ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 236
Kadın Kral Peggy
Peggielene Bartels Gana’daki Otuam köyüne kral olmak için aday gösterildiği zaman, Washington D.C’de sekreter olarak çalışıyordu. “Kral Peggy” şimdi toplumun ilk kadın hükümdarı olmanın nasıl bir şey olduğunu öğreniyor.
14 Temmuz 2012
KENAN TEKEŞ YAZDI
Lansky - Mafyanın Anatomisi
Mafya örgütlenmesi sinemanın en sık anlattığı öykülerden biri. 1950 ve 60'ların mafya liderlerinden Meyer Lansky'nin hayat öyküsünü anlatan "Lansky" bunlardan biri.
14 Temmuz 2012
Kenan Tekeş
Herkesin Anlayacağı Dille Higgs Bozonu
Higgs Bozonunu, bir oda içerisindeki insanlar arasında yayılan dedikodu sonucunda tüm insanların küçük bir alanda toplanması ve diğer alanların boş bir hale gelmesi gibi anlatabiliriz.
14 Temmuz 2012
Samet Akten
ANTONY HEGARTY İSTANBUL'DAYDI
Biliyor musun ki Konuşmak Şarkı Söylemektir?
Antony Hegarty'nin Filarmonia İstanbul orkestrasıyla verdiği konserinden çıkanlar, hem konuşulanları hem de müziği sindirmeye çalışarak düşünüyorlar. Başka dünyalar mümkün diyoruz ya; o dünyanın nasıl oluşturulabileceğine dair yeni tohumlar atılmış zihinlerine; müzik bunu sağlar değil mi?
14 Temmuz 2012
Gözde Kazaz
Güvercin Dökümü
Diyarbakır'da güvercin kültürü çok eskiye dayanıyor. Sadece Diyarbakır'a özgü yerli güvercin ırklarının 600 yıllık geçmişi olduğu söyleniyor.
14 Temmuz 2012
Mehmet Bektaş,Dündar Uğurlu
HÜSEYİN ŞENGÜL'DEN
Stalin Filmindeki Stalin
Stalin filmi üzerinden bir Stalin savunusu veya eleştirisi getirilebilir, ama buradan hareketle bir sosyalizm eleştirisi veya savunusu inşa edilmeye kalkıldığında, konu çarpıtılmaya müsait hale gelir ve gerçek yeterince açıklanamaz.
14 Temmuz 2012
Hüseyin Şengül
SİNEMA
Renkli Yaşam Savaşı
13 Temmuz’da vizyona giren La Guerre Est Declarée gerçek bir olaydan yola çıkarak, bir çiftin küçük çocuklarının beyninde oluşan tümöre karşı ilan edilen savaştan bahsediyor. Fakat bu zorlu ve acıklı süreç sizi korkutmasın: Donzelli'nin enerjik doğası, tempolu filmde karamsarlığa yer bırakmıyor.
14 Temmuz 2012
Murat Türker
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Yaşar Kemal Çağırınca!
Yaşar Kemal’in sesi “onur da ağlar” diyerek haykıran bu coğrafyanın bir başka evladı Ahmed Arif’in dizesiyle bir içses’tir. Her ölüme, yıkıma, acıya yüreği yanan bir içses… Ve şimdi çıkmış bir kez daha söylüyor: “Demokrasi Kürt Sorunundan geçer. Gerisi ağzın(ız)la kuş tutsan(ız) iflah olmazsın(ız)…”
14 Temmuz 2012
Şeyhmus Diken
Adalar: İki Halkın Kucaklaşması
Bozcada’nın ve Gökçeada’nın ayrı dokuları, ayrı tatları var; ortak özellikleri ise Rum ve Türk yerleşimleri. Adaların belki de en güzel özelliği bu iki halkın birbiriyle kesişmesi, deyim yerindeyse kucaklaşması.
14 Temmuz 2012
Sultan Komut
Hüseyin Aykol'un Kaleminden "Aykırı Kadınlar"
Hüseyin Aykol, yeni kitabında Türkiye’nin “Aykırı Kadınları”nın mücadele dolu yaşamlarını anlatıyor.
14 Temmuz 2012
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yeni Moda Eczanesi 110 yaşında!
İstanbul'un en eski eczanelerinden Yeni Moda Eczanesi bu yıl 110. yaşını kutluyor. İstanbul Eczacı Odası'nın eski başkanlarından Ecz. Melih Ziya Sezer'in eczanesini Selçuk Özdil fotoğraflarla belgeledi.
14 Temmuz 2012
Burcu Günüşen
MEÇHUL ÖĞRENCİ POSTASI
Azime Şahin: Suçortağım Ters Lale
Hakkımdaki delillerden en ilginci üzerimdeki bir fotoğraf için yaptıkları değerlendirme: “Bayan terör örgütü mensuplarının ters lale ile çekilmiş birçok fotoğrafları görülmüştür. Ters laleyi sanki kendilerinin simgesi olarak kullanmışlardır.”
14 Temmuz 2012
Azime Şahin
Şadiye Dönümcü'yle Son Kitabı Üzerine
kırılmadan, kurumadan!
"tüm insan hakları tam anlamıyla hayata geçirildiğinde ayrıca çocuk, kadın, özürlü, yaşlı hatta yaya haklarından söz edilmesine gerek kalmayacaktır..."
14 Temmuz 2012
Mustafa Sütlaş
"AYKIRI KADINLAR"DAN
Kadınlar Dünyası'nda Bir Saraylı
Nuriye Mevlan, Türkiye’nin ilk feminist kadınlarındandı. Kurucusu olduğu “Kadınlar Dünyası” dergisi, 1913’ten 1921’e "Kadınların hak ve hukuku tanınmadıkça erkek yazılarına yer verilmeyeceği ilkesi"yle yayın yaptı.
14 Temmuz 2012
Gerçeklikteki Kara Bir Delik
Robert Duvall'in Stalin'i canlandırdığı film, Hollywood'un tornasından geçmiş. Seyirci için filmde anlatılanlar "gerçek" olarak görülebilir. Ama bu gerçeklik Slavoj Zizek'in deyimiyle "gerçeklikteki kara bir delik" gibi durur.
7 Temmuz 2012
Kenan Tekeş
Selim Bakaç ve Zekayi Bakar, Vixit...
"Selim yetmişli yılların Dîyarbekir'inde gençliğini Kürt siyasi mücadelesine adamış, inançlı ve kararlı bir devrimci. Zekayi Bakar, 68 kuşağının devrimci sıra neferlerinden biri olarak inandığı sosyalist değerler doğrultusunda hayata bakan ve yaşayan bir şahsiyetti."
7 Temmuz 2012
Şeyhmus Diken
GÖNÜL İLHAN'DAN
İnsanları Yakarak Öldürmek
8 Temmuz 1969'da Kayseri'de Alemdar Sineması'nda TÖS Genel Kurulu için toplanan öğretmenlere tekbir getirerek saldırıya geçti taşlı sopalı karanlık adamlar...
7 Temmuz 2012
Gönül İlhan
MURAT TÜRKER YAZDI
Marmara Adası'nın Dünü, Bugünü
Farklı iklim koşullarına dayanıklı oldukları bilinse de, Marmara'nın uğultulu tepelerine dikilmiş ceviz fidanlarının çetin iklime direnebilmesi kuşkulu. Bu arada geniş arazilere teller çekiliyor, adanın hayvancılık sektörü daraltılıyor...
7 Temmuz 2012
Murat Türker
İSMAİL GÜNEY YILMAZ'DAN
Kürt Sorununda Cam Yarıldı
Kürt sorunu her onurlu ulusun hak ettiği gibi gelişkin bir politik çözüme ihtiyaç duymaktadır. Oslo ve Zana-Erdoğan görüşmeleri de bu politik çözüm ihtiyacı bağlamında ele alınıp değerlendirilmeli.
7 Temmuz 2012
Ismail Güney Yılmaz
İbret, Adalet, Trajedi
Seyirci, Rocky'nin veya patrona rest çeken Veysel ustanın kahramanca mücadelesiyle övünç duyar. Oysa Brecht, Rocky'yi semt mafyacıklarının fedailiğini yapmak zorunda bırakan, patronu tehdit ederken bile Veysel ustaya ceketini ilikleten dünyayı anlatmak ister.
7 Temmuz 2012
Bilge Terzioğlu
kemeutopyalılar yazarı atalay girgin İle söyleşi
bildiğiniz bir yere hayali bir yolculuk
her insan, tek tek bireyleri aşıp topluma sirayet etmeye başlamış olan bu "korku ve kaygı"dan, bunlarla ilgili düşünsel algı ve beklentiden rahatsızlık duymalı...
7 Temmuz 2012
Mustafa Sütlaş
SARP KÜRKÇÜ'DEN
Sanal Dünyayı Gerçeğine Tercih Etmek
Sosyal ağların hayatımızda kök salmasına izin verdik. Fiziksel sınırlarımızın ötesinde bir dünya vaad etti bize, vaatlerini yerine getirdi de. Günlerimizi fiziksel temasın yanı sıra çevirimiçi dokunuşlarla da geçirmeye başladık.
7 Temmuz 2012
Sarp Kürkçü
AKIN EVREN YAZDI
Tek Kişilik Dev Dergi: Met Üst
Yalnızca "cuç ve seza" yazısını okumak için bile bulup alın bu dergiyi. Bir "kipat" bir çocuğu nasıl sarsarak değiştirir, dönüştürür ve ruhuna bedenine işlermiş görün! Babalar ve Oğullar'ın bir başka sayfasını çevirin hem de...
7 Temmuz 2012
Akın Evren
Tanrı Parçacığı mı Dediniz?
Parçacığa adını veren fizikçi Higgs, kendisinin inançlı bir insan olmadığını ve 'terminolojinin böyle yanlış kullanılmasının, bazı insanları gücendirebileceğini düşündüğünü' söylemişti. Gerçekten de konunun Tanrıyla, inanışlarla, dinlerle aslında hiçbir ilişkisi yok.
7 Temmuz 2012
Barış Gönülşen
2012 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI
Milli Marşı Bağırarak Söyleyen Kazanır!
2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ardından Almanya'da göçmen oyuncuların milli marşı okumamasını başarısızlığın nedeni olarak gösteren yorumlar yapıldı. Haykırarak milli marş söylemek sporda başarının anahtarı olabilir mi?
7 Temmuz 2012
Haluk Kalafat
1947'DEN BİR RÖPORTAJ
Polislikten Dolmakalem Tamirciliğine
Kimlerin kalemleri çabuk bozulur? - Çöpçü ve küfecide de dolmakalem - Kalemin çabuk, bozulmaması için ne yapmak lâzım? - Polislikteki 47 lira maaş nerede 300 lira nerede?.. - İşin sır tarafı - Karı koca arasında iş beraberliği...
7 Temmuz 2012
Cemalettin Bildik
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
bianet'te stajyer olmak
Benim Stajım Benim Kararım
Gazeteci bir babanın kızı, babasını biraz daha iyi anladı. Evde oturduğu günler neden huzursuzlaşıyor, neden durmadan bir yerlere gitmek istiyor işte onu öğrendi; zira hasta olup ofise gelmediği günlerde bile gördüğü güzel bir haberi derlemeden duramaz olmuştu.
7 Temmuz 2012
Ece Koçak
DELİLİK, SİYASET VE TOPLUM
Toptaşı Bimarhanesi (1873-1927)
Kimindi bu Toptaşı Bimarhanesi; devletin mi, İstanbul halkının mı, taşralıların mı, Müslümanların mı, gayrimüslimlerin mi? Çok geniş bir coğrafya ve kültürel, dinsel farklılıkları ile birlikte yönetsel olarak bir imparatorluk başkentinde yer alışıyla Toptaşı'nın "emperyal bir tımarhane" olduğu söylenebilir.
30 Haziran 2012
Fatih Artvinli
IŞIL CİNMEN'DEN
Veda Yazısı
Bu mektup ani bir sonla bianet’te başlayan bir yılımın özeti. Bir sonraki sayfaya geçmeden önce bianet ve bianet’çiler hakkında söylemem gerekenler var.
30 Haziran 2012
Işıl Cinmen
sosyal haklar mücadelesi değişimin yeni motoru olabilir mi?
sosyal haklar derneği'nin 2006'dan bu yana sürdürdüğü sosyal haklar ihlâlleri izleme raporlarının 2011'i irdeleyen sonuncusu yayınlandı
30 Haziran 2012
Mustafa Sütlaş
Osman Sebrî Tarihe Tanıklık Ederken!
"Kürtçe alfabe, makaleler, şiirler, anılar ardında bırakarak 85 yaşında ve 1993 yılında Suriye'de vefat eden Mamoste Osman Sebrî'nin hatıratından 1930'lara kadarki dönem üzerine öğrenilecek çokça yaşanmışlıklar var."
30 Haziran 2012
Şeyhmus Diken
BİANET'E GELENLER
Sesi Var "Memleket Garları"ndaki Trenlerin
14 yazarın kaleminden Memleket Garları... Kemal Varol'un derlediği kitabın başlangıç garı Haydarpaşa. Basmane'den Ankara'ya, Diyarbakır'dan Kurtalan'a 14 gar yazarlarının kaleminden çıkıp okuyucunun kişisel tarihiyle birleşiyor zihninde.
30 Haziran 2012
Şadiye Dönümcü
1
...
234
235
236
237
238
...
245
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver