ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 218
ELİF AKGÜL YAZDI
Gördüklerimizin Arkasındaki Kadın
İsmi fotoğrafla özdeşleşmiş Margaret Bourke White İkinci Dünya Savaşı’nın ilk kadın savaş muhabiriydi aynı zamanda. Life dergisinin ilk kadın fotoğrafçısı, “Gandhi’yi fotoğraflayan kadın” ve başka unvanlara da sahipti. Hayatı boyunca doğru zamanda doğru yerdeydi.
27 Nisan 2013
Elif Akgül
ŞADİYE DÖNÜMCÜ’DEN
Akran Şiddeti: Kurbanlar ve Zorbalar
Sessiz kaldığı ve tepki vermediği sürece maruz kaldığı akran şiddetinin artarak süreceğinden habersiz olan “kurban çocuk” genellikle durumu ailesine, öğretmenlerine iletmediğinden ebeveynin çocuğunu iyi okuması önem kazanıyor.
27 Nisan 2013
Şadiye Dönümcü
N. GÜN UZUN YAZDI
Onur ve Çıplaklık ya da Carandiru
Hapishanede insan sadece “beden”e indirgenilmek istenir, tek tip elbise ve çıplak arama uygulamasıyla tam tahakküm kurulur. Tekirdağ Cezaevi’ndeki açlık grevinde ilk talep çıplak arama uygulamasına son verilmesi.
27 Nisan 2013
N. Gün Uzun
ŞEYDA TALU ANLATIYOR
Kırmızı Çatkılı Kadınların Tarihi
1975-1980 yılları arasında 15 bin üyesiyle Türkiye'nin her yerine yayılan İlerici Kadınlar Derneği'nin arşivi kitap oldu; o zamanın yönetim kurulu üyesi Şeyda Talu anlattı.
27 Nisan 2013
Nilay Vardar
KENAN TEKEŞ'TEN BİR ÖYKÜ
Saklambaç
Uzun çocuk ile şişman çocuk, kızın elbisesinin arasına sıkıştırdığı radyoyu fark eder. Kıza bakarlar. Kız da onlara bakar. Uzun çocuk, arkadaşlarına dönerek artık başlayabileceklerini söyler...
27 Nisan 2013
Kenan Tekeş
ARSİNEE KHANJİAN ANLATTI
“Her Şeyin Başladığı Yerdeydim”
Ermeni oyuncu Arsinee Khanjian bu yıl katıldığı 24 Nisan anması için “Her şeyin başladığı gün, başladığı yerdeydim” diyor. Khanjian ile soykırımı, ailesini, kimliklerini, çözüm için neler yapılması gerektiğini konuştuk.
27 Nisan 2013
Ayça Söylemez
MURAT TÜRKER YAZDI
Festivaldeki Faşist
Muhalif sinemacı Marco Bechis’in faşizm dönemi İtalya’sını gözler önüne seren Liderin Gülüşü adlı belgesel İtalya’ya hem geçmişe dönük muhasebe yapmak hem bugün yaşananları değerlendirmek için iyi bir fırsat sunuyor.
27 Nisan 2013
Murat Türker
MUSTAFA SÜTLAŞ ANLATIYOR
chiviyazıları’ndan akademi1971’e
özcan sapan “25 yıllık ‘sivil’ bir kültür kurumu” kurucusu, yöneticisi; şimdi de bir ayrılığı sonlandırmaya niyetli: “akademi kitabevi” yeniden bizlerle olacak!
27 Nisan 2013
Mustafa Sütlaş
ESRA ELMAS YAZDI
İlkokul Çocuklarında Atatürk Algısı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Esra Elmas’ın “Türkiye’de Devlet ve Çocuklar: Vekaletten Vesayete, İlkokul Çocuklarında Atatürk Algısı” başlıklı çalışmasında, devletin eğitim aracılığıyla gerçekleştirdiği toplumsal denetim vurgulanıyor.
27 Nisan 2013
Esra Elmas
HÜSEYİN ŞENGÜL'ÜN KALEMİNDEN
Heba: Bir Hayat Kuramamanın Romanı
Hasan Ali Toptaş yedi yıl sonra Heba adlı romanıyla okuyucusuyla buluştu. Roman heba olan hayatların heba olmayan bir anlatısı.
27 Nisan 2013
Hüseyin Şengül
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÖNÜL İLHAN'IN İZLENİMLERİ
Gece Trenleriyle Gürcistan
Gönül İlhan, nenesinin anası Kars'tan, atası Muş'tan gelen Tiflisli Ermeni Margo'nun ve ulu ağaçların, ıhlamur kokusunun ve ortanca mavisinin Gürcistan'da kulağına fısıldadıklarını yazdı.
27 Nisan 2013
Gönül İlhan
"11 Yıldır Guantanamo’dayım"
2002’den beri Guantanamo’da tutulan ve iki aydır açlık grevinde olan Yemenli Samir Naji al Hasan Moqbel, burada yaşadıklarını, açlık grevindekilerin nasıl zorla beslendiğini anlatıyor.
20 Nisan 2013
Samir Naji Al Hasan Moqbel
17 NİSAN İÇİN ÇİFTÇİ-SEN'DEN
"İhtiyacımız Doğaya Dost Üretim"
17 Nisan küçük çiftçilerin ve köylülerin mücadele günüdür. Tıpkı işçilerin mücadele sonucu kazandıkları 1 Mayıs gibi. Tıpkı kadınların 8 Mart’ı gibi.
20 Nisan 2013
Haluk Kalafat
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Soykırımdan Geriye Kalan Kaval ve Hübre Çarşaf
Dîyarbekir’in eski marangozlar çarşısında hangi marangoza Nişan Usta’nın dükkânını sorsanız gösterir. 1970'te İstanbul’a göçmüştü. Ölünceye kadar duduk, bilur, zurna yapmaktan vazgeçmemişti.
20 Nisan 2013
Şeyhmus Diken
DENİZ ALAN HELD YAZDI
Allah'a Gönderilen Zümrüt Rengi Balonlar
Yönetmen Nefise Özkal Lorentzen "Allah'a Bir Balon" adlı belgeselinde küçükken rüyalarında balonla Allah'a gönderdiği soruların cevaplarını, aynı masumiyetiyle ama artık olgun bir kadın olarak bulmaya çalışıyor.
20 Nisan 2013
Deniz Alan Held
ŞADİYE DÖNÜMCÜ YAZDI
Akün ve Şinasi Ankaralıların
Dileriz bundan böyle ki ihalelere de hiçbir firma girmez ve güzelim oyunlar sergilenmeye devam eder o güzelim salonlarda.
20 Nisan 2013
Şadiye Dönümcü
ŞENAY TANRIVERMİŞ YAZDI
Zerre Kadar Abartısı Olmayan Sinema Dili
Erdem Tepegöz'ün filmi Zerre, zerre kadar hükmü olmayanların yaşamından bir zerreyi mercek altına alıyor ve kenardakilerden birini ortaya koyuyor; Zeynep'i...
20 Nisan 2013
Şenay Tanrıvermiş
GİZEM A. WEBBER YAZDI
Modern-kö
[email protected]
"Ayda 1.500 Avro kadar kazanacakları" hesabıyla ülkelerindeki işsizliği terk eden göçmen işçileri, Almanya’ya ayak bastıklarında ilk kötü sürpriz bekliyor.
20 Nisan 2013
Gizem A. Weber
MURAT TÜRKER YAZDI
Festivalle Dünya Turu
32. İstanbul Film Festivali'nde gösterilen savaşın kapanmayan yaraları, çevre felaketleri ve insanlığın gaddarlığı gibi konuları işleyen filmler, dikkatli gözlemin nelere kadir olduğu bir kez daha kanıtlandı.
20 Nisan 2013
Murat Türker
CAN SEMERCİOĞLU YAZDI
Sol Liberalizm ve Taraf
Yüksek Lisans tezini gözden geçirerek “Sol Liberalizm ve Taraf” adlı kitabına imza atan Aras Aladağ, Türkiye’nin sol serüveninin özellikle 1980 darbesinin ardından nasıl değiştiğini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.
20 Nisan 2013
Can Semercioğlu
“Hile Yolu”nda Yürümek
Faili belli cinayetler ülkesinde çekilen bir film, Hile Yolu. Herkesin bildiği ama pek az kişinin söyleyebildiği gerçekleri hatırlatırken, Türkiye’nin “son döneminden” bir kesit sunuyor.
20 Nisan 2013
Ayça Söylemez
MUSTAFA SÜTLAŞ YAZDI
tarım ve beslenmeye dair...
kapitalizminin tüm faaliyet alanları yeniden sorgulanmalı ve doğaya, canlılara ve yaşama aykırı olan tüm unsurları yok edilmeli ve bunun için mücadele edilmelidir.
20 Nisan 2013
Mustafa Sütlaş
FIRAT DEMİR YAZDI
Emek’e Arka Sokağından Bakmak
Sokaklar küçüldükçe bir arada olmak zorlaşacak. Tıpkı Tarlabaşı’nda olduğu gibi, Sulukule’de ya da beton mahallelerdeki annelerimiz sıkışıp kaldıkları balkonlarda olduğu gibi...
20 Nisan 2013
Fırat Demir
Mevsimlik İşçilik Mülksüzleştirmenin Sonucu
Mevsimlik tarım işçileri ülkenin 48 farklı kentine çalışmaya gidiyor. Gittikleri her yere Kürt sorununu en açık haliyle götürüyor.
20 Nisan 2013
Haluk Kalafat
NURŞEN GÜLLÜOĞLU YAZDI
Komşularımız Neredesiniz?
Antuvan, Civan, Arman adındaki üç oğuldan Civan'ın Ulus'taki bir kilisede kıyılan dini nikâhına davet edildiğimizde en ön sıraya yerleşmiş başörtülü komşu teyzeler izlemeye değer bir görüntü oluşturmuşlardı.
13 Nisan 2013
Nurşen Güllüoğlu
BARIŞ YARSEL’DEN
Thatcher Modeli Türkiye ve Çoğunluğun Yok Ettiği Alt Kültür
Muhafazakar hükümetler, örgütlü taraftarlık ve ait oldukları alt kültürlerin kendi öykülerini anlatmasını istemiyor. Çünkü farklı renkler, farklı öyküler, kendi algı sınırlarının ötesinde güzelliklere işaret ediyor.
13 Nisan 2013
Barış Yarsel
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ÖZNUR KARAKAŞ’TAN
Thatcher’in “Erkek Oluşu”
Derdimiz kişilerle değil, yeni Margaret Thatcher’lar tohumlamaya duran dallı budaklı sistemle, bu “erkek-oluşla”dır.
13 Nisan 2013
Öznur Karakaş
KENAN TEKEŞ YAZDI
Benim Emek Sinemalarım (II)
Geçmiş zamanda Diyarbakır'da "Emek" oldu hüznün adı. Geçmiş zamanda İstanbul'da "Şan" oldu... "Lale", "Rüya", "Elhamra" oldu... "Alkazar" oldu hüznün adı. Şimdiki zamanda da İstanbul'da "Emek" oldu hüznün adı.
13 Nisan 2013
Kenan Tekeş
mustafa sütlaş'tan
bu çığlığı çok daha önce duymalıydık!
bir harfin üzerine konulan bir işaretin “kadın”ı “hayat”a ya da “hayat”ı “kadın”a dönüştürdüğü daha önce öğrenilebilseydi, her şey çok daha farklı olabilirdi bu coğrafyada!
13 Nisan 2013
Mustafa Sütlaş
KADINLAR ÇÖZÜMÜ KONUŞUYOR
Barışı ve Yaşamı Savunmak
Barışı ve yaşamı savunmanın yolu milliyetçilik ve militarizmle yüzleşmekten ve bunlara karşı duruştan geçer.
13 Nisan 2013
Kızbes Aydın
ELİF AKGÜL'ÜN SÖYLEŞİSİ
Heykeli Dikilen Roman Kadın: Ayten'in Hikayesi
Ayten Şenocak "Deli Ayten" adıyla bilinir Bursa'da. Bursa'nın ünlü Kamberler'inde doğup büyümüş ve de orda ölmüştür. Ama kimse bilmez bütün hikayesini. Bursa'da bir grup tiyatrocu bianet'e Ayten'in hikayesini anlattı.
13 Nisan 2013
Elif Akgül
MERVE ŞİMŞEK YAZDI
Afiyette misiniz?
Gıda ile alakalı sorunlar çok ve bir o kadar da hayati boyutlarda. Önceleri televizyon kanallarındaki bazı programları izleyerek haberdar olduğumuz merdivenaltı üretimler ne yazık ki hala mevcut.
13 Nisan 2013
Merve Şimşek
1
...
216
217
218
219
220
...
227
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver