ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 228
ÇORBALARIN KARDEŞLİĞİ
Süryanilerin Gabulası
Gabula çorbası, muhteşem lezzetine rağmen gençler arasında rağbet görmese de Mardin, Diyarbakır merkez ve Midyat kırsalında yaşayan Süryanilerin evlerinde halen pişirilir.
24 Kasım 2012
Muzaffer Iris
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Bir Açlık Grevcisinin Mektubu
Sevgili Adil Kurt bir mektup yazmış. Ziyaretimde mektubu paylaştı benimle. İçinden gelenleri olanca ruh haliyle paylaşmış. Katılır ya da katılmazsınız. Bu mektup "özgürlüğe aç" halkın bir evladının içinden geçenlerin metne dönüşmüş halidir.
17 Kasım 2012
Şeyhmus Diken
SHİRVAN NURAY SARIKAYA'NIN İZLENİMLERİ
Kış Günü İsveç'in Kurtarıcısı: Film Festivali
Stockholm Film Festivali'nin sekiz klasikleşmiş ana bölümde başlıkları yaklaşık 40 ülkeden 170 yakın film gösterildi.
17 Kasım 2012
Shirvan Nuray Sarıkaya
Ula Fılle - Hoşgeldin Yervant
"Ula Fılle Hoş Geldin"de Udi Yervant'ın özelinde aslında Diyarbekir'in, Ermenilerin, Kürtlerin hikayesi anlatılıyor.
17 Kasım 2012
Haluk Kalafat
FİLİZ GAZİ'NİN RÖPORTAJI
"Aile Toplumun Çekirdeğiyse Zehir de Onda Gizli"
Deniz Gezgin'in ilk romanı "Ahraz"dan önce Bitki, Su, Hayvan Mitosları olmak üzere üç araştırma kitabı var. Gezgin'le kitabını, edebiyatı, kötülüğü, "öteki" olmayı konuştuk.
17 Kasım 2012
Filiz Gazi
AYÇA ÇİFTÇİ'NİN KALEMİNDEN
Kürt Meselesini Filmlerle Konuşmak
Kürt meselesini Kürtlerin perspektifinden ele alan filmlerin görünürlük kazanmaya başlamasının üzerinden geçen on yılı aşkın süre boyunca söz konusu filmler, Türkiye toplumunu, ülkenin tarihinin ve bugününün rahatsız edici gerçeklerini konuşmaya davet etti.
17 Kasım 2012
Ayça Çiftçi
SARP KÜRKÇÜ YAZDI
Web 2.0 da Bizi Teğet Geçti
The Newsroom'un tanıtım videolarında gördüğüm o ateşi, kurgu olsa bile en azından internet dünyasında olan insanlarda görmeyi çok arzuladım.
17 Kasım 2012
Sarp Kürkçü
FERHAT TUNÇ'UN KALEMİNDEN
75 Yıldır Dua Edecek Mezarları, Çıra Yakacak Taşları Yok
Dersimliler kara günlerinden sadece biri olan 17 Kasım'ı, yani Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edildikleri günü, "yas günü" kabul ediyor. Katledilen yakınlarının mezar yerlerini öğrenmekte ısrarcı ve haklılar.
17 Kasım 2012
Ferhat Tunç
MURAT TÜRKER'İN İZLENİMLERİ
Selanik Festivalinde Cinsellik
Kuş Yemi Yiyen Çocuk filmindeki mastürbasyon sahnesi salondaki birçok seyircinin protestosuna, hatta bazılarının mekânı terk etmesine sebep oldu.
17 Kasım 2012
Murat Türker
"Bütün Hayvanlar Eşittir, Ama Bazı Hayvanlar Daha Eşittir"
"Hayvan Çiftliği"nden çıktığımızda aklımızda kalan tek cümle ise, "Bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar daha eşittir." oluyor. Bizlere yalnızca şu soruyu sormak kalıyor:"Peki bütün insanlar eşittir, ama bazı insanlar daha mı eşittir?"
17 Kasım 2012
H. Cemre Karaçam
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
mustafa sütlaş yazdı
"şenlikli toplum"u yaratma süreci
"herhangi bir hizmet kuruluşunun endüstrileşmesi, aşırı mal üretiminin tanıdık ikincil sonuçlarına benzeyen zararlı yan etkilere yol açıyor..."
17 Kasım 2012
Mustafa Sütlaş
ÇORBALARIN KARDEŞLİĞİ
Kürtlerin Erişte Çorbası
Mezopotamya bölgesinde pek çok besin güneşte kurutularak saklanır. Gêrmiya Êrişte (Erişte çorbası) da kadınların imce usulü hazırladıkları kurtulmuş erişteden yapılır.
17 Kasım 2012
Baran Gündoğdu
TUTUKLU GAZETECİ YILDIZ YAZDI
Mahsus Mahalde Sallanan Beşik
"Seni daha ne kadar ziyaret saati kadar mahsus mahalde uyutmak zorunda kalacağız bilemesek ve kahrolsak da, o güzel atlara binip kendi sularımıza karışacağımız gün gelene kadar, ne olursun, yavaş büyü kızım..."
17 Kasım 2012
Ismail Yıldız
UĞUR BİRYOL YAZDI
Kayıp Zamanların Mihmanı
Şair Akif Kurtuluş'un ilk romanı Mihman, yanlışlıkla kaçırılan bir avukatın hikayesinden bizi Kürt sorununa farklı bir pencereden bakmamızı sağlıyor.
17 Kasım 2012
Uğur Biryol
MUSTAFA EREN YAZDI
Türkiye'de Hapishanenin Tarihi ve Estetize Edilen Ölüm
Koğuş sisteminden "oda" sistemine doğru evrilen Türkiye'nin hapishanelerinde, dayatmalar karşısında direnişin kaçınılmaz bir sonucu olarak ölümler, mahpusların karşısına dikildiğinde ise ölümün estetize edilmesi durumu kendisini gösterir.
17 Kasım 2012
Mustafa Eren
İSTANBUL TASARIM BİENALİ
Adhokrasi: Tasarımın Yeni Rolü
Sergiler, seminerler, film gösterimleri, yürüyüşlerle, kentin herhangi bir noktasında karşılaşma ihtimalinizin çok yüksek olduğu etkinliklerle ilgi alanınıza giriverecek olan Tasarım Bienali, 40. yılını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenleniyor.
17 Kasım 2012
Nuray Gönülşen
HÜSEYİN ŞENGÜL YAZDI
Kitabın "Bekleyicilerindendim"
"1915 Öncesinde Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeniler" kitabı, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenilerin genel olarak yaşamlarını görselliği de içeren boyutuyla vererek, Ermenilerle Müslümanlar arasındaki farklılıklar ve benzerlikler üzerinde karşılaştırma yapmayı da imkânlı kılıyor.
10 Kasım 2012
Hüseyin Şengül
"Doğu'da ve Batı'da" Kapana Kısılmak
"Daf/Kapan" oyununun yazarı ve oyuncusu Orak, "Üniformayı giyip, silahı ve copu eline aldığın zaman kendini dev aynasında görebiliyorsun ve kendini çok kolay tanrı ilan edebiliyorsun. Militarizmin çıkış sorunu bu" diyor.
10 Kasım 2012
H. Cemre Karaçam
UĞUR BİRYOL'DAN
Hınzır Gülüşler ve İsyan Sesleri
Mahir Ünsal Eriş'in, "Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde" isimli kitabı, son yıllarda yayınlanan genç edebiyatçı kuşağının güzel kitapları arasındaki yerini aldı.
10 Kasım 2012
Uğur Biryol
GİZEM A. WEBER YAZDI
Akan Kanı Kim Durduracak?
Almanya'nın, ırkçılığa karşı mücadele konusunda kendine sorduğu sorulardan biri de "Nasyonal sosyalizmden yeteri kadar bir şeyler öğrendik mi?"
10 Kasım 2012
Gizem A. Weber
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Üskıf Qedo'nun Vicdanı!
Yirmi yıl evvel, doksanlı yılların başında Üskif Qedo'nun vicdanı, bugün topyekün olarak Kürt halkının ruhunda bedeninde kitleselleşti. Vicdan ve onur sahibi Türk entelektüelleri de bu sese kulak veriyor. O zindanlardan illa ki tutsak ölüleri mi çıkmalı!
10 Kasım 2012
Şeyhmus Diken
NİLGÜN ÖZTUNALI YAZDI
Edebiyattan Al Haberi
Hollanda'yla 400 yıllık diplomatik ilişkimiz içinde kadınlar iki ülkenin edebiyatı üzerinden henüz tamamlanmayan kadın devrimini tartışma yöntemi olarak seçebilirler.
10 Kasım 2012
Nilgün Öztunalı
ZEYNEL DOĞAN ANLATIYOR
Babamın Sesi, Annemin Sessizliği
Babamın Sesi'nin yönetmeni Doğan, bu filminin bir bakıma "İki Dil Bir Bavul"un devam filmi olduğunu söylüyor: "Anadil sorunu yaşayan, okula ilk başladığı anda dil sorunu yaşayan, okula ilk başladığı anda Türkçe bilmezken Türkçe okuma-yazma öğrenmek zorunda kalan çocukların derdi bu."
10 Kasım 2012
Kenan Tekeş
mustafa sütlaş'tan
hikâyeler üzerine
yusuf nazım'ın hikâye kitabı "kızak" okuyan herkesin kendi yaşamıyla koşutluk kuracağı olayları anlatıyor...
10 Kasım 2012
Mustafa Sütlaş
ÇORBALARIN KARDEŞLİĞİ
Romanların Kıtlık Çorbası
Romanların Kıtlık çorbası, 100 yıl önce benim gibi Kadıköy'de çiçeklik değil de sepet örüp satanlardan kalmış bir hikayeye dayanır.
10 Kasım 2012
Nebahat Bilgiç
PAMUK PRENSES ANLATTI
"Erkek, Merhametiyle de Kahraman Oluyor"
Pamuk Prenses "masallardaki kadınları" anlattı: "Ne ben ne de diğer masal kahramanı kadınlar arasında dışarıda çalışan, işe giden bir kişi bile yok. Gerçekte de masalda da kadınlar erkekleri mutlu ederek mutlu olabiliyor ancak.
10 Kasım 2012
Zehra Sağlam
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
MELDA OLCAYTU'DAN
Mavi Kelebekler
Mavi kelebeklerin gösterdikleri yol ile Artemisia bitkisine ulaşan bilim insanları, bu artışın altında yatan nedeni bulmak için bölgede kazılara başladılar. Önce bir kaç bedene rastlandı. Araştırma derinleştikçe toplu mezarlara ulaşıldı.
10 Kasım 2012
Melda Olcaytu
NÜKHET EREN'DEN
Lazcanın Sürgün Şairi Helimişi
69 yıllık yaşamının 44 yılını sürgünde geçirirken memleketine duyduğu özlemi Lazca sözcüklerine yükledi Helimişi. Bütün acılarını, hayal kırıklıklarını, kimsesizliğini, hiç kimseye öfke ve nefret duymadan şiirlerinden haykırdı.
10 Kasım 2012
Nükhet Eren
BAHMAN GHOBADİ'YLE SÖYLEŞİ
"Kürt Baharı Kaçınılmaz"
İranlı Kürt yönetmen Ghobadi, "İran'da, Irak'ta, Suriye ve Türkiye'de yaşayan Kürt nüfus haklarına ve hürriyetlerine kavuşmak için ellerinden geleni yapıyor. Dileğim federal bir sistem içinde özgürce yaşamak" diyor.
10 Kasım 2012
Murat Türker
HARUN ERCAN YAZDI
Barış için Yavaş Ölüm!
60 gündür açlık grevinde olanların talebi üç değil tek: Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülmesi için ilk adımın atılması, yani, barış sürecinin başlaması.
10 Kasım 2012
Harun Ercan
KENAN TEKEŞ YAZDI
Bahman'ın Şiirsel Ağıdı
Yersiz yurtsuz ve sürgündür dünyaca ünlü Kürt yönetmen Bahman Ghobadi. Sınırlar ve tel örgülerle çevrilidir sineması... Atların sarhoş olmasıdır... Kaplumbağaların uçabilmesidir sineması... Bir zamanlar yaşadığı ülkesidir sineması...
3 Kasım 2012
Kenan Tekeş
İSMAİL GÜNEY YILMAZ YAZDI
Türkiye'de Ölüm Oruçları
53. gününe gelen açlık grevleri bize kimilerinin unutup gittiği, kimilerinin asla aklından çıkaramadığı, kimininse hiç mi hiç haberdar olmadığı uzun ve ağrılı bir tarihi hatırlatıyor.
3 Kasım 2012
Ismail Güney Yılmaz
1
...
226
227
228
229
230
...
237
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver