ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 246
Gurbette Çalışan Yalnız Kadınlar
23'üncü Trieste Film Festivali'nin belgesel dalında birinciliği kazanan "Aleksandrinke" ve en az onun kadar birinciliği hak eden "Mama Illegal" çalışmak için ülkelerini terk etmek durumunda kalan kadınları konu alıyordu.
28 Ocak 2012
Rosalino Levantino
ANGELOPOULOS ANISINA
İnsan Ne Zaman Ölür Usta?
Angelopoulos'un sineması şiirlidir: Şiiri sevmeyen ve şiirin sevmediği insanlara kapalıdır bu sinema, çağın hızını bekleyenlere de... Sinemaya karşılaşmaya değil, kaçmaya gelenlere kapalıdır; "durup ince şeyleri anlamaya vakti olmayanlara" da...
28 Ocak 2012
Bülent Kale
IŞIL CİNMEN'İN SÖYLEŞİSİ
TV'nin Sesini Açın, Ülkü Giray Konuşuyor
Hak ettikleri gibi davranıyor sözcüklere, yalnızca ses tonuyla bile saygı uyandırıyor. Kısacası muhteşem konuşuyor. Ajansı ilk ondan dinlediniz. Ülkü Giray, TRT’nin ilk spikerlerinden ve en güzellerinden.
28 Ocak 2012
Işıl Cinmen
"İdeal" Kadını Kurgulamada Spor ve Beden Terbiyesi
1930-45 arasında Türkiye'de ulus devletin ideal vatandaşlarını kurgulama sürecinde bir araç olarak spor ve beden terbiyesi ile ideal kadının nasıl tasarlandığı şu alıntı ile özetlenebilir: "O yalnız ve yalnız güneşten, temiz havadan, tabiatın güzelliklerinden zevk alan sporcudur. Ta ana oluncaya kadar onunhayatı tabii ve sade bir surette geçer..."
28 Ocak 2012
Elif Çağlı
BENİM ÇOCUĞUM BELGESELİ
Onlar Ebeveyn Olmayı Yeniden Tanımlıyor
"Benim Çocuğum" belgeseli, homofobik ve transfobik bir toplumda ebeveyn, aile ve aktivist olmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlayan, cesur ve ilham verici yedi anne ve babanın hikayesini anlatıyor.
28 Ocak 2012
Çiçek Tahaoğlu
Televizyon Karşısında 44 Yıl
Televizyonun hayatımızın içine girmeye başladığı 70’li yıllardan sonra aile içi ilişkilerimiz, komşuluk ilişkilerimiz de değişmeye başladı. Birbirimizin ve ülkenin sorunlarından önce Sue Ellen’ın aşklarını, JR’ın kötülüklerini merak eder olmuştuk.
28 Ocak 2012
Özden Cankaya
Sanasaryan Han: Gaspın Ve Zulmün Dikilitaşı
Sansaryan Han olarak bilinen Sanasaryan Han'ın iki boyutu vardır: biri, binanın mülkiyetinin el değiştirmesi, devlete geçmesidir ki bu, 1915’te ve sonrasında nelerin yaşandığının hikâyesi; ikincisi ise, yakın siyasal tarihimizin despotik, işkenceli sorgu mekânı olarak kullanılması.
28 Ocak 2012
Hüseyin Şengül
AYŞENUR KOLİVAR İLE SÖYLEŞİ
Bahçeye Hanımeli Değdi
Karadeniz müziğinin sesi Ayşenur Kolivar, yıllarca topladığı kadın hikayelerini "Bahçeye Hanımeli" albümünde birçok dilde ama ille de kadın haliyle söylüyor.
28 Ocak 2012
Nilay Vardar
Siz Hangi Rengi Dilerdiniz?
İstanbul aşkı istemiş. Ankara, Bursa, Eskişehir, Antalya ve Adana da İstanbul'un aşk'ına evet deyip aşk kervanına müdahil olmuş. İzmir, para istemiş. Kürtler barış demiş ve griyi seçmiş.
28 Ocak 2012
Şeyhmus Diken
Bedenler, Hayatlar, Mahremiyetler
Neoliberalizm ve Mahremiyet'i okurken bize ait olduğundan şüpheye düşmeyeceğimiz mahrem yönlerimizin ne gibi kontrollere, gözetimlere ve müdahalelere açık olduğunu sorgularken buluyoruz kendimizi.
21 Ocak 2012
Günce Şıralı
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
BÜLENT KALE'DEN
Hakkari'den Bir Kış Masalı
Sabah "kör bir Tahir" evin önüne çıkmış; yüzünü yeniden doğan güne, esen rüzgara sabahın tatlı serinliğine sürmüş, şükretmiş. Bastonuna dayanmış, yüzünü dağlara verip tiz bir çığlık atmış. Üç dağdan, Cilo'dan, Sümbül'den ve Kandil'den üç farklı yankı gelmiş.
21 Ocak 2012
Bülent Kale
"düşünce ve ifade özgürlüğü" kimin için?
"düşünce ve ifade özgürlüğü" alanı bu işlevlerin kendi doğaları gereği, bu hakkı kullananın dışındaki kişilerin de varlığını ve onlarda doğuracağı sonuçları da dikkate almak zorundadır.
21 Ocak 2012
Mustafa Sütlaş
ANADOLU`DA KADININ KÜLTÜREL ŞİFRELERİ
Unutulan Anne Diline Yolculuk
Yıldız Cıbıroğlu'nun Anadolu`da Kadının Kültürel Şifreleri, dilin peşinde, kadın ve erkeğin arkaik belleğine doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Kadını hor gören, bastıran, ayıplayan bu anlayışın köklerini anlatıyor.
21 Ocak 2012
Perihan Kurtoğlu
24 OCAK KARARLARI
80 Darbesine Giden Yol
Ebru Deniz Ozan Gülme Sırası Bizde adlı kitabında, 12 Eylül'e giden süreçte yaşanan ekonomik krizi tüm boyutlarıyla anlatıyor, sınıf ilişkilerine bakıyor ve sermaye sınıfının darbede oynadığı role dair saptamalarda bulunuyor. Kitapta bu sürecin önemli ayaklarından biri olan 24 Ocak Kararları da ele alınıyor.
21 Ocak 2012
İki Haber Bir Yorum
Biri İtalya'dan geldi haberin, diğeri Türkiye'den; ikisi de ayrımcılık yapıldığını gösteren örneklerdi. İkisi de aynı şeyi düşündürttü. Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarındaki her türlü ayrımcılığı içeren konuların çıkartılması için hemen harekete geçmeli.
21 Ocak 2012
Sami Evren
Letfer Küçükandonyadis
Herkes Kadar Yunan, Herkes Kadar Türk
Paranın egemenliğine karşı spor ruhunun simgesiydi Lefter. Yerel yaşayan ama evrensel düşünen bir dehaydı. Özellikle futbol çevresinde kemikleşmiş ırkçı reflekslere karşı karşılıksız bir kardeşlik direnişi gösterdi. Ötekileşmedi, ötekileştirmedi.
21 Ocak 2012
A. Rıza Islam Bircan
Yap+Ye=Mutlu Ol!
"Yap+Ye=Mutlu Ol!" adlı yemek kitabında Aydan Üskanat, " Fransız mutfağının üç sırrı vardır: tereyağı, tereyağı ve tereyağı! Benim mutfağımın vazgeçilmezi ise doğanın vazgeçilmezi zeytinyağıdır" diyor.
21 Ocak 2012
İÇİNDE YAŞADIĞIM DERİ
Aşkınla Delirdim
Tutkulu ve meraklı yaratık olarak insan kendi sonluluğunu kabul edemediğinde ve bunun bunaltısı ve hazzıyla baş başa ve iç içe olduğunda yaratıcılığın yollarında gezinmekten başka çıkar yol bulamaz, genelde... Almodóvar'ın İçinde Yaşadığım Deri filmi cinsel kimlik dönüşümü ve beden gibi Almodovar izleyicilerinin tanıdık konularını işliyor.
21 Ocak 2012
Nilgün Tutal Cheviron
Sınıfın Soluk Resmi
Kelime dağarcığımızdan çıkarılmaya çalışılan sınıf ilişkileri üzerine yapılan çalışmalar gittikçe azalıyor. Yine de bu duruma direnenler var. Aslı Güneş, Tül Akbal ve Nedim Süalp'in derlediği "Sınıf İlişkileri / Sureti Soldurulmuş Bir Resim mi?" adlı kitap bunlardan biri.
21 Ocak 2012
Hülya Osmanağaoğlu
DİNK İÇİN SOKAKTAYDIK
Beş Dakikada Büyük Yürüyüş
Bandista'dan "İnkarın Şarkısı" ile 19 Ocak 2012.
21 Ocak 2012
Hafıza Fotoğraflarla Tazelenince
Eski Diyarbakır'da Kültürel Çeşitlilik sergisi büyük bir zenginlik ve muhteşem bir tabloyu gösteriyor. Tablo demek gerek, çünkü bütün fotoğrafları bir araya getirdiğinizde eksikliği yaralayacak bir büyük tablonun tamamlayıcısı oluyor fotoğraf karelerine yansıyanlar.
21 Ocak 2012
Şeyhmus Diken
Benim Başım Sağolsun!
Unutkan mıyız? Umursamaz mıyız? Sabırlı mıyız? Tatminkar mıyız? Suskun muyuz? Korkak mıyız? İtaatkar mıyız? Sus pus muyuz? Yoksa, yoksa biz "başım sağolsun"cu muyuz?
21 Ocak 2012
Sultan Komut
Arkadaşları Hrant'ı Anlattı
Tuba Çandar'ın kitabında Adalet Ağaoğlu'nun "İşte solcu insan", Jean Keheyan'ın "Olağanüstü bir rehber", Ragıp Zarakolu'nun "Hiç unutmadığım", Şafak Pavey'in "Masal babam", Yervant Dink'in "Dikine dikine meydan okudu" sözleriyle anlatmışlardı Hrant Dink'i.
14 Ocak 2012
beş yıl oldu
"soykırım"ı doğru anlamak
soykırım bence bir toplumun ya da topluluğun fiziksel yok edilmesiyle sınırlı değildir. onun varlığının işaretlerini, dilini, inançlarını, kültürünü ve ürettiklerini ortadan kaldırmak da soykırımdır.
14 Ocak 2012
Mustafa Sütlaş
Kör Kadın'ın Terazisi!
Bir, iki, üç ve dördü anlaşılır da, beş kez çalan çan neye delalet emekte ola ki acep!
14 Ocak 2012
Şeyhmus Diken
NEŞE ÖZGEN YAZDI
Kaçakçılığın ve Sınırın Öyküsü
Yasak olduğu halde zaman zaman devlet izniyle geçen mallar; izinli ve yasal olduğu halde geçemeyen insanlar; ne yasak ne de izinli olan ama yine de bir statüsü bulunan şey'ler...
14 Ocak 2012
Neşe Özgen
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Lazcanın Yaşam Mücadelesi
Cumhuriyet ve çay tarımı öncesi kendi hâlinde ve kapalı bir halk olan Lazlar için hayat Lazistan'da Lazca akıyordu. Sonra Lazca gereksiz görülen ve unutturulan bir dil haline geldi,dili yaşatma mücadelesi ise geç başladı.
14 Ocak 2012
Ismail Güney Yılmaz
SARP KÜRKÇÜ'DEN
Fulya Sahnesi ve SALT Beyoğlu
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin iki sahnesi Fulya Sahnesi ve Süreyya Operası ile SALT Beyoğlu mimari yaklaşımlarıyla önemli mesajlar veriyor. Negatif ve posiitif değerlendirmeler ne yana düşüyor?
14 Ocak 2012
Sarp Kürkçü
İzmir'in "Tenekeli Mahalle"si
Kitap çalışması öncesinde benim için Ege Mahallesi'ydi orası. Sonrasındaysa "Bizim Mahalle" oldu. Şimdilerde fırsat buldukça yol düşürüp, kahvehane müdavimlerine bir çay içimlik de olsa hal hatır sormayı, sokak aralarında dolaşıp, çamaşır asan ya da kapı önlerini süpüren kadınlarla iki lafın boynunu bükmeyi seviyorum.
14 Ocak 2012
Handan Koç
ESKİ BADEMLİ TEHLİKEDE
Gökçeada’nın Yardım Çığlıkları!
Gökçeada’daki Bademli Köyü’nde mühürlemeye rağmen devam eden çok katlı otel inşaatıyla ilgili köy sakinleri bianet'e mektup yazdı, "taşların her birinin hikâyesinin olduğu yurt"larını anlattılar.
14 Ocak 2012
Bademli Köyü Sakinleri
BİROL TOPALOĞLU'YLA
Kıyı Boyu Karadeniz'den Türküler
Altıncı albümü "Kıyı Boyu Karadeniz"de Gürcüce, Hemşince, Rumca, Lazca ve Türkçe türküler seslendiren Birol Topaloğlu "Yok edilmeye çalışılan bir kültürün ürünüyüm, bu müzikle var olma çabası birilerini rahatsız etti aslında. Kapıdan giremedik, ama bacadan küt diye düştük" diyor.
14 Ocak 2012
Uğur Biryol
HRANT DİNK
Kırık Kalpler Tamircisi
Sabah geç bir saatti ama uyuyordum. Arkadaşım içeriden koşarak gelip “Kalk! Hrant Dink öldürülmüş!” dedi. Kalkamadım.
14 Ocak 2012
Işıl Cinmen
1
...
244
245
246
247
248
...
255
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver