ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 48
PAKİSTAN’DA 8 MART
Pakistanlı kadınlardan 8 Mart talebi: Adalet, güvenlik, özgürlük
Pakistan’da kadınların manifestosunda, toplumsal dönüşüme yönelik bütüncül reformlar savunuluyor. Erkek egemen şiddetin, idam cezası ve kısırlaştırma gibi kısa erimli çözümlerle değil, kalıcı yapısal reformlarla önlenmesi gereği üzerinde duruluyor.
19 Mart 2022
Arif Şentek
Ruhun derinliklerine inen kadın, Ursula K. Le Guin
Çalışmalarını, Taoizm, Yunan psikolojisi, ekoloji ve insan özgürlüğü gibi kavramlarla yansıtan Le Guin’in ruhu, denge ve birlik arzusuyla doluydu.
19 Mart 2022
Ömer Çiftçi
Halepçe soykırımının arkasında bıraktığı utanç: Sessizlik
Halepçe Katliamının işlendikten yıllar sonra dünyada gündem olmasının nedeni, binlerce Kürdün tüm dünyanın gözü önünde elma kokusuyla soykırıma uğraması değil, Batılı Güçlerin Ortadoğu bölgesindeki çıkarlarıyla ilgiliydi.
19 Mart 2022
Cevdet Acu
RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİ
Sanat ve savaş
Savaş dilde kolay konuşulan fakat yaşanılması durumunda dilin bile yetmediği acıların pratiğidir. Şimdi Ukrayna'da binlerce insan ölüyor, milyonlarca insan yerinden yurdundan ediliyor, kan, gözyaşı, acı, çocuklar, kadınlar, soğuk, açlık ve korku…
12 Mart 2022
Hüseyin Şengül
MAHPUS AHMET BİLGE'YLE SÖYLEŞİ
“Hapisteki yaşım dışarıdaki yaşımdan büyük”
Ahmet Bilge hapishane yazıyor, çizim yapıyor, “dışarıdaki” gündemi takip etmeye ve üretmeye devam ediyor. 20’li yaşlarının başında başladığı 28 yıllık “hapishane hayatını”, işkenceler ve hukuksuzlukların yanı sıra gülümseten anılarını anlattı.
12 Mart 2022
Ayça Söylemez
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Ben buralı değilim
Ben bu dünyalı olmak istemiyorum de çevir yüzünü bu dünyadan...
12 Mart 2022
Heidi Korkmaz
GÜLHANE’DEN GEZİ’YE, YILDIZ’DAN BEŞTEPE’YE - 3
Yöntemsizliğe bir ilgi
Yaşam, bir bakıma zamanın akışkanlığı, ele avuca sığmazlığı, zapturapt altına alınamazlığı ile anılır; bu nedenle “Hayat, su gibi akıp gidendir.” denir. Evet, hayat akıyor…
12 Mart 2022
Metin V. Bayrak
ALTILI MASA
Benzerler ve benzemezler
Seçim barajı ve siyasi partiler kanunu hakkında dile gelen bazı farklı fikirler, tartışmaya dönüşemeden sönümlendi. Peki, aynı durum öbür ittifak bloğu için söylemek mümkün mü?
12 Mart 2022
Atahan Ünal
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ YAZDI
12 Mart: Karşı-Devrime "Gladio" Aşısı
Bütün kıtaları kat eden devrimci dalga 1965-71 arasında Türkiye kıyılarını dövmeye başladığında, Genelkurmay ve Pentagon derin bir anlayış ve empatiyle birbirlerinin kollarına atıldılar. "Emperyalizm bir içsel olgu haline gel[irken]",Türk karşı devrimciliği NATO standartlarına yükseliyordu.
12 Mart 2022
Ertuğrul Kürkçü
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Her 8 Mart “EŞİK”, her “EŞİK” 8 Mart’tır
Sırtımızı birbirimize ve EŞİK’e de dayıyoruz. Hal böyle olunca, hele de 8 Mart başarısının ardından, “Daha nice yüzlü toplantılara EŞİK” diyorum...
12 Mart 2022
Saliha Yayla
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ŞADİYE DÖNÜMCÜ YAZDI
Huzurevinde ölmek
Huzurevinde yaşlının ölümü, hazırlığı, vasiyeti, mezarlık vasiyeti, ritüeller, Maria'nın ölümü, buluntu yaşlılar, kimsesizler mezarlıkları, ikinci def'in ve Covid-19 pandemisi...
12 Mart 2022
Şadiye Dönümcü
YEREL MEDYADA KADIN GAZETECİLER NEDEN MERCEĞİN DIŞINDA?
Yerelde “Gazeteci dediğin erkek olur” bakış açısı hakim
Cinsiyetçi istihdam koşulları, yerel medyada kadın gazetecileri hem haber üretiminde hem de üretilen içeriklerde merceğin dışında bırakıyor.
12 Mart 2022
Yunus Erduran,Dilek İçten
Selanik’te belgesel bereketi
10-20 Mart tarihleri arasında organize edilen 24. Selanik Belgesel Festivali sinemaseverleri ihya etmeye başladı; geniş kapsamlı programda öne çıkan bazı belgeseller…
12 Mart 2022
Murat Türker
İş hayatında tükenmişlik: Nasıl anlamalı, ne yapmalı?
Melinda Wenner Moyer’in ABD’nin The New York Times gazetesi için kaleme aldığı yazı, iş stresi ve tükenmişliğin vücudumuzda gösterdiği fiziksel belirtileri nasıl tanıyacağımıza ve bu belirtilere karşı neler yapabileceğimize ışık tutuyor.
12 Mart 2022
Selay Dalaklı
Tarr’ın Nietzsche’den ilham aldığı son filmi: Torino Atı
Filmin bitiminde akılda kalan sahnelerden birisi de kızın kuyuya doğru güçlükle ilerlerken rüzgâra yaslandığı bir çekim… Gördüğümüz bu sahnenin anlamı, mutlak umutsuzluğa karşılık gibi geliyor
12 Mart 2022
Ömer Çiftçi
“Yüzyıllık Ah”ın mağduru Kürtler Devlet partisi ile yüzleşince
Ve geçen yüzyılın kurucu aktörlerinin partisi CHP’nin bugünkü başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu sanki ahın mağdurları ile yüzleşmeye gelmiş gibiydi...
12 Mart 2022
Şeyhmus Diken
İstanbul çocuklara soruyor, 'bakım ustaları' şehri masaya yatırıyor
İstanbul Kent Konseyi, İstanbul'da yaşayan yaklaşık 6 bin çocuğa ulaşıp İstanbul ile ilgili fikir ve önerilerini sordu. Bunu kent, iklim değişikliği gibi konuları çocuk eksenli çalışan çocukistanbul'un danışmanlığı ve işbirliğinde yaptı..
5 Mart 2022
Ayşegül Özbek
KADINLARIN “DEVRİM İÇİNDE DEVRİM”İ
Küba’da devrimin kadın yüzü
Devrimden 63 yıl sonra bugün Küba, kadınların yer almadığı bir alan olmayan, yoksunluklara, ABD ambargosuna rağmen, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ileri bir seviyeye ulaştığı bir ülke.
5 Mart 2022
Hatice Eroğlu Akdoğan
Diyarbakır, Füruğ’la Buluşuyor
Nazan Kesal tek kişilik oyunu “yaralarım aşktandır” ile 8 Mart’ta Diyarbakır sahnesinde izleyicileri ile buluşacak.
5 Mart 2022
Şeyhmus Diken
GÜLHANE’DEN GEZİ’YE, YILDIZ’DAN BEŞTEPE’YE - 2
Anlatısızlığa bir ilgi
Serinkanlı düşününce kendi kendime “Seçimleri nihayet sağ salim tamamladık.” diyorum… Lakin YSK’nin kesin olmayan sonuçları bile hala açıklamaması tedirgin ediyor…
5 Mart 2022
Metin V. Bayrak
Abbas Kiyarüstemi, İran sinemasının itibarı
Aynı zamanda sofistike bir fotoğrafçı, tiyatro yönetmeni, ressam, editör, senarist, şair bir sanatçı olan Kiyarüstemi, eserlerinde hem yerel hem de evrensel bir dil kullanmayı başarmış bir sinemacıydı.
5 Mart 2022
Ömer Çiftçi
AVRUPA’NIN GÖÇMEN POLİTİKASI
Prof. Dr. Ayhan Kaya: Siyasal iklim, Avrupa’da sağ popülist partileri güçlendiriyor
Prof. Dr. Kaya, Almanya’nın Bosnalıları barış tesis edilmemişken Bosna’ya zorla gönderdiğini hatırlattı ve “Bugün umarım Ukraynalılara yönelik beliren sıcak karşılama uzun ömürlü olur” dedi.
5 Mart 2022
Evrim Kepenek
SELANİK BELGESEL FESTİVALİ
Belgesellerle hakikat arayışı…
Yunanistan’ın en kapsamlı belgesel etkinliği olan Selanik Belgesel Festivali iktidarların manipülasyonlarından uzak, nispeten bağımsız bilgilere, belki de gerçeklere ulaşmamızı bir kez daha sağlayacak gibi duruyor…
5 Mart 2022
Murat Türker
Belleğimizdeki ilk ev: “Tavana bak”
Ev ve evlerde yaşayan kadınlar, anneler, çocuklar, babalar; o evlerde konuşulan diller ve dilin imkânları üzerine bir kitap Tavana Bak.
5 Mart 2022
Tuğçe Yılmaz
Kadınlar vardır*
Hayatlarımıza, sürdürmeye çalıştığımız yaşam biçimlerimize karşı ataerkinin bizi hapsetmeye çalıştığı sandığın kapısı aralandı bir kez…
5 Mart 2022
Sevgi Çifter
Ciranlar ve karafatma - 2
Pişmandı Fatoş. Nasıl telafi etse ki hatasını? Karşısında sesi çıkmayan arkadaşına baktı buğulu gözlerle. İçinden ona sarılmak geldi. Nasıl da mazlum ve naifti Bese!
5 Mart 2022
Heidi Korkmaz
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Diyarbakır Evleri mi kafes-kondu mu?
Eski Suriçi’nin bazalt taş evlerinin konumlandığı sokaklar ve mahallelerde bir dayanışma kültürü vardı. Çocuk sesleri, yemek kokuları, kapı önü-sokak yarenlikleri insanı insana dokunduran bir ilişkilenme üzerinden yürürdü.
26 Şubat 2022
Şeyhmus Diken
Ukraynalı LGBTQ’lar olarak Rusya’ya direnmek için elimizden geleni yapacağız
Rusya’nın topraklarımızı işgal ettiği ve birçok insanın evini terk etmeye zorlandığı 2014’te de benzer bir durumu yaşamıştık. Bize ulaşanların birçoğu avlandıklarını, bazılarının öldürüldüğü ya da kaybedildiğini söyleyen LGBTİ+ kişilerdi.
26 Şubat 2022
Olena Shevchenko
Selanik Belgesel Festivalinde komşunun ürettikleri…
Bu sene 10-20 Mart tarihleri arasında düzenlenecek 24. Selanik Belgesel Festivalinde uzunu ve kısasıyla yer alan 77 Yunanistan yapımı filmden küçük bir seçki.
26 Şubat 2022
Murat Türker
Şehir içi bir yolculuk
Anadolu’daki dillerden ise Ubıhça, Mlahso ve Kapadokya Yunancası kayboldu; Lazca, Zazaca, Hemşince, Abhazca ve Hertevin dili gibi 18 dil tehlike altında. Anadiliyle kendini ifade etmenin önündeki engeller nasıl kalkacak? Anadilde eğitim için nasıl bir çözüm bulunacak? Her şeyden ötesi devletlerin baskıcı politikaları nasıl önlenecek?
26 Şubat 2022
Sercan Engerek
Ali Nesin / Dil tarih, Şirince ve mimarlık
Umarız bu alanda çalışanlar, söz konusu eksikliği giderme sorumluluğu duyanlar, DTCF üzerinden söylenilenleri, yazılanları bu yönüyle de dikkate almışlardır, alacaklardır.
26 Şubat 2022
Arif Şentek
HAYDE KİLİSEYE GİDİYORUZ, TİYATROYA
Gomidas’ı izlemek: Her hikâyede beni buldum
Yolcu Tiyatro’dan Fehmi Karaarslan, oyunculuğu ile sadece Gomidas’a hayat vermiyor aslında Gomidas’ın yaşadığı çağın tüm sosyal, politik, eşitsizlik yükünü de bugüne getiriyor, sahnenin ortasına bırakıyor.
26 Şubat 2022
Evrim Kepenek
1
...
46
47
48
49
50
...
57
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver