıklı haber beni çok sevindirdi. Dr. Diken: “Böyle bir kitabın çıkmasını en çok isteyen Mehmed Uzun’du, bu sayede onun da vasiyeti yerine geldi”
27 Mart 2009
Mustafa Sütlaş
Amerika’nın Sesi Farklı Çıkıyor, Duyan Yok!
Obama: “46 milyon Amerikalının sağlık sigortası yok, sigortalı kişiler de masraf korkusundan doktora gidemiyor.” Bu sözlerdeki gerçeği gerçekten görmek gerekiyor. Çünkü pek çok şey anlatıyor ve bize işaret ediyor.
19 Mart 2009
Mustafa Sütlaş
Medya ve Haberciler de "Siyaset"in Hizmetinde
Günlük bir gazete Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hizmetlerini dizi haber yapıyor. Gazetecilik okullarında rahatlıkla bir tür "propaganda" faaliyeti örneği olarak işlenebilir. Çalışmayan birinin ayda 25 TL'yle sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağı açık; çünkü "katkı payı" var.
12 Mart 2009
Mustafa Sütlaş
Medya Farklı Olanı Görmüyor, Aspergerlileri de
18 Şubat Asperger Günü basında yer almadı. Bu noktada her zaman sorgulamamız gereken, medyanın her zamanki davranışı bir kez daha karşımıza çıkıyor: “Farklı olanı fark etmemek, görmemek ve göstermemek!”
5 Mart 2009
Mustafa Sütlaş
Sağlık, Tıp ve Hekimlik "Politika"nın Emrinde
Hekim mesleği gereği bireyi “iyi tutmak ve sağaltmak”la yükümlü. Politikaya soyunan hekimler bunu “toplum” için de yapıyorlar. Hepsine kolay gelsin. Ama aynı kolaylığı dileyemeyeceğim bir “politika yapma türü” daha var. O da sağlığı, tıbbı ve hekimliği “politik amaçlar için kullanmak”.
26 Şubat 2009
Mustafa Sütlaş
Sağlık Ortamında Şiddet ve Medya
Sağlıkçı kendisi, haberci kendisi için konuya bakınca, haberin asıl odağı ve nedeni olan “kamu” ne yazık ki aradan çıkıyor ve sorun iki kesimin birbirini suçlaması ve çatışmasına dönüşüyor.
19 Şubat 2009
Mustafa Sütlaş
Kamunun İlaç Harcaması Ne Kadar?
Resmi kurumların kamuya verdikleri bilgilerin “doğru”luğunu sağlamada medyanın sorumluluğunu nedir? Sağlık da önemlidir, haber de. Ama “sağlıklı bir haber” ya da “sağlığı gündem eden haber” çok daha önemli ve hem tek tek insanlar, hem de tüm toplum açısından yaşamsaldır.
12 Şubat 2009
Mustafa Sütlaş
Bilim-Medya İşbirliği ve Alternatif Tedaviler
Bir araştırmanın söylediğinin ne zaman, hangi koşulda, hangi kapsam içinde, kimin için “doğru” olduğunu, bunun insan ve toplum için anlamını ortaya koyan ölçütler mutlaka belirlenmeli, olası yalan ve yanlışların fark edilmesini sağlayacak kurallarortaya konulmalı.
5 Şubat 2009
Mustafa Sütlaş
Önlenebilir Ölümleri Önleyemeyenler Kimler?
Doğal gaz kaçağı sonucu oluşan felaketler ve bu sırada yaşanan ölümler “önlenebilir ölümler”dir. Sorumluları ve yapılması gerekenler de bellidir. Bunların “yükünü vatandaşın çekmeyeceği” şekilde gerçekleşmesini sağlamak devletin görevidir.
30 Ocak 2009
Mustafa Sütlaş
Sağlıkta Piyasa Modeli Başarısız Oldu, Olacak da!
Lister’in konuşmasının sonunda dediğini yapmak yani “sağlık alanında kamusal hizmetlerin değerini yüceltmek ve Avrupa çapında ortak ideolojik tehdide karşı koymak gerek”. Bu noktada da medyaya büyük görevler düşüyor.
22 Ocak 2009
Mustafa Sütlaş
Anadilde "Sağlık Bilgisi"
TRT "Şeş"te toplumu bilgilendirecek Kürtçe "sağlık programları" da olmalı. Kürtçe'nin açık biçimde kullanılmasının bir "devlet politikası" olarak benimsenmesi, sağlık hizmetinin zorunlu unsurları için bir "fırsat ve olanak"tır.
15 Ocak 2009
Mustafa Sütlaş
Hala Her Yıl 3 Bin Kişi Veremden Ölüyor
Veremin artışında küreselleşmenin rolü ne? Yoksulluğu ve hastalıkları önlemek “küreselleşme”nin ortadan kaldırabileceği bir sorun değil. Küreselleşme yoksulluğu “sadaka” ile, hastalığı ise “para ödenerek” tanı ve tedavi etmeyi dayatmanın adı.
8 Ocak 2009
Mustafa Sütlaş
Yeni Yılda “Sağlığımız” Kırpık!
“Herkese barış içinde, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl diliyorum!” 2008’in son günlerinde gerçekleşen, ama medyanın yeterince kamuoyunun gündemine yansıtmadığı tepkilere herkesin katılması gerek.
2 Ocak 2009
Mustafa Sütlaş
Söylediklerimiz ve Söyleyemediklerimiz
Kendi “yapabilirlik alanında” olduğunu kabul eden ve yapmaya çalışan bir yapının, bakan, politikacılar ve medya ne derse desin, nasıl göstermeye çalışırsa çalışsın, toplumun gözündeki yeri, önemi ve değeri asla kaybolmayacaktır.
25 Aralık 2008
Mustafa Sütlaş
HIV/AIDS ve Medyanın Hak İhlalleri
“Pozitif Yaşam Derneği 2007 yılında da HIV ile yaşayan kişilerin maruz kaldığı hak ihlâllerine ilişkin bir rapor yayınladı”
18 Aralık 2008
Mustafa Sütlaş
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
2
3
4
5
6
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver