ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 320
MİNE YILDIRIM değerlendirdi
İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Mücadelede Yargının Önemi
AİHM'in Bayram Duran kararında gözettiği amaç, yargı sisteminin, ileride benzer ihlalleri önlemek amacıyla "caydırıcı bir etken" olarak işlemesini sağlamak. Çünkü Duran'ı gözaltında öldüren polislerle ilgili yargı gerektiği gibi işlememişti.
10 Mayıs 2008
Mine Yıldırım_
ÜMİT KURT'un analizi
Orhan Miroğlu Vasıtasıyla Yeniden Kürt Sorunu Üzerine
Kürt meselesinin çözümü noktasında en büyük zaafın etnik milliyetçi Kürtler olduğu ortak kanısı nasıl azımsanmamalıysa; bu sorunun Kürt etno milliyetçiliği ve PKK ayaklarının yanında, bir de Türk milliyetçiliği ayağını da vurgulamak gerek.
10 Mayıs 2008
Ümit Kurt
KEREM KABADAYI yazdı
1 Mayıs'ta AKP'nin Korkudan Solmuş Neoliberal Yüzü Teşhir Oldu
AKP'nin sadece "türban" için özgürlük istediği iddiası, ne yazık ki 1 Mayıs'ta yaşanan vahşeti topluma açıklamakta yetersiz kalan bir saptama. AKP iktidarı, sermaye birikimi dışında neredeyse hiçbir şey için özgürlük istemiyor.
3 Mayıs 2008
Kerem Kabadayı
PAMUK YILDIZ'la söyleşi
"Mamak'ta ve Gözaltında Yaşadıklarım 'Hep Aklımda'"
Pamuk Yıldız, "O Hep Aklımda"yı anlatıyor: "Kitap, yaşadığım acıları paylaşmamı ve affedilir kılmamı sağlıyor." Çünkü Yıldız ve arkadaşları Mamak Cezaevinde sistematik olarak artan şiddete maruz kaldılar. Bu yüzden kitap aslında bir dertleşme...
3 Mayıs 2008
Gökçe Gündüç
FÜSUN ÖZBİLGEN yorumladı
Ergenekon'un Bir Numarasını Biliyoruz
Eğer otoriter ceberrut bir devlet ve bu devletin aygıtlarının tüm yaptıklarına kol kanat geren bir numaralı başbakanlarımız olmazsa, Ergenekon adı altında devlet içinde devlet gibi bir örgütlenme bir ay bile yaşayabilir mi sanıyorsunuz?
3 Mayıs 2008
Füsun Özbilgen
Yeliz KIZILARSLAN yazdı
James Joyce ve Eveline
Kutsal ve de mahrem içerisi olan evin, mahrumiyet alanına dönüştüğü bu öyküde; İngiliz egemenliğindeki İrlanda’nın politik alandaki yokluğu ve yoksunluğu, geri dönemeyen özne Eveline’nin kusurlu kadın imgesinde sembolize edilir.
3 Mayıs 2008
Yeliz Kızılarslan
SEMA TOPBAŞ yazdı
Kitle İletişim Araçlarının Söylem Biçiminde Kadının Yeri
Kimlikler, kendilerini öteki olan üzerinden tarif etmeye çalışırken olumsuz veya olumlu ön eklerini de beraberinde taşıyor. Kadının "erkek olmayan" biçiminde algılanması gibi... Hak haberciliği de, bu karşıtlıklar meselesini, dengelemeye çalışıyor.
3 Mayıs 2008
Sema Topbaş
DR. BAYKAL'la söyleşi
İşkencenin Utancı, Mücadelenin Gururu
TİHV'in hazırladığı kaynak kitap, İşkence Atlası'nın yazarlarından Dr. Baykal, son yıllarda şiddetin yine eskisi gibi pervasızca kullanıldığını söyledi. Çünkü işkenceciler cezasız kalıyor. Ama onlarla mücadele eden yüzlerce insan var.
3 Mayıs 2008
Erhan Üstündağ
AZAT GÜNDOĞAN'ı analizi
Şimdi ve Burada: Şehirleri Geri Almak, An(ı)lara Sahip Çıkmak
Şehir, sadece kapitalizmin mağarası, bizleri topluca kapattığı bir kafes değil, umudun, dayanışmanın da mekanı. Dolayısıyla şehre olan hakkımızı talep etmeli ve şehrimizi, tüm an(ı)larıyla geri almalıyız, coplara, biber gazına inat.
3 Mayıs 2008
Azat Gündoğan
ERTUĞRUL GÜRCAN'ın yorumu
1 Mayıs’taki Şiddetin Düşündürdükleri
AİHM'e 1 Mayıs'la ilgili bir dava açıldığı taktirde mahkemeden ağır ifadelerle bezenmiş bir karar çıkacak. Çünkü insan hakları hukuku ve demokratik siyasal oyunun kuralları çiğnendi. İhlaller, AKP'nin kapatma davasından sonraki paniğine bağlanabilir.
3 Mayıs 2008
Ertuğrul Cenk Gürcan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ŞEYHMUS DİKEN anlatıyor
O İşçi Sınıfına da Düşman
Yakama kızıl bir rozet gül iliştirip Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda 1 Mayıs nedeniyle basın açıklaması yapacak emekçilerin arasına karıştım. 32 yıl arayla katıldığım ikinci 1 Mayıs oldu, 2008'in 1 Mayıs'ı.
3 Mayıs 2008
Şeyhmus Diken
KETENCOĞLU'nun "İzmir Hatırası"
Uçun Kuşlar Uçun "Cavır İzmir"e Doğru
Ketencoğlu eski İzmir'in zengin ve karmaşık müzik geleneğini bizlere bütünlüklü olarak sunma amacıyla yola çıktığını söylüyor. Albümdeki ezgiler insana daha ilk dinleyişinde tanıdık geliyor. Söz müziğin ve yollar sizin olsun.
3 Mayıs 2008
Şadiye Dönümcü
MUSTAFA SÜTLAŞ'la gezerken-37
Ülkemizde Yaşanan "Vatandaşlık Halleri"
"Düzene muhalif" ya da iktidara uzak, dışında olanların kurduğu örgütlerin başlarına nelerin geldiğini öğrenmek isterseniz "Vatandaşlık Halleri"ni izlemelisiniz. Mahçupyan, filmin, sorunları sosyolojik bir boyutta ele aldığını söylüyor...
3 Mayıs 2008
Mustafa Sütlaş
DERYA ERDEM'in yorumu
Türkiye'nin Batılılaşma / Modernleşme Krizi
Türkiye, Kemalist modernleşme projesinin yarattığı açmazlarla başedemiyor. Geleneksel ulusalcı söylemlerin dolaşımda olduğu, geleneğin rasyonelleştirildiği, Türkiye'de mevcut yapıyı "yarı-modern" olarak tanımlamak mümkün.
3 Mayıs 2008
Derya Erdem
HAMZA AKTAN'ın yorumu
Cüneyt'in Kürt Meselesi
İnsanlar yaşadıklarıyla, gördükleri, duyduklarıyla vardır. Cüneyt de bunlarla var olacak. Kolu gibi kalbi de kırık bir "vatandaş" olacak.
26 Nisan 2008
Hamza Aktan
AYDAN ÜSTKANAT yazdı
"Bir Köpek Sahibi Olmak Benim de Hakkım Değil mi?"
Etrafımda bu soruyu soran o kadar çok çocuk var ki... Ne olursa olsun herhagi bir hayvanı eve sokmak istemeyen ebeveynler! küçücük bir hatirlatma; çocuğunuzun bu günlerine asla geri dönemeyeceğini biliyorsunuz değil mi?
26 Nisan 2008
Aydan Üstkanat
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Türkiye Edebiyatının Yenilikçi Yazarı Leyla Erbil'le Yeniden
Toplumca tabu kabul edilen ve Türkiye edebiyatında daha önce ele alınmamış, konuları romanlarında işleyen Erbil, bu yüzden baskı gruplarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Yazarın tüm kitapları yeniden Kanat Yayınları'nda.
26 Nisan 2008
Yeliz Kızılarslan
ÜMİT ŞAHİN yazdı
Ç.E.R.N.O.B.İ.L +22
Ç: Çaresizlik, E: Enkaz, R: Radyasyon, N: Nükleer, O: Olkiluoto, B: Boşaltma, İ: İtfayeciler, L: Lobi. 26 Nisan 2008. Çernobil’in üzerinden 22 yıl geçti. İnsanlar hâlâ kanser oluyor, hâlâ ölüyor. Yeni Çernobillere izin verecek miyiz?
26 Nisan 2008
Ümit Şahin
Bolu Devrimci Proleter Gençlik
"Köyün Çiti Dışına Çıkmamış" Kadınların Mücadelesi...
Devletin ve kocasının baskısına uğrayan kadının sesini duyurmaya çalışması; kucağında bildirisi ile uyuyan emekçi kadının düşü; evde yemek yapmama "boykutu"nu düşünen kadın... bunlar son derece anlamlı... Bu işin peşini bırakmayacağız.
26 Nisan 2008
AYŞE HÜR derledi
"Devşirme" Marşlarla Milliyetçilik
Türklerin üç "milli marşı", Gençlik Marşı, İstiklal Marşı ve 10. Yıl Marşı'nın bestelerinin "gayri-milli" olduğu yolunda iddialar var. "Üsküdar'a gider iken..." ile başlayan türkünün ve Alpman'ın "Memleketim" şarkısının da müzikleri yerel değil.
26 Nisan 2008
Ayşe Hür
ŞEYHMUS DİKEN'den
"Ankara Kritercisi"ne Demokrasi Dersi
Tanrıkulu’nun, başbakanın üslupsuz tavrına karşılık geliştirdiği tavır; sözün bittiği yere şeddeli bir nokta koyma. İçeride kalan AKP'li vekiller Erdoğan'ın Tanrıkulu aleyhine laflarını dinlemeseydi muktedirlerin politik kararları başka türlü olurdu.
26 Nisan 2008
Şeyhmus Diken
Bawer ÇAKIR yazdı
1 Mayıııııs! 1 Mayıııııs! İşçinin, Emekçinin, Eşcinselin "DE" Bayramı
1 Mayıs sömürülen emeğin olduğu kadar görünmeyen emeğin de bayramı. Fabrikalarda, tekstil atölyelerinde, barlarda, evlerde, sokaklarda, devlet dairelerinde çalışan lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüelin de bayramı.
26 Nisan 2008
Bawer Çakır
ŞADİYE DÖNÜMCÜ yazdı
Salgın Bir Hastalık; O Büyülü Mutad Duygu...
"Kendini her şeyden ırak, mahrum yakaladın mı hiç" diye sordu. İçimden "Yaşadığın bu duygu bulaşıcı bir salgın hastalık. Tedavisi var gibi, yok gibi. Sebebin olsun sabahları uyanmak için" diye söylemek istediklerimi geçirirken salondan çıktı.
26 Nisan 2008
Şadiye Dönümcü
ÇİĞDEM KUDİAKİ'den deneme
"Egom Törpülendi" Veya "Boyumun Ölçüsünü Aldım"
"Ego", bir yaz günü "bana dağlardan kar taşıyın, kızak kayacağım" diyen kaprisli "id"le "sen asla kızak kayabilecek kadar becerikli değilsin" diyen bir "süperego" arasında kalmamışsa, dinlenmişse, törpülenmesine de gerek kalmaz.
26 Nisan 2008
Çiğdem Cordan Kudiaki
RAHİME SADAK değerlendirdi
Çocuğa Şiddetin "Gerekçe"lisi
Çocukların, bir dizi psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz bırakılmalarının kabul görebilecek ve anlaşılabilecek hiçbir bilimsel, pedagojik gerekçesi yok. Durumu ya da sonucu eğitsel gerekçelerle açıklamak mümkün değil.
26 Nisan 2008
Rahime Sadak
MUSTAFA SÜTLAŞ'la gezerken-36
AKP'ye Kitap Okuma Cezası Verelim
"Sağlık Politikası Reformu" adlı kitapta sağlık politikaları konusunda mutlaka bimek gereken doğrular yer alıyor. Gelin AKP'yi kapatmak yerine onlara bu kitabı okuma cezası verin. Onlara bu ülkenin insanlarının sağlığı adına bir şans daha...
26 Nisan 2008
Mustafa Sütlaş
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
NAYAT KARAKÖSE yazdı
"1915'te Neden Ölmedin?"
Bazı acıların tesellisi yoktur, aynen 1915'in veya 19 Ocak 2007'nin olamadığı gibi. Acı ne kadar siyahsa, teselli de bir o kadar karadır. Ama bazen siyah acıların, bir özür mesajıyla da olsa, gri birer tesellisi olabiliyor. Belki de bazen Sird'inki gibi geniş yürekler gerek gri teselliler yaratmak için. Sird'in yüreği geniş olmasa Göz'ü ikna edebilir miydi?
26 Nisan 2008
Nayat Karaköse
ŞEYHMUS DİKEN'den
"Haddini Aşan" Belediye Başkanlarının Yargılaması
Beraat kararı, Roj Tv’nin kabulü imasını taşıyacakmış gibi, tasarlanan cezai yaptırımın alt sınırı olan iki ay 15’er gün hapis cezası, para cezasına dönüştürülerek karar verildi. Elbette metni imzalayan tüm DTP'liler için. Karar hukuki değil siyasi.
19 Nisan 2008
Şeyhmus Diken
EMRAH ZIRAMAN değerlendirdi
Aysun Kayacı'ya Açık Mektup
Genel oy hakkını, tarihte işçi sınıfı mücadele ile kazandı. Yani Kayacı’nın "eşit" olarak vermek istemediği "oy hakkı" havadan inmedi. O "çobanın oyunun" arkasında İngiltere’de Çartistler’den başlayan, koca bir dünya işçi sınıfı tarihi var.
19 Nisan 2008
Doğan Emrah Zıraman
BASKIN ORAN'ın analizi
Ulusal Egemenlik ve Dış Müdahale: Nasıl Bilirsiniz?
Demokrasi zorla ihraç edilemez. "Ediyorum" diyen, emperyalizm yapıyordur. Ama az gelişmiş ülkede Batı’nın çağdaş değerlerini özümsemiş bir "ithalatçı" varsa, demokrasi ithal edilebilir. Egemenlik ve müdahale konusunda kafanızı karıştırabildim mi?
19 Nisan 2008
Baskın Oran
MUSTAFA SÜTLAŞ'la gezerken-35
Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları Sınır Tanımaz
"Avrupa Hasta Hakları Günü"nde ve İstanbul Tabip Odası seçimlerinde; sağlıklılık için elele vermek gerek. Sağlık alanındaki mücadeleye hekimleri merkez alan mücadele ne yazık ki "sağlık hakkı ve hasta hakları"nın varolmasını sağlamıyor.
19 Nisan 2008
Mustafa Sütlaş
YAVUZ KÖSE derledi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Nestlé'nin Pazarlama Stratejileri
Uygun pazarlama yöntemleri kullanmak ve sürekli yeni reklam araçları araştırmak Nestlé'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki ve genç cumhuriyetteki başarısının kilit sebepleri oldu.
19 Nisan 2008
Yavuz Köse
1
...
318
319
320
321
322
...
329
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver