ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 36
Dünya haberleri, iyilik halimiz için neden önemli?
Toplumsal mücadeleler ve kazanımlar için gerekli olan umudu yaratmanın yolu, haberlerden kaçınmaktan değil, ekonomik ve siyasi güçlerin nasıl işlediğini anlamaktan geçiyor.
19 Kasım 2022
Selay Dalaklı
SANATÇI SÜMEYRA ÇAKIR’IN HAYATI
Serçelerin Süvarisi: Kahreden bir umut
Müzisyen Sümeyra Çakır’ın sürgünde geçen yaşamı ilk defa Türkiye'de tiyatro sahnesinde. Oyunun yazarı ve yönetmeni Müjdat Albak ve oyuncusu Tülay Yongacı, "Serçelerin Süvarisi"ni anlattı: "Dünyaya oyun sahnesinden umut dolu bir mektup."
19 Kasım 2022
Evrim Kepenek
HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU / KOĞUŞTAN HÜCRELERE
“Yargı 22 yıldır operasyonun ardındaki iradeyi koruyor”
Avukat Güçlü Sevimli, “‘Hayata Dönüş’ bizatihi devlet operasyonu olduğu için yargılamalar, iktidardaki güçlere, değişen siyasi ortama ve dönemlere bakılmaksızın aynı mahiyet ve kapsamda devam etti” diyor.
19 Kasım 2022
Ayça Söylemez
İçimizdeki yabana dair bir film
Kadın, annelik ve mültecilik hallerinin tümüne dair bir 'hâl' filmi Yaban. Filmin yönetmeni ve senaristi Tareq Daoud, "Bu film benim için bir katarsis, bir arınma süreci. Ruhumun en karanlık noktaları var bu evrensel hikayede" diyor.
19 Kasım 2022
Şadiye Dönümcü
IDFA’dan favori belgeseller
2022 Amsterdam Uluslararası Belgesel Festivali'nde sevdiğim belgesellerden bazıları…
19 Kasım 2022
Murat Türker
Süryani kültürünün temel karakteristiği
Süryani kültüründe; kibirlenmek, insanları negatif amaçlar için sahiplenmek, baskı altında tutmak, sömürmek, istismar etmek, tahakküm altına almak diye bir şey yoktur. Sevgiyi, saygıyı, samimiyeti, dürüstlüğü, sadakati, tutarlılığı sağlıklı kılmak vardır.
19 Kasım 2022
Malfono Yusuf Beğtaş
GÖÇ HİKAYELERİ
İngiltere'ye göç eden Markirt: Umut, her zaman var
Üç yıldır Londra'da yaşayan Pelin Markirt, "Ruhum da kalbim de burada. Londra, beni çok besleyen bir şehir. Her zaman yazı yazıyordum. Burada kitabımı yazma ve basma imkânı buldum. Bu nedenle Londra, benim için çok özel bir konumda" diyor.
19 Kasım 2022
Rafşan Yağmur Çelik
Kenti kadınların gözüyle yazmak
Gönül Çatalcalı "Çöp" romanında, değişik coğrafya ve dil evreninden gelenleri aynı kentte buluşturur. Ancak, birbirinden uzak, kentin başka yüzlerinin insanlardır onlar. Nefret, yabancılaşma, korku ve ötekileştirme vardır.
19 Kasım 2022
Sevim Korkmaz Dinç
İÇ SES
Ne uğruna ölüyoruz?
Şehrin orta yerinde bir bomba patlıyor, bir katliam yaşanıyor. Görüntüleri izlerken kanımız çekiliyor, "bu nasıl bir felaket, ne kadar korkunç bir katliam" diyoruz, ölenlere rahmet, kalanlara sabır diliyoruz, sonra yemek yemeye devam ediyoruz...
19 Kasım 2022
Yeşim Özdemir
BİRLİKTEN AYRILIĞA / 1
Ekoloji mücadelesi ve çevre hareketi
Ekoloji mücadelesi parçalanmalara karşı ortaklaşmayı savunur. Mücadeleyi bölgelere göre ayrıştırmaz, öncelik-sonralık ilişkisine sokmaz. Kuzeydeki deniz güneydekinden, batıdaki orman doğudakinden daha değerli değildir.
19 Kasım 2022
Hakan Yurdanur
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜLHANE’DEN GEZİ’YE… YILDIZ’DAN BEŞTEPE’YE…
Demokrasiye bir ilgi
Gülhane'den bu yana retoriğin ötesine geçebilen bir demokrasi deneyimi yaşadığımız günleri toplasak geride bıraktığımız 183 yılın ne kadarında uygar bir demokraside nefes aldık?
19 Kasım 2022
Metin V. Bayrak
İhsan Fikret Biçici’yi şiirle, ödülle anmak
Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır Şubesi İhsan Biçici adına ödüllü bir şiir yarışması düzenledi. 18 Kasım günü kentin kadim mekânlarından Mardinkapı'daki Keçi Burcu'nda ödül kazananlara ödülleri verildi.
19 Kasım 2022
Şeyhmus Diken
ANADOLU KÜLTÜR 20 YAŞINDA
104 kente yayılan, binlerce insana dokunan bir serüven
Beş yıldır hapiste olan iş insanı ve sivil toplum çalışanı Osman Kavala’nın kurucuları arasında yer aldığı Anadolu Kültür, bu yıl 20. yaşını kutluyor.
19 Kasım 2022
Tuğçe Yılmaz
TÜRKAN ELÇİ'DEN: MAVİ KARGA
Dayanışma güzelleştirir
Edebiyatın kolları uzundur, dili çeşitlidir. İstenildiği kadar yasaklansın bir yolunu bulup anlatmayı becerir.
12 Kasım 2022
Hüseyin Bul
Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
Filmi güçlü kılan asıl etmen, filmin Erich Maria Remarqoue’in Birinci Dünya Savaşı’nda Alman-Fransız cephesini konu aldığı aynı adlı eserinden uyarlanmasıdır. Yazarın kendisi de 18 yaşında bu savaşa katılmak zorunda kalır, birkaç defa da yaralanır.
12 Kasım 2022
Hüseyin Şengül
Hükümetin yeni hedefi meslek kuruluşları
Baro, TMMOB ve TTB’nin açıklamalarının içeriği ve talepleriyle hükümetin yaklaşım ve tehdit dili birlikte değerlendirildiğinde demokratik düzen ve hukuk yanlıları ile karşıtlarının kim olduğu, nerede durduğu açıkça anlaşılıyor.
12 Kasım 2022
Mehmet Kaya
Dostum Sven Wollter
Dünyanın neresinde olursa olsun bütün ezilen halkların mücadelesine sahip çıkan; halkçı, sosyalist örgütlenmeleri destekleyen bir komünist, kendi ülkesinde de işçi sınıfından yana bir devrimciydi.
12 Kasım 2022
Sebüktay Kaan
DİRLİK DÜZENLİK, KÖKSÜZ, ANA YURDU, CİCİ
Sinemanın cinsiyeti: Babalar, kırılmış küskün erkek çocukları
Doç. Dr. Gül Yaşartürk’un 12 filmi eşitlik üzerinden irdelediği, “Sinema ve Toplumsal Cinsiyet: Türk Sinemasında Ev, Emek, Cinsiyet ve İktidar İlişkileri” kitabı, başvuru kaynağı olarak araştırmacıların ve konunun ilgilileri açısından tam bir başvuru kaynağı.
12 Kasım 2022
Evrim Kepenek
Vekillik etiği üzerine
Sol partiler parlamentoda elbette çok haklı olarak gurur duydukları “özgün” muhaliflikleriyle ispatı vücut için kendi sol kimlikleri ve örgütlülükleri ile seçime girmeliler.
12 Kasım 2022
Şeyhmus Diken
“Erkekliğe Dair” belgeseller IDFA’da
Sorgulanmasına bile gerek görülmeyen muhtelif erkeklik halleri 21 belgeselle masaya yatırılıyor.
12 Kasım 2022
Murat Türker
Safları sıklaştıralım
“Kendini sev”, “kendini gerçekleştir”, “kendini affet” benzeri bir ton çözüm ve strateji dayatılıyor insanlara, gel gör ki “Bir arkadaşını ara, bir çay koysun, iki lafın belini kırın, iyi gelir” diyen yok.
12 Kasım 2022
Aygün Atilla
“Benim Meksikam” hangisi?
Benim Meksikam’ı özgün kılan en önemli yanı, yazarın mimariden tarihe; gündelik yaşamdan politikaya uzanan yaratı alanlarını gezerken aralarında kurduğu ilişkinin geziyi, dolayısıyla kitabı nasıl zenginleştirdiğini göstermesi.
12 Kasım 2022
Tülin Tankut
“Dünyanın Çivisi”
Herkes Sümeyra abla gibi olmak istiyordu. Ama Sümeyra abla kendi olmaya o kadar istekli değil gibiydi. Çünkü hep ağlıyordu, içine içine…
12 Kasım 2022
Yeşim Özdemir
BİR SERGİ
Sonlu bir varoluş, güçlü bir kırılganlık ya da mayıs sinekleri
Sanatçı Edith Roux’nun “Les passant.e.s” (Yoldan geçenler) isimli video yerleştirme çalışması geçicilik ve sonluluk temalarını çevre ve toplumsal cinsiyet konuları üzerinden ele alıyor. Sonunda ise ortaya kimlik ve feminist sonrası bir eser çıkıyor.
12 Kasım 2022
Selay Dalaklı
Ölü kokusu
Mustafa Orman'ın "Annem Gittiğinden Beri Çiçek Ekmiyoruz Bahçeye" rotasını kaybedenlerin romanı.
5 Kasım 2022
Hüseyin Bul
Dejavu: Suat Derviş’in hayatının duraklarında bir roman
Gazeteci- Yazar Suat Derviş’in hayatının duraklarında, soluklandığımız kitap, sakin dili ile hakikat ve hayal arasında çok ince bir çizgide duruyor. Eğer ki okur, bu ince çizgiye kapılıp gitmeyi başarırsa, çok yönlü iki roman kahramanıyla karşılaşıyor.
5 Kasım 2022
Evrim Kepenek
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Brezilya: Galibiyet, “şans”, Pirus zaferi?
Lula dönemi de dahil Amazon Ormanları'nın insan eliyle uğratıldığı yıkım bir hayli fazla. Bolsonaro iktidarında bu geri gidilemez bir noktaya kadar bile ilerlemiş olabilir. İşte burada bütün dünyayı doğrudan ilgilendiren bir konuda Lula bir "şans" olarak karşımıza çıkıyor: Amazonların kurtarılması.
5 Kasım 2022
Aykan Sever
Tabuttan bavula "karayazı"...
Gavur Mahallesi sergisi Güneştekin'in ifadesine göre "2012'de başlayan hafıza ve yüzleşme sergilerinin en kapsamlı ve en görkemlisi."
5 Kasım 2022
Şeyhmus Diken
HAYAT ÖLÜM AŞK ADALET SERGİSİ
Hak ve adalet arayışına saygı/selam duruşu
Sergiden çıkarken, Akdeniz Heykeline teşekkür etmeyi unutmadım. İstiklal Caddesi'nin kalabalığına karıştığımda içimden tekrarlıyordum yine: adalet, aşk, ölüm, hayat sözcüklerini...
5 Kasım 2022
Şadiye Dönümcü
Suskunluk sarmalı
Acıklı bir ironi; Özcan kötülüğün hikâyesini, linçi anlattığı bir filmle "En İyi Yönetmen" ödülüne layık görülüyor ve aynı anda, aynı gecede bir linçe maruz kalıyor.
5 Kasım 2022
Yeşim Özdemir
Laura Poitras’ın dünyası IDFA’da
Amsterdam Uluslararası Belgesel Festivali’nin bu seneki onur konuğu, sözünü sakınmayan ödüllü belgesel yönetmeni Laura Poitras.
5 Kasım 2022
Murat Türker
İnsan olan beri gelsin
Nazım, Kavala, Demirtaş gibiler siyasetin örsünde dövülürken insani olanı büyüten bir yüreğe sahipler. Bundandır işte Kavala'nın önce annesini görmek istemesi ve Gezi'ye gidip ağaçları seyretmek istemesi.
5 Kasım 2022
Hüseyin Şengül
1
...
34
35
36
37
38
...
45
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver