ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 79
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Beşikçi, Zor Zamanların Mürşidi
Beşikçi zor zamanların mürşidi olmayı çokça zamandır hak eden bir derviştir. Sözü, asıl söylenmesi gereken tuhaf ve zor zamanlarda söyleyip tarihe adıyla not düşüren bir modern çağ ulemasıdır.
5 Ekim 2019
Şeyhmus Diken
YERYÜZÜNDEN İNSAN HİKAYELERİ -16-
Gabriel
Bir gün salonda otururken babama dedim ki "Baba 2009 yılındayız. Teknolojik çağdayız. Facebook diye bir şey var. Peki ya annemin Facebook'u varsa?" Adını, yaşadığı şehri ve doğduğu seneyi biliyordum. Ve çok çok eski, siyah beyaz bir fotoğrafı vardı elimde.
5 Ekim 2019
Sinem Taş
BURGAZADA’DAN EGE’NİN KARŞI KIYISINA ŞAMPİYON BİR BALIKADAM
Suda Su Gibi Olmayı Öğrenmek
Denize her gün çıkan biri, her sefer yeni bir şey öğrenir. Bunun sonu yok. Videolardan balıkadamlığı öğrenebileceğini zanneden vapuru çoktan kaçırmıştır. Önce suda su gibi olmayı öğreneceksin, sonra yavaş yavaş o "binayı" inşa edeceksin.
5 Ekim 2019
Murat Türker
ARİF ŞENTEK YAZDI
Pakistan: Maşal ve Kandil'in Başına Gelenler
"Dost ve kardeş" Pakistan ile Türkiye arasındaki benzerlikler, farklı dozlarda da olsa çok daha fazla. Bu yakınlarda Pakistan'da yaşanan iki olay sanırım bu görüşü doğruluyor; biri "linç kültürü"ne ilişkin, diğeri ise "namus cinayetleri"ne.
5 Ekim 2019
Arif Şentek
Mine Özgüzel: Terapi Yenilenen Çocukluktur
"Edebiyat Terapi" kitabıyla Özgüzel; Woolf, Sartre, Dostoyevski, Camus gibi pek çok yazarın metinlerindeki ve yaşam hikâyelerindeki 'varoluş' temalarını kendi öyküsüyle harmanlayarak okura sunuyor.
5 Ekim 2019
Büşra Küçük
Z KUŞAĞINDAN İKLİM YAZILARI
Çocuklar Hayatı Anlatıyor: İnsan Çağı
İklim için acil durum ilan eden Tatavla Tiyatro'nun "İnsan Çağı" oyunu, iklim krizini hem tüm netliği ve gerçekliğiyle hem de güzel şarkıları, dansları ve müzikleriyle eğlenceli bir şekilde anlatıyor.
5 Ekim 2019
Ege Edman
İREM UZUNHASANOĞLU YAZDI
Yıkık Dökük Bir Şehre Dönmek ya da Modern Bir Dengbej Hikâyesi
Abidin Parıltı'nın 2019 Şubat ayında Doğan Kitap tarafından yayımlanan romanı "Koz", yersizliği, yurtsuzluğu, kıstırılmışlığı, bir coğrafyanın kaderini ve bir şehre gidememenin hikâyesini konu alıyor.
5 Ekim 2019
İrem Uzunhasanoğlu
EVRİM KEPENEK YAZDI
Bajar’ın Yeni Albümü “Altüst/Ser û Bin”: Hem Diyarbakır Hem İstanbul
Türkçe ve Kürtçe rock şarkıları seslendiren Bajar, “Altüst/Ser û Bin” isimli yeni albümü ile dinleyicisinin karşısına çıkıyor. Bajar’dan Vedat Yıldırım, “Festivallerde Kürtçe şarkılara yer verilmiyor. Bu konuda öfkeliyiz. Çünkü haklıyız ve hakkımız yeniyor” diyor.
28 Eylül 2019
Evrim Kepenek
Beklenen Büyük İstanbul Depremi Nedir? Ne Zaman Yaşanması Bekleniyor?
Kırmızı alarm veren bölge Adalar fayı. Buna bir de 99 depreminin direkt olarak Adalar fayına yükleme yaptığını eklersek sonuç daha da vahim görünüyor.
28 Eylül 2019
ARİF ŞENTEK YAZDI
Bir Mimarın Pera ve Galata Anıları
"...o sırada / gene beyoğlu'da/ yeni çarşı caddesinde/ vernudachi apartmanının/ yanı başında/ bir güvercin gördüm/ bekliyor/ kimi bekliyorsun kuşum/ dedim/ mimarları bekliyorum dedi... Sen ne iş yaparsın diye sordu/ mimarım dedim/ iyi o zaman sen inşa et barışı dedi ve uçtu gitti."
28 Eylül 2019
Arif Şentek
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
COŞKUN LİKTOR YAZDI
Büyük Gözaltı
Film, zaman zaman güvenlik kamerası görüntülerine kesip Zakir'i gözetleyen o isimsiz yaşamın her alanına sızmış iktidarın varlığını hissettiriyor. Zakir, Selma'ya duyduğu saplantılı ilgi yüzünden cezaevi kurallarını çiğnemeye başladığında da güvenlik kameraları kayıtta.
28 Eylül 2019
Coşkun Liktor
MURAT TÜRKER YAZDI
Marmara Adası Kuş Adası mı Yoksa?
Locarno Film Festivalinde ilgi gören Kuş Adası adlı belgesel Ağustos ayındaki yangınla gündeme gelen Marmara Adasındaki kuşların akıbetini akla getiriyor.
28 Eylül 2019
Murat Türker
SUNA ARAS YAZDI
Elmas Anne
Gitti, iki dakika durdu durmadı, bir kahkaha ki yırtıyor ortalığı. Geldi, "yok, yok teyzeciğim" diyor. Ama "çocuk yok " diyemiyor gülmekten. "Oğlum niye alay ediyorsun" dedim. Cevap vermedi.
28 Eylül 2019
Suna Aras
YERYÜZÜNDEN İNSAN HİKAYELERİ -15-
Jean
Jean aslında kızının da eşcinsel olduğunu ama bunu açıkça dile getirmekten kaçındığını söylüyor. ''Çünkü kızım toplumda rahat edeceğini düşünmüyor. Onun için bunu açıkça söylemenin kolay olmadığını biliyorum'' diyor.
28 Eylül 2019
Sinem Taş
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Onuncu Yılında Yedinci Fuar
TÜYAP'ın bölge ve Diyarbakır'da 2015-16 ve 17'de Hendek-Barikat ve sokağa çıkma yasaklı hallerli yılları saymazsak, bu yıl yedinci kez okurlara ve kitapseverlere siz bu satırları okurken kapılarını açmış olacaklar.
28 Eylül 2019
Şeyhmus Diken
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'NÜN BİANEL İZLENİMLERİ
Yedi Tepeli Şehirde Yedinci Kıta İşleriyle Keyfettim
İnsanlığın doğaya verdiği zararı sanat aracılığıyla anlatan eserleri izlemek -yine- kafamı karıştırmıştı, içtiğim kahve bir nebze toparlamaya yardımcı oldu.
28 Eylül 2019
Şadiye Dönümcü
SERDAR KORUCU YAZDI
Domuz Eti Yiyene Müdahale Yok Peki Ya Satışına?
Yasal olarak domuz eti yiyenler için "müdahale" yok, hatta Avrupa Birliği uyumu için Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan değişiklikle kasaplık et statüsüne getirilmişti. Ancak domuz eti satışında en büyük zorluk da AK Parti iktidarları döneminde, 2004'te çıkarılmıştı.
28 Eylül 2019
Serdar Korucu
AYÇA SÖYLEMEZ’DEN
“Bir Gün Özgürlükleri de Yazma Umuduyla”
Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla başlayan, milletvekillerinin ikinci hapishane dönemini anlatan “Değişen Bir Şey Yok / Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri” kitabında siyasiler, mücadelelerini anlatıyor.
28 Eylül 2019
Ayça Söylemez
ARİF ŞENTEK YAZDI
68'in Yayın Serüveni
Gençlik içinde sol eylemliliğin doruğa ulaştığı 68 hareketi, Türkiye'de 27 Mayıs 1960 sonrası siyasal ve toplumsal gelişmelerle iç içe yaşanmıştır. Dönemin yayın etkinliklerine de böyle bir yaklaşımla bakmak doğru olur. Peki, Türkiye'de 68, sol yayın dünyasından hangi mirası devralmıştı?
21 Eylül 2019
Arif Şentek
SERDAR KORUCU YAZDI
Pablo Neruda Çevirisinde "Eksik" Parça: Ermeni Katliamları
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Pablo Neruda, 46 yıl önce, 23 Eylül 1973’te öldü. Neruda’nın otobiyografisini kaleme aldığı kitabı 1975’te ilk kez Türkçeye çevrildi. Ancak çeviride bir eksik vardı. Ermeni katliamları ile ilgili ifadeleri…
21 Eylül 2019
Serdar Korucu
OSMAN ELBEK YAZDI
Kaçış Yok
Tüm geçmişini, seni sen olarak var eden tüm yaşanmışlıkları, çocukluk ve gençlik hikâyelerini, ülkeni, anne ve babanı reddetsen dahi gidebileceğin bir yer yok.
21 Eylül 2019
Osman Elbek
ROSALINO LEVANTINO YAZDI
Sudaki Gezegen
Venedik'in sanayi bölgesi Marghera'yı anlatan belgesel mazideki şanlı sendikal faaliyetlerden günümüzün göçmen çalışanlarına, işçi ölümlerinden çevresel kirlenmeye, geniş bir spektrum sunuyor .
21 Eylül 2019
Rosalino Levantino
SERCAN ENGEREK YAZDI
Haysiyet...
Ne olursa insanın haysiyeti kırılır gibi çok insanî, yalın bir sorunun peşinden giderek okurun zihnini açıyor "Haysiyet."
21 Eylül 2019
Sercan Engerek
Ev İşçisi Kadınlar "Gurur Yarası"nda Anlattı: İşçiyiz, Hakkımızı Verin
Gurur Yarası isimli belgesel gücünü, ev işçisi kadınların samimi ve içten anlatımlarından alıyor. Belgeselin mesajı ise net: “Türkiye, ILO C 189’u imzala. İşçi olma hakkımızı ver.”
21 Eylül 2019
Evrim Kepenek
On Beş Yaş Neydi ki...
31 özgün kalemin gençlik yıllarına ait sesleri ve yüzleşmelerini bir araya getiren "Defalarca Kayboldum" güncel haliyle yeniden okurla buluştu.
21 Eylül 2019
YAĞMUR KARAGÖZ YAZDI
Bir Film Gördüm*: About Endlessness
Durup düşünmeye vaktimizin olmadığı önemsiz anlar Andersson'ın kamerasında değer kazanır ve tıpkı Yaşayanlar Üçlemesi'nin diğer filmlerinde olduğu gibi insan olmanın anlamı üzerine kafa yorar, yordurur.
21 Eylül 2019
Yağmur Karagöz
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Likör Ustası Silva’nın Amida’sı
Hayli zamandır yaptığı envaiçeşit likörleriyle tanındı/tanınıyor Silva Özyerli. Bu ününü kazanması ciddi emeğin ürünü. Ziyadesiyle hak ediyor.
21 Eylül 2019
Şeyhmus Diken
"GÖRÜLMÜŞTÜR"ÜN YÖNETMENİ SERHAT KARAASLAN
"Türkiye'deki Genel Korku ve Paranoya Hali Filmin de Ruh Hali"
Bu hafta vizyona giren "Görülmüştür"ün yönetmeni Karaaslan, "Gördüklerimiz, medyanın gerçek diye bize sundukları gerçek mi, yoksa hakikat bambaşka ve hakikati gizlemek için gerçeğin manipüle edilmesi mi?" diye soruyor.
21 Eylül 2019
Ayşegül Özbek
MERVE KÜÇÜKSARP YAZDI
Huzursuz Bir Sanatçının Sıradışı Bir Öykücü Olarak Portresi
Öykülerinin alametifarikalarından biri de, ölüm kavramını pek az sanatçının işlediği çarpıcılıkta, kimi zaman okuru irkilterek anlatması, canlı bedenin cansız bedene dönüşümünü, nesneleşmesini sıra dışı bir deneyim eşliğinde tarif etmesidir.
14 Eylül 2019
Merve Küçüksarp
ARİF ŞENTEK’TEN
Urla’dan Üç Anıt Öyküsü
Kentlerde kamusal alanlara konulan anıtlar ve zaman içinde bu anıtları gördüğü itibar veya olumsuz tepkiler herhalde toplumların değer yargılarını, orada yaşayanların toplumsal ruh hallerini okumak için iyi bir araç olmalı.
14 Eylül 2019
Arif Şentek
ATÖLYE BİA / TEMEL GAZETECİLİK ATÖLYESİ - EYLÜL 2019
Engelsiz Filmler Bir Kez Daha Sinemaseverlerle Buluşacak
Engelli bireylerin kültür, sanat aktivitelerine erişimini sağlayan “Engelsiz Filmler Festivali” ekim ayında başlıyor. Festivalde bu yıl 48 film gösterilecek.
14 Eylül 2019
Ayda Bulunç
MEHMET BOĞATEKİN ÇİZDİ
“Lütfen Kırılmasın”
Üzerinde bu ricanın olduğu hapishane mektubundan, 12 karikatür çıktı. 22 yıldır hapishanede olan Mehmet Boğatekin, bianet için çizdi.
14 Eylül 2019
1
...
77
78
79
80
81
...
88
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver